Junkie XL - Divergent (2014)
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Re: Junkie XL - Divergent (2014)
Ten "Tris" to brzmi jak połączenie finałowego tracka z "Les Rancontres d'apres Minuit" M83 z utworkiem "The Search" Skubiszewskiego z "Red Dog".
Reszta w tych samych klimatach jest?

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Chyba raczej "ta" "Tris". Nie mylić z tetris <suchar>Koper pisze:Ten "Tris"

Co do brzmienia, to score jest dość sporym mixem, ale na szczęście nie jest to eklektyczny score i wszystko się ładnie trzyma. Są zimmmeryzmy i naturalnie perskusja a la "MoS", a elektronika jest dość fajna, taka troche oldschoolowa i czasami słyszę Vangelisa, czy też tommandany. Jak ktoś chce się zabrać to ja proponowałbym tę listę od Mystery'ego:
A tutaj wspomniany przeze mnie niejednokrotnie "The March":Mystery pisze: 01. Tris (Feat. Ellie Goulding) (7:48)
02. Choosing Dauntless (Feat. Ellie Goulding) (3:44)
03. Capture The Flag (Feat. Ellie Goulding) (3:06)
04. Conspiracy (5:26)
05. Final Test (1:37)
06. The March (5:17)
07. Dauntless Attack (5:55)
08. Sacrifice (Feat. Ellie Goulding) (4:20)
09. Fight The Dauntless (4:13)
https://www.youtube.com/watch?v=SNIw5QPSujM
Podkład toż to "Bounty" Vangelisa, a sama gitara kojarzy mi się miejscami z tą jaką można usłyszeć od tomandandy w "Resident Evil".
"Capture The Flag" ma prawo się podobać:
https://www.youtube.com/watch?v=af7O2iskaM8
Ale ja sam najbardziej lubię "Fight The Dauntless", które ponoć zostało w filmie masakrycznie pocięte:
https://www.youtube.com/watch?v=aEDi-XY9ejE
Jest tu wszystko co najlepsze
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
wtórne to wszystko
No ale z takim pseudonimem "artysty" to czego oczekiwać.

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Oj tam, oj tam.
Jasne, że wtórne, ale w odbiorze dobrze. Plus zważywszy w jakich klimatach jest to film to chociażby muzycznie takie "Hunger Games" może nie zjada, ale przewyższa. Ponoć i z tego ma być trylogia, zobaczymy co z tego będzie.
Ale widać, że po Twilightach i pseudohorrorach młodzieżowymi, teraz w modzie są filmy z młodzieżą w dystopijnych przyszłościach.

Ale widać, że po Twilightach i pseudohorrorach młodzieżowymi, teraz w modzie są filmy z młodzieżą w dystopijnych przyszłościach.
o scorze się nie wypowiem, jeszcze, ale od razu napiszę - szacun dla XL'ka bo se sam robił mastering 

#FUCKVINYL
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
No to zjebał, bo mógł oddać to komuś, kto nie przepompowałby tej muzy jak to jest teraz.

Obejrzałem film, jak na młodzieżowe sci-fi nawet niegłupi, ale tak jak album ze scorem wciąż uważam za jedną z bardziej pozytywnych niespodzianek roku (oczywiście w wersji Mystery Edition
) tak w filmie muzyka ta praktycznie nie istnieje. Chyba żadnemu z 21 utworów trwających razem półtora godziny nie jest dane wybrzmieć w tym filmie, co obnaża proceder, którego bardzo w muzyce filmowej nie lubię, score na albumie swoje, a w filmie swoje. Kompozytor tylko gdzieniegdzie aranżuje swoje tematy, a na początku filmu dwa razy bierze w obroty motyw z piosenki "Run Boy Run" Woodkida i już myślałem, że zrobi z niego temat przewodni, co w sumie wyszło by filmowi na dobre, bo były to bardziej wyraziste muzyczne momenty filmu. Fajnie i to w całej krasie, podłożona pod sceny które opisuje, wypada za to piosenka "I Need You" M83, jak dla mnie, jedna z lepszych piosenek filmowych tego roku.

Pojawiła się tracklista soundtracka Insurgent i widać, że M83 skomponowało kolejną nową piosenkę do tej serii

1. Holes in the Sky – M83 feat. Haim
2. Blood Hands – Royal Blood
3. Never Let You Down – Woodkid feat. Lykke Li
4. The Heart of You – Anna Calvi
5. Sacrifice – Zella Day
6. Carry Me Home – SOHN
7. Warriors – Imagine Dragons
8. Convergence Score from Insurgent – Joseph Trapanese
Podpinam tutaj i wnoszę, by tak jak przy Hobbicie i tu utworzyć jeden wątek do wszystkich filmów The Divergent Series , a czeka nas ich jeszcze 3, także by nie zakładać nowych nie cieszących się zbytnią popularnością tematów, wszystko pisać tutaj.

1. Holes in the Sky – M83 feat. Haim
2. Blood Hands – Royal Blood
3. Never Let You Down – Woodkid feat. Lykke Li
4. The Heart of You – Anna Calvi
5. Sacrifice – Zella Day
6. Carry Me Home – SOHN
7. Warriors – Imagine Dragons
8. Convergence Score from Insurgent – Joseph Trapanese
Podpinam tutaj i wnoszę, by tak jak przy Hobbicie i tu utworzyć jeden wątek do wszystkich filmów The Divergent Series , a czeka nas ich jeszcze 3, także by nie zakładać nowych nie cieszących się zbytnią popularnością tematów, wszystko pisać tutaj.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Też jestem za założeniem jednego tematu dla muzycznej serii. Mam nadzieję, że nie naruszymy przy tym jakoś regulaminu? To co może Adam dopisze do tematu, co trzeba?
A w ogóle to okładka niepokojąca.
Przecież zaraz ta dziewczyna uderzy w ziemię i patrząc na jej pozycję to z wielce prawdopodobnie złamie kark.
A w ogóle to okładka niepokojąca.

Nie bój żaby, tuż na ziemią Neo ją złapie, widziałem tę scenę już ponad 10 lat temu.Wawrzyniec pisze:Przecież zaraz ta dziewczyna uderzy w ziemię i patrząc na jej pozycję to z wielce prawdopodobnie złamie kark.
Jest i piosenka "Holes In The Sky" https://www.youtube.com/watch?v=iJCc3LL-Fyw
Szkoda, że Trapanese nie zrobił scoru z M83. Oblivion, przez te dwa lata bardzo urósł w moich oczach i powtórka była by mile widziana, kto wie, skoro już robią piosenki, to może zaproszą Gonzalez do trójki, niewątpliwie byłoby miło.
Szkoda, że Trapanese nie zrobił scoru z M83. Oblivion, przez te dwa lata bardzo urósł w moich oczach i powtórka była by mile widziana, kto wie, skoro już robią piosenki, to może zaproszą Gonzalez do trójki, niewątpliwie byłoby miło.
Zarówno płyta z piosenkami jak i cały score już leżą na Spotify. Ostatnie prace Trapanese dały mi sporo radości, trzymam kciuki i zabieram się za odsłuch 
...
... i po kilku pierwszych trackach nie jest dobrze
... a po całej reszcie załamka
. Nie wyłapałem ani jednej melodii, ciekawego pomysłu, gdzie temu do Obliviona chociażby. Za to bardzo podoba mi się składanka z piosenkami, kolejna dobra w tym roku.

...
... i po kilku pierwszych trackach nie jest dobrze

... a po całej reszcie załamka

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
To co, wynika, że score Junkiego lepszy?
Dla mnie jak najbardziej. Tym bardziej dziwne, że piosenka im wyszła sympatyczna, a ilustracja to już taka mieliznaWawrzyniec pisze:To co, wynika, że score Junkiego lepszy?