W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
-
Michal
- Kserujący nuty
Najważniejszą informacją dla osób, które robią zakupy przez internet, jest zwiększenie z 22 euro (ok. 86 zł) do 150 euro (590 zł) kwoty wolnej od cła przy zakupach z krajów pozaunijnych. Przesyłki z tych państw, których wartość nie przekracza 150 euro, nie będą podlegały ocleniu. Jest to ok. siedmiokrotny wzrost kwoty zwolnionej z cła. Oznacza to, że koszt zakupu przez internet zmniejszy się z uwagi na większe zwolnienie.

-
Mefisto
autor: Mefisto » pn lip 28, 2014 19:42 pm
to ładna bajka z 2008 r. Ciekawe, że od tej pory płaciłem cło chyba trzykrotnie za paczki dalekie od tej wartości.
-
Michal
- Kserujący nuty
Mefisto pisze:to ładna bajka z 2008 r. Ciekawe, że od tej pory płaciłem cło chyba trzykrotnie za paczki dalekie od tej wartości.
Przyczyny mogą być różne:
1.pożarłeś się z kimś kto ma wtyki w urzędzie celnym i teraz się mści
2.celnicy łamią prawo i trafia się twoja przesyłka
3.walnij maila do np.Intrady ,niech zaniżają koszty na przesyłce ( w końcu mieszkamy w "Rumunii Zachodu") ,oni to zrozumieją ryzyko uderzenia cłem relatywnie się zmniejszy
I po sprawie
-
Mefisto
autor: Mefisto » pn lip 28, 2014 20:24 pm
Ja widzę tylko jedną przyczynę, bo bynajmniej nie jestem sam (i skąd w ogóle pomysł, że sprawa może dotyczyć Intrady?) - otóż artykuł jest przedawniony i do dupy. Trzymam się moich 100 zł, bo to info bezpośrednio od urzędników.
-
Templar
autor: Templar » pn lip 28, 2014 20:56 pm
Płaciłeś cło czy VAT? Bo cło na płyty CD wynosi chyba 0% z tego co widzę, za to VAT - 23% naliczają już przy przesyłkach o wartości ponad 22 euro.
-
Mefisto
autor: Mefisto » pn lip 28, 2014 21:57 pm
co za różnica, jak to się rozbija na detale, skoro w tej dyskusji chodzi o to, od ilu mogą ci jakiekolwiek dodatkowe opłaty naliczyć i to mogą zrobić powyżej 100 zł
-
Templar
autor: Templar » pn lip 28, 2014 22:18 pm
Mefisto pisze:co za różnica, jak to się rozbija na detale, skoro w tej dyskusji chodzi o to, od ilu mogą ci jakiekolwiek dodatkowe opłaty naliczyć i to mogą zrobić powyżej 100 zł
No jest różnica, bo napisałeś, że tamten artykuł to bajki, a tam wyraźnie jest napisane, że do 150 euro jest zwolnienie z cła, a z VATu tylko do 22 euro.
-
Althazan
- + Georges Delerue +
autor: Althazan » pn lip 28, 2014 22:26 pm
Templar pisze:do 150 euro jest zwolnienie z cła, a z VATu tylko do 22 euro.
Dokładnie tak jest. W praktyce do $50 z reguły przechodzi bez opłat, powyżej - trzeba mieć szczęście...
-
Mefisto
autor: Mefisto » wt lip 29, 2014 01:16 am
Templar pisze:No jest różnica, bo napisałeś, że tamten artykuł to bajki
Nie wkurwiaj mnie

Cło się mówi ogólnie na opłaty, jakie ci dowala państwo z chujowych przyczyn, a Tomek chciał wiedzieć od ilu mogą mu takowe naliczyć. I tyle. Proponuję już do tego nie wracać.
-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » czw lip 31, 2014 16:58 pm
Te wszystkie cła to bez głowy. W zeszłym roku w lipcu kupiłem towar w Japonii za (łącznie z wysyłką) jakieś 75$. Gdy kupowałem kilka lat temu w Varese za 100-120$ to przechodziło bez problemu. Tutaj naliczyli podatek. Później znowu kupiłem ze dwa razy towar za ok. 100$ (w tym samym sklepie co ten za 75$) i cła nie było. I od roku nic nie naliczyli.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
-
Templar
autor: Templar » czw lip 31, 2014 17:03 pm
Teoretycznie to samemu powinno się zgłaszać paczki do oclenia/owatowania jeszcze przed dotarciem przesyłki do Polski, ale całe szczęście kar za to nie ma i prawie nikt poza importerami tego nie robi, także paczki są sprawdzane przez celników wyrywkowo.
-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » czw lip 31, 2014 17:07 pm
Ale co tu zgłaszać, skoro paczki i tak przechodzą przez ich łapy? Niech sami szukają.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
-
Templar
autor: Templar » czw lip 31, 2014 17:08 pm
A myślisz, że pączki same się zjedzą i kawa sama się wypije w tym czasie?

-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » czw lip 31, 2014 17:13 pm
To niech puszczają jak leci. Wszyscy będą zadowoleni.