POLSKIE KINO - dyskusja
Re: POLSKIE KINO - dyskusja
Świetne jest to "Chce się żyć", taka trochę polska odpowiedź na "Nietykalnych". Uśmiałem się porządnie, a też i trochę łez uroniłem ze wzruszenia. Świetna rola Ogrodnika, jedyne co mi się do końca nie podobało to trochę zakończenie, liczyłem na większy happy end i np. powrót Anki
Ale poza tym bardzo dobry film, polecam.

wiemy, wiemy
szkoda tylko że u nas jak zawsze musi się liczyć tylko polityka i stare dziadki. zaprzepaścili szansę na jeszcze większy sukces temu filmowi. a i Ogrodnik by został lepiej zauważony.

#FUCKVINYL
Obejrzałem Idę
Naprawdę świetny film! Wizualnie - majstersztyk! Mógłbym z niego wyciąć sobie co najmniej kilkadziesiąt czarno-białych pocztówek - tak pięknie skomponowane zostały kadry. Niesamowita dbałość o szczegóły. Muzyki prawie wcale, w zasadzie tylko klimatyczne piosenki
Kulesza wspaniała. I znowu: wszystkie gesty, riposty... - excellent. Ten film troszeczkę rymuje się w dwóch scenach z Pokłosiem, ale na tym podobieństwa się kończą. Od razu przed oczami przeleciały mi filmy Bergmana, Polskiej Szkoły Filmowej (Matka Joanna od Aniołów) i wszelkie czarno-białe produkcje ostatnich lat
No generalnie trzeba takie klimaty lubić. Bo w przeciwnym razie może się film po prostu dłużyć. A jest to film dość cichy. W każdym razie bardzo mi się spodobał i nie dziwię się, że zgarnia wiele nagród. I życzę twórcom dalszego powodzenia!

To naprawdę dobry rok dla polskiego kina
Kolejny film, który zgarnia na świecie nagrody! Papusza,15 listopada w kinach 
http://stopklatka.pl/-/76962304,-papusz ... zy-nagrody

http://stopklatka.pl/-/76962304,-papusz ... zy-nagrody
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
To jeszcze tylko Wałęsa zgarnie Oscara, Złoty Glob i Baftę i będzie full wypas. 

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
W ten weekend Pokłosie debiutuje w USA i jest to news numer 1 na hollywoodreporter, a w komentarzach prawdziwa burza, 2500 wpisów, zazwyczaj jest tam kilka, kilkanaście...
http://www.hollywoodreporter.com/news/a ... ets-651230
A o Oscara walczy oczywiście Wałęsa, ale Akademia już myśli o zmianie regulaminu odnośnie filmów zagranicznych, w tym przypadku 4 akapit:
http://www.filmweb.pl/news/OSCARY+2014% ... cigu-99484
http://www.hollywoodreporter.com/news/a ... ets-651230
A o Oscara walczy oczywiście Wałęsa, ale Akademia już myśli o zmianie regulaminu odnośnie filmów zagranicznych, w tym przypadku 4 akapit:
http://www.filmweb.pl/news/OSCARY+2014% ... cigu-99484
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Dobry ten artykuł z hollywoodreporter. W sumie trochę szkoda, że to "Pokłosie" nie walczyło o oscarowe nominacje.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
No taki nie do końca dobry ten artykuł, bo parę bzdur jest, cały opis mordu oparty na starych, nigdy nie potwierdzonych oficjalnych danych. Bo to nie 1600 osób zabiło kolejne 1600 osób, tylko ok. 40 mieszkańców wsi zabiło ok. 400 Żydów. No i jeszcze te ukazanie PISF jako złej instytucji, która jeszcze teraz im zabiera dotację za byle pierdołę, jakby autor się zapoznał z faktami to by się dowiedział, że producent chciał zrobić jeden wielki wałek poprzez sztuczne podniesienie budżetu już po otrzymaniu dotacji. Tak jak już wiele razy wspominałem na tym forum, dotacje są zwracane jeśli film na siebie zarobi, a poprzez właśnie takie sztuczne podniesienie budżetu o blisko 60% (które nie miało żadnego logicznego wyjaśnienia, bo nic się takiego podczas produkcji filmu nie zmieniło wymuszając wyższe koszty, ba, nawet liczba dni zdjęciowych się zmniejszyła, czyli koszty też się zmniejszyły) film miał oficjalnie znacznie mniejsze zyski, także nie musieliby zwracać dotacji. Zresztą sąd właśnie ostatnio przyznał rację PISF i sprawa jest zakończona, choć w sumie dziwi mnie, że za taki wałek to producent sam nie ma sprawy w sądzie.
I jeszcze, dlaczego w tego typu artykułach zawsze są mityczni naziści, a nie po prostu Niemcy. Jak ma być poprawność polityczna, to niech tez zamiast Polaków (i to jeszcze dodatkowo podkreślone, że katolicy
) będą po prostu mordercy, a nie to podkreślanie narodowości, a obok już mamy jakichś mitycznych nazistów, którzy pewnie razem z tymi okropnymi Polakami zaatakowali biednych Niemców i Żydów, a później jeszcze razem rzucili się na Rosjan 
I jeszcze, dlaczego w tego typu artykułach zawsze są mityczni naziści, a nie po prostu Niemcy. Jak ma być poprawność polityczna, to niech tez zamiast Polaków (i to jeszcze dodatkowo podkreślone, że katolicy

OMG
Nie sądziłem, że tego dożyję, ale jednak! Wydadzą kolejne zrekonstruowane filmy na Blu-rayu! Wreszcie dostanę oryginalną kinową wersję Ziemi Obiecanej w full HD! <3 Wzruszyłem się! I to jeszcze w przystępnej cenie!
KOLEKCJA KLASYKI POLSKIEGO KINA PO REKONSTRUKCJI CYFROWEJ NA DVD I BLU-RAY
20 listopada zadebiutuje na rynku wydawniczym kolekcja zrekonstruowanych cyfrowo polskich filmów fabularnych oraz bajek na płytach DVD i Blu-ray wydanych w ramach Projektu KinoRP przez DMMS - media distribution.
Serię rozpoczyna wybór piętnastu filmów, należących do klasyki polskiego kina, w tym filmy Andrzeja Wajdy, Stanisława Barei czy Jacka Bromskiego. Wszystkie filmy fabularne przygotowane są z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Dopełnienie kolekcji stanowi unikatowa kolekcja pięciu płyt DVD z bohaterami naszego dzieciństwa, w tym Reksiem, Słoniem Dominikiem, Baltazarem Gąbką i wieloma innymi. Po raz pierwszy w doskonałej wersji po rekonstrukcji cyfrowej.
Jako reżyser i jako Prezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich uważam, że „Klasyka Polskiego Kina” to fantastyczny projekt, który wzbogaci nasz filmowy rynek wydawniczy i pomoże spopularyzować polską kinematografię w kraju i za granicą. To z całą pewnością pozycja obowiązkowa zarówno dla kinomanów, jak i osób rozpoczynających przygodę z polskim kinem – mówi Jacek Bromski.
W ramach serii zostaną wydane arcydzieła polskiej kinematografii po cyfrowej rekonstrukcji. Poszczególne historie to możliwość obcowania z polskim kinem w jakości, oddającej zamysł jego twórców. Uwolnione od uszkodzeń filmy, na nowo odkrywają przed nami swój blask, zachwycając wirtuozerią obrazu i czystością dźwięku. Wyjątkowy cykl wydany w ramach projektu Kino RP zawiera filmy najbardziej uznanych polskich reżyserów: Andrzeja Wajdy, Wojciecha Jerzego Hasa, Stanisława Barei, Janusza Zaorskiego, Ryszarda Bugajskiego, a także Aleksandra Forda czy Marii Kaniewskiej.
Z każdym rokiem przybywa filmów, które doczekały się nowych, zrekonstruowanych cyfrowo wersji, dzięki którym na nowo zakochujemy się, a czasami wręcz dopiero odkrywamy polskie kino. Przygotowana przez nas kolekcja piętnastu filmów fabularnych to zaproszenie do wyprawy po historii polskiej kinematografii – jej bogactwie, różnorodności oraz zaskakującej dzisiaj aktualności.
Jej dopełnienie stanowi pięciopłytowa seria polskich bajek, którą bardzo chcieliśmy wydać, ponieważ wierzymy, że kolejne pokolenia dzieci, tak samo jak ich rodziców – będą chciały przeżyć razem przygody kultowego Reksia, Baltazara Gąbki czy kapitana Klipera. Zwłaszcza, że po raz pierwszy możemy pokazać je w tak doskonałych wersjach. – mówi Mariusz Szpunar, prezes DMMS – media distribution.
Monumentalna seria Klasyka Polskiego Kina to nie tylko przekrój najważniejszych filmów, ale także zapis naszej historii i kultury, na którą składają się zarówno obrazy dramatyczne, ważne społecznie, jak i te, które stały się symbolami naszej popkultury, a także ekranizacje z niezapomnianymi kreacjami aktorskimi, to m.in. na DVD „Krzyżacy”, „Miś”, „Przesłuchanie”, „Matka królów”, „Poszukiwany, poszukiwana”, „Ewa chce spać”, „Szatan z 7-ej klasy”, „Nie ma róży bez ognia”, „Piłkarski poker”, „Zabij mnie glino”, na Blu-ray „Rękopis znaleziony w Saragossie”, „Sanatorium pod klepsydrą”, „Ziemia obiecana”, „Człowiek z marmuru” i „Człowiek z żelaza”. Klasyka Polskiego Kina to przekrój najważniejszych filmów, zaproszenie do ponownej projekcji, a także doskonały początek dla tych, którzy kina polskiego jeszcze nie poznali. Doskonałe filmy wzbogacają materiały dodatkowe na płytach, a także komentarz filmoznawcy Andrzeja Bukowieckiego w dołączonej do każdego filmu książce.
- Jestem, jako najstarszy już z reżyserów polskiej szkoły filmowej, prawdziwie szczęśliwy,
że dane mi było dożyć tej chwili, kiedy polskie kino tworzone z takim trudem w latach PRL-u znajdzie znów nową widownię i pozwoli młodym widzom wyrobić sobie właściwą ocenę tamtych lat. – mówi Andrzej Wajda o wydawanej aktualnie kolekcji. Tadeusz Chmielewski dodaje - Nie wyobrażam sobie, żeby reżyser filmowy nie chciał, aby jego film został poddany procesowi rekonstrukcji cyfrowej. Powinien być zachwycony, oczarowany taką możliwością. Jako twórca komedii „Ewa chce spać” uważam, iż dostałem od życia bonus, gdyż właśnie mój film został wytypowany, wśród wielu innych, do zrekonstruowania. Dzięki współczesnej technologii zarówno obraz, jak i dźwięk w „Ewie” jest teraz lepszy niż w 1958 roku, kiedy film miał swoją premierę. Zapraszam do oglądania i słuchania.
Pozornie doskonale znane filmy, w nowej odsłonie.
W sprzedaży od 20 listopada br. w salonach Empik i na empik.com.
KOLEKCJA KLASYKI POLSKIEGO KINA PO REKONSTRUKCJI CYFROWEJ
FILMY NA DVD, CENA 29,99 PLN
„Ewa chce spać” w reż. Tadeusza Chmielewskiego
„Krzyżacy” w reż. Aleksandra Forda
„Szatan z 7-ej klasy” w reż. Marii Kaniewskiej
„Nie ma róży bez ognia” w reż. Stanisława Barei
„Poszukiwany poszukiwana” w reż. Stanisława Barei
„Miś” w reż. Stanisława Barei
„Matka Królów” w reż. Janusza Zaorskiego
„Piłkarski poker” w reż. Janusza Zaorskiego
„Przesłuchanie” w reż. Ryszarda Bugajskiego
„Zabij mnie glino” w reż. Jacka Bromskiego
FILMY NA BLU-RAY, CENA 39,99 PLN
„Rękopis znaleziony w Saragossie” w reż. Wojciecha Jerzego Hasa
„Sanatorium pod Klepsydrą” w reż. Wojciecha Jerzego Hasa
„Ziemia obiecana” w reż. Andrzeja Wajdy
„Człowiek z marmuru” w reż. Andrzeja Wajdy
„Człowiek z żelaza” w reż. Andrzeja Wajdy
BAJKI, CENA 19,99 PLN
„Reksio”
„Podróże Bolka i Lolka i inne bajki”
„Dziwne przygody Koziołka Matołka i inne bajki”
„Porwanie Baltazara Gąbki i inne bajki”
„Miś Kudłatek i inne bajki”

Nie sądziłem, że tego dożyję, ale jednak! Wydadzą kolejne zrekonstruowane filmy na Blu-rayu! Wreszcie dostanę oryginalną kinową wersję Ziemi Obiecanej w full HD! <3 Wzruszyłem się! I to jeszcze w przystępnej cenie!
KOLEKCJA KLASYKI POLSKIEGO KINA PO REKONSTRUKCJI CYFROWEJ NA DVD I BLU-RAY
20 listopada zadebiutuje na rynku wydawniczym kolekcja zrekonstruowanych cyfrowo polskich filmów fabularnych oraz bajek na płytach DVD i Blu-ray wydanych w ramach Projektu KinoRP przez DMMS - media distribution.
Serię rozpoczyna wybór piętnastu filmów, należących do klasyki polskiego kina, w tym filmy Andrzeja Wajdy, Stanisława Barei czy Jacka Bromskiego. Wszystkie filmy fabularne przygotowane są z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Dopełnienie kolekcji stanowi unikatowa kolekcja pięciu płyt DVD z bohaterami naszego dzieciństwa, w tym Reksiem, Słoniem Dominikiem, Baltazarem Gąbką i wieloma innymi. Po raz pierwszy w doskonałej wersji po rekonstrukcji cyfrowej.
Jako reżyser i jako Prezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich uważam, że „Klasyka Polskiego Kina” to fantastyczny projekt, który wzbogaci nasz filmowy rynek wydawniczy i pomoże spopularyzować polską kinematografię w kraju i za granicą. To z całą pewnością pozycja obowiązkowa zarówno dla kinomanów, jak i osób rozpoczynających przygodę z polskim kinem – mówi Jacek Bromski.
W ramach serii zostaną wydane arcydzieła polskiej kinematografii po cyfrowej rekonstrukcji. Poszczególne historie to możliwość obcowania z polskim kinem w jakości, oddającej zamysł jego twórców. Uwolnione od uszkodzeń filmy, na nowo odkrywają przed nami swój blask, zachwycając wirtuozerią obrazu i czystością dźwięku. Wyjątkowy cykl wydany w ramach projektu Kino RP zawiera filmy najbardziej uznanych polskich reżyserów: Andrzeja Wajdy, Wojciecha Jerzego Hasa, Stanisława Barei, Janusza Zaorskiego, Ryszarda Bugajskiego, a także Aleksandra Forda czy Marii Kaniewskiej.
Z każdym rokiem przybywa filmów, które doczekały się nowych, zrekonstruowanych cyfrowo wersji, dzięki którym na nowo zakochujemy się, a czasami wręcz dopiero odkrywamy polskie kino. Przygotowana przez nas kolekcja piętnastu filmów fabularnych to zaproszenie do wyprawy po historii polskiej kinematografii – jej bogactwie, różnorodności oraz zaskakującej dzisiaj aktualności.
Jej dopełnienie stanowi pięciopłytowa seria polskich bajek, którą bardzo chcieliśmy wydać, ponieważ wierzymy, że kolejne pokolenia dzieci, tak samo jak ich rodziców – będą chciały przeżyć razem przygody kultowego Reksia, Baltazara Gąbki czy kapitana Klipera. Zwłaszcza, że po raz pierwszy możemy pokazać je w tak doskonałych wersjach. – mówi Mariusz Szpunar, prezes DMMS – media distribution.
Monumentalna seria Klasyka Polskiego Kina to nie tylko przekrój najważniejszych filmów, ale także zapis naszej historii i kultury, na którą składają się zarówno obrazy dramatyczne, ważne społecznie, jak i te, które stały się symbolami naszej popkultury, a także ekranizacje z niezapomnianymi kreacjami aktorskimi, to m.in. na DVD „Krzyżacy”, „Miś”, „Przesłuchanie”, „Matka królów”, „Poszukiwany, poszukiwana”, „Ewa chce spać”, „Szatan z 7-ej klasy”, „Nie ma róży bez ognia”, „Piłkarski poker”, „Zabij mnie glino”, na Blu-ray „Rękopis znaleziony w Saragossie”, „Sanatorium pod klepsydrą”, „Ziemia obiecana”, „Człowiek z marmuru” i „Człowiek z żelaza”. Klasyka Polskiego Kina to przekrój najważniejszych filmów, zaproszenie do ponownej projekcji, a także doskonały początek dla tych, którzy kina polskiego jeszcze nie poznali. Doskonałe filmy wzbogacają materiały dodatkowe na płytach, a także komentarz filmoznawcy Andrzeja Bukowieckiego w dołączonej do każdego filmu książce.
- Jestem, jako najstarszy już z reżyserów polskiej szkoły filmowej, prawdziwie szczęśliwy,
że dane mi było dożyć tej chwili, kiedy polskie kino tworzone z takim trudem w latach PRL-u znajdzie znów nową widownię i pozwoli młodym widzom wyrobić sobie właściwą ocenę tamtych lat. – mówi Andrzej Wajda o wydawanej aktualnie kolekcji. Tadeusz Chmielewski dodaje - Nie wyobrażam sobie, żeby reżyser filmowy nie chciał, aby jego film został poddany procesowi rekonstrukcji cyfrowej. Powinien być zachwycony, oczarowany taką możliwością. Jako twórca komedii „Ewa chce spać” uważam, iż dostałem od życia bonus, gdyż właśnie mój film został wytypowany, wśród wielu innych, do zrekonstruowania. Dzięki współczesnej technologii zarówno obraz, jak i dźwięk w „Ewie” jest teraz lepszy niż w 1958 roku, kiedy film miał swoją premierę. Zapraszam do oglądania i słuchania.
Pozornie doskonale znane filmy, w nowej odsłonie.
W sprzedaży od 20 listopada br. w salonach Empik i na empik.com.
KOLEKCJA KLASYKI POLSKIEGO KINA PO REKONSTRUKCJI CYFROWEJ
FILMY NA DVD, CENA 29,99 PLN
„Ewa chce spać” w reż. Tadeusza Chmielewskiego
„Krzyżacy” w reż. Aleksandra Forda
„Szatan z 7-ej klasy” w reż. Marii Kaniewskiej
„Matka Królów” w reż. Janusza Zaorskiego
„Piłkarski poker” w reż. Janusza Zaorskiego
„Przesłuchanie” w reż. Ryszarda Bugajskiego
„Zabij mnie glino” w reż. Jacka Bromskiego
FILMY NA BLU-RAY, CENA 39,99 PLN
„Rękopis znaleziony w Saragossie” w reż. Wojciecha Jerzego Hasa
„Sanatorium pod Klepsydrą” w reż. Wojciecha Jerzego Hasa
„Ziemia obiecana” w reż. Andrzeja Wajdy
„Człowiek z marmuru” w reż. Andrzeja Wajdy
„Człowiek z żelaza” w reż. Andrzeja Wajdy
BAJKI, CENA 19,99 PLN
„Reksio”
„Podróże Bolka i Lolka i inne bajki”
„Dziwne przygody Koziołka Matołka i inne bajki”
„Porwanie Baltazara Gąbki i inne bajki”
„Miś Kudłatek i inne bajki”

To też mogli dać na BR, a nie tylko DVDhp_gof pisze:„Krzyżacy” w reż. Aleksandra Forda

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Wszystkie z czasów głębokiej komuny, kiedy jeszcze nie odstawaliśmy od światowych standardów.

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Hm, może jednak chłopaki mają rację i powoli coś się zaczyna dziać w tym polskim kinie:
http://www.youtube.com/watch?v=PlfRazusZBk
http://www.youtube.com/watch?v=PlfRazusZBk
#WinaHansa #IStandByDaenerys
Obejrzałem Idę, dobry film, ale daleki jestem od zachwytów. Historia mnie trochę wynudziła, aktorstwo może być, ale mogłoby być też lepiej, wizualnie bardzo dobry, choć Papusza znacznie lepsza, a i udźwiękowienie mogłoby być lepsze, bo momentami trudno było zrozumieć co oni tam mówią
Ogólnie z ostatnich polskich filmów to mi się Chce się żyć, czy też Papusza znacznie bardziej podobały.