Hans Zimmer

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: Hans Zimmer

#811 Post autor: Paweł Stroiński » pt wrz 20, 2013 20:52 pm

Zwłaszcza, że krytycy filmowi ostatnio nie lubią nic, co wybija się poza film. Jeśli muzyka jest bardzo "otwarta" jeśli chodzi o emocje, to pojadą po niej jak po burej suce. Jest to trochę głupie, nawet jeśli ja preferuję muzykę słyszalną, ale nie będącą "ponad filmem".

Wiem, że to filozofia życiowa Hansa, ale ostatnio niestety mu nie bardzo to wychodzi.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#812 Post autor: Paweł Stroiński » ndz wrz 22, 2013 11:07 am

Tak pisałem o tym Duncanie w temacie Kapitana Phillipsa, to zadam jedno pytanie, ciekawe, ile osób dobrze zgadnie, bo to nie jest wiedza dość powszechna ze względu na pewnie dość nikłą znajomość score, a na 90% nikt nie posiada oryginału, ja na pewno nie mam (choć, jeśli będzie limit, to sprawdzę, czy nie brać):

Kiedy z Hansem zaczął współpracować Mel Wesson, przy którym score? Podpowiedź: NIE jest to Hannibal. Wcześniej :) Dużo wcześniej.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#813 Post autor: Adam » ndz wrz 22, 2013 11:32 am

jak to kiedy. Wesson robił już aranże do A World Apart o ile mnie pamięć nie myli, czyli 25 lat minęło..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#814 Post autor: Paweł Stroiński » ndz wrz 22, 2013 11:35 am

Brawo! Myślałem, że to nie jest generalna wiedza, bo mi o tym np. powiedział Hybrid :)

Dokładnie 25 lat minęło od początku kariery Hansa w Hollywood. A World Apart -> Rain Man -> Black Rain -> reszta jest już historią :)

(Ridley obejrzał Rain Mana i score tak mu się spodobał, że zadzwonił do Hansa w sprawie Black Rain, ale o ile ze względu na niedostępność w Polsce DVD czy BR ma pewnie mało kto, to tę historię zna się ze skanów książeczki Grievinga - najlepszej dla limitu Hansa, choć nie czytałem White Fang - do wydania Lali) :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#815 Post autor: Adam » ndz wrz 22, 2013 11:48 am

Wesson jest tam w książeczce bodaj więc to żadna tajemnica..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#816 Post autor: Paweł Stroiński » ndz wrz 22, 2013 12:22 pm

Masz może skany?

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#817 Post autor: Paweł Stroiński » pn wrz 23, 2013 17:14 pm

Hans-Zimmer.com opublikowało cudowny post Hansa z najprawdopodobniej tego forum VI, na którym się udziela, po części w związku z pytaniami, co zrobić, by się dostać do RCP. Jest to najbardziej otwarta wypowiedź Hansa w sprawie samego siebie i jest czasem bardzo poruszająca.

Jest to u nich na głównej, po angielsku. Jeśli Hans się zgodzi (spytałem go o to), to przetłumaczę to na polski i wrzucę jako artykuł.

Mefisto

#818 Post autor: Mefisto » pn wrz 23, 2013 18:40 pm

Nie prościej napisać tutaj, co on napisał tam? :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#819 Post autor: Paweł Stroiński » pn wrz 23, 2013 18:50 pm

W skrócie przedstawił swoją biografię i to, jak zakładał studia różne (o Myersie: On mi pokazał, czym jest orkiestra, ja robiłem świetne espresso. Świetny układ) i na końcu, w dużym skrócie:

Jedynym komplementem, który ma dla mnie znaczenie i dla którego to wciąż robię, to to, że ludzie wydają swoje ciężko zarobione pieniądze i swój czas na moje płyty i filmy. Ci, którzy mają wybór. I to, że w jakiś dziwny sposób to, co wychodzi z mojego serca trafia do ich mózgów i/lub emocji. Poza tym, ciekawi mnie fakt, że chłopak bez wykształcenia z Frankfurtu radzi sobie w Hollywood. Znaczy to bowiem, że każdy może.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#820 Post autor: Koper » pn wrz 23, 2013 19:21 pm

Paweł Stroiński pisze:chłopak bez wykształcenia z Frankfurtu radzi sobie w Hollywood. Znaczy to bowiem, że każdy może.
no i właśnie ta filozofia Hansa mi nie do końca się podoba, bo wcale każdy nie może, a przynajmniej nie każdy powinien, co pokazuje także kilku jego podopiecznych. Nie każdy może być Mozartem, nie każdy może być nawet Zimmerem, nie każdy może być choćby nawet -dajmy na to- Badeltem. Hans może wykształcenia nie ma, ale -i mówię to ja, który jego fanbojem nie jest i nie był- talent iskrę, smykałkę, dar (zwijcie to jak chcecie) posiadł bez wątpienia. Chcieć to nie zawsze znaczy móc.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#821 Post autor: Adam » pn wrz 23, 2013 19:38 pm

oj Paweł. nie każdy może, ale każdy mógł! wtedy! teraz są inne czasy niestety...
#FUCKVINYL

Mefisto

#822 Post autor: Mefisto » pn wrz 23, 2013 19:59 pm

Najlepsze jest to, że nijak nie odpowiada to na zadane pytanie :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#823 Post autor: Adam » pn wrz 23, 2013 20:02 pm

cóż, cały mistrzunio :) nawijanie makaronu na uszy jest zawsze w cenie 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#824 Post autor: Paweł Stroiński » pn wrz 23, 2013 20:32 pm

Mefisto pisze:Najlepsze jest to, że nijak nie odpowiada to na zadane pytanie :D
Na to odpowiedział w poprzednim poście i to bardzo, bardzo rozlegle i precyzyjnie, ale tego mi się nie chce cytować :D

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#825 Post autor: Mystery » pn wrz 30, 2013 19:47 pm

Hans ma nową zabawkę, teraz może śmiało szukać nowego brzmienia do Interstellar :wink:
http://o.canada.com/2013/09/27/oscar-wi ... tic-piano/

ODPOWIEDZ