Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Game Of Thrones - Ramin Djawadi (dyskusja o score i seri

#1036 Post autor: Wawrzyniec » wt cze 03, 2014 03:39 am

Dobry odcinek, jak na GoTa to zaskakująco się dużo działo i o dziwo akcja lekko się ruszyła. I ten odcinek naprawdę skłania do refleksji. Szczególnie nad takimi pojęciami jak "badass" i "epicki pojedynek". Chociaż jeżeli opowieść o żuczkach jest dłuższa od wielkiej walki, to wiedz, że coś się dzieje. Ale oczywiście nie chcę tutaj wyjść znowu na zrzędę, tylko dlatego, że myśląc o twardzielskości, połączonej z motywem zemsty za śmierć bliskiej(ich) osób i epickim pojedynkiem, to takie chociażby mi rzeczy chodzą po mojej popcornewej głowie:

http://www.youtube.com/watch?v=DyvzfyqYm_s

http://www.youtube.com/watch?v=Wue3W5j0qPY

To są takie dwa przykłady, ale jestem świadom, że mogę się mylić. :?

Ogólnie muszę się zastanowić nad tym odcinkiem. A jakby co muzycznie to nie było źle. Jak na razie to nawet przyzwoicie to gra. Przy czy wiadomo może dlatego tak uważam, gdyż przynajmniej coś gra w tle.

To na razie takie moje szybkie refleksje i dalej pogrążam się w zadumie nad tym odcinkiem, gdyż jednak wiele rzeczy mnie nurtuje. Jak chociażby, dlaczego Daenerys czytała swoje kwestie z promptera? :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1037 Post autor: Wojteł » wt cze 03, 2014 14:20 pm

No tu się zgodzę, że muzyka w tym odcinku dobrze działała, bo jej praktycznie nie było.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1038 Post autor: Wawrzyniec » wt cze 03, 2014 14:50 pm

A nie prawda bo była. Ale to jest akurat mniejszy problem. Dla mnie większym problemem jest ta minutowa badassowość i co o tym sądzi Clint? :?

A nie jednak wrócę do Ramina, któremu się wiele razy zarzuca, że zabija sceny itd. Przykro mi, ale w tym odcinku to świetną i emocjonalną scenę niestety zabiła Clarke. Dla mnie to aż było przykro patrzeć na to czytanie tekstu z promptera, zero jakiejkolwiek mimiki, ten dziwnie bezmyślnie jakby ślepy wzrok. I naprawdę tutaj montaż i zbliżenie na twarz też nie pomogły. Toż Arnold by to ciekawiej zagrał.
Sophie Turner aka Sansa tak się dobrze rozwinęła aktorsko, że aż miło się ją ogląda, ale to co się dzieje z Emilią Clarke to dla mnie zagadka. Przecież nie była aż tak zła w poprzednich sezonach. :?

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1039 Post autor: Wojteł » wt cze 03, 2014 15:18 pm

Tam serio była jakaś muzyka w tej scenie? W życiu bym nie pamiętał. Btw. zauważyliście, że operator wzorem kamerzysty z breaking bad dostał parkinsona i trzęsie kamerą w statycznych scenach dialogowych?

A co do Clarke - bardzo dobrze grała w pierwszym sezonie, ale przecież w drugim to było takie drewno, że nie wiem jakim cudem się nie spaliła w tym ogniu :P Z drugiej strony teksty też miała wtedy drętwe do bólu, no ale tak czy siak - jak grała małą, zagubioną dziewczynkę to jej fajnie wychodziło, teraz, jak ma być dumna i władcza to strzela maski jak C-3PO i myśli, że będzie git

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1040 Post autor: qnebra » śr cze 04, 2014 09:54 am

Wawrzyniec pisze:Przykro mi, ale w tym odcinku to świetną i emocjonalną scenę niestety zabiła Clarke. Dla mnie to aż było przykro patrzeć na to czytanie tekstu z promptera, zero jakiejkolwiek mimiki, ten dziwnie bezmyślnie jakby ślepy wzrok. I naprawdę tutaj montaż i zbliżenie na twarz też nie pomogły. Toż Arnold by to ciekawiej zagrał.
Może ona właśnie już myśli, że jest na planie Terminatora? Tyle, że akcja dzieje się na pustyni. Ciekawe kiedy okaże się, że Steven Seagal ma większą ekspresję aktorską w scenach dramatycznych :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1041 Post autor: Wawrzyniec » czw cze 05, 2014 00:05 am

Mam parę dość ciężkich dni za sobą, tak też rozluźnijcie mnie, dostarczcie mi trochę rozrywki komentując ten filmiki, a w szczególności #1:

http://www.youtube.com/watch?v=r8oOi6JOXEQ

Come on :P

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1042 Post autor: Wojteł » czw cze 05, 2014 00:21 am

Zajebiście ten Hansik wypadł :mrgreen: myślałem, że podłożą BAAAAM z incepcji albo Batmany, ale na szczęście dali coś dostatecznie cool 8)

Poza tym nie wiem Wawrzyńcze, czy widziałeś falę memów, jaka zalała internet (ten z Oberynem odlatującym dzięki włóczni działającej jak śmigło helikoptera to mój ulubiony), nie ma sensu ich tu wszystkich wklejać, za to mogę się z Tobą na pocieszenie podzielić takim oto filmikiem ;)

http://www.youtube.com/watch?v=wdA6lQ6ymhU

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1043 Post autor: Wawrzyniec » czw cze 05, 2014 15:39 pm

Ja widzę te wszystkie memy. Zresztą wkleiłem tutaj w jednym spoilerze ten mój ulubiony z kibicami. Ale jako, że memy są zabronione na forum, to jestem ostrożny z ich wklejaniem.
Naturalnie widziałem Oberyna odlatującego jak śmigłowiec i tradycyjnie nie mogło zabraknąć mieczy świetlnych.

A ten filmik też dobry i w sumie czyś ten serial nie był dwa razy ciekawszy, gdyby tak to wyglądała. Akcja, akcja, akcja :P

Templar

#1044 Post autor: Templar » czw cze 05, 2014 15:47 pm

Wawrzyniec pisze:Mam parę dość ciężkich dni za sobą, tak też rozluźnijcie mnie, dostarczcie mi trochę rozrywki komentując ten filmiki, a w szczególności #1:

http://www.youtube.com/watch?v=r8oOi6JOXEQ

Come on :P
Ja to właśnie czegoś takiego oczekiwałem po tym odcinku po tych wszystkich zapowiedziach, no ja jeszcze dodatkowo liczyłem, że po wszystkim Oberyn podleci do Tywina i jeszcze jemu odrąbie łeb, za jego pomocą zrobi sobie dobrze, w końcu w serialu jest bi :P Po czym rzuci tą głową w tłum i wszyscy zaczną tańczyć w rytm muzyki Rahmana (gościnnie skomponowałby muzykę do jednego odcinka).

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1045 Post autor: Wawrzyniec » czw cze 05, 2014 16:04 pm

Hej, hej od Tywina to mi proszę zejść, to jedna z moich ulubionych postaci i żadnego mi tutaj zabijania jego. Między innymi to właśnie dla Tywina oglądam ten serial, to jest właśnie badassowość o której mówiłem, a Charles Dance swoim głosem na pewno niejeden orgazm wywołuje.

Ale żeby nie było Oberyn badassem nie był, ale jednak żal mi chłopa. Szczególnie, że taką głupia śmierć poniósł, gdyż zamiast wbić ostrze, wolał bawić się w budowanie konfesjonału.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1046 Post autor: qnebra » ndz cze 08, 2014 01:16 am

Jaki będzie muzycznie odcinek dziewięty sezonu czwartego serialu "Gra o Tron"?

a) geniusz
b) może być
c) to coś tam w ogóle było?
d) słucham tylko Mozarta i takie coś mnie nie obchodzi

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1047 Post autor: Adam » ndz cze 08, 2014 01:19 am

Season 4 OST:

1. Main Titles
2. The Rains Of Castamere – Sigur Rós
3. Breaker Of Chains
4. Watchers On The Wall
5. I’m Sorry For Today
6. Thenns
7. Mereen
8. First Of His Name
9. The Biggest Fire The North Has Ever Seen
10. Three Eyed Raven
11. Two Swords
12. Oathkeeper
13. You Are No Son Of Mine
14. The North Remembers
15. Let’s Kill Some Crows
16. Craster’s Keep
17. The Real North
18. Forgive Me
19. He Is Lost
20. I Only See What Matters
21. Take Charge Of Your Life
22. The Children

klipy, w sumie aż 11 minut - http://www.youtube.com/watch?v=hd-RBTvL ... e=youtu.be
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1048 Post autor: Wojteł » ndz cze 08, 2014 01:39 am

qnebra pisze:Jaki będzie muzycznie odcinek dziewięty sezonu czwartego serialu "Gra o Tron"?

a) geniusz
b) może być
c) to coś tam w ogóle było?
d) słucham tylko Mozarta i takie coś mnie nie obchodzi

Dla Wawrzyńca a), dla reszty świata c)

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1049 Post autor: qnebra » ndz cze 08, 2014 10:39 am

Nie wiem jak wy, ale mam wrażenie, że Ramin się stopniowo poprawia z sezonu na sezon. Z początku tylko temat główny był fajnym elementem, a teraz proszę mamy postęp. Albo mu zaczyna zależeć, albo producenci wreszcie chcą muzykę do serialu.

Mam nadzieję, że teraz nie będzie problemów z interpretacją.
Ostatnio zmieniony ndz cze 08, 2014 14:10 pm przez qnebra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1050 Post autor: Marek Łach » ndz cze 08, 2014 10:40 am

"A teraz proszę" co? :P

ODPOWIEDZ