James Newton Howard - Nightcrawler (2014)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: James Newton Howard - Nightcrawler (2014)

#31 Post autor: Koper » pt gru 12, 2014 17:17 pm

Ale Predestination to totalnie inne klimaty od cronenbergowskiego opowiadania o karierowiczach w Hollywood :P I nie przypominam sobie, by miało jakąś nadzwyczajną muzę. Brakowało mi w tym Gordona.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#32 Post autor: kiedyśgrześ » sob gru 13, 2014 01:40 am

Koper pisze:Ale Predestination to totalnie inne klimaty od cronenbergowskiego opowiadania o karierowiczach w Hollywood :P
no nie bardziej niż Twoje festiwalowe Starry Eyes :D myślałem, że ogólnie tak tu offtopujemy o elektronicznym plumkaniu w temacie ścieżki której nawet nie miałem okazji (czytaj chęci) przesłuchać, film może zmęczę dzisiaj :)

ps. Predestination jest ok., pcha akcję do przodu, taki bit ala lata 90-te już myślę, ogólnie coraz więcej „zapomnianej muzy” w tych filmach (mniejszych głównie) się pojawia, nikt nie próbuje tego brzmienia na siłę unowocześniać tak jak to się robi w dużych filmach
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#33 Post autor: Koper » sob gru 13, 2014 20:13 pm

Bo te mniejsze filmy mają dziś z reguły lepszą muzę niż te większe. Ale tam nie ma jedynego słusznego temptracka, kompozytorzy mają większe pole do popisu, a reżyserzy trochę więcej wyobraźni.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#34 Post autor: Paweł Stroiński » sob gru 13, 2014 20:29 pm

To nie jest takie proste, wbrew pozorom. Mam kumpla, który dostał do krótkiego metrażu zlecenie zerżnąć Batmana i to bardzo mocno (woli się tym nie popisywać, bo by dostał słuszny pozew, sam tak mówi), ostatnio w Los Angeles zaproponowano mu, by zrobił score. Chcieli Hansa. ALe jakiego? No, Incepcja albo Interstellar...

Temp-tracki są wszędzie.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#35 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 14, 2014 00:33 am

Koper pisze:Bo te mniejsze filmy mają dziś z reguły lepszą muzę niż te większe. Ale tam nie ma jedynego słusznego temptracka, kompozytorzy mają większe pole do popisu, a reżyserzy trochę więcej wyobraźni.
Strasznie uogólniasz nie wspominając, że balansując na granicy hipsterstwa i polskości. "Najlepsze małe niezależne produkcje...".
Przede wszystkim Paweł już Ci podał przeczący argument, a po drugie to radzę się wybrać na byle jaki Festiwal Filmowy. Ja mam swoje doświadczenie coroczne z Berlinale, gdzie zdarzało mi się i po 20-30 takich "mniejszych filmów" zobaczyć. I naprawdę byś zdziwił co tam można usłyszeć, przy czym w większości przypadków nic się nie usłyszy. Większość takich filmów nie ma muzyki, albo jedynie jakieś pojedyncze elektroniczno-ambientowe dźwięki. Naturalnie dochodzą koszty nagrania i takie rzeczy.
Plus na zakończenie mogę tylko jedynie wspomnieć jaką muzykę miały takie dwa mniejsze, ale bardzo popularne filmy pt. "Hunger" i "Shame". Oj, chyba tam był jakiś temptrack w grze. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#36 Post autor: Koper » ndz gru 14, 2014 10:29 am

A co Ty wyskoczyłeś z jakimś McQueenem, którego wyobraźnia muzyczna ogranicza się do wtykania wszędzie Journey to the Line. :P W dodatku "Wstyd" to tak mały i niszowy film, że aż ma na imdb policzone coś pod 50 nagród i drugie tyle nominacji. :P
A Paweł znowu wyskoczył z jakimś krótkim metrażem kręconym pewnie przez ludzi, dla których kino zaczęło się na Nolanie. ;)
Jasne, że trochę uogólniam, bo wśród dużych filmów zdarzają się twórcy, którym producenci dają więcej wolnej ręki i którzy wymuszają na kompozytorach więcej inwencji, ale jednak gros blockbusterów to muzyczna sztampa i zredukowanie scorów do temp-trackowanej tapety. W małych filmach oczywiście też się zdarzają, wszystko kwestią muzycznej wyobraźni/wrażliwości reżysera. W blockbusterach jednakże wolność reżysera jest w 90% przypadków ograniczona przez studio, w niszowych projektach reżyser mimo budżetowych ograniczeń ma więcej do powiedzenia i realizuje bardziej swoją wizję, a nie czyjąś. I nie będziecie mi wmawiać, że jest inaczej. :P

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#37 Post autor: kiedyśgrześ » pt gru 19, 2014 12:53 pm

w filmie to nie mająca żadnego znaczenia tapeta ten JHN, nie jego wina, taki film i widzę, że jakieś nomy do nagród za nazwisko są, ehh :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#38 Post autor: Koper » pt gru 19, 2014 17:31 pm

Nie za nazwisko, tylko za popularność filmu.
Jakby JNH skomponował do "Zombeavers" to nie miałby szans na nominację, zaś gdyby bracia Kaplan skomponowali do "Nightcrawlera" to byłoby to bardzo prawdopodobne. :P

ODPOWIEDZ