The Pacific - Hans Zimmer, Geoff Zanelli & Blake Neely

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#31 Post autor: Wawrzyniec » pn mar 15, 2010 21:29 pm

No i po pierwszym odcinku :) Jak na razie jest dobrze, może nie jakoś powalająco, ale wiadomo, że serial rządzi się innymi zasadami niż film.
Muzycznie: Napisy początkowe prezentują się bardzo dobrze. Zaznaczam, że jako kompozytorzy w nich widnieją panowie: Hans Zimmer, Geoff Zanelli i Blake Neely :) Muzyka z obrazem dobrze współgra, ale też przynajmniej w tym pierwszym odcinku nigdy nie wybijała się na pierwszy plan. Jednocześnie w tym odcinku zauważyłem, że podczas scen bitewnych muzyki w ogóle nie ma. Mimo, że ja akurat jestem zdecydowanym miłośnikiem, aby zawsze coś w tle leciało, to jednak jej brak akurat mi tak bardzo nie przeszkadza.
Dalej jednak twierdzę, że po jednym odcinku dalej za mało wiem, aby dokładniej oceniać muzykę.
Dziękuję za uwagę :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

#32 Post autor: Ele » pn mar 15, 2010 21:31 pm

Jednocześnie w tym odcinku zauważyłem, że podczas scen bitewnych muzyki w ogóle nie ma. Mimo, że ja akurat jestem zdecydowanym miłośnikiem, aby zawsze coś w tle leciało, to jednak jej brak akurat mi tak bardzo nie przeszkadza.
Podobnie było w BoB, więc wcale się nie dziwie że tutaj też tak jest. Gdyby było inaczej, mielibyśmy jakiś actionscore na płycie.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#33 Post autor: Wawrzyniec » pn mar 15, 2010 21:39 pm

Ele pisze:Podobnie było w BoB, więc wcale się nie dziwie że tutaj też tak jest. Gdyby było inaczej, mielibyśmy jakiś actionscore na płycie.
Niekoniecznie, tylko wtedy mielibyśmy do czynienia z dziełem wybitnym jakim jest "The Thin Red Line" i utwór "Journey to the Line". :wink: Ale rzeczywiście podobnie jak w "BoB" jak jest walka to mamy głównie odgłosy walki, co zapewne dodaje realizmu i niepokoju jednocześnie. Zresztą i w "Saving Private Ryan" w scenie lądowania aliantów (nie muszę chyba rozpisywać się o doskonałości i perfekcyjności tej sceny) też nie mamy muzyki Johna Williamsa. I choć zabrzmi to w moich ustach może niczym wręcz bluźnierstwo, ale może nawet lepiej, że jej nie ma. :wink:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#34 Post autor: Marek Łach » pn mar 15, 2010 22:58 pm

Ja też pierwszy odcinek już zaliczyłem :) Bardzo dobry, świetne zdjęcia (scena nocnej bitwy na morzu powala konceptualnie), trzyma w napięciu. Muzyka to takie plumkadełko, nie ma za bardzo gdzie zaistnieć, ale swoją ograniczoną rolę spełnia. Jak to rzemiosło. Czekam na kolejne z niecierpliwością, HBO się spisuje jak zawsze.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#35 Post autor: Wawrzyniec » pn mar 15, 2010 23:17 pm

Marek Łach pisze: Muzyka to takie plumkadełko, nie ma za bardzo gdzie zaistnieć, ale swoją ograniczoną rolę spełnia. Jak to rzemiosło.
Ale miło plumkadełko musisz przyznać :wink:
Przy okazji utwór "Men at War" naprawdę dobry. Popatrzmy na listę Ele: Gratuluję Blake'u Neely, o ile to naprawdę twój kawałek, a jak tak to nad wyraz udany :D
Ale Panowie Geoff Zanelli i Blake Neely mają u mnie plusa (bo Zimmer za dużo chyba sie tu nienarobił Laughing )
Jak się nie narobił? Słuchając takiego "Outlandera" "Hitmana" czy też "Gamera" to muszę przyznać, że się Zimmer mocno narobił, aby wyciągnąć z Zanelliego ten potencjał, który pokazał przy tej muzyce :P :wink: A w ogóle w napisach początkowych widnieje trzech kompozytorów, a to pewnie coś oznacza :) :wink:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#36 Post autor: Marek Łach » pn mar 15, 2010 23:33 pm

Wawrzyniec pisze: Ale miło plumkadełko musisz przyznać :wink:
No tak, tak, jak już pisałem parę dni temu w innym wątku - niezły score.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#37 Post autor: Mystery » wt mar 16, 2010 18:33 pm

Jestem po pierwszym odcinku. Jak na pilot to był to dość średni epizod, choć traktuje go jako wprowadzenie. Co do muzyki to przede wszystkim mocny akcent w postaci intro, choć raczej do historii małego ekranu się nie wpisze. Scoru za wiele nie było, choć jak już coś zagrało to raczej nic nadzwyczajnego to nie było, ale raczej dobrze wpisywało się w obraz.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#38 Post autor: Mystery » śr mar 17, 2010 15:54 pm

Mała ciekawostka. Jak pisałem muzyka z intra "Pacyfiku" to mocny akcent serialu, ale według mnie mógłby być znacznie mocniejszy, toteż podmieniłem muzykę ze wstępu. Co myślicie o nowej wersji :)

http://www.youtube.com/watch?v=abPl2lSc_ac

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#39 Post autor: Adam » śr mar 17, 2010 17:33 pm

Myster, normalnie minąłeś się z powołaniem :P Sam Shawn Murphy od Williamsa by się nie powstydził takiego mixa :P Nie mówiąc już o Rafale Paczkowskim nawet :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#40 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 17, 2010 18:44 pm

Mystery Man pisze:Jak pisałem muzyka z intra "Pacyfiku" to mocny akcent serialu
No pewnie, że tak, w końcu wiadomo kto za tym stoi :mrgreen:
Ale muszę przyznać, że to co Ty stworzyłeś, wiadomo nie do końca Ty, ale w sumie jednak Ty, to też jest dobre i muszę przyznać, że nawet pasuje 8)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#41 Post autor: Mystery » śr mar 17, 2010 18:57 pm

Adam pisze:Myster, normalnie minąłeś się z powołaniem :P Sam Shawn Murphy od Williamsa by się nie powstydził takiego mixa :P Nie mówiąc już o Rafale Paczkowskim nawet :)
Dziękować :)
Wawrzyniec pisze:No pewnie, że tak, w końcu wiadomo kto za tym stoi :mrgreen:
Ponoć niejaki Blake Neely :)
Wawrzyniec pisze:Ale muszę przyznać, że to co Ty stworzyłeś, wiadomo nie do końca Ty, ale w sumie jednak Ty, to też jest dobre i muszę przyznać, że nawet pasuje 8)
Mi tam moja wersja bardziej się podoba :P No, ale w końcu "Dogs of War" Lennertza to jedna z moich ulubionych wojennych elegii :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#42 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 17, 2010 19:23 pm

Mystery Man pisze:
Wawrzyniec pisze:No pewnie, że tak, w końcu wiadomo kto za tym stoi :mrgreen:
Ponoć niejaki Blake Neely :)
Ha, ha ha :twisted: Tak, bardzo zabawne. Mnie tam chodziło bardziej o pomysłodawcę tego tematu :wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#43 Post autor: Mystery » śr mar 17, 2010 19:26 pm

Wawrzyniec pisze: Mnie tam chodziło bardziej o pomysłodawcę tego tematu :wink: :wink: :wink:
Zanelliego :?: :lol:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#44 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 17, 2010 19:29 pm

Mystery Man pisze:
Wawrzyniec pisze: Mnie tam chodziło bardziej o pomysłodawcę tego tematu :wink: :wink: :wink:
Zanelliego :?: :lol:
Oj, Ty dobrze wiesz o kogo mi chodzi. A po za tym come on przecież nie bez powodu chyba jego nazwisko imię zresztą też widnieje przy tym projekcie. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#45 Post autor: Mystery » czw mar 18, 2010 10:55 am

Wawrzyniec pisze:Oj, Ty dobrze wiesz o kogo mi chodzi. A po za tym come on przecież nie bez powodu chyba jego nazwisko imię zresztą też widnieje przy tym projekcie. :)
Wiem, wiem, pewnie gdyby nie Hans to Zanneliego i pana, Neely byśmy tu nawet nie uświadczyli.

Na moviemusicuk "czwóreczka" i myślę, że jest to rozsądna ocena dla tego scoru.

ODPOWIEDZ