POLSKIE KINO - dyskusja

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: POLSKIE KINO - dyskusja

#301 Post autor: Templar » czw lip 31, 2014 21:53 pm

A jeszcze tak BTW, przy tym filmie widziałem chyba najdłuższy zbiór czołówek producentów i sponsorów filmu, każda z tych organizacji i firm:

ING Bank Śląski, PGE Polska Grupa Energetyczna, Akson Studio Film, Narodowe Centrum Kultury, Telewizja Polska S.A., Orange Polska, Muzeum Powstania Warszawskiego, Mazowiecki Fundusz Filmowy działający w strukturach Mazowieckiego Instytutu Kultury, Polski Instytut Sztuki Filmowej, Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej, Miasto Stołeczne Warszawa, Poczta Polska, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Prezydent RP Bronisław Komorowski i jeszcze nawet Miasto Łódź!

miała swoją kilku, czasem nawet kilkunastosekundową czołówkę i każdą po kolei puszczali, już myślałem, że połowa filmu to będzie wymienianie producentów i sponsorów :mrgreen:

hp_gof

#302 Post autor: hp_gof » czw lip 31, 2014 21:55 pm

Wojtek pisze:Ciekawe, czy gofowi chodzi może o ten materiał?
Taaa, to chyba to.
Templar pisze:A jeszcze tak BTW, przy tym filmie widziałem chyba najdłuższy zbiór czołówek producentów i sponsorów filmu, każda z tych organizacji i firm:

ING Bank Śląski, PGE Polska Grupa Energetyczna, Akson Studio Film, Narodowe Centrum Kultury, Telewizja Polska S.A., Orange Polska, Muzeum Powstania Warszawskiego, Mazowiecki Fundusz Filmowy działający w strukturach Mazowieckiego Instytutu Kultury, Polski Instytut Sztuki Filmowej, Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej, Miasto Stołeczne Warszawa, Poczta Polska, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Prezydent RP Bronisław Komorowski i jeszcze nawet Miasto Łódź!

miała swoją kilku, czasem nawet kilkunastosekundową czołówkę i każdą po kolei puszczali, już myślałem, że połowa filmu to będzie wymienianie producentów i sponsorów :mrgreen:
No ba! U nas kręcili 10 dni zdjęciowych i jeszcze dostali kasę z Łódź Film Commission ;) Łódź często grywa w filmach wojennych (ciekawe dlaczego :mrgreen: ). Ale jednocześnie bardzo często filmy są nagradzane, no najlepszym przykładem jest Ida ;) Zresztą w tym roku jest wysyp filmów kręconych w Łodzi na festiwalu w Gdyni :) Jadąc w listopadzie na zajęcia tramwajem widziałem jak kręcili film Stuhra Obywatel na dawnej krańcówce (pętli) tramwajowej, która udawała polsko-NRD-owską granicę :D Nawet W ciemności Hollandowej było kręcone w łódzkich kanałach :mrgreen: No właśnie miałem się spytać, było logo Łodzi na początku filmu?

By the way, dzisiaj był news, że łódzka Szkoła Filmowa jest drugą najlepszą szkołą filmową na świecie wg The Hollywood Reporter 8) Deal with it ;)
Ostatnio zmieniony czw lip 31, 2014 22:03 pm przez hp_gof, łącznie zmieniany 1 raz.

Templar

#303 Post autor: Templar » czw lip 31, 2014 22:02 pm

No mówię, każda z tych organizacji/firm miała czołówkę przed filmem, nawet nie samo logo, przy Łodzi była jakaś kilkusekundowa animacja i chyba jakaś babka coś mówiła, ale nie pamiętam już dokładnie :P

hp_gof

#304 Post autor: hp_gof » czw lip 31, 2014 22:04 pm

Była taka wyszywana metka z logo Łodzi i babka powiedziała: "Łódź kreuje i zaprasza na film" czy coś w tym stylu?

Templar

#305 Post autor: Templar » czw lip 31, 2014 22:04 pm

Tak, właśnie to.

hp_gof

#306 Post autor: hp_gof » czw lip 31, 2014 22:10 pm

No, to mam już mobilizację, żeby iść na film :mrgreen:

Templar

#307 Post autor: Templar » czw lip 31, 2014 22:21 pm

hp_gof pisze:No ba! U nas kręcili 10 dni zdjęciowych i jeszcze dostali kasę z Łódź Film Commission ;) Łódź często grywa w filmach wojennych (ciekawe dlaczego :mrgreen: ). Ale jednocześnie bardzo często filmy są nagradzane, no najlepszym przykładem jest Ida ;) Zresztą w tym roku jest wysyp filmów kręconych w Łodzi na festiwalu w Gdyni :) Jadąc w listopadzie na zajęcia tramwajem widziałem jak kręcili film Stuhra Obywatel na dawnej krańcówce (pętli) tramwajowej, która udawała polsko-NRD-owską granicę :D Nawet W ciemności Hollandowej było kręcone w łódzkich kanałach :mrgreen:
A koło mnie ostatnio kręcili sporo scen do nowego filmu Skolimowskiego - "11 minut", tutaj scena kaskaderska z filmu, nagranie zrobione z sąsiedniego dla mnie budynku :P

http://www.youtube.com/watch?v=3u2gpoASe3A

Templar

#308 Post autor: Templar » sob sie 02, 2014 01:56 am

Templar pisze:Na samym początku wyszedł jeszcze jakiś koleś i zaczął grać na trąbce jakąś suitę, później też orkiestra się dołączyła z playbacku, całkiem ładne to było, tylko nie wiem co to było, bo nic nie wspomnieli, myślałem, że to suita z filmu, ale w filmie nic podobnego do tego nie wychwyciłem.
Dowiedziałem się, że to był podobno utwór napisany przez Henriego Serokę specjalnie na premierę filmu.

A piosenka nosi tytuł "Zabierz mnie", sł. Zofia Jaworowska, muz. Paweł Lucewicz, wykonuje Ania Iwanek feat. Pati Sokół.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#309 Post autor: Adam » pn sie 04, 2014 23:20 pm

http://natemat.pl/112389,jan-komasa-wsp ... w-miasto44 jak rzeczywiscie o to prosił i zaznaczał, to fail tych dziennikarzy którzy to reckowali.
#FUCKVINYL

Templar

#310 Post autor: Templar » pn sie 04, 2014 23:24 pm

Taaa, zmiany postanowił zrobić dopiero po reckach. Przed pokazem się wypowiadał i nic nie wspominał, że to nieskończony film, zresztą to on sam chciał tego pokazu, mówił, że bardzo chciał pokazu w taki dzień, w takim miejscu, a teraz nagle mówi właśnie jak to skomentowało natemat.pl jakby go do tego zmuszono. Pewnie wywalą te sceny z piosenkami, przynajmniej ja na to liczę, wtedy nie będzie to aż takie gówniane.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#311 Post autor: Adam » pn sie 04, 2014 23:28 pm

aha. wiesz mnie ten film w sumie rybka. mam dość martyrologii w naszym kinie. powstanie warszawskie zmęczyłem bo to było coś nowego, autentycznego w częsci. Czas Honoru męczę od 2 sezonów tylko dla muzyki..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#312 Post autor: Wojteł » pn sie 04, 2014 23:32 pm

O ile dobrze pamiętam, to nie pierwszy raz jak ktoś się zasłaniał w polskim kinie tym, że obraz był nieskończony. Nie było takiego motywu z jakimś Kac Wawem czy innym gównem w ciągu ostatnich paru lat?
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Templar

#313 Post autor: Templar » pn sie 04, 2014 23:41 pm

Tak w ogóle to ten pokaz był reklamowany jako oficjalna uroczysta premiera, jak można na premierze puszczać niedokończony film? Wyobrażacie sobie, żeby np. na uroczystej premierze jakiegoś filmu w Cannes puścili niedokończony film? :D Zapraszasz całą masę gości, Powstańców (z całego świata!), Prezydenta RP, całą masę ludzi z branży i nagle po kilku dniach mówisz, że to niedokończony film i to jeszcze z takim oburzeniem, że ludzie sami powinni się tego domyślić. Prawda jest oczywista, w profesjonalnych reckach jadą po tym filmie, to nagle postanowili go trochę poprzerabiać, w szczególności, że to o co się najbardziej czepiają da się bez większego problemu zmienić do tego września. Choć nie sądzę, żeby fabuła się jakoś poprawiła, niby mają inne zakończenie ale to by trzeba było pół filmu zmienić, żeby to było w miarę dobre, choć jak wywalą scenę z czołgiem to i tak już będzie ogromny postęp :D W ogóle to mam nadzieję też, że to nie jest wciskanie kitu, że film mocno zmienimy, a jak człowiek pójdzie ponownie do kina we wrześniu, to okaże się, że to nadal to samo :mrgreen: Ja poczekam, aż będzie jakiś spory wysyp recek i jak rzeczywiście zmienią się opinie to wtedy może pójdę :P

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#314 Post autor: Kaonashi » pn sie 04, 2014 23:41 pm

Wojtek pisze:O ile dobrze pamiętam, to nie pierwszy raz jak ktoś się zasłaniał w polskim kinie tym, że obraz był nieskończony. Nie było takiego motywu z jakimś Kac Wawem czy innym gównem w ciągu ostatnich paru lat?
Jeśli to było w przypadku Kac Wawy to musieli zmiany wprowadzić na gorsze, bo to co ostatecznie otrzymaliśmy było już samo w sobie dnem dna :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#315 Post autor: Wojteł » wt sie 05, 2014 01:07 am

Prawda jest oczywista, w profesjonalnych reckach jadą po tym filmie, to nagle postanowili go trochę poprzerabiać, w szczególności, że to o co się najbardziej czepiają da się bez większego problemu zmienić do tego września.
Mogliby chociaż kit pocisnąć, że będzie directors cut czy coś :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

ODPOWIEDZ