The Giver - Marco Beltrami

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

The Giver - Marco Beltrami

#1 Post autor: Mystery » pt sie 01, 2014 16:26 pm

Obrazek

1. Main Titles
2. Jonas Gets the Gig
3. Color
4. Arriving at the Giver’s
5. First Memory
6. Gabriel Arrives
7. Do You See It
8. Tray Ride
9. Happiness & Pain
10. What Is Love?
11. War
12. The Kiss
13. Jonas Runs Away
14. Accelerated Training
15. Escape from the Nursery
16. Desert Ride
17. Capturing Jonas
18. The Mountain and Despair
19. Rosebud
20. End Credit

Klipy:
https://soundcloud.com/sony-soundtracks ... -the-giver

Film to kolejna po Divergent i nie ostatnia (Maze Runner) tegoroczna adaptacja młodzieżowego bestselleru, który może nie zapowiada się jakoś szczególnie ciekawie, ale muzycznie może być nie lada gratką. Marco jest chyba obecnie najbardziej rozchwytywanym kompozytorem Hollywood (w 2013 miał 6 sporych tytułów, w 2014 jak na razie 5, a i kolejne następne roczniki powoli się zapełniają), który raz na jakiś czas (Snowpiercer, Soul Surfer) potrafi pokazać, że potrafi i to co rozbrzmiewa w klipach które obadałem (chórki, smyczki, delikatna elektronika) jest po prostu śliczne, emocjonalne i przebojowe, tak jak właśnie powinny brzmieć Igrzyska od Howarda.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

Re: The Giver - Marco Beltrami

#2 Post autor: Marek Łach » wt sie 05, 2014 15:54 pm

Szykuje się najbardziej rozemocjonowany i liryczny Beltrami ever. ;) Czuję, że ta płytka może być faworytką słuchaczy, a przynajmniej tych, którzy lubią takie delikatne emocje. Howard chyba słusznie przez Mystery'ego przywołany - nad klipami unosi się duch jego lirycznych kompozycji. Ciekawe jakim cudem Beltrami znalazł takie emocje w jakimś młodzieżowym crapie. :) Myślę, że dla niektórych to będzie podobnie miłe zaskoczenie co Soul Surfer.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3 Post autor: Koper » wt sie 05, 2014 17:32 pm

Może biedaka zaszufladkowali w dennym amerykańskim horrorze, a jego prawdziwą filmową miłością, a której pokazuje 110% talentu, jest denne amerykańskie kino młodzieżowe? :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#4 Post autor: qnebra » śr sie 06, 2014 07:53 am

Koper pisze:Może biedaka zaszufladkowali w dennym amerykańskim horrorze, a jego prawdziwą filmową miłością, a której pokazuje 110% talentu, jest denne amerykańskie kino młodzieżowe? :D
Ewentualnie też pomyślał: "Dzięki Ci o wielki duchu Bacha, że to nie jest kolejny horror. Napiszę im dobrą muzykę." Efekt mamy, tych klipów bardzo miło i dobrze się słucha, aż chciałoby się więcej. Pięknie, lirycznie, wręcz minimalistyczna i introwertyczna praca, co oznacza na 50%, że to będzie taka tapeta w filmie, nie wyróżniająca się w nim. Mogę się mylić, ale coś czuję w kościach, że w filmie to nie pozwolono tej muzyce mieć jakichś wielkich momentów.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#5 Post autor: Mystery » śr sie 13, 2014 17:12 pm

Piękniusie, ścisła czołówka roku, jak i samego kompozytora.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#6 Post autor: Ghostek » śr sie 13, 2014 17:27 pm

Świetny score, którego sobie zapewne sprawię w przyszłym miesiącu. Po raz kolejny Beltrami zamyka usta wszystkim malkontentom, którzy kilka lat temu postawili na nim krzyżyk.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#7 Post autor: Kaonashi » śr sie 13, 2014 18:06 pm

Niezła musi być w tym roku posucha, że takie scory otrzymują epitety w stylu"piękniusi" czy "świetny" :P Oczywiście to kwestia gustu, ale jak dla mnie to solidny z przyzwoitym tematem przewodnim album, ale na tym plusy się kończą. Takie maks 3,5/5.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#8 Post autor: Koper » śr sie 13, 2014 18:35 pm

Dokładnie, mnie też jakoś to nowocześnie słodziusie :P brzmienie mnie bynajmniej nie rzuca na kolana. Sympatyczne to, coś koło 4 można dać, ale bez przesady. Zważywszy jaki film to ilustruje, to obawiam się, że za rok czy dwa niemal zupełnie o tym zapomnę.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#9 Post autor: Mystery » śr sie 13, 2014 18:53 pm

To wy już robicie z tego nie wiadomo co :P Jak na taki tytuł i kompozytora, muza gra ładnie, przyjemnie, a miejscami nawet daje po emocjach i na pewno jest to miła niespodzianka z której można być zadowolonym. Po pierwszym razie dawałem takie 3.5, ale im dłużej słuchałem tym bliżej już było w kierunku czwóreczki i pewnie na takiej ocenie się skończy.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#10 Post autor: Kaonashi » śr sie 13, 2014 19:32 pm

Teraz to gra:
Mystery pisze: ładnie, przyjemnie, a miejscami nawet daje po emocjach.
A wcześniej:
Mystery pisze:Piękniusie, ścisła czołówka roku, jak i samego kompozytora.
No jest różnica :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#11 Post autor: Adam » śr sie 13, 2014 19:34 pm

nic nie pisałem że Beltrami się skończył, bo on się dla mnie jeszcze nie zaczął :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#12 Post autor: Wawrzyniec » pn sie 18, 2014 15:40 pm

Kaonashi pisze:Niezła musi być w tym roku posucha, że takie scory otrzymują epitety w stylu"piękniusi" czy "świetny" :P Oczywiście to kwestia gustu, ale jak dla mnie to solidny z przyzwoitym tematem przewodnim album, ale na tym plusy się kończą. Takie maks 3,5/5.
Wiesz, niektórzy chyba podobnie pisali o "Calvary", które tak Ci się spodobało. :wink: Różne gusta i ja jestem w stanie zrozumieć, że wielu score Beltramiego może się spodobać. Posiada piękny klimat i taką lekkość. Chociaż na razie może za mało się wsłuchałem, ale aż takiego wrażenia jak "Soul Surfer" ta praca na mnie nie zrobiła. Ale dalej to naprawdę dobra muzyka i potwierdzenie, że Beltrami na kilkanaście score'ów zawsze jest w stanie stworzyć parę godnych uwagi.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#13 Post autor: bartex9 » wt sie 26, 2014 21:18 pm

qnebra pisze:Pięknie, lirycznie, wręcz minimalistyczna i introwertyczna praca, co oznacza na 50%, że to będzie taka tapeta w filmie, nie wyróżniająca się w nim. Mogę się mylić, ale coś czuję w kościach, że w filmie to nie pozwolono tej muzyce mieć jakichś wielkich momentów.
I w rzeczy samej tak jest. Jestem po seansie. Film nie jest znowu aż taki zły. Szczerze mówiąc, to po zapowiedziach spodziewałem się więcej wątków "nastoletnich". Tymczasem było ich całkiem niewiele. Super kreacje Streep i Bridgesa i choćby dla nich warto obejrzeć. Co do muzyki, to ja w zasadzie dopiero na napisach końcowych zorientowałem się, że tu jest jakiś temat przewodni. Przez cały film muzyka kompletnie się nie wybija. Zwykła tapeta, która coś tam sobie gra gdzieś daleko w tle. Mimo to, to co usłyszałem na creditsach nawet mi się spodobało i zabieram się za obadanie samego soundtracku.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#14 Post autor: Adam » ndz sie 31, 2014 13:45 pm

nasze sony to wydaje na cd u nas 10.9
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#15 Post autor: Marek Łach » wt paź 28, 2014 23:04 pm

Obejrzałem film, wow, co za ścierwo. :) Recka w drodze, szykuje się casus The New Moon. ;)

ODPOWIEDZ