Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
-
bladerunner22
- Zdobywca Oscara
autor: bladerunner22 » ndz lip 21, 2013 15:18 pm
Wojtek pisze:kiedyśgrześ pisze:Co do BRUMBBBBBBRUMÓW to przecież jakiś zawodowiec w którejś recce to nawet nazwał... zawodowo
to sobie można pogooglować i zgromadzić zasób bezużytecznej wiedzy
septyma wielka
Mógłbyś podać źródło? Bo raz, ze to nie brzmi jak septyma, to dwa, że żeby to sprawdzić, zacząłem szukać nut do Min Heist Hemseya - wszędzie ten akord był grany albo jako C w oktawach, albo jako akord c-moll, nigdzie nie używano dysonansów.
to jest chyba septyma, na początku też miałem wąpliwości, bo doszukiwałem się kwinty
. Zresztą ty powineneś wiedzieć lepiej , bo masz lepiej wykształcony słuch ode mnie
.
Poza tym fajnie by było jakby coś w tej kwestii napisał Althazan
, bo on jest chyba najlepiej wykształconym muzycznie tutaj użytkownikiem forum , bo sam jestem ciekaw.
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :
''Zabić Strach''
-
Wojteł
- John Williams
autor: Wojteł » ndz lip 21, 2013 15:44 pm
Zagraj se dwudźwięk na trąbce, to się dowiesz
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
-
bladerunner22
- Zdobywca Oscara
autor: bladerunner22 » ndz lip 21, 2013 16:01 pm
Wojtek pisze:Zagraj se dwudźwięk na trąbce, to się dowiesz
Dzięki Wojtek , na Ciebie zawsze można liczyć
, spróbowalem zagrać nawet akord , ale mi nie wyszło
.
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :
''Zabić Strach''
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » ndz lip 21, 2013 16:42 pm
bladerunner22 pisze:świetna recenzja Macieja , brawoo , jestem pod wielkim wrażeniem każdej nowej recenzji Djawadiego, po prostu genialna
.
Więcej analiz Ramina potrzebuje świat muzyki filmowej , mam nadzieję , że uzupełnisz brakujące ogniwa w jego dyskografii
.
Już tak się nie nabijaj. Tym bardziej, mam rozumieć, że niepotrzebne są recenzje muzyki do wielkiego blockbustera, czy też do jednej z najpopularniejszych serii w telewizji? Nie wspominając już, czy się to komuś podoba czy nie, ale Ramin Djawadi staje się coraz bardziej znaczącym kompozytorem w Hollwyood. Tak możecie sobie jęczeć i narzekać nad okropną teraźniejszością, ale taka jest prawda.
A co do BRRRRRRRAAAAAWWWWRWRRRMRMRMMRMRMMMMM!!!, to jestem ciekaw ile czytelników by zrozumiało gdybym nagle wyjechał z "septymą wielką", która z tego co wynika i tak BRRRRRRRAAAAAWWWWRWRRRMRMRMMRMRMMMMM!!! nie jest.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » ndz lip 21, 2013 19:03 pm
Ja tam lubię takie wstawki Wawrzyniec, byle nie przynudzić za bardzo, tak jak taki jeden kolega od Adama
Ps. no i widzę Wawrzyniec, że nie zaprosisz Mieszka do kumpli na fejsie
-
Templar
- + W.A. Mozart +
-
Kontakt:
autor: Templar » ndz lip 21, 2013 22:06 pm
Wawrzyniec pisze:Nie wspominając już, czy się to komuś podoba czy nie, ale Ramin Djawadi staje się coraz bardziej znaczącym kompozytorem w Hollwyood. Tak możecie sobie jęczeć i narzekać nad okropną teraźniejszością, ale taka jest prawda.
Powiedział Wawrzek narzekający na Tylera
A z Mieszkiem to się nawet częściowo zgadzam, bo to, że to gniot to dobrze prawi, ale już dalej, że np. muzyka z 3. sezonu GoT to czołówka 2013 roku to już tylko pozostaje się zapytać WTF?
Choć ten GoT jest i tak znacznie lepszy niż to gówno dla ubogich
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » pn lip 22, 2013 01:32 am
Hm, czyżby ktoś się wyoutował, że jest Mieszkiem?
Sorry, ale chyba poza nim i Tobą to nikt twierdzi, że ten score to gniot. A skoro nawet Koper daje 3 to wiedz, że coś się dzieje.
kiedyśgrześ pisze:Ja tam lubię takie wstawki Wawrzyniec, byle nie przynudzić za bardzo, tak jak taki jeden kolega od Adama
Ps. no i widzę Wawrzyniec, że nie zaprosisz Mieszka do kumpli na fejsie
O jakie wstawki chodzi i co chodzi z kumplem na fejsie? Wybacz może to dlatego, że byłem ze znajomymi na paru drinkach, ale nie do końca rozumiem, o co chodzi?
-
Templar
- + W.A. Mozart +
-
Kontakt:
autor: Templar » pn lip 22, 2013 01:37 am
Wawrzyniec pisze:Hm, czyżby ktoś się wyoutował, że jest Mieszkiem?
Sorry, ale chyba poza nim i Tobą to nikt twierdzi, że ten score to gniot. A skoro nawet Koper daje 3 to wiedz, że coś się dzieje.
Jak tak to Man of Steel wszyscy walą 1 albo 2, a tutaj takiemu kupsztalowi to nagle 3, no sorry, ale to jakiś żart, co tu jest niby ciekawego poza 1 i 3 kawałkiem? W miarę fajny temat jest, ale że MoS niby takiego nie miał?
Powinno być na odwrót, to Pacific Rim powinien zgarniać 1 i 2, a MoS 3
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » pn lip 22, 2013 01:41 am
A mnie się podoba i "MoS" i "Pacific Rim" i nie podoba mi się Zimmerem przy "Spidermanie", ani cholera Zimmer przy kolejnym Batmanie, teraz razem z Superemanem. Od taki dziwny jestem.
Ale naprawdę "Pacific Rim" pod żadnym względem gniotem jest. Zresztą nawet jak się płyta nie podoba to trudno nie docenić tej muzyki w filmie.
A zresztą Mefisto dość podobnie jak ja myśli:
http://muzykafilmowa.pl/recenzja,806,pacific-rim.html
-
DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
autor: DanielosVK » pn lip 22, 2013 12:06 pm
Templar pisze:Jak tak to Man of Steel wszyscy walą 1 albo 2, a tutaj takiemu kupsztalowi to nagle 3, no sorry, ale to jakiś żart, co tu jest niby ciekawego poza 1 i 3 kawałkiem? W miarę fajny temat jest, ale że MoS niby takiego nie miał?
Pacific Rim to po prostu równo przeciętna ścieżka. A MoS to wypadkowa między niezłymi tematami, nie najgorszą liryką, przeciętno-słabym underscorem i beznadziejną muzyką akcji.
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
-
Kaonashi
- Joe Hisaishi
autor: Kaonashi » pn lip 22, 2013 16:34 pm
DanielosVK pisze:Templar pisze:Jak tak to Man of Steel wszyscy walą 1 albo 2, a tutaj takiemu kupsztalowi to nagle 3, no sorry, ale to jakiś żart, co tu jest niby ciekawego poza 1 i 3 kawałkiem? W miarę fajny temat jest, ale że MoS niby takiego nie miał?
Pacific Rim to po prostu równo przeciętna ścieżka. A MoS to wypadkowa między niezłymi tematami, nie najgorszą liryką, przeciętno-słabym underscorem i beznadziejną muzyką akcji.
I zdecydowanie ten drugi rodzaj ścieżki (czyli w tym przypadku MoS) powinien bardziej ceniony, bo co nam z do bólu przeciętnego scoru...
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
-
DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
autor: DanielosVK » pn lip 22, 2013 16:38 pm
Ale przeciętne jest przeciętne i dostaje przeciętną ocenę. A jakoś coś ma niezłe tematy i niezłą lirykę (ale tylko niezłą, a i tak nie mam jej za wiele) i chałturę w miejscu muzyki akcji, której z kolei jest zdecydowanie najwięcej to matematycznie szala przechyla się na negatywną stronę. Z resztą, ja obu ścieżkom stawiam 3/5 i ani jednej, ani drugiej doceniać nie zamierzam. Mam je w dupie.
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » pn lip 22, 2013 17:00 pm
Tylko też już nie przesadzajmy tak z tą matematyką, gdyż co by tu nie mówić rozmawiamy jednak o muzyce.
Ja daję "MoS" 4/5 a "Pacific Rim" 3,5/5 i lubię słuchać obu soundtracków i przynajmniej coś oferują w przeciwieństwie do sporej bezbarwnej masy, która się w tym roku przetoczyła.
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
DanielosVK pisze:Templar pisze:Jak tak to Man of Steel wszyscy walą 1 albo 2, a tutaj takiemu kupsztalowi to nagle 3, no sorry, ale to jakiś żart, co tu jest niby ciekawego poza 1 i 3 kawałkiem? W miarę fajny temat jest, ale że MoS niby takiego nie miał?
Wrong. Wypadkowa między średnimi tematami, przeciętną liryką, słabym udnerscorem, beznadziejną muzyką akcji i fatalnym brzmieniem.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
Kaonashi
- Joe Hisaishi
autor: Kaonashi » pn lip 22, 2013 17:06 pm
No to trója z tego nie wyjdzie za Chiny
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.