FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#1261 Post autor: Tomek » śr wrz 25, 2013 08:18 am

Nawet ciekawe to zestawienie (utwór z Escape From Tommorow, tego Reijsegera), muzyka taka bardziej alternatywna w porównaniu z zeszłoroczną kompilacją, której skład utworów był taki bardziej "komercyjny". No i cena zachęcająca do zakupu jako suwenirek z festiwalu.

Tylko co skłoniło tą panią, która odpowiada za dobór utworów, do wrzucenia tu kawałka z "Dziedzictwa Bourne'a" :?: :?: :?:
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1262 Post autor: Ghostek » śr wrz 25, 2013 08:45 am

Pewnie właściciele praw dorzucili w promocyjnej cenie do Tudorów ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1263 Post autor: Adam » śr wrz 25, 2013 19:43 pm

Iglesias dla rmf fm - ważny fragment wywiadu:

Twój koncert otworzy festiwal w Krakowie. Wiemy, że przygotowujesz specjalny repertuar. Czy możesz wyjawić, co chcesz zaprezentować?

Mogę wyjawić prawie wszystko. Zwykle festiwale muzyki kinematograficznej starają się pokazać również fragmenty filmów, którym odpowiada prezentowana muzyka. Ja uznałem, że takie pokazy nie są potrzebne. Porównywanie muzyki do fragmentów filmów jest możliwe tylko w kinie. Koncert to coś zupełnie innego. Rozumiem, że moja muzyka ma związek z obrazem, ale nie chciałem mieć podczas koncertu rozciągniętego, wielkiego ekranu. Dlatego poprosiłem organizatorów o salę kameralną...

I tak się stanie, koncert odbędzie się w Filharmonii im. Karola Szymanowskiego, w bardzo przytulnej sali.

Na tym mi zależało. Uważam, że muzyka filmowa jest w rzeczywistości muzyką kameralną, mimo że została rozpisana na orkiestrę. Organizatorzy Festiwalu dali mi dużo swobody przy wyborze utworów. Zaprezentuję koncert skrzypcowy pochodzący z filmu "Skóra w której żyję".
#FUCKVINYL

hp_gof

#1264 Post autor: hp_gof » śr wrz 25, 2013 19:49 pm

No i strzał w stopę :/ Kolorowe kadry z Almodóvara zajebiście by się komponowały z muzyką... A on musi wszystko zrobić tak niszowo. Chyba zabiorę sobie zdjęcie Penelopy i będę się gapić na nią przez cały koncert :P Przy Skórze, w której żyję zmieniając na Elenę Anayę :P
Koncert skrzypcowy ze Skóry będzie mega, to się czuje. Muszę przeczytać cały ten wywiad.
Ale brak ekranu to wg mnie porażka.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1265 Post autor: Adam » śr wrz 25, 2013 20:05 pm

hp_gof pisze:Muszę przeczytać cały ten wywiad.
prosim - http://www.rmf24.pl/kultura/news-iglesi ... Id,1032222
#FUCKVINYL

Mefisto

#1266 Post autor: Mefisto » śr wrz 25, 2013 21:59 pm

Wawrzek, szczekamy...

hp_gof

#1267 Post autor: hp_gof » śr wrz 25, 2013 22:07 pm

Na co czekasz? Z tego co mi mówił, ląduje na Twardowskiego. Będzie jutro.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1268 Post autor: Wawrzyniec » śr wrz 25, 2013 23:43 pm

Mefisto pisze:Wawrzek, szczekamy...
:?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#1269 Post autor: swordfish » czw wrz 26, 2013 00:12 am

Czy TV rejestruje któryś z tegorocznych koncertów FMF i później wyemituje półgodzinny fragment skrótu o 2:00 w nocy? Czy coś wiadomo na ten temat?

Templar

#1270 Post autor: Templar » czw wrz 26, 2013 00:17 am

W tym roku chyba nie, no bo co mieliby rejestrować? Nie ma nic takiego, żeby TVP się tym zainteresowało. Może RMF Classic będzie rejestrować dźwięk z tej swojej gali i później będą w radiu puszczać, ale nie wiem czy to miałoby sens :P

hp_gof

#1271 Post autor: hp_gof » czw wrz 26, 2013 07:21 am

Trza będzie na youtubie szukać pirackich nagrań ;)

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#1272 Post autor: swordfish » czw wrz 26, 2013 22:30 pm

Partnerem medialnym znowu w tym roku jest TVP 2. W programie na najbliższy tydzień nie widzę ŻADNEJ relacji z Krakowa. Czy w "Kocham Kino" Torbicka zająknie się chociaż o FMF? Wątpię ... Pewnie całe wydanie poświęcą "Wałęsie".
Czy nie mogliby na tym FMFie dać koncertu z wariacjami tematów z "Rodzinki.pl"? Taki Karolak i Kożuchowska porobiliby szpagaty na scenie, wtedy na pewno transmisja pojawiłaby się, może nawet bezpośrednio live.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1273 Post autor: Adam » pt wrz 27, 2013 07:43 am

jak Wasze wrażenia po 1 dniu? zdradźcie coś nieobecnym :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1274 Post autor: Ghostek » pt wrz 27, 2013 10:00 am

Było fajnie... wierzę w to :D
Obrazek

hp_gof

#1275 Post autor: hp_gof » pt wrz 27, 2013 10:01 am

Jak dla mnie i dla kilku innych osób koncert Iglesiasa był... słaby. Rozczarowujący. Dla Marka i Pawła - świetny, jeden z najlepszych :P I to co dla jednych jest wadą, dla drugich staje się zaletą. Więc tak pokrótce:
- nie podobał mi się brak fragmentów filmowych; muzyka Iglesiasa jest naprawdę zbyt ciężkim materiałem, żeby grać ją bez materiału filmowego, zwłaszcza, że dobór utworów też momentami wołał (jak dla mnie) o pomstę do nieba - w dyskografii kompozytora spokojnie znalazłoby się sporo przyjemnych w odsłuchu utworów, a wybrano inaczej
- te dwie pieśni były zupełnie od czapy; wyobraźcie sobie, kontratenor śpiewa swoim ekhm nazwijmy to z lekka prześmiewczo "sopranikiem" (śpiewał perfekcyjnie, trzeba przyznać), z boku wyświetlany jest tekst pieśni po angielsku i z polskim tłumaczeniem; do tego teksty są dla przeciętnego widza abstrakcyjne i czasami jak się spojrzało na wyświetlacz i fragment tekstu wyrwany z kontekstu to zbierało się na śmiech; kontratenor przeżywał bardzo mocno to wykonanie, miał różne miny i grymasy na twarzy - generalnie kosmos
- w tej składance 35mm mimo zapowiedzi nie pojawiły się utwory z Przerwanych objęć ani Wszystko o mojej matce - były 2 z Porozmawiaj z nią, 2 ze Złego wychowania i 1 ze Skóry. Wcześniej była cała suita z Volver, która rozpoczęła koncert i suita ze Skóry
- chyba jedynie suita ze Szpiega jako całość wypadła najlepiej; pozostałe suity miały słabsze i gorsze momenty - super wypadło Złe wychowanie na przykład
- jeśli chodzi o solistów - Szymczewska mnie zawiodła - tzn. ona jest dobrą skrzypaczką, a Skóra technicznie do zagrania jest niesamowicie trudna, co był zresztą widać po manewrach, które musiała zrobić :P aczkolwiek w całości wykonania brakowało mi trochę powera, solówa momentami zlewała się strasznie z orkiestrą i też zabrakło mi lekkości.
Generalnie wyszedł bardzo nierówny i chyba zbyt niszowy, specyficzny koncert. Tylko dla koneserów, a biorąc pod uwagę jak niewiele osób zna twórczość Iglesiasa, to sami sobie odpowiedzcie ilu osobom mogło się to podobać. Nie wiem, trza zrobić większą forumową dyskusję na ten temat. Pozdrowienia ;)
PS. A prywatnie, od strony towarzyskiej - mega :mrgreen:

ODPOWIEDZ