ALEXANDRE DESPLAT - THE MONUMENTS MEN (2014)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

Re: ALEXANDRE DESPLAT - THE MONUMENTS MEN (2014)

#121 Post autor: Marek Łach » sob mar 22, 2014 11:18 am

Po obejrzeniu filmu stwierdzam, że MM to przykład na to, że czasami zły film pociąga za sobą dobrą muzykę w dół. Wg mnie score Desplata w obrazie to taka wydmuszka, zwracająca na siebie uwagę i spełniająca rolę dekoracji gatunkowej, ale nie dająca filmowi prawie nic na poziomie emocji i dramaturgii. Te braki to w pierwszej kolejności oczywiście wina Clooney'a, bo jego film zupełnie nie rusza, nie ma prawie w ogóle napięcia, bohaterowie nie obchodzą, a tempo jest fatalne. Jestem pewien że w bardziej udanym obrazie ta pół-komiksowa, pół-serio stylistyka odnalazłaby się równie dobrze co wesołe mruganie okiem do widza w Wielkiej ucieczce czy Indianie Jones. Ale tyle razy się mówi, że muzyka ratuje złe filmy, że trzeba powiedzieć jasno: nie w przypadku MM. Może trzeba było przeszarżować w innym kierunku, dodać trochę dramatycznego napuszenia, żeby sceny akcji miały jakiś ciężar emocjonalny. A tak coś tam pobiegali, coś tam postrzelali, ścigali się z Ruskimi, a koniec końców brew mi nawet nie drgnęła. :P Jak gdyby score był tylko po to, żeby wołać do nas: hej, widzicie że bawimy się z konwencją gatunkową, WIDZICIE????

Po prostu mamy do czynienia z suchym muzycznym sztafażem - fajną muzyką, ale już przeciętną muzyką filmową.

hp_gof

#122 Post autor: hp_gof » sob mar 22, 2014 11:24 am

Zdrajca :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#123 Post autor: Adam » sob mar 22, 2014 14:15 pm

wreszcie jakiś głos rozsądku...

a tym filmem kluney finalnie udowadnia że żaden z niego reżyseryna i scenarzysta...
NO CD = NO SALE

hp_gof

#124 Post autor: hp_gof » sob mar 22, 2014 14:34 pm

Nie no, ja się z tymi zarzutami w pełni zgadzam. Jak film kuleje, to i muza będzie w filmie fiksowała. I po raz kolejny powtórzę, że w takich sytuacjach wolę kiedy kompozytor pisze dobrą muzykę do słabego filmu, a nie dopasowuje ją na siłę do obrazu, bo chociaż ten jeden element pozostanie na dobrym poziomie. A z drugiej strony, jak będziesz oglądać film z przymrużeniem oka, to nawet nie przeszkadza Ci jego bezsens i muzyka nawet pasuje do tego obrazu. W każdym razie płyta jest mocna i ja o płycie będę pamiętał. A dobrą muzykę w dobrym filmie to mamy np. w GBH, więc nie ma się co spinać ;)

Mefisto

#125 Post autor: Mefisto » sob mar 22, 2014 17:04 pm

Adam pisze:a tym filmem kluney finalnie udowadnia że żaden z niego reżyseryna i scenarzysta...
1. to najgorsze spolszczenie jakie widziałem w Twoim wykonaniu :)
2. no tak, bo to co zrobił wcześniej automatycznie się nie liczy :mrgreen:

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#126 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 22, 2014 23:34 pm

no proszę, nawet Marek tego dzieła nie ogarnął, a myślałem, że mi coś wyjaśni :) poważnie... z każdą upływającą minutą projekcji coraz większa konsternacja :P

ps. przynajmniej Mefisto znalazł fajny eufemizm na WTF... "sympatyczny" :) dobre :P
Obrazek

Templar

#127 Post autor: Templar » sob mar 22, 2014 23:48 pm

A co tu ogarniać? Przecież ten film był prosty jak drut, nawet dziecko by ogarnęło. Brakowało jedynie tempa i napięcia, dopiero końcówka filmu, jak Ruscy nadjeżdżali, była zrobiona tak jak trzeba i jakby cały film taki był to by było o niebo lepiej. A tak mamy właśnie sympatycznego średniaka z paroma fajnymi dialogami.

Podobał mi się ten dialog o bombardowaniu:

-We already know that he's stealing art from Amsterdam, from Warsaw and from Paris, the French are hiding it. The Germans are finding it and taking it.
-This is why Hitler didn't bomb Paris.
-But he bombed London?
-Yes, I know.

:mrgreen:

Jakiś tragiczny ten film na pewno nie jest.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#128 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 22, 2014 23:54 pm

moim zdaniem jest tragiczny, forma to zupełne nieporozumienie, ale my się nigdy nie zgadzamy w ocenie filmów o ile pamiętam 8) :P
Obrazek

hp_gof

#129 Post autor: hp_gof » śr lut 07, 2018 19:20 pm

Zajebisty filmik z sesji nagraniowej :D Olek lubi gwizdać w swoich scorach :P Mam nadzieję, że na tej płycie będzie więcej takich smaczków <3
https://www.facebook.com/PrelightFilms/ ... 900120689/

ODPOWIEDZ