Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje

#76 Post autor: lis23 » śr maja 14, 2014 21:05 pm

Podobno Disney Polska zrezygnował z umieszczania polskiego dubbinhu w klasycznych animacjach Disney;a, ograniczając się tylko do nowości typu "Frozen" i nie ma co liczyć na w. w. pozycje w naszym kraju...30 maja ukaże się "Herkules" ale on w wydaniach zagranicznych posiada polski dubbing, pozostałe wydane niedawno animacje Disneya już nie...ciekawe, ile w tym prawdy?, mam na BD wszystko, co do tej pory wyszło a teraz okazuje się, że nie będę mógł zebrać całej kolekcji? (brakuje mi 11 filmów)... :cry: :?
tak więc, prawdopodobnie w Polsce nie ukażą się wydane w tym roku:

"Oliver i Spółka"
"Nowe Szaty Króla"
"Atlantyda: Zaginiony Ląd"
"Lilo i Stich"
"Planeta Skarbów"
"Rogate Ranczo"

oraz wydana wcześniej na zachodzie "Alicja w Krainie Czarów", ewentualnie można liczyć na tegoroczną premierę "Śpiącej Królewny", gdyż ta posiada dubbing na BD z wydania z czasów, gdy dystrybutorem Disneya był u nas Imperial.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#77 Post autor: WhiteHussar » śr maja 14, 2014 22:41 pm

Niech się w dupe pocaluja. Po cholerę oni tam siedzą. Tyczy się to też wszystkich innych PL dystrybutorów ( gdzie Szeregowiec Ryan czy Forrest Gump)

Templar

#78 Post autor: Templar » śr maja 14, 2014 22:50 pm

Pewno hajsu z tego nie ma, u nas ludzie dalej masowo kupują DVD i nie widzą różnicy pomiędzy tym, a Blu-Rayem. Wystarczy spojrzeć np. na Filmweba i poprzeglądać sobie stare komentarze pod Krainą lodu. Ludzie byli oburzeni, że Blu-Ray wychodzi wcześniej niż DVD i niektórzy nie widzą kompletnie sensu w kupowaniu BR, jak to samo mają na DVD, serio takie komenty są :mrgreen:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#79 Post autor: lis23 » śr maja 14, 2014 23:12 pm

Wiecie, dla mojej siostry nie ma różnicy pomiędzy filmem online na jakiejś stronie w necie, a wersją Blu-Ray, gdyż ona nie potrzebuje dobrego obrazu i dziwi się, ze ja wydaję kasę na filmy i muzykę, więc...

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#80 Post autor: WhiteHussar » czw maja 15, 2014 05:18 am

Heh, normalne. Ja raz rodzinie włączyłem film z ogromną pokselaza gdzie nie mogłem na to patrzeć, ale im to różnicy nie robiło. Dziwię się, że mają przyjemność z oglądania takiego szajs. Nie wszyscy potrzebują Blu Ray a nawet większość i pewnie to się przekłada na wydawanie w Polsce filmów. Żaden z moich znajomych nie ma Blu Ray.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#81 Post autor: lis23 » czw maja 15, 2014 15:16 pm

Zastanawiam się tylko, dlaczego Disney miałby zaprzestać wydawania filmów tylko w Europie śr-Wsch a wydawać dalej w Europie Zach? - Niemcy nie ściągają z neta?.
Z ciekawostek; odpaliłem sobie "Gladiatora" z DVD na PS3 i...daje radę, jak na upscaling, nie jest tak źle, jak myślałem, da się to oglądać bez wielkiego bólu .

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#82 Post autor: WhiteHussar » czw maja 15, 2014 17:04 pm

lis23 pisze:Zastanawiam się tylko, dlaczego Disney miałby zaprzestać wydawania filmów tylko w Europie śr-Wsch a wydawać dalej w Europie Zach? - Niemcy nie ściągają z neta?.
Z ciekawostek; odpaliłem sobie "Gladiatora" z DVD na PS3 i...daje radę, jak na upscaling, nie jest tak źle, jak myślałem, da się to oglądać bez wielkiego bólu .

Ale po co mam oglądać i mówić " Może być, nie jest źle"? Wole być zachwycony jakością obrazu :P
Templar pisze:Pewno hajsu z tego nie ma, u nas ludzie dalej masowo kupują DVD i nie widzą różnicy pomiędzy tym, a Blu-Rayem. Wystarczy spojrzeć np. na Filmweba i poprzeglądać sobie stare komentarze pod Krainą lodu. Ludzie byli oburzeni, że Blu-Ray wychodzi wcześniej niż DVD i niektórzy nie widzą kompletnie sensu w kupowaniu BR, jak to samo mają na DVD, serio takie komenty są :mrgreen:
No ok, ja to rozumiem, że ludzie nadal wolą DVD. Mnie się wydaje, że gdyby filmy na blu ray kosztowały tyle co na DVD to i tak by ludzie w POLSCE nie kupowali bo jak już się do czegoś przyzwyczają to nie zmieniają.
To po co nam TV z 4K czy TV z wklęsłym ekranem skoro ludzie oglądają filmy w 480p maks!
Ciekawe co będzie jak wyjdzie Archival Dis...

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#83 Post autor: Krzysiek » czw maja 15, 2014 21:14 pm

Mam pytania dotyczące określonych tytułów....
do Kolegi Lisa: Czy Avatar wydanie kolekcjonerskie rozszerzone na 3Blu jest też w 3D? I czy to 3D dotyczy wszystkich wersji tego filmu na tej płycie Blu. Tzn są trzy i każda dłuższa o kilka minut. Czy więc wszystkie są w trójwymiarze?

Do Kolegów posiadających Incepcję: Oglądałem kiedyś ten film na DVD i jakość obrazu pozostawiała wiele do życzenia. Później trafiła w moje ręce płyta Blu (oryginał oczywiście) i też mi się wydawało, że obraz nie do końca był ostry lub lekko wpadał w pikselozę. Jakie są Wasze odczucia dotyczące transferu cyfrowego w Incepcji?

Czy ktoś posiada na Blu bajkę Mulan? Jak tam wygląda animacja?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#84 Post autor: lis23 » pt maja 16, 2014 00:44 am

Krzysiek pisze:Mam pytania dotyczące określonych tytułów....
do Kolegi Lisa: Czy Avatar wydanie kolekcjonerskie rozszerzone na 3Blu jest też w 3D? I czy to 3D dotyczy wszystkich wersji tego filmu na tej płycie Blu. Tzn są trzy i każda dłuższa o kilka minut. Czy więc wszystkie są w trójwymiarze?

Czy ktoś posiada na Blu bajkę Mulan? Jak tam wygląda animacja?
"Avatar" w wersji 3BD jest bez 3D, wersja 3D wyszła później (najpierw była kinowa wersja 2D, potem rozszerzona wersja 2D / 3BD a dopiero potem wersja 3D), są niby trzy wersje filmu ale jest to zrobione na tej zasadzie, że jest tylko jedna wersja filmu + do każdej dobiera się lub ujmuje konkretne sceny.

Posiadam "Mulan" Disneya ale jeszcze nie oglądałem, więc nie wiem jak się prezentuje jakość obrazu (ostatnio oglądałem "Aladyna" i jest ok).

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#85 Post autor: lis23 » pt maja 16, 2014 19:30 pm

Oglądałem sobie wczoraj i dziś "Troję" DC na DVD na PS3 (obraz skalowany do 1080p) i wydaje mi się, że czerń z obrazu DVD na moim tv jest lepsza od czerni na BD (tam jest trochę fioletowa), trochę to dziwne jak dla mnie.

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#86 Post autor: WhiteHussar » pt maja 16, 2014 20:09 pm

Dziś przywędrowała do mnie Kompana Braci na Blu Ray z Czech. Okładka w języku Czeskim.
Najlepsze jest to, że taki mały kraj a wydał Kompanie Braci z Lektorem Czeskim 5.1 ( ! ) i napisami. Dobrze, że nasz sąsiad jest taki dobry bo dzięki niemu mam napisy PL.

To woła o pomstę do nieba. I tu chyba już nie ma znaczenie, że na blu ray nikt filmów nie ogląda ...

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#87 Post autor: WhiteHussar » ndz maja 18, 2014 16:43 pm

Po przeglądnięciu kilku ujęć z filmu stwierdzam, że szału nie ma. Dźwięk dialogów jakiś taki cichy ( przy wersji z TV na HBO mimo iż był lektor to dialogi były wyraźne, głośne i czyste )
W niektórych momentach jakoś obrazu jest SŁABA a i drażniąc PIASEK jest widoczny. Ojjj, nie postarali się. Pacyfik wygląda lepiej

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#88 Post autor: lis23 » pn maja 19, 2014 12:17 pm

"Piasek", czyli tzw. ziarno to normalny zabieg i chyba powinien być widoczny, niektórzy twórcy sami go dodają do cyfrowego obrazu, aby go urealnić, gdyż obraz cyfrowy jest zbyt czysty.
W kwestii dźwięku, obejrzyj sobie jakąś animację Disneya z polskim dubbingiem tylko na głośnikach tv ;)

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#89 Post autor: WhiteHussar » pn maja 19, 2014 12:25 pm

Mnie się wydaje, że to "ziarno" jest za bardzo widoczne. No chyba, że tak na być, trudno.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#90 Post autor: lis23 » pn wrz 01, 2014 09:02 am

Czyżby pojawiła się w końcu reżyserska wersja "Królestwa Niebieskiego" na Blu-Ray?:

KINGDOM OF HEAVEN ULTIMATE EDITION - KRÓLESTWO NIEBIESKIE (2 BD) (2005)

http://poral.eu/filmy_blu-ray_zapowiedzi_2014.php

http://www.filmarena.cz/blu-ray-kralovs ... vana-edice

ODPOWIEDZ