NAGRODY BRANŻOWE

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: NAGRODY BRANŻOWE

#931 Post autor: Paweł Stroiński » sob wrz 21, 2013 14:17 pm

Chyba tylko w tym kraju bagatelizujemy Rush, który na zachodzie zebrał takie recenzje, że także Hans jest uważany za jednego z faworytów.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#932 Post autor: Wawrzyniec » sob wrz 21, 2013 14:22 pm

Paweł Stroiński pisze:Chyba tylko w tym kraju bagatelizujemy Rush, który na zachodzie zebrał takie recenzje, że także Hans jest uważany za jednego z faworytów.
Też mi nowość, jakby to innych score'y Zimmera z przestrzeni ostatnich lat nie były w tym owym kraju bagatelizowane, że o 2010 roku nie wspomnę.

I ja co zresztą widać powyżej, napisałem że "Rush" należy uwzględnić.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#933 Post autor: Paweł Stroiński » sob wrz 21, 2013 14:42 pm

Nie, nawet nie o to chodzi, choć przesadzasz trochę z tą odrobiną podejścia "a ja lubię i ha, mam rację".

Chodzi o to, że na zachodzie Rush jest filmem (tylko o film mi chodzi!) tak wychwalany, że wszyscy go traktują jako faworyta do nominacji w zasadzie w prawie każdej kategorii, łącznie z muzyką. Może się zdarzyć, że Hans dostanie dwie nominacje w tym roku.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#934 Post autor: Mystery » sob wrz 21, 2013 15:15 pm

Oczywiście, że Hans może zdobyć 2 nominacje, tak samo jak Desplat czy Shore. A Rush będzie mocnym zawodnikiem, tyle, że konkurencja w tym roku będzie naprawdę mocna i wielu ulubieńców Akademii będzie miało w tym roku swoje filmy, bracia Coen, Allen, Clooney, Payne, Reitman, David O. Russell... a jak dorzucić do tego McQueena, Cuarona, Lee Danielsa, Linklatera czy Greengrassa to już widać, jak będzie ciasno.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#935 Post autor: Wawrzyniec » sob wrz 21, 2013 20:43 pm

Niby z jednej strony jest tak ciasno jak w składzie kolejowym ze stacji Brzeg Dolny:
https://www.youtube.com/watch?v=8ynADj-R5UQ

Z drugiej jednak strony, jak na razie nie usłyszałem jeszcze żadnego score'u, przy którym mógłbym rzec: "O tak to jest to! To jest oscarowa ścieżka!". Chyba, że nagle pod koniec roku coś wypłynie, a jak nie to pewnie wygra coś ładnego, ale o czym zapomnimy przy następnym roku. Jednego mocnego kandydata na razie brak.

hp_gof

#936 Post autor: hp_gof » sob wrz 21, 2013 21:59 pm

Zawsze co roku coś wyskakuje. Poza tym to jest chyba jedyna kategoria, w której nie mam pojęcia wg jakiego klucza oni oceniają i wybierają. Tzn. jakąś tam zależność widać, ale nie zawsze wydaje mi się ona sprawiedliwa. Znowu wyskoczy jakiś nowicjusz i zgranie wszystko. A weterani dopiszą sobie kolejną nominację. Obym się mylił.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#937 Post autor: Wawrzyniec » ndz wrz 22, 2013 01:05 am

Oj, chyba trochę przeceniasz Akademię. Już paru lat forumowania co roku typujemy Oscarowych faworytów z już nominowanych prac i na 90% przypadków dobrze trafiamy. W ostatnich latach to byli wręcz do bólu przewidywalni. I jednak zwykle jak film zdobywa statuetki w innych kategoriach to i muzyka do nich dołącza.

hp_gof

#938 Post autor: hp_gof » ndz wrz 22, 2013 01:37 am

Ja nie mówię, że trudno przewidzieć nominacje. Ja mówię tylko o tym, że Akademia ma swój specyficzny klucz doboru nominowanych i nie zawsze jest on sprawiedliwy. Co roku jest kilka mega dobrych prac, które nie mają szans na nominacje tylko dlatego, że film się nie przebił jakoś szczególnie mimo że ścieżka żyje swoim życiem. I czasami spośród kilku dzieł danego kompozytora wybierane jest to słabsze, również dlatego, że dany film jest akurat popularniejszy. Co mnie trochę wkurza, bo w pozostałych kategoriach nominacje są trochę zrozumialej i uczciwiej wybierane.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#939 Post autor: Wawrzyniec » ndz wrz 22, 2013 13:42 pm

Trzeba się umieć za promować i czyż nie było wiele przypadków, gdzie lepsze filmy przegrały w konfrontacji ze świetną machiną promocyjną, że też o "Zakochanym Szekspirze" wspomnę.
Tak samo i jest z muzyką, plus też nie należy zapominać, że to są w pierwszej linii amerykańskie nagrody filmowe i to, że czasami jakiś europejski, azjatycki, afrykański geniusz nie zostanie dostrzeżony, zalicza się do tej zabawy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#940 Post autor: Adam » sob paź 05, 2013 14:42 pm

jak już pewnie wszyscy wiedzą Hansik zgarnął dwie brit awards:

Obrazek

Mistrzunio like a boss 8)
NO CD = NO SALE

hp_gof

#941 Post autor: hp_gof » sob paź 05, 2013 14:54 pm

Wreszcie nie wygląda jak żul. Od razu odmłodniał, jak się obciął. ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#942 Post autor: Adam » sob paź 05, 2013 16:44 pm

oj tam, prawdziwy muzyczny artysta może się wyróżniać i ma na to przyzwolenie :P z brodzie też mu fajnie, choć może niekoniecznie do garniaka. ale brody do garniaka nie nosił :)
NO CD = NO SALE

hp_gof

#943 Post autor: hp_gof » sob paź 19, 2013 23:24 pm

WSA:

Film Composer of the Year
Mychael Danna (‘Life of Pi’)

Best Original Film Score of the Year 2012
Life of Pi by Mychael Danna

Best Original Song written for a Film
Skyfall from ‘Skyfall’
Music & lyrics: Adele & Paul Epworth / performed by Adele

Discovery of the Year
Dan Romer & Benh Zeitlin for ‘Beasts of the Southern Wild’

Public Choice Award
Rahman Altin for ‘The Butterfly’s Dream’ (Kelebeğin Rüyası)

Sabam Award for Best Young European Composer
Gilles Alonzo

Lifetime Achievement Award
Riz Ortolani

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#944 Post autor: Adam » ndz paź 20, 2013 07:43 am

nie dali Dreddowi, ehhhhhhh.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#945 Post autor: Marek Łach » ndz paź 20, 2013 15:45 pm

Dość ciekawi mnie Public Choice Award. Jak na film, który w Europie miał premierę tylko w Niemczech, to ten turecki kompozytor nieźle się przebił. :)

Na stronie Altina jest do posłuchania ten The Buttefly's Dream (był nagrywany przez The City of Prague Philharmonic Orchestra): http://www.rahmanaltin.com/en/home.aspx

ODPOWIEDZ