[ Ankieta ] Wielka Bitwa Kompozytorów

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#91 Post autor: muaddib_dw » czw mar 25, 2010 20:21 pm

Do pewnych soundtracków trzeba dojrzeć, zrozumieć je także znać film i wsłuchać się w muzykę w filmie jeśli bez obrazu się nie potrafi. WotW jest właśnie taką muzyką wymagającą. To nie kwiatki i ładne wpadające w ucho melodie. Dla mnie jest to bardzo dobra praca i nie wyobrażam sobie tego obrazu bez niej. A i jeszcze jedno, muza to inteligentnie nawiązuje do Close Encounters ... co było zamierzone tyle, że tam mamy doczynienia z dobrymi obcymi co słychać w końcówce filmu lecz zanim kurtyna opadnie muza ma zupełnie inny klimat. W WotW mamy właśnie ten klimat grozy, napięcia o którym pisał Marek "To jak Williams rozgrywa suspense i sceny grozy to po prostu mistrzostwo" Sądzę, że z biegiem lat WotW zyska i zdobędzie uznanie szerszej rzeszy fanów filmowego grania.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#92 Post autor: lis23 » pt mar 26, 2010 00:10 am

Bo kiedy ''coś'' z tego wychodziło, to jeszcze pretensji nie miałem, a te nowsze kompozycje to pożal się boże.
Hmm ... a od kiedy ze współpracy Spielberg / Williams wychodzą kompozycję " pożal się Boże "?
...
przelećmy tak lata 90-te / po LS / aż do najnowszych czasów:

" The Lost World / Jurrasic Park 2 " - bardzo dobra praca,nie żerująca na pierwowzorze,inny klimat,dużo instrumentów perkusyjnych ( gdy mój kuzyn przyszedł do mnie podczas odsłuchu soundtracku to spytał mnie,co robią dinozaury w Afryce ;) )

" Szeregowiec Ryan " - i tu się mogę zgodzić,poza genialnym tematem przewodnim cała reszta płyty po prostu nuży ...

" Amistad " - genialny soundtrack,świetne,afrykańskie brzmienia,wokalizy,chórki i ta trąbka :)

" Minority Report " - trochę trudny w odbiorze / podobnie jak WOTw / ale jak już się przekona do tej muzyki to idzie z górki - świetna muzyka akcji

" A.I " - kolejny genialny soundtrack,nawet piosenki ładne ;)

" Catch me if you can " - równie dobra praca / dawno nie słuchałem tego soundtracka więc się szerzej nie wypowiem/.

" The Terminal " - świetny temat przewodni / inspirowany trochę HP? ;) / a z samej muzyki płynie takie ciepło i pewna ... naiwność? ;)

" War of the Worlds " - jak ktoś już pisał:
To jak Williams rozgrywa suspense i sceny grozy to po prostu mistrzostwo
" The Munich " - kolejny genialny soundtrack w dorobku Williamsa - świetny temat i umiejętne lawirowanie pomiędzy nim a muzyką a,tzw.muzyką akcji

Nowy Indiana Jones? - może nie dorasta starszym częścią / choć słucha mi się go lepiej niż,np." Świątyni Przeznaczenia " / to i tak jest świetny,ma nowe tematy,fajne utwory akcji / na uniwersytecie i podczas pościgu w dżungli - tu chętnie posłuchałbym całego utworu a nie poszatkowanego jak na płycie /, trochę etniki i małą niespodziankę na sam koniec - zmieniony motyw przewodni / raiders march / - bomba!

Nie muszę dodawać że nawet pomimo krytycznych recenzji płyty nikt się nawet nie zbliżył w tamtym czasie do Williamsa / np.HGW i jego Prince Kaspian ;) /

Tak więc życzę wszystkim innym reżyserom i kompozytorom tak długiego i owocnego " kolesiostwa " ;)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#93 Post autor: Marek Łach » pt mar 26, 2010 10:24 am

lis23 pisze: " Szeregowiec Ryan " - i tu się mogę zgodzić,poza genialnym tematem przewodnim cała reszta płyty po prostu nuży ...
Ryana uwielbiam miłością bezgraniczną, fantastyczna muzyka, nawet jeśli to bardziej Copland niż Williams. Jedna z moich ulubionych płytek JW.
dziekan pisze: WotW jest swoją drogą mocno zainspirowane nowoczesną muzyką klasyczną z czasów przed I Wojną Światową.
Przez przypadek ogladalem fragmenty koncertu na TVP KULTURA w jakies słynnej hali w Londynie i tam dalo rade uslyszec niemal kopie tego co zaprezentowal Williams w tej pracy.(mam na mysli te charakterystyczne smętne skrzypce budujące napięcie)
Zresztą to nic nowego w świecie muzyki filmowej Wink
No i całe Święto wiosny Strawińskiego zrzyna. Williams przesadził, owszem.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#94 Post autor: Adam » pt mar 26, 2010 10:25 am

Marek Łach pisze:Ryana uwielbiam miłością bezgraniczną, fantastyczna muzyka, nawet jeśli to bardziej Copland niż Williams. Jedna z moich ulubionych płytek JW.
Obrazek

geniusz!
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#95 Post autor: Marek Łach » pt mar 26, 2010 10:26 am

Dzięki, Hulk :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#96 Post autor: Adam » pt mar 26, 2010 10:44 am

nie ma za co!
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#97 Post autor: muaddib_dw » pt mar 26, 2010 10:52 am

Taaaa jest Ryan to bardzo dobra muzyka świetnie sie jej słucha, płynie powoli, pozwalą na chwile zadumy, ma ładne melodie, elegijne solo na trąbce w wykonaniu T. Morrisona i popisy na rogach francuskich. Całość zwieńcza przepiękny hymn rozpisany na chór i orkiestrę. Idealny soundtrack wojenny podobnie jak przepiękna TTRL Hansa.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#98 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 26, 2010 15:04 pm

muaddib_dw pisze: Idealny soundtrack wojenny podobnie jak przepiękna TTRL Hansa.
:D Nic dodać nic ująć :D

Zaś co do "WoW" to będę się musiał przekonać do tej muzyki. Ale np. kiedyś nie podobało mi się "Munich", a teraz bardzo lubię muzykę. Zresztą u Williamsa nawet jak muzyka brzmi trochę gorzej to nie można zarzucić jakiegoś chaosu, braku sensu itd. Wszystko ma swój sens i wszystko doskonale spisuje się w filmie.
Dlatego też ja Blade'u bardzo lubię i szanuję, ale coś czuję, że tutaj się po prostu zapędził. Gdyż mnie w ogóle ciężko jest znaleźć jakiś naprawdę słaby score Williamsa, przy którym miałaby głowa boleć :?
John Williams jest największy i w sumie na tym można zakończyć ten niepotrzebny spór :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#99 Post autor: Adam » pt mar 26, 2010 15:28 pm

Wawrzyniec pisze:John Williams jest największy i w sumie na tym można zakończyć ten niepotrzebny spór :)
Obrazek
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#100 Post autor: Marek Łach » pt mar 26, 2010 15:32 pm

Bo Williams nie pisze mniej niż dobrych scorów od jakichś 30 lat (no dobra, Stepmom). 90% krytyków jego muzyki z ostatniej dekady czepia się najczęściej odejścia od tematyczności, co jest śmiesznym zarzutem, bo po pierwsze Williams wciąż pisze najlepsze tematy w Hollywoodzie (Terminal, Azkaban, Gejsza, Monachium, czy tematy z IJ4 - skrytykowane, niedocenione, a mądrzejsze od niemal wszystkiego co w ostatnich paru latach muzyka filmowa zrodziła), a po drugie nawet w przypadku atematycznych prac w jego muzyce jest tyle innych walorów, że po prostu nie da się tych ścieżek uznać za słabe.

Co można u starego Williamsa krytykować? Nieoryginalność muzyki akcji na pewno (ale pokażcie mi kto mimo wszystko pisze dzisiaj lepszą muzykę akcji). Najciekawsze jest jednak co innego - to że Williams popełnia błędy ilustracyjne. Przypuszczam że większość z takich nieudolnych rozwiązań wynika z procesu postprodukcji (dwa ostatnie epizody SW, gdzie Lucas skatował oryginalny score, czy również czwarty Indiana) - w każdym razie uzbierało się w ubiegłych latach tego tyle, że można by się wręcz o artykuł na ten temat pokusić. Natomiast technicznie, kompozycyjnie - Williams jest wciąż poza zasięgiem.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#101 Post autor: lis23 » pt mar 26, 2010 15:36 pm

Cóż," Szeregowca " słuchałem tylko raz,chyba warto dać mu drugą szansę :)
A ja " Stepmom " bardzo lubię :P

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#102 Post autor: muaddib_dw » pt mar 26, 2010 17:11 pm

Ja również. Stepmom jest bardzo ładną ciepłą muzyką z pięknym gitarowym graniem, stawiam ją na równi ze Stanley and Iris oraz Sabriną. "Williams wciąż pisze najlepsze tematy w Hollywoodzie" - święte słowa Marku. I trudno by tu mówić o słabych jego pracach bo takich po prostu nie ma.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#103 Post autor: Koper » pt mar 26, 2010 17:20 pm

Marek Łach pisze:Williams wciąż pisze najlepsze tematy w Hollywoodzie
Owszem, ale o czym to świadczy? O bidzie w Hollywood przede wszystkim.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#104 Post autor: Mystery » pt mar 26, 2010 17:22 pm

Wyniki bitwy:

JOHN WILLIAMS
JERRY GOLDSMITH

JAMES HORNER
HANS ZIMMER

JOHN BARRY
GEORGES DELERUE

JAMES NEWTON HOWARD