Elysium (2013) - Ryan Amon

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Elysium (2013) - Ryan Amon

#16 Post autor: Wawrzyniec » ndz sie 11, 2013 12:47 pm

Koper pisze:Blomkamp widzę drugi Bruckheimer jeśli o gusta muzyczne chodzi. :P
Dlatego też ja się za bardzo nie dziwię Amonowi. Dostaje super propozycje, to lepiej grzecznie słuchać tego kto mu podał rękę i najlepiej całować po niej. Adam pod tym względem ma rację, jak chce się coś osiągnąć to trzeba być jak prostytutka. Należy dać się sprzedać!
Koper pisze:Swoją drogą ciekawe czy w swoich filmach do końca życia będzie wałkował tematykę podziałów społecznych biedni;bogaci, czy coś tam inspirującego w tym jego murzyńskim kraju jeszcze jest. ;) ;)
Spoko to dopiero drugi film, może trzeci będzie o czymś innym. Zresztą lepiej, że się inspiruje swoim RPA niż aby zaczął się inspirować Polską i Śląskiem. :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#17 Post autor: Koper » ndz sie 11, 2013 12:50 pm

Wawrzyniec pisze:Spoko to dopiero drugi film, może trzeci będzie o czymś innym. Zresztą lepiej, że się inspiruje swoim RPA niż aby zaczął się inspirować Polską i Śląskiem. :P
Wtedy po prostu nie byłoby o skrajnie bogatych i skrajnie biednych a jedynie o tych drugich, zaś jedynym czarnym elementem byłby węgiel. ;) :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#18 Post autor: Kaonashi » ndz sie 11, 2013 13:12 pm

Po niezbyt zachęcających opiniach ochoty starczyło mi tylko na obadanie suitek z youtube'a. Nie takie to złe, ale strasznie wtórne i mało absorbujące.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#19 Post autor: Marek Łach » pt sie 16, 2013 22:50 pm

Muza w filmie działa dość porządnie, podkręca emocje i tempo - w zasadzie tyle, czego ten film potrzebował. Oczywiście można było napisać dużo lepszy score, ale w sumie nic tu nie kiksuje, klimat pasuje, przy czym niewiele zostaje w głowie po seansie. Ot funkcjonalne rzemiosło z kilkoma faktycznie niezłymi elektronicznymi momentami.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#20 Post autor: Ghostek » pt sie 16, 2013 22:52 pm

To kiedy recka? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#21 Post autor: Wawrzyniec » sob sie 17, 2013 14:59 pm

W sumie mogę podpisać się rękoma i nogami pod tym co napisał Marek. W filmie sprawiało się bez zarzutów, ale w sumie poza prologiem i epilogiem jakoś nie za bardzo zwróciłem na tę muzykę uwagę. Zabrakło też jakiegoś dobrego motywu przewodniego. Od porządna ścieżka i nic więcej. Film też dobry, ale mógł być lepszy.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#22 Post autor: Marek Łach » sob sie 17, 2013 16:18 pm

No to niech Wawrzyniec napisze recenzję, jeśli ma ochotę, bo ja nie mam, a poza tym jadę na urlop. :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#23 Post autor: Wawrzyniec » pn sie 19, 2013 17:48 pm

Tak słucham i słucham ten score i sam nie wiem co o nim sądzić? :? Score wtórny i przynudza, ale posiada też świetne momenty. W sumie to jak go słucham to zaczynam od pierwszego utworu, a potem skaczę do 16. Od 16 utworu, czy też dokładniej od 18 naprawdę zaczyna się coś dziać. "Heaven and Earth", "Matilda", "Heading to Elysium", "I'm Right Behind You" i "Elysium" oraz "New Heaven New Earth" to najlepsze utwory na płycie. Szczególnie do tych ostatnich najczęściej. Wiadomo zawodząca wokaliza ile razy to słyszeliśmy, ale naprawdę to "Elysium" to bardzo ładny utwór:
https://www.youtube.com/watch?v=fPiWV30o74A

Podobnie jak świetnie brzmi: "New Heaven, New Earth":
https://www.youtube.com/watch?v=RMSgn4mUf8M

Zaskakująco, że najlepiej na płycie brzmią utwory ilustrujące najbardziej słabe i zbyt kiczowate momenty w filmie.

Tak też chyba jednak 3/5, ale życzę Amonowi jak najlepiej, gdyż to co w tych niektórych utworach pokazał, bardzo mi podpowiada. Plus i w filmie muzyka nie kiksuje. Ciekawe czy do swego następnego filmu Blomkamp znowu go zaprosi?

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#24 Post autor: Ghostek » pn sie 19, 2013 19:57 pm

Wawrzyniec pisze:Tak słucham i słucham ten score i sam nie wiem co o nim sądzić? :? Score wtórny i przynudza...
Zazwyczaj jak dochodzę do takich wniosków, to zmieniam płytę. :)
Obrazek

ODPOWIEDZ