Jaka to melodia? ODCINEK 8: Valley of the Dolls
- Marcin
- Początkujący orkiestrator
Re: Jaka to melodia? ODCINEK 8: Valley of the Dolls
Hehe, widzę, że zabawa rozgrywa się na dwóch płaszczyznach: muzyka z filmów i seriali, w co grają wszyscy uczestnicy; i muzyka z gier, w co bawią się Mystery z Templarem

Będę szczery, Tylko Jerry 
Czekałem tylko kto pierwszy zwróci na to uwagę
Tak wiem, sam byłem orędownikiem wprowadzenia gier, no ale jednak okazało się, że dysproporcja znajomości soundtracków z gier jest zbyt duża - oczywiście moglibyśmy być bardziej obeznani w temacie - w każdym bądź razie wychodzi tak, że Mystery z Templarem sobie nawzajem zadają zagadki z gier i robi się po prostu nudno. Oczywiście to tylko zabawa i nie ma o co się spinać, wszak chodzi tutaj przede wszystkim o poznawanie nowej, dobrej muzyki, a nie o wygrywanie, no ale chyba trzeba będzie przedyskutować zasady przed następnym odcinkiem 
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- Marcin
Jest tylko jedno rozwiązanie tej dysproporcji: do następnego odcinka trzeba będzie nadrobić zaległości jeśli chodzi o muzykę z gier
.
A tak na serio to faktycznie zgadzam się z Kaonashim. A jeśli już o mnie chodzi, to niestety moja znajomość muzyki z gier jest, nie ma co ukrywać, mizerna (ilość ścieżek, które znam, mozna by na palcach jednej ręki policzyć
. Zresztą w gry komputerowe też nie gram bo mnie to po prostu nie interesuje). A sam fakt, że tylko Mystery i Templar odpowiadają na zadane przez siebie zagadki z gier, IMO nie wynika z samego braku znajomości tego tematu, co z braku zainteresowania tym tematem (choć jedno z drugim się wiąże) - przynajmniej tak jest w moim przypadku. Wszak większość zadawanych tu zagadek z filmów i seriali nie są innym uczestnikom znane, ale jakoś publikowane podpowiedzi mobilizują do poszuiwań. Z grami niestety jest inaczej - jak się już jakaś zagadka pojawi to posłucham sobie, a nóż mi się coś tam spodoba (co jest na plus), i tyle, jakoś potem szukać co to i z jakiej gry to pochodzi, za bardzo mi się już nie chce 
A tak na serio to faktycznie zgadzam się z Kaonashim. A jeśli już o mnie chodzi, to niestety moja znajomość muzyki z gier jest, nie ma co ukrywać, mizerna (ilość ścieżek, które znam, mozna by na palcach jednej ręki policzyć
- Marcin
KaonashiKaonashi pisze:TemplarDo roboty
![]()
Robi się, ale wrzuta coś szwankuje.
- Marcin
Nie musisz się spieszyć, do jutra masz czas 
No niestety wrzuta odmówiła posłuszeństwa, nie chce załadować pliku także zagadka będzie jutro, bo do 22 nie zdążę założyć konta gdzie indziej.
- Marcin
Mefisto pisze:świetne, co to?
No, mnie też się podoba. Z tym, że cały poważny ton utworu szlag trafia, kiedy ta 'szepcząca' wokalistka recytuje coś, co brzmi jak 'pieski małe dwa'
Niedługo się dowieszMefisto pisze:świetne, co to?
Jak dla mnie dodaje wiele uroku tej kompozycji, a poza tym brzmi to bardziej jak dziecięcy chórek (mały) no chyba że ktoś tu coś miksowałmrcn24 pisze:Z tym, że cały poważny ton utworu szlag trafia, kiedy ta 'szepcząca' wokalistka recytuje coś, co brzmi jak 'pieski małe dwa'![]()
- Marcin
Sama ta 'szepcząca' recytacja / dziecięcy chórek, czy co to tam jest, jak najbardziej uroku dodaje. Chodziło mi o to, że sam tekst, przez głupie skojarzenia ('pieski małe dwa') po prostu mnie rozbawił - taki rodzaj głupawki, rozumiesz?Kaonashi pisze:Jak dla mnie dodaje wiele uroku tej kompozycji, a poza tym brzmi to bardziej jak dziecięcy chórek (mały) no chyba że ktoś tu coś miksowałmrcn24 pisze:Z tym, że cały poważny ton utworu szlag trafia, kiedy ta 'szepcząca' wokalistka recytuje coś, co brzmi jak 'pieski małe dwa'![]()
Kumammrcn24 pisze: Chodziło mi o to, że sam tekst, przez głupie skojarzenia ('pieski małe dwa') po prostu mnie rozbawił - taki rodzaj głupawki, rozumiesz?.
W moim odczuciu to highlight tego albumumrcn24 pisze:Co nie zmienia faktu, że utwór jest świetny i również czekam na rozwiązanie zagadki żeby móc obadać całość - mam nadzieję, że reszta albumu również prezentuje ten sam, podobny poziom?
- Marcin
Aha, czyli resztą albumu już nie ma co zaprzątać sobie głowy?Kaonashi pisze:W moim odczuciu to highlight tego albumu
EDIT: dobra, cofam pytanie, bo odpowiedź mogła by być uznana za niezgodną z regulaminem podpowiedź
No właśnie lepiej poczekajmy na podpowiedź (oczywiście o ile nikt nie zgadnie), ale nie wiem czy jutro uda mi się ją dać, także nie obraźcie się jak będzie dopiero we wtorekmrcn24 pisze:EDIT: dobra, cofam pytanie, bo odpowiedź mogła by być uznana za niezgodną z regulaminem podpowiedź