Akira Ifukube

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marcin
Początkujący orkiestrator

Re: Akira Ifukube

#91 Post autor: Marcin » pt mar 28, 2014 12:26 pm

Wojtek pisze:https://www.youtube.com/watch?v=87agEe_RwJo
Szkoda, że ten geniusz się nie załapał do SF :P
No faktycznie świetne, i faktycznie nie ma tego na SF :)
Kaonashi pisze:(...) słuchanie samych score'ów to raczej tylko dla hardcorowców (spróbuj posłuchać np. Godzilli 1954, mniej więcej tak samo wyglądają wszystkie soundtracki)
Akurat ten score przesłuchałem już wczoraj zanim napisałem powyższego posta :) I muszę powiedzieć, że przeszedłem przez ten score zupełnie bezboleśnie, zresztą to przecież historyczna muzyka: pierwszy score do Godzilli, więc wypada chociaż raz przesłuchać :wink: . Kilka ciekawych fragmentów i utworów też wyłowiłem, zresztą sam je potem zlinkowałeś:
Chociaż sam Main Theme, z tymi odgłosami kroczącej i ryczącej Godzilli, robi jeszcze większe wrażenie :)

Wielkie dzięki, że tyle dobra zlinkowałeś i że Ci się w ogóle chciało :) I chociaż większość z tych świetnych tematów jest na SF, to fajnie jest posłuchać oryginalnych nagrań.
PS: Temat liryczny z "King Kong Escapes' to mój ulubiony temat liryczny z SF :cry: :wink:
Kaonashi pisze:W każdym bądź razie więcej niż to co podałem i SF będzie już ciężko wycisnąć z tych soundtracków. Kilku filmów celowo nie dawałem, bo albo nic mi tam szczególnego nie zapadło w pamięć (Terror Mechagodzilli) albo materiał pochodził z wcześniejszych filmów (np. Monster Zero).
Mówisz? Ja jednak od czasu do czasu będę próbował zmierzyć się z niektórymi pełnymi scorami (mam zresztą na dysku 2/3 tych boxów z Godzillą :D ). A co sądzisz o Godzilla vs. Mothra? Gdzieś czytałem, chyba na forum, jak ktoś (nie pamiętam już kto i gdzie) zachwalał ten score?
Kaonashi pisze:Jeśli chodzi o późniejsze filmy to polecam od siebie: http://www.tohokingdom.com/cd/best_godzilla84_gnp.htm
Tak! To muszę przesłuchać. Czytałem zresztą reckę Michała Turkowskiego tej składanki na stronie :)
Wojtek pisze:Co do Sato, muszę dorzuć swoje trzy grosze.

Pierwszy film do o Godzilli, który robił, mam wrażenie traktował poważnie i dość mrocznie - ciekawe są atonalne fragmenty na kontrabas, ilustrujące walkę potworów w Powrocie Godzilli.
Rozumiem, że masz na myśli ten score: http://www.godzillamonstermusic.com/G-002.htm?
Piszesz, że album jest mroczny i atonalny, hmm... brzmi zachęcająco.
Wojtek pisze:Natomiast później, jak mu się trafiały takie kiepy jak Godzillę vs Mechagodzilla, to widać, że zrobił score całkowicie dla beki. I tenże score polecam, bo nie licząc kilku paskudnych, kliszowych underscorowych fragmentów z typowym dźwiękiem gitar elektrycznych w Sci-Fi filmówce z lat 70tych, to score jest zajebiście grooviasty

https://www.youtube.com/watch?v=zi_BTGHp2Dk
https://www.youtube.com/watch?v=ynh7g8JLMy8

no i ten track wrzucam na soundclouda, bo na YT go nie ma, a na wrzucie szlag mnie trafia z ich polityką prywatnosci - nie mogę własnego pliku znaleźc potem :p

https://soundcloud.com/wojciech-wieczor ... hagodzilla
Faktycznie świetnie to brzmi :) Muszę obadać całość.
Ostatnio zmieniony sob mar 29, 2014 10:03 am przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Będę szczery, Tylko Jerry 8)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#92 Post autor: Wojteł » pt mar 28, 2014 13:18 pm

mrcn24 pisze:
Wojtek pisze:Co do Sato, muszę dorzuć swoje trzy grosze.

Pierwszy film do o Godzilli, który robił, mam wrażenie traktował poważnie i dość mrocznie - ciekawe są atonalne fragmenty na kontrabas, ilustrujące walkę potworów w Powrocie Godzilli.
Rozumiem, że masz na myśli ten score: http://www.godzillamonstermusic.com/G-002.htm?
Piszesz, że album jest mroczny i atonalny, hmm... brzmi zachęcająco.
Dokładnie nie pamiętam, bo całego albumu chyba nigdy nie przesłuchałem, ale opierając się na filmie było tam kilka fajnych, militarnych marszyków, ale gros scen opierało się na jakiś rytmicznych i atonalnych eksperymentach dźwiękowych no i własnie takich mrocznych, pisanych w chromatycznych skalach partiami na kontrabas. I powiem szczerze, gdyby tylko te walki potworów nie waliłyby po oczach taką tandetą, robiłoby to dość przerażający efekt :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#93 Post autor: Kaonashi » sob mar 29, 2014 13:53 pm

mrcn24 pisze:
Wojtek pisze:https://www.youtube.com/watch?v=87agEe_RwJo
Szkoda, że ten geniusz się nie załapał do SF :P
No faktycznie świetne, i faktycznie nie ma tego na SF :)
Nie ma, bo ten marsz powstał już po napisaniu SF :)
Wojtek pisze:Pierwszy film do o Godzilli, który robił, mam wrażenie traktował poważnie i dość mrocznie - ciekawe są atonalne fragmenty na kontrabas, ilustrujące walkę potworów w Powrocie Godzilli.
Natomiast później, jak mu się trafiały takie kiepy jak Godzillę vs Mechagodzilla, to widać, że zrobił score całkowicie dla beki. I tenże score polecam, bo nie licząc kilku paskudnych, kliszowych underscorowych fragmentów z typowym dźwiękiem gitar elektrycznych w Sci-Fi filmówce z lat 70tych, to score jest zajebiście grooviasty
To tak generalnie było z całą serią. O ile na początku te filmy były robione na serio i mogły autentycznie przerażać o tyle później zaczęły zjadać swój własny ogon i były bardziej zabawne, obawiam się że niezamierzenie. I Sato - tak jak mówisz - dobrze wyczuł co się święci i zaczął pisać scory po swojemu. Inna sprawa w Godzilla Raids Again czyli w 1955 roku Sato dopiero stawał się znany po tym jak przejął po Hayasace posadę nadwornego kompozytora Kurosawy i pewnie nawet gdyby chciał to nie mógłby wyrazić siebie.

mrcn24 pisze:
Kaonashi pisze:W każdym bądź razie więcej niż to co podałem i SF będzie już ciężko wycisnąć z tych soundtracków. Kilku filmów celowo nie dawałem, bo albo nic mi tam szczególnego nie zapadło w pamięć (Terror Mechagodzilli) albo materiał pochodził z wcześniejszych filmów (np. Monster Zero).
Mówisz? Ja jednak od czasu do czasu będę próbował zmierzyć się z niektórymi pełnymi scorami (mam zresztą na dysku 2/3 tych boxów z Godzillą :D ). A co sądzisz o Godzilla vs. Mothra? Gdzieś czytałem, chyba na forum, jak ktoś (nie pamiętam już kto i gdzie) zachwalał ten score?
No ja nic z tej muzyki nie pamiętam, więc chyba słabe to było :wink: O ile mówimy o filmie z 1964 roku. Bo jeśli chodzi o film Godzilla vs. Mothra z 1992 roku (też Ifukube) to tam znajdziemy więcej ciekawej muzyki. Generalnie na forum nie przypominam sobie, żeby ktoś to chwalił - ja linkowałem świetny temat ale do filmu "Mothra" z 1961 roku autorstwa Yuji Kosiekiego. Także te tytuły mogą się mylić :wink:

Wojtek pisze: ale gros scen opierało się na jakiś rytmicznych i atonalnych eksperymentach dźwiękowych no i własnie takich mrocznych, pisanych w chromatycznych skalach partiami na kontrabas. I powiem szczerze, gdyby tylko te walki potworów nie waliłyby po oczach taką tandetą, robiłoby to dość przerażający efekt :P
Akurat walki w Godzilla Raids Again są całkiem fajne. Klimatu dodaje też to, że film jest czarno-biały a i pozwala to też ukryć pewne niedociągnięcia. Jak chcesz zobaczyć tandetną walkę to masz:
http://www.youtube.com/watch?v=ju8Usr0DIyo
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Marcin

#94 Post autor: Marcin » sob mar 29, 2014 18:47 pm

Kaonashi pisze:
mrcn24 pisze:
No ja nic z tej muzyki nie pamiętam, więc chyba słabe to było :wink: O ile mówimy o filmie z 1964 roku. Bo jeśli chodzi o film Godzilla vs. Mothra z 1992 roku (też Ifukube) to tam znajdziemy więcej ciekawej muzyki. Generalnie na forum nie przypominam sobie, żeby ktoś to chwalił - ja linkowałem świetny temat ale do filmu "Mothra" z 1961 roku autorstwa Yuji Kosiekiego. Także te tytuły mogą się mylić :wink:
Chodzi o film z 1992 (ten z 64 to 'Godzilla vs. The Thing' [http://www.godzillamonstermusic.com/G-004.htm] - większość z tych filmów miała wiele alternatywnych tytułów, więc opieram się na oryginalnych tytułach podawanych na okładkach scorów). I już znalazłem kto to chwalił :) : Mystery pod recką kompilacji 'Godzilla: The Best of 1984-1995', napisał, że to 'soundtrack niemalże doskonały', przynajmniej tak twierdził sześć lat temu :D .

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#95 Post autor: Kaonashi » sob mar 29, 2014 18:52 pm

Ja nie wiem skąd oni wytrzasnęli ten amerykański tytuł - "Godzilla vs. The Thing" - co to w ogóle ma być. :roll: Japoński brzmi "Mosura tai Gojira", a Mosura to jest po naszemu Mothra, czyli ja jednak bym się trzymał tytułu "Godzilla vs. Mothra". :wink:

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#96 Post autor: Wojteł » sob mar 29, 2014 18:55 pm

Kaonashi pisze:Akurat walki w Godzilla Raids Again są całkiem fajne. Klimatu dodaje też to, że film jest czarno-biały a i pozwala to też ukryć pewne niedociągnięcia. Jak chcesz zobaczyć tandetną walkę to masz:
http://www.youtube.com/watch?v=ju8Usr0DIyo
Jedne i drugie ssały pałe

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#97 Post autor: Kaonashi » sob mar 29, 2014 19:05 pm

No bez jaj :P Przecież w tym King Kongu to jest jakaś masakra, nie wiem czy się śmiać czy płakać :P Z resztą dla porównania:
http://www.youtube.com/watch?v=CUAHqeWkbrc

Awatar użytkownika
Marcin

#98 Post autor: Marcin » sob mar 29, 2014 19:12 pm

Kaonashi pisze:Ja nie wiem skąd oni wytrzasnęli ten amerykański tytuł - "Godzilla vs. The Thing" - co to w ogóle ma być. :roll: Japoński brzmi "Mosura tai Gojira", a Mosura to jest po naszemu Mothra, czyli ja jednak bym się trzymał tytułu "Godzilla vs. Mothra". :wink:
Pewnie chcieli, żeby na każdej okładce figurował inny tytuł. Inny przykład: 'Godzilla vs. Mecha-Godzilla II' z 1993r (Ifukube) nazwali po prostu 'Godzilla vs. Mecha-Godzilla' [http://www.godzillamonstermusic.com/G-020.htm], a pierwszą część, czyli 'Godzilla vs. Mecha-Godzilla' z 1974r (Sato) nazwali 'Godzilla vs. The Bionic Monster' [http://www.godzillamonstermusic.com/G-014.htm] :P

Na trackliście SF z 'Artistry 4' też masz 'Godzilla vs. The Thing' :D

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#99 Post autor: Michał Turkowski » sob mar 29, 2014 19:35 pm

O, widzę że o Godzilli gadacie, filmowo jak i muzycznie to mój konik, może się dołączę do dysputy kiedyś :twisted:

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#100 Post autor: Kaonashi » sob mar 29, 2014 19:46 pm

Zapraszamy, zapraszamy :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#101 Post autor: Wawrzyniec » pn mar 31, 2014 15:12 pm

Mnie tam jeżeli już o Godzillę chodzi to intryguje, czy ktoś nie chciałby kiedyś więcej tych soundtracków zrecenzować? Skoro mamy tyle ekspertów, a na stronie w sumie mamy tylko recenzję o kompilacji. Bardzo dobrą recenzję i bardzo dobrą kompilację, ale cóż chyba Godzilli nigdy za mało, co? :wink:

A o Gamarze też zamierzacie dyskutować? :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#102 Post autor: Kaonashi » pn mar 31, 2014 20:46 pm

Nie, bo nie robił tego Ifukube. Sato wcisnęliśmy w drodze wyjątku, ale nie róbmy tu zsypu wszystkiego co tyczy się kaiju.
Ostatnio zmieniony pn mar 31, 2014 21:07 pm przez Kaonashi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#103 Post autor: Wojteł » pn mar 31, 2014 21:07 pm

Wawrzyniec pisze:Mnie tam jeżeli już o Godzillę chodzi to intryguje, czy ktoś nie chciałby kiedyś więcej tych soundtracków zrecenzować? Skoro mamy tyle ekspertów, a na stronie w sumie mamy tylko recenzję o kompilacji.

Ja czasem to rozważam, ale chyba brakuje mi merytorycznej wiedzy, a przede wszystkim nie wiem, czy wyczymie te wszystkie filmy :P

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#104 Post autor: Kaonashi » śr kwie 02, 2014 18:22 pm

Obejrzałem Godzilla vs. Gigan. Co ciekawe jest to jedyny film z serii zilustrowany przez Ifukube, ale nie wyreżyserowany przez Hondę. No i widać jak głęboko w dupie miał ten film. Przez chwilę się zastanawiałem czy ścieżka to nie jest jakaś kompilacja jego wcześniejszych tracków. Pierwszy utwór z napisów - skądinąd bardzo dobry - pochodzi z jednej z koncertowych prac (Mitsubishi Land), później dostajemy tematy z Destroy All Monsters, Battle in Outer Space, Godzilli i oczywiście tradycyjnie już temat przewodni z Varana. Nie wiem czy cokolwiek w ogóle powstało do tego filmu. Czy chodziło o brak czasu czy o brak chęci/motywacji. Pewnie o jedno i o drugie. To wyglądało jakby po prostu udostępnił swoje utwory, a dopasowaniem zajął się ktoś inny. W każdym razie jak usłyszałem ten temat...
https://www.youtube.com/watch?v=3AbPvVspMv8
... w scenie jak bohaterowie po prostu jadą samochodem to myślałem, że pęknę ze śmiechu :D

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#105 Post autor: Wojteł » śr kwie 02, 2014 21:11 pm

Kaonashi pisze:Obejrzałem Godzilla vs. Gigan.
Hm, to był chyba pierwszy film o godzilli jaki widziałem... Miałem wtedy z 8 lat :D a może jeszcze mniej?
Kaonashi pisze:To wyglądało jakby po prostu udostępnił swoje utwory, a dopasowaniem zajął się ktoś inny. W każdym razie jak usłyszałem ten temat...
No przecież tak większośc jego scorów do godzilli wyglądała... Nie wiem po co go do niektórych filmów brali, zamiast mu po prostu odpalić działkę za tantiemy :P

ODPOWIEDZ