Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#3811 Post autor: Mystery » wt mar 25, 2014 18:26 pm

Obrazek

No i znów zatęskniłem za Flight Of The Conchords :( Bret kolejny pokazał klasę i tak jak za "Man or Muppet" dostał Oscara, tak tu już widzę potencjalne 3 nominacje, "Something So Right", "We're Doing a Sequel", "I'll Get You What You Want (Cockatoo in Malibu)" i ciekawe jak będą pamiętać o tym filmie w przyszłym roku. Szczególnie te dwie ostatnie są świetne, a "I'll Get You What You Want (Cockatoo in Malibu)" jest w ogóle mega, polecam zapoznanie się :)
http://www.youtube.com/watch?v=H4g4oV8lK4s

http://www.youtube.com/watch?v=HXppfX-mBsE

Ogólnie album lepszy i zabawniejszy od poprzednika, film ponoć również.

Obrazek

"Man or Muppet" wygrał Oscara właśnie w pojedynku z "Real in Rio" i tym roku również przedstawiciel Muppetów bije piosenkę z Rio 2 "What Is Love", choć ta też może przypaść do gustu. Ogólnie wrażenia podobne jak przy części pierwszej, ulotne, ale całkiem przyjazne granie z fajną egzotyką, wokalami i scorem Powella. W "Don't Go Away" uroczo śpiewa Hathaway, więc Wawrzyniec niech się szykuje :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3812 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 25, 2014 22:27 pm

Mystery pisze:W "Don't Go Away" uroczo śpiewa Hathaway, więc Wawrzyniec niech się szykuje :wink:
No ba.

Obrazek

A i ja sam na Twoim miejscu to wypowiedź o songtracku podciągnął do osobnego tematu o "Rio". Wszak i one są częścią muzyki jaką usłyszymy w filmie. Jakby co to zawsze Moderatorzy mogą przenieść.:)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#3813 Post autor: lis23 » śr kwie 23, 2014 16:24 pm

Słucham sobie właśnie "Nixona" Williamsa i o ile brakuje mi tu wyrazistego motywu ("Main Title... The White House Gate" jest słabe) o tyle nie spodziewałem się, że całość muzyki będzie tak potężna, dynamiczna, wręcz mocarna, tak więc, podobnie jak w przypadku "War of the Worlds", brak mocnego motywu przewodniego nie niweluje przyjemności z odsłuchu.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Mefisto

#3814 Post autor: Mefisto » śr kwie 23, 2014 16:30 pm

lis23 pisze:Słucham sobie właśnie "Nixona" Williamsa i o ile brakuje mi tu wyrazistego motywu ("Main Title... The White House Gate" jest słabe)
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#3815 Post autor: lis23 » śr kwie 23, 2014 16:36 pm

Cóż, dla mnie ten utwór "dupy nie urywa", utwór rozpoczynający płytę jak i utwór trzeci są znacznie lepsze a końcówka płyty, najlepsza.

Mefisto

#3816 Post autor: Mefisto » śr kwie 23, 2014 16:43 pm

Nie o to chodzi, co lepsze - raczej o to, że zachwalasz Lincolna, a jedziesz po Nixonie, a przecież to dokładnie ta sama stylistyka. Nixon nie jest kinem akcji, tylko 3-godzinnym dramatem biograficznym, mocno przegadanym.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3817 Post autor: Kaonashi » śr kwie 23, 2014 16:46 pm

Ja bym jednak zaznaczył, że Nixon ma wyrazisty motyw przewodni. Od roku albo i więcej nie słyszałem go a i tak w każdej chwili mogę go sobie przypomnieć i zanucić.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3818 Post autor: Kaonashi » śr kwie 23, 2014 16:49 pm

Szczypior pisze:To ktoś jeszcze o tym pamięta? :P
No bez przesady, co prawda jest to jeden track, ale za to mocarny :)
http://www.youtube.com/watch?v=YuCP11WAyz8
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#3819 Post autor: lis23 » śr kwie 23, 2014 16:55 pm

Mefisto pisze:Nie o to chodzi, co lepsze - raczej o to, że zachwalasz Lincolna, a jedziesz po Nixonie, a przecież to dokładnie ta sama stylistyka. Nixon nie jest kinem akcji, tylko 3-godzinnym dramatem biograficznym, mocno przegadanym.
Ale gdzie ja "jadę" po "Nixonie"?
muzyka jak najbardziej mi się podoba, zauważyłem tylko, że Main Title jest taki sobie, jak na Williamsa
co do "muzyki akcji" (nie wiem, czy tak ją można tu nazwać?" to najbardziej przypomina mi ona chyba "Monachium"
a co do tematu to chyba bardziej w pamięci zapadł mi ten liryczny motyw (grany chyba na trąbce w trzecim utworze oraz grany pod koniec płyty).

Mefisto

#3820 Post autor: Mefisto » śr kwie 23, 2014 17:47 pm

lis23 pisze:Ale gdzie ja "jadę" po "Nixonie"?
muzyka jak najbardziej mi się podoba, zauważyłem tylko, że Main Title jest taki sobie, jak na Williamsa
A to sorry, źle odczytałem :oops:

Oliver
Szofer w RCP

#3821 Post autor: Oliver » śr kwie 23, 2014 19:07 pm

Dobrze, że wspominacie o "Monachium" i "Wojnie Światów". Zdecydowanie najbardziej eksperymentalne ścieżki Williamsa w XXI w. i moim skromnym zdaniem bardzo ciekawe. Nie przeszkadza mi ilustracyjnośc tych albumów bo zarówno jeden i drugi film jest dobry w swoim gatunku i nie mam najmniejszych trudności z identyfikacją, gdyż w charakterystyczny dla siebie sposób akcentują esencje obrazu.

Monachium 4-/5
Wojna Światów 4-/5

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3822 Post autor: Adam » śr kwie 23, 2014 20:54 pm

niczego. nic nie ma w tych internetach.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#3823 Post autor: qnebra » pn maja 12, 2014 22:43 pm

Sherlock season 3 OST:

Po pierwsze muzyka różnorodna jeżeli chodzi o zastosowane w niej środki muzyczne. Począwszy od dubstepu i elektroniki poprzez muzykę symfoniczną do kompozycji na solowe instrumenty. Do tego pomimo dość długiego czasu trwania, bo 73 minuty albumu słucha się dobrze, mija szybko a wspomniana wyżej różnorodność sprawia, że nie nudzi się zbytnio. Twórcy muzyki praktycznie odeszli od stosowania co trochę motywu głównego jako muzyki akcji, co tylko wyszło muzyce na dobre. By było jeszcze lepiej praktycznie nie słychać tam RCP.

odcinek pierwszy - muzycznie taki sobie, oprócz początku z którego jakiś domorosły House Music Producer mógłby zerżnąć motywy.
odcinek drugi - całkiem niezły motyw majora i piękny walc na skrzypce.
odcinek trzeci - muzycznie najlepszy z całości serialu. Szczególnie utwory 18 i 19.

Najlepsze utwory według mnie:

How It Was Done
Waltz For John and Mary
Stag Night (uwaga dubstep na początku)
The Lie in Leinster Garden
Addicted to a Certain Lifestyle

Oliver
Szofer w RCP

#3824 Post autor: Oliver » sob maja 17, 2014 08:17 am

Jarhead : Żołnierz Piechoty Morskiej - Thomas Newman

Welcome To The Suck & Listen Up : 8)

http://www.youtube.com/watch?v=E0d7jMZhjHs

Revolutionary Road - Thomas Newman

Nic dodac nic ując. Jeden z najlepszych tematów dramatycznych w karierze Newmana :

http://www.youtube.com/watch?v=eFoE14QtLnc

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3825 Post autor: Mystery » sob sie 23, 2014 16:08 pm

Andrew Hewitt – The Double - 3.5
W filmie rewelacja, a i mptrójek słucha się dobrze, krótko, zwięźle i na temat z niebanalnym klimatem.

Nima Fakhrara – The Signal - 2
Tu z kolei anonimowo zarówno w obrazie jak i na albumie, ambientowe smęty z nieco bardziej wyróżniającą się końcówką.

Tony Morales – In Your Eyes - 3
Fajny film z fajną muzą, choć to głównie album z piosenkami odgrywa w nim ważniejszą rolę, acz i score, głównie ten żwawszy, ma swoje momenty i początek oraz koniec należą do niego.

Matt Morton - Dinosaur 13 - 3.5
Tutaj akurat nawet nie wiem z czego to muza, ale gra ładnie i przyjemnie, a kilka kompozycji jest tu naprawdę okazałych, choćby "The Trial" czy utrzymane w duchu "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" końcowe "Badlands", z którym zapoznanie się polecam:
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 48Q#t=3122

ODPOWIEDZ