Gdzie i jak kupować?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

Re: Gdzie i jak kupować?

#856 Post autor: Althazan » pn wrz 30, 2013 22:43 pm

Bucholc Krok pisze:W Amazonie amerykańskim już od jakiegoś czasu można płacić złotówkami. Skończyło się nabijanie kabzy zasrańcom za przewalutowania. 8)
A nie zauważyłeś przypadkiem, że amazonowe złotówki coś jakoś tak trochę drogo wychodzą? ;)
Myślisz, że te złotówki to oni tak tam dla dobra i wygody klientów dali? Wg mnie chcą po prostu zarobić na kolejnej rzeczy... :mrgreen:
Przykładowo kilka dni temu przeliczali $=3,32 jak mBank przeliczał $=3,16 :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#857 Post autor: Bucholc Krok » wt paź 01, 2013 17:05 pm

Althazan pisze:A nie zauważyłeś przypadkiem, że amazonowe złotówki coś jakoś tak trochę drogo wychodzą? ;)
Nie miałem jak. Aż tyle nie zamawiam. ;)
Myślisz, że te złotówki to oni tak tam dla dobra i wygody klientów dali?

Oczywiście! :) Zresztą to chyba można zmieniać...?
Wg mnie chcą po prostu zarobić na kolejnej rzeczy... :mrgreen:
Przykładowo kilka dni temu przeliczali $=3,32 jak mBank przeliczał $=3,16 :mrgreen:
Ale jaką metodą robiłeś badanie? :) To 3,16 to cena sprzedaży dolców, czy po rozliczeniu? Jednak dość ciężko to sprawdzić. Z euro rozliczają kilka dni, a z dolców to pewnie jeszcze dłużej, bo przy podwójnym przewalutowaniu można zrobić większy szacher. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Templar

#858 Post autor: Templar » wt paź 01, 2013 17:15 pm

Tomek pisze:Ostudzę nieco zapały:
Firma Amazon wreszcie wchodzi do Polski. Nie zarejestruje tu jednak kolejnej wersji swojego sklepu z książkami i muzyką. "Rzeczpospolita" ustaliła nieoficjalnie, że internetowy gigant chce nad Wisłą świadczyć usługi IT.
http://natemat.pl/65281,amazon-wchodzi- ... nas-sklepu
Tamto dotyczyło czegoś innego i nie ma nic wspólnego z tymi ostatnimi informacjami.

Tomek pisze:Ale jeżeli magazyny będą w Polsce, to czy to będzie od razu oznaczało niższe stawki za wysyłkę? Bo zamawiając przez brytyjski nadal mogą mi rzeczy przychodzić np. z Niemiec.
Z racji tego, że u nas będą te centra logistyczne to obniżek cen wysyłki tylko dla nas to nie będzie, wystarczy popatrzeć na inne Amazony (poza niemieckim), że Niemcy nie mają jakoś taniej niż reszta Europy. Natomiast może nastąpić obniżenie cen wysyłki dla wszystkich, bo Amazon przenosi te centra do Polski i Czech ze względu na dużo niższe koszty. A i docelowo te centra w Niemczech mają być chyba zlikwidowane, także przesyłki będą przychodzić z Polski albo Czech. Szybciej też raczej nie będzie, bo z Niemiec dostarczał nam DHL, a teraz będzie Poczta Polska :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#859 Post autor: Bucholc Krok » wt paź 01, 2013 17:36 pm

Pytanie, dlaczego miałoby być taniej? Z UK i tak będzie za darmo i to się liczy. A w ogóle ważniejszą sprawą jest, że tracking od jakichś 2 miesięcy nie działa. :x
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Templar

#860 Post autor: Templar » wt paź 01, 2013 17:44 pm

Bucholc Krok pisze:Pytanie, dlaczego miałoby być taniej? Z UK i tak będzie za darmo i to się liczy. A w ogóle ważniejszą sprawą jest, że tracking od jakichś 2 miesięcy nie działa. :x
Ale tylko z UK, a już z Niemiec za darmo nie ma, a sprzęt muszę tam kupować, bo w UK inne gniazdka mają :P A taniej może być, bo im mocno koszty spadną, teraz w Niemczech płacą 10 euro/h, w Polsce dadzą 2 euro/h i ludzie będą zadowoleni :mrgreen:

A co do trackingu, zamawiałem w połowie sierpnia i dobrze działał. W sumie 2 zamówienia wtedy miałem z brytyjskiego i z niemieckiego Amazona, przy obu wszystko OK.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#861 Post autor: Bucholc Krok » wt paź 01, 2013 17:56 pm

Templar pisze:Ale tylko z UK, a już z Niemiec za darmo nie ma, a sprzęt muszę tam kupować, bo w UK inne gniazdka mają :P
Jaki sprzęt?
A taniej może być, bo im mocno koszty spadną, teraz w Niemczech płacą 10 euro/h, w Polsce dadzą 2 euro/h i ludzie będą zadowoleni :mrgreen:
Zobaczymy czy będą tacy zadowoleni, gdy będą musieli zapieprzać jak małe robociki. :D
A co do trackingu, zamawiałem w połowie sierpnia i dobrze działał. W sumie 2 zamówienia wtedy miałem z brytyjskiego i z niemieckiego Amazona, przy obu wszystko OK.
Ale sprawdzasz przez Amazony czy przez strony DHL?
Sprawdzałem przez stronę niemieckiego DHL i zaczęło się od tego, że nie chciał przyjmowac kodu. Dopiero się budził w dniu, kiedy mieli dostarczyć paczkę. Ostatnich 2 zamówień w ogóle nie widział. A jak się sprawdzało przez Amazon to były opóźnienia. Ostatnie zamówienie pokazywał na czas, a teraz mam jedno w drodze i od soboty w amazonowym trackingu nic się nie zmieniło.

Templar

#862 Post autor: Templar » wt paź 01, 2013 18:00 pm

Bucholc Krok pisze:Jaki sprzęt?
Konsole, ładowarki, ostatnio coraz częściej tam kupuję, bo wychodzi czasami dużo taniej niż w Polsce.

Bucholc Krok pisze:Ale sprawdzasz przez Amazony czy przez strony DHL?
Na DHL, nawet nie zwróciłem uwagi, że Amazon ma jakiś własny :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#863 Post autor: Bucholc Krok » wt paź 01, 2013 18:16 pm

Templar pisze:Konsole, ładowarki, ostatnio coraz częściej tam kupuję, bo wychodzi czasami dużo taniej niż w Polsce.
A jak to jest z tymi wtyczkami? Bo w przypadku konsoli przenośnej to chyba wystarczy inną (naszą) ładowarkę kupić i sprzet z UK będzie działał? A w konsolach stacjonarnych też są kable wymienne czy na stałe?
Na DHL, nawet nie zwróciłem uwagi, że Amazon ma jakiś własny :P
Przez którą stronę DHL sprawdzasz? Niemiecką? W sierpniu to jeszcze jakoś działało o ile pamiętam. Teraz coś zamów. :) Będzie się trzeba z trackingiem Amazonu zapoznać. :P

Templar

#864 Post autor: Templar » wt paź 01, 2013 18:42 pm

Bucholc Krok pisze:A jak to jest z tymi wtyczkami? Bo w przypadku konsoli przenośnej to chyba wystarczy inną (naszą) ładowarkę kupić i sprzet z UK będzie działał? A w konsolach stacjonarnych też są wymienne czy na stałe?
Teoretycznie to wystarczy kupić zwykłą przejściówkę, oni mają taki sam prąd jak u nas, także transformator niepotrzebny. Ale raz, że nie lubię budować takich zestawów i wozić ich ze sobą, po drugie, takiej najtańszej przejściówki to bym jednak nie kupił, bo nie wiadomo co jej odwali i sprzęt jeszcze z dymem pójdzie :P Można całą ładowarką wymienić, ale oryginalna też kosztuje i wyjedzie znacznie drożej niż np. wysyłka z niemieckiego Amazon gdzie dostaniemy "naszą" ładowarkę. A swoją drogą w Niemczech kupowałem kilka miesięcy temu oryginalną ładowarkę do 3DSa XL z podstawką, u nas trudno było ją dostać, na zamówienie i 2 tygodnie czekania, a z niemieckiego Amazonu w 3 dni dostarczyli i jeszcze zapłaciłem o połowę taniej niż u nas i to z wysyłką :P

A ze stacjonarnymi to jest właśnie najmniejszy problem, wystarczy tylko kabel wymienić, oryginalny co prawda trudno dostać, ale np. przy PS3 są takie jak w PC, także inny porządny można bez problemu kupić.
Bucholc Krok pisze:Przez którą stronę DHL sprawdzasz? Niemiecką?
Niemiecką, na dniach będę z UK zamawiał to zobaczę :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#865 Post autor: Bucholc Krok » wt paź 01, 2013 19:09 pm

Templar pisze:A swoją drogą w Niemczech kupowałem kilka miesięcy temu oryginalną ładowarkę do 3DSa XL z podstawką, u nas trudno było ją dostać, na zamówienie i 2 tygodnie czekania, a z niemieckiego Amazonu w 3 dni dostarczyli i jeszcze zapłaciłem o połowę taniej niż u nas i to z wysyłką :P
Bo pewnie sami by stamtąd sprowadzali i na czysto zainkasowali. :D
A ze stacjonarnymi to jest właśnie najmniejszy problem, wystarczy tylko kabel wymienić, oryginalny co prawda trudno dostać, ale np. przy PS3 są takie jak w PC, także inny porządny można bez problemu kupić.
Dobre i tyle. Miałem na oku Wii w Amazonie brytyjskim i już myślałem, że kicha. Zresztą i tak kicha, bo chwilowo jej nie widzę. :)
Bucholc Krok pisze:Niemiecką, na dniach będę z UK zamawiał to zobaczę :P
Raczej nie zobaczysz. :P Właśnie sprawdziłem. Amazon pokazuje, że paczka jest w Szczecinie, a DHL, że w du... Nie, nie w Dublinie. W Duisburgu też nie. :P

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#866 Post autor: Althazan » wt paź 01, 2013 20:42 pm

Bucholc Krok pisze:Nie miałem jak. Aż tyle nie zamawiam. ;)
Wystarczy małe zamówienie choćby na 20zł...
Ale jaką metodą robiłeś badanie? :) To 3,16 to cena sprzedaży dolców, czy po rozliczeniu? Jednak dość ciężko to sprawdzić. Z euro rozliczają kilka dni, a z dolców to pewnie jeszcze dłużej, bo przy podwójnym przewalutowaniu można zrobić większy szacher. :)
Metodą "wprost" ;) Jak prezentują cenę w dolarach i złotówkach, to chyba wiadomo jaki jest przelicznik, nie? To wybieram dolary, płacę i sprawdzam jak mi bank rozliczył... Oczywiście rozliczenie jest po 2-3 dniach, więc waluta może wzrosnąć lub spaść, ale akurat jak sprawdzałem to dolar minimalnie wzrósł, a przelicznik i tak był sporo niższy niż "amazonowy".
Templar pisze:Szybciej też raczej nie będzie, bo z Niemiec dostarczał nam DHL, a teraz będzie Poczta Polska :P
...albo paczkomaty Integera... :P

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#867 Post autor: Marek Łach » czw paź 03, 2013 10:54 am

Na stronie Trevora Jonesa (http://www.trevorjonesfilmmusic.com/purchase.html) jest wyprzedaż score'ów, dość fajne ceny, gdyby ktoś był zainteresowany.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#868 Post autor: Ghostek » czw paź 03, 2013 18:28 pm

O kurde :shock:
Chyba se Kleopatrę wyrwę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#869 Post autor: Paweł Stroiński » czw paź 03, 2013 18:57 pm

No, ładna była ponoć, choć się trochę zestarzała.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#870 Post autor: Ghostek » czw paź 03, 2013 21:06 pm

Paweł Stroiński pisze:No, ładna była ponoć, choć się trochę zestarzała.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ