POLSKIE KINO - dyskusja
- Wojteł
- John Williams
Re: POLSKIE KINO - dyskusja
On już grał w poprzednim wiedźminie, dostał kosę w żebra od Żebrowskiego 

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
Nie przypominam sobie, że kiedyś jarali się budżetem 5 mln zł, prawie każdy film w Polsce kosztuje minimum tyle. Poza tym to jest Platige Image, oni od lat już robią świetne animacje i efekty specjalne i nie potrzebują do tego setek milionów złotych, które zresztą w Hollywood idą głównie na znane nazwiska, a u nas duże budżety idą na catering, ale liczę, że tym razem tak nie będzieWojtek pisze:Może dlatego, że taki film powinien być od góry do dołu zajebany 100 mln dolarów, a jak w Polsce się uzbiera 5 mln zł na film to wszyscy się cieszą i masturbują przez 3 lata jaka droga produkacja. A jak nie daj Boże 10 uzbierają, to się masturbują kolejne pięc lat, a efekt i tak wygląda jakby go amator w Adobe After Effects złożył na poczekaniu

- Wojteł
- John Williams
No wiedźmin i ogniem i mieczem są ciaglę wyciągane, jako jednej z najdroższych filmów w Polskiej kinematografii, a i tak kosztowały tyle, ile dwa dni produkcji filmu w hollywood 

5 mln, a prawie 30 mln (budżet Ogniem i mieczem) to jednak jest spora różnica
A tutaj zakładam, że pewnie Bagiński będzie celował w minimum 50-60 mln zł, na Hardkor 44 zbiera ok. 40 mln, a Wiedźmin to marka rozpoznawalna już na świecie i dałoby radę zebrać więcej.

- Wojteł
- John Williams
To by musieli chyba na 5 lat zawiesić całą polską "kinematografię" i kręcić filmy za głodowe budżety 

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Ale nie wiem jak was, ale mnie zastanowiło kto miałby do tego muzykę pisać...
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
No już nie przesadzaj, ostatnio coraz większe budżety się pojawiają, Miasto 44 też miało 30 mln zł, Bitwa pod Wiedniem 50 mln zł. No, a najdroższe u nas to właśnie było Quo Vadis prawie 80 mln zł, choć to akurat była klapa, co nie dziwi, bo straszne gówno. Ale Ogniem i mieczem pokazało, że jak się zrobi dobry film to można dobrze zarobić nawet w samej tylko Polsce, ponad 100 mln zł zysku. A i jeszcze też było całkiem popularne w innych krajach na Wschodzie i tam też trochę zarobiło, ale nigdy nie podali ile dokładnie.Wojtek pisze:To by musieli chyba na 5 lat zawiesić całą polską "kinematografię" i kręcić filmy za głodowe budżety
- Wojteł
- John Williams
ZielińskiDanielosVK pisze:Ale nie wiem jak was, ale mnie zastanowiło kto miałby do tego muzykę pisać...

Ta, zwłaszcza ten drugi film to popis kinematografii i wybitnych efektów specjalnychTemplar pisze:No już nie przesadzaj, ostatnio coraz większe budżety się pojawiają, Miasto 44 też miało 30 mln zł, Bitwa pod Wiedniem 50 mln zł.

Zresztą Templar, that's not the point. Chodzi o to, że nawet jak dostanie 100 mln, to to i tak jest promil tego, jaki ten film powinien mieć budżet, co z tego, że będziemy się jarać, że najdroższa polska produkcja, jak i tak do hollywood to nie ma startu. Jasne, warto wierzyć w krajowe produkty, ale jednak przez pewne ograniczenia nawet z dobrym reżyserem może wyjśc z tego lipa. Do tego dalej nie wiem, kogo by mogli zatrudnić do poszczególnych ról, bo większość dobrych aktorów jest już jakieś 20 lat za stara, żeby grać na pierwszym i drugim planie.
Ostatnio zmieniony pt sie 22, 2014 18:12 pm przez Wojteł, łącznie zmieniany 1 raz.
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Ło losie, ta paździerz tyle kosztowała?Bitwa pod Wiedniem 50 mln zł.
Ciechowski może... a nie... to może Kilar... oh, wait...Wojtek pisze:Zieliński

Fe.
W poprzednim Wiedźminie to jedyne co było dobre, to właśnie muzyka, ale Ciechowski już niestety nie powróci 
Ja to bym Dębskiego chciał

Ja to bym Dębskiego chciał

- Wojteł
- John Williams
Edytowałem poprzedniego posta, jakbyście przeoczyli
a z muzy to Adam załatwi kontrakt Lorencowi
A na poważnie, jakby Dębskiemu dać budżet to mogłby coś ciekawego wyjść. Ewentualnie Abla, bo w końcu chciał film akcji zrobić
a tak na serio, to kompozytor wcale nie musiałby być Polakiem, jakby jakieś dobrego z krajów Słowiańskich ściągneli, to wcale by nie było źle.

a z muzy to Adam załatwi kontrakt Lorencowi

A na poważnie, jakby Dębskiemu dać budżet to mogłby coś ciekawego wyjść. Ewentualnie Abla, bo w końcu chciał film akcji zrobić

Ja to w naszych filmach to bardziej się martwię o scenariusz, bo dobrych scenarzystów to my prawie w ogóle nie mamy, nawet w tych lepszych filmach często ten scenariusz jednak kuleje. Bo można by wyliczać ogromne ilości polskich filmów z kiepskimi efektami, z marnymi aktorami itd., ale mimo wszystko jednak w niektórych są dobre efekty i właśnie m.in. te od Platige Image, aktorów też mamy dobrych, nawet wśród młodych da się coś znaleźć, choć będą to mało znane nazwiska, a u nas po prostu wolą jakiegoś Szyca zatrudnić, bo to, że lipnie gra nie ma znaczenia, ważne że ludzi przyciągnie do kin. Paru dobrych reżyserów też jest, tak jak i kompozytorów, czy operatorów filmowych, jak się chce to coś się znajdzie. A kto zrobi scenariusz? Ci lepsi to tworzą same dramaty i nie wiem czy nadawaliby się do takiego kina, no bo co Smarzowskiego weźmiemy? Jakby np. Martin obejrzał ten film przed napisaniem ostatniej części sagi to by takiej deprechy dostał, że pewnie nikt by już nie zginął i mało tego, wszyscy by jeszcze zmartwychwstali 

- Wojteł
- John Williams
Smarzowski to by nakręcił film gdzie Geralt zamiast walczy cały film pije wódę i opowiada historię swojej niedoli, od czasu do czasu robiąc pod siebie czy puszczając pawia. W roli głównej Bartek Topa, chociaż osobiście wolałbym Jakubika
Spoko, dałoby się zrobić film, jakby wzięli dobrego reżysera, Sapkowski nadzorował scenariusz, operatorów wielu mamy dobrych, chociaż wielu wyjechało w hollywood, ale po pierwsze, mała szansa, żeby się od strony realizacyjnej taka kumulacja zdarzyła, po drugie zaś wszystko się o ten budżet może rozbić, po trzecie naprawdę mi nie przychodzi do głowy żaden polski aktor, który by się nadawał do roli. Musielby jakiegoś nołnejma wziąć, a z tymi to bywa różnie.

Spoko, dałoby się zrobić film, jakby wzięli dobrego reżysera, Sapkowski nadzorował scenariusz, operatorów wielu mamy dobrych, chociaż wielu wyjechało w hollywood, ale po pierwsze, mała szansa, żeby się od strony realizacyjnej taka kumulacja zdarzyła, po drugie zaś wszystko się o ten budżet może rozbić, po trzecie naprawdę mi nie przychodzi do głowy żaden polski aktor, który by się nadawał do roli. Musielby jakiegoś nołnejma wziąć, a z tymi to bywa różnie.
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Może sprowadzą z zagranicy? Piłkarzy też sprowadzają czasem... 

Fe.