TOP GEAR & Filmmusic

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

TOP GEAR & Filmmusic

#1 Post autor: Wawrzyniec » pn maja 26, 2014 20:00 pm

Obrazek

Nie będę ukrywał, że TOP GEAR to jeden z moich ulubionych programów ever! Pomysłowy i do tego ze świetnym brytyjskim humorem sprawia, że oglądam go namiętnie, a niektóre odcinki nawet po kilkanaście razy.
Warto też jednak zwrócić uwagę na całą otoczkę, która też sprawia, że ten program jest wyjątkowy. Brytyjczycy po prostu wiedzą jak ukazać, że samochody to prawdziwe dzieła sztuki. I służą ku temu piękne zdjęcia i odpowiednio dobrana muzyka. I nie raz, a nawet bardzo często jest to muzyka filmowa.
Dość często nawet na forum pojawiają się tematy w stylu: "Co to za kawałek leciał, w tym i tym odcinku TOP GEAR?". Tak też ten temat będzie pozwalał na spokojne zadawanie takich pytań, a także dyskusję jak ta muzyka filmowa, doskonale się w tym i tym odcinku spisywała.

Domyślam się, że pewnie część z Was już myśli: "Co to za głupi temat Wawrzek założył. Usunąć go!". A inni bardziej obeznani z serią pewnie myślą: "Cały Wawrzek, założył ten temat, gdyż w TOP GEAR bardzo często sięgają po Hansa Zimmera i RCP. Wawrzek po raz kolejny chce udowodnić, jak ta muzyka świetnie się spisuje i, że nie ma nic lepszego od anthemu. Usunąć ten temat!"

Na szczęście ja mam pewnego asa w rękawie, który ochroni mnie przed takimi zarzutami, plus uchroni także przed nożyczkami Moderatorów. A jest nim - Abel Korzeniowski :!:
Ci którzy byli na ostatnim FMFie może pamiętają jak to Abel opowiadał, jak dostał możliwość skomponowania muzyki do reklamy BMWu. A wszystko zaczęło się od tego, że w TOP GEAR podczas testów jednego z aut marki BMW podłożono muzykę z A Single Mena.

Tak też może to jest temat trochę inny, ale byłbym wdzięczny za forumową wyrozumiałość co do jego istnienia.
Dziękuję uprzejmie za uwagę.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

Re: TOP GEAR & Filmmusic

#2 Post autor: Templar » pn maja 26, 2014 20:02 pm

Co to za głupi temat Wawrzek założył. Usunąć go!

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3 Post autor: Kaonashi » pn maja 26, 2014 20:16 pm

Wawrzyniec pisze: Ci którzy byli na ostatnim FMFie może pamiętają jak to Abel opowiadał, jak dostał możliwość skomponowania muzyki do reklamy BMWu. A wszystko zaczęło się od tego, że w TOP GEAR podczas testów jednego z aut marki BMW podłożono muzykę z A Single Mena.
Jej, serio? I co to było? Stilness of mind? to chyba musiał być jakiś crash test :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#4 Post autor: qnebra » pn maja 26, 2014 21:27 pm

Z tego co pamiętam, to jest stronka na której użytkownicy tworzą "Soundtrack" z poszczególnych odcinków Top Gear. Często trafiają się tam fajne kawałki, ale to głównie z muzyki trailerowej, RCP i parę mniej znanych.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5 Post autor: Wawrzyniec » pt lut 20, 2015 12:14 pm

Najnowszy sezon daje znowu sporo możliwości do wychwytania muzyki filmowej. W sumie to dla mnie każdy miłośnik muzyki filmowej powinien oglądać TOP GEAR, aby móc wyłapywać te wszystkie kawałki.
W najnowszym sezonie słyszę, że Jackmana "Captain America" często się pojawia i spisuje się bezbłędnie. Ale pojawił się też Brian Tyler z "Fast Five", usłyszałem już nawet raz "Interstellar", a ostatnio nawet Desplata "Imitation Game" się pojawiło. :)

hp_gof

#6 Post autor: hp_gof » pt lut 20, 2015 12:27 pm

W Top Gear podłożyli "Swimming" ;) Potem jedna z pierwszych reklam BMW zawierała ten utwór: https://www.youtube.com/watch?v=PasnVUoEQRM , a dopiero potem narodziło się Born Electric: https://www.youtube.com/watch?v=O2QEpHwjeY0

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#7 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 08, 2015 23:01 pm

Proszę, po raz pierwszy w historii Tyler Bates się załapał. Oczywiście "Guardians of the Galaxy". Jutro trza będzie obadać kolejny odcinek. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#8 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 15, 2015 22:41 pm

I teraz w tym temacie mogę tylko pisać w czasie przeszłym. :cry:

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#9 Post autor: Krelian » pn mar 16, 2015 19:03 pm

No można już zamknąć temat :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#10 Post autor: Kaonashi » pn mar 16, 2015 19:41 pm

A ja przyhipsterze - w ogóle mi tego Clarksona nie szkoda.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#11 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 17, 2015 01:19 am

Ale tu nie ma być szkoda Clarksona tylko "nas" (mnie) widzów, którzy teraz muszą żyć bez TOP GEARA. :cry:

Obrazek

hp_gof

#12 Post autor: hp_gof » wt mar 17, 2015 08:08 am

No to zawsze możesz oglądać powtórki w kółko ;)

Templar

#13 Post autor: Templar » czw maja 14, 2015 19:14 pm

Clarkson, May i Hammond podobno prowadzą rozmowy z Netflixem i ma u nich powstać nowy program - House of Cars :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#14 Post autor: Wawrzyniec » pt maja 15, 2015 02:29 am

Nazwa ze swoim nawiązaniem trochę zbyt oczywista. Plus co będzie ze Stigiem i osobą w montażowni za świetne podkładanie muzyki filmowej?

ODPOWIEDZ