Najlepsza współczesna muzyczna trylogia

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Najlepsza współczesna muzyczna trylogia

The Lord of the Rings Trilogy - Howard Shore
21
81%
The Matrix Trilogy - Don Davis
2
8%
Star Wars, Episode I-III - John Williams
3
12%

Liczba głosów: 26

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#76 Post autor: Marek Łach » wt mar 23, 2010 21:35 pm

Chłopie następnym razem weź głęboki oddech zanim zaczniesz pisać posta na tym forum.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#77 Post autor: Adam » wt mar 23, 2010 21:36 pm

no oki ale piszesz o starych star warsach.. i tu pełna zgoda że z lotrem mogą walczyć.. ale nowa trylogia to padaka - lucas obraża swoje stare dzieła, a pod względem muzycznym ustępuje starej wyraźnie.. 2 szlagiery jak Duel of the fates i Across the stars wiosny nie cyznią.. bierze się całokształt
#FUCKVINYL

bladerunner

#78 Post autor: bladerunner » wt mar 23, 2010 21:37 pm

no oki ale piszesz o starych star warsach.. i tu pełna zgoda że z lotrem mogą walczyć
Mogą ?? Stara Trylogia wygrywa w przedbiegach z Lotrem :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#79 Post autor: Koper » wt mar 23, 2010 21:38 pm

Za to nowa odpada w przedbiegach i nie ma więcej co tu się spierać bez sensu. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#80 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 23, 2010 22:11 pm

bladerunner20 pisze:Zostawcie Maćka w spokoju :(
Spokojnie, ja się tym tak wszystkim wielce nie przejmuję. Ale dziękuję za wstawiennictwo. Swoje zdanie mam i przy nim pozostanę i swego gustu muzycznego nie zmienię, przykro mi. Tylko to nie ja rozpętałem tą całą burzę. I żadnego offtopa tutaj nigdzie nie zrobiłem, aby było jasno. Starałem się tylko merytorycznie wytłumaczyć o co mi chodzi i co budzi moje wątpliwości i zastrzeżenia.
Za to nowa odpada w przedbiegach i nie ma więcej co tu się spierać bez sensu.
Z drugą częścią zdania mogę się zgodzić.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#81 Post autor: filold » wt mar 23, 2010 22:26 pm

Wawrzyniec pisze: Spokojnie, ja się tym tak wszystkim wielce nie przejmuję. Ale dziękuję za wstawiennictwo. Swoje zdanie mam i przy nim pozostanę i swego gustu muzycznego nie zmienię, przykro mi. Tylko to nie ja rozpętałem tą całą burzę. I żadnego offtopa tutaj nigdzie nie zrobiłem, aby było jasno. Starałem się tylko merytorycznie wytłumaczyć o co mi chodzi i co budzi moje wątpliwości i zastrzeżenia.
Ale nikt nie każe zmieniać Ci gustu muzycznego, bo i jaki miałoby to sens? Po prostu nie przyjmuj tej tendencyjnej ankiety jako niewiadomo jakiej wyroczni i nie oburzaj się święcie o to, że bardziej w cenie jest Władca niż Nowa Trylogia. Widocznie Shore bardziej trafia w gusta odbiorców niż Williams. Poza tym Shore włożył nieporównywalnie więcej roboty w stworzenie Trylogii Władcy niż Williams w SW 1-3 i sądzę, że za to też jest doceniany. Wystarczy tylko spojrzeć ile różnych motywów napisał na potrzeby tych 3 albumów oraz jak nimi operuje w utworach, ale do tego trzeba by przesłuchać dość dokładnie całe 10 godzin muzyki napisanej dla Władcy.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#82 Post autor: muaddib_dw » wt mar 23, 2010 23:00 pm

Pisząc "gdyby nowe SW były na poziomie starych" miałem na myśli filmy i tu wszystkimi kończynami się podpisze, że LOTR filmowo jest lepszy od SW i kropka. Dzięki filmowi muzyka znacznie zyskuje. Ja sam śmiałem się i czułem zażenowanie po wyjściu z kina po TPM, jedynie do muzyki nie miałem zastrzeżeń. Banał i dziecinada Lucasa przelana na ekran nie są jednak powodem aby jechać po tak zasłużonym w branży Williamsie jak po chłopcu co nawiasem jest nagminne na tym forum.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#83 Post autor: Koper » śr mar 24, 2010 00:35 am

dziekan pisze:A Pan ma...gdzies tak ok.50lat jesli wolno spytac?
Bo najstarszy z naszego grona jest Marek Łach,który bardzo lubi Desplata i troche arogancko sie Pan zachował w stosunku do poczciwego staruszka :cry:
Taaa... Łachu to sędziwy starzec z długą siwą brodą. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#84 Post autor: Adam » śr mar 24, 2010 08:02 am

Koper pisze:
dziekan pisze:A Pan ma...gdzies tak ok.50lat jesli wolno spytac?
Bo najstarszy z naszego grona jest Marek Łach,który bardzo lubi Desplata i troche arogancko sie Pan zachował w stosunku do poczciwego staruszka :cry:
Taaa... Łachu to sędziwy starzec z długą siwą brodą. :P
do tego, ponoć, większy alkoholik odemnie :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#85 Post autor: muaddib_dw » śr mar 24, 2010 11:14 am

[A Pan ma...gdzies tak ok.50lat jesli wolno spytac?
Bo najstarszy z naszego grona jest Marek Łach,który bardzo lubi Desplata i troche arogancko sie Pan zachował w stosunku do poczciwego staruszka ]

A gdzie tam 50, mam ponad 500 a na palcu pierścień z wygrawerowanym "Jedyny by wszystkich za morde trzymać i jak komponować przykład dawać, bowiem jest tylko jeden mistrz, jedyny absolutny ON - Williams John" :lol:
Tak na serio to podobnie jak Marek Desplata, ja lubie bardzo Johna a mimo to arogancja w jego strone skierowana leje się na tym forum z siła wodospadu. Nie mogę pozostac wobec tego obojętnym. Poniosło mnie troche bije sie w pierś, kolego Marku - PEACE. Nie to było moim zamiarem.
Uważam, że przepaść pomiędzy obiema kompozycjami jest wielce przesadzona jest wodą na młyn dla tych co szydzą z Johna jest krzywdząca i nieadekwatna do rzeczywistości.
Przytoczę kilka uczciwych wypowiedzi pod tym postem:
- Wawrzyniec [Dwie arcygenialne trylogie muzyczne. Dwa przykłady geniuszu muzycznego, bliskiego boskości! Dwie muzyczne trylogie, które ubóstwiam. Głosując na jedną każę drugą i na odwrót. ],
- lis 23 [Trudny wybór .... ],
- ja [Reasumując myślę, że obie trylogie muzycznie są na swój sposób najlepsze...ze względu na to że kocham książki Tolkiena i filmy, dzieło Shore'a w synergii z obrazem jest genialne lecz głos dostaje wiadomo kto ],
- Wojtek [Obie te ścieżki zasługują na miano najlepszej, Wp jak już mówiłem - tematyka, orkiestracje etc, a SW chociażby za tematy przewodnie do każdej części, wspaniałe partie dęciaków choćby w the flag parade czy the tide turns i wiele innych rzeczy,zresztą nie ma sensu tego porównywać bo to dwa kompletnie rózne światy zarówno filmowo jak i muzycznie.
],
I tak to powinno wyglądać a nie epatować jakąś maga przepaścią. Cieszyć się należy, że Shore skomponował tak wielką muzyke a porównywanie jej do "przegranej" no cóz świadczy tylko o kunszcie tego drugiego. Mam nadzieję ży tym razem nikt z szanownego grona nie poczuł sie ugodzony.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#86 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 24, 2010 14:27 pm

Ładnie napisane:) Też ubolewam, że do tego wszystkiego doszło. Mimo to ja swego zdania nie zmienię. I ja swoje zdanie o "Lord of the Rings" zarówno filmie jak i muzyce, mam jakie mam, zaliczam się do mniejszości wiem, ale jest mi w niej dobrze. A o "Star Wars" mam takie zdanie jakie mam i jego też nie zmienię. I niech tak zostanie.
muaddib_dw pisze:- Wawrzyniec [Dwie arcygenialne trylogie muzyczne. Dwa przykłady geniuszu muzycznego, bliskiego boskości! Dwie muzyczne trylogie, które ubóstwiam. Głosując na jedną każę drugą i na odwrót. ],
Dziękuję za wykorzystanie mego cytatu, ale ja tutaj akurat nie odnosiłem się do "Trylogii Shore'a", tylko Davisa. Przykro mi :wink:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#87 Post autor: lis23 » śr mar 24, 2010 15:34 pm

Gdyby nowe SW były na poziomie starych inaczej byście śpiewali
Nie do końca się zgodzę gdyż dla mnie osobiście nowa trylogia / muzycznie / jest bardziej słuchalna od starej - bardzo lubię ,np." The Phantom Menace " - the ultimate edition a complete dajmy na to " The Empire Stricker Back " mnie nuży ...
Choć uwielbiam muzykę z LOTR zwłaszcza z FOTR to jedynie w filmie mogę się nią upajać na płytach zaczyna się robić monotonie (wyj FOTR) dla tego do niej nie wracam na CD.
Podobnie jest u mnie ze starą trylogią SW na CD - lubię wiele fragmentów ale całość jest - moim zdaniem,zbyt ilustracyjna.
Ja sam śmiałem się i czułem zażenowanie po wyjściu z kina po TPM, jedynie do muzyki nie miałem zastrzeżeń.
I tu się też nie zgodzę bo dla mnie " The Phantom Menace " jest najlepszą częścią nowej trylogii / dobre aktorstwo / Nesson /,widowiskowość,najlepiej dopracowane efekty specjalne / totalnym dnem jest za to " Attack of the Clones " / nudna,durna fabuła i niedopracowane efekty specjalne/ poza finałową batalią na Genosis / - a " Revange of the Sith " jest gdzieś pomiędzy / durna fabuła ale końcówka filmu jest świetna i fajnie łączy nowe ze starym - podobnie,zresztą jest z muzyką /.

Ja myślę że tu nie chodzi o kompozytorów,to nie jest pojedynek Williams - Shore - chodzi tu o same filmy i o ich tematykę:
co do muzycznej strony nowych SW można było mieć jakieś przypuszczenia,nadzieje gdyż znane już były wcześniejsze odsłony muzyczne do starej trylogii / choć Williams w paru miejscach nas zaskoczył,np.Duel of the Fates / - w przypadku trylogii " LOTR " nic nie było wiadomo / krążyły nawet pogłoski o tym że muzykę skomponować miał Wojciech Kilar / a nazwisko Shore było mi wcześniej w ogóle nieznane ...
Myślę że niezależnie kto skomponowałby muzykę do filmowej trylogii Jacksona,ciążyłaby na nim wielka odpowiedzialność i wielkie nadzieje,których kompozytor po prostu nie mógł pogrzebać i zawieść - tak więc te soundtracki były skazane na sukces ze względu na monumentalność i popularność dzieła,które miały one ilustrować.

Tak więc wydaje mi się że nie oceniamy tutaj kompozytorów a ich dzieła a poprzez pryzmat wyjątkowości / pierwsza ekranizacja/fabularna / / i monumentalności,Władca Pierścieni bije nową trylogię SW na głowę,także muzycznie - bo możliwości i geniusz Williamsa już znaliśmy i wiedzieliśmy że nie zawiedzie naszych oczekiwań,ale to Shore nas zaskoczył swoim dziełem.
Ostatnio zmieniony śr mar 24, 2010 15:37 pm przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#88 Post autor: Adam » śr mar 24, 2010 15:36 pm

lis23 pisze:Tak więc wydaje mi się że nie oceniamy tutaj kompozytorów a ich dzieła a poprzez pryzmat wyjątkowości / pierwsza ekranizacja/fabularna / / i monumentalności,Władca Pierścieni bije nową trylogię SW na głowę,także muzycznie - bo możliwości i geniusz Williamsa już znaliśmy i wiedzieliśmy ze nie zawiedzie naszych oczekiwań,ale to Shore nas zaskoczył swoim dziełem.
ciekawe ileż jeszcze takich jak ten mądrych i rzeczowych doprawdy komentów musi być żeby Wawrzyniec przestał myśleć w tej ankiecie klapkami fanboja.. :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#89 Post autor: Adam » śr mar 24, 2010 15:41 pm

ale cóz tu kapitalnego? zwykłe na chłodno stwierdzenie faktu że mamy kolejny rzeczowy koment.. którego Wawrzyniec nie zrozumie, nie zrozumie że tu się nie ocenia fanbojowatością, tylko czym innym.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#90 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 24, 2010 16:04 pm

Po "LOL" "offtop", teraz najpopularniejszym słowem na forum jest "fanboy".
Oczywiście, że lis23 mądrze napisał i akurat mój skurczony i niewielki umysł to rozumie.
Tylko nie wymagajcie ode mnie "fanboya" "Star Wars", który na "The Phantom Menace" był 2x razy w kinie na "Attack of the Clones" 3x w kinie w tym 2x w jeden dzień i 6x razy na "Revenge of the Sith", że nagle będę tutaj wielce obiektywny. Jest to moja ulubiona seria filmowa, dzięki której zostałem miłośnikiem-amatorem muzyki filmowej (możecie więc winić Lucasa i Williamsa, że się tutaj na forum udzielam), więc głosuję (mimo, że nie zagłosowałem) sercem, a nie rozumem. W końcu muzyka to sztuka, której nie da się naukowo określić i pojąć. A jak ktoś ma z moją fanboyowatością problem to najmocniej przepraszam.

ODPOWIEDZ