Extremely Loud and Incredibly Close - Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Extremely Loud and Incredibly Close - Alexandre Desplat

#166 Post autor: hp_gof » sob mar 17, 2012 16:19 pm

Chłopak przez to, że jest "dziwny", jest cudowny! Mnie w ogóle nie wkurzał. Nie jest to żadne genialne dzieło, ale tego typu filmy lubię. Muzyka miodzio, to wiadomo ;)

Mefisto

#167 Post autor: Mefisto » czw mar 22, 2012 16:10 pm

Bardzo ładna, chwytliwa muzyka, tylko czemu aż nadto glassowska? No i album bym nieco ukrócił, szczególnie, że brzmienie jest nieco monotonne. Ale 4 bym dał, ino najpierw film oblukam.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#168 Post autor: Tomek » czw mar 22, 2012 22:18 pm

Potwierdzam. Desplat mnie również pozytywnie zaskoczył. Nie ma może jakichś wodotrysków (czyt. świeżości jego wczesnych prac ;-), jest nieco smęcenia, ale jest ten glassowski styl, który 'pociąga' od Tree of Life, jest emocjonalność (piękny utwór "William Black's Story"), jest subtelny fortepian (Thibaudet to jednak klasa sama dla siebie), jest też stonowany, nieco mroczniejszy underscore, który mi przypominał "Symetrię" Lorenca. Ścieżka nastrojowa i chyba nie banalna. Tak jak lubię :). Ode mnie naciągane lekko ****.
Obrazek

hp_gof

#169 Post autor: hp_gof » czw cze 07, 2012 22:51 pm

Odkładali premierę kinową, odkładali, aż w końcu z niej całkowicie zrezygnowali. Film ukaże się 13 lipca na DVD/Blu-ray.
Wkurza mnie taka praktyka. Ale zapewne kierowali się kwestiami finansowymi, a jakże ;)

Obrazek Obrazek

Nawet książkę ostatnio wreszcie wydali. Natknąłem się na nią w empiku.
A płyty ze scorem w tłoczonej wersji to się już chyba nie doczekam :(

Obrazek

hp_gof

#170 Post autor: hp_gof » sob cze 30, 2012 21:09 pm

Pytanie do Danielosa: uwielbiasz Oskar's Monologue - a czy nie widzisz autokopii z Córki studniarza???

'03 - Rendez-Vous Manqué' z 'La Fille du Puisatier'
http://www.youtube.com/watch?v=R0qNIMchJws

'Oskar's Monologue' z 'EL&IC'
http://www.youtube.com/watch?v=-ifSvuTa_CY

Plus scena z filmu ;)
http://www.youtube.com/watch?v=QClzGhtHvjE

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#171 Post autor: DanielosVK » sob cze 30, 2012 21:36 pm

Przyznam, że nie znałem Córki studniarza, ten score sobie wyjątkowo olałem. I rzeczywiście, podobieństwo w wielu miejscach jest słyszalne. Ale "Oskar's Monologue" uważam, że jest bardziej przejrzyste i bardziej poruszające. :)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#172 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 15:21 pm

Wreszcie oglądnąłem ten film i powiem, że jest dziwny. W filmach, gdzie główną rolę odgrywa dziecko, oczekuję się, że ta postać będzie sympatyczna i zjedna sobie widownię. Niestety przez cały seans dzieciak mnie ten strasznie irytował, choć sam film ciekawy, a i zarys fabuły niczego sobie.
A co do score'u to bezbłędnie spisywał się w filmie, ładnie plumkając i wiele z tego plumkania nawet zostawało w pamięci. Solidny Desplat.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#173 Post autor: Templar » ndz lis 11, 2012 15:50 pm

No ten dzieciak to naprawdę nieźle irytował, ten film to chyba w ramach jakiejś kampanii proaborcyjnej został zrobiony :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#174 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 16:03 pm

Całe szczęście to nie jestem osamotniony w mojej opinii. Dzieciak był straszny. W "Był sobie chłopiec" też był dzieciak z problemami, też był dziwny, ale budził sympatię widzów, kibicowało mu się. A tutaj strasznie przemądrzały i zarozumiały dzieciak, który stracił całą moją sympatię jak powiedział matce, że "wolał aby to ona zginęła 11 września" i to jeszcze powiedział dwa razy. :shock: Dziw, że matka nie postąpiła Tyrionem z nim:

http://www.youtube.com/watch?v=rxLOXUGmRKI

Templar

#175 Post autor: Templar » ndz lis 11, 2012 16:10 pm

Katarzyna W. by się przydała :mrgreen:

A tak w ogóle jest serial Touch z Jackiem Bauerem (Kiefer Sutherland :P) i tam też jest dzieciak któremu rodzic ginie w WTC (matka), też ma problemy, ale jakoś nie irytuje jak ten w EL&IC, nawet go lubię :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#176 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 16:14 pm

Ale czy ta jego irytująca maniera i zarozumialstwo podyktowane było tym niby Aspergerem :? W sumie filmie było wspomniane, że był badany, ale wyniki były i takie i takie. :?

Mefisto

#177 Post autor: Mefisto » sob paź 25, 2014 01:48 am

Ja dobrze widzę, że płytkę to można tylko z amerykańskiego Amazona zamawiać?

Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

#178 Post autor: Cisek » sob paź 25, 2014 07:05 am

Mefisto pisze:Ja dobrze widzę, że płytkę to można tylko z amerykańskiego Amazona zamawiać?
Tak, bo to CD-R ich własnej produkcji. Wklejałem kilka stron wcześniej jak wygląda poligrafia :).
Obrazek

hp_gof

#179 Post autor: hp_gof » sob paź 25, 2014 10:23 am

Do dziś nie mogę tego przeżyć, że nie tłoczona :( Nawet na koncercie nie będzie EL&IC, a szkoda, bo baaaardzo lubię :)

Mefisto

#180 Post autor: Mefisto » sob paź 25, 2014 14:45 pm

Cisek pisze:
Mefisto pisze:Ja dobrze widzę, że płytkę to można tylko z amerykańskiego Amazona zamawiać?
Tak, bo to CD-R ich własnej produkcji. Wklejałem kilka stron wcześniej jak wygląda poligrafia :).
Ech, bida z nędzą :(

ODPOWIEDZ