Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: Game Of Thrones - Ramin Djawadi

#751 Post autor: Templar » sob cze 01, 2013 15:24 pm

Ale słabe te klipy, tragedia, poza "The Bear and the Maiden Fair" to jeszcze tylko ze 3 ciekawe - "For the Realm", "Mhysa" i "I Have to Go North". Póki co to szykuje się najgorszy score z serii.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#752 Post autor: Adam » sob cze 01, 2013 16:35 pm

najgorsza jest vol.1 - a niektóre klipy są tutaj fajne i z ciekawością przesłucham całość.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#753 Post autor: Wojteł » sob cze 01, 2013 17:27 pm

Tak się zastanawiam, czy nie lepiej przenieść ten temat do działu filmowego? W sumie i tak z 80% tematu to dyskusja o serialu, a o muzie się tylko napisze, jak wychodzi OST do nowego sezonu, ewentualnie napisze się jebitny post na temat odcinka i doda "no a muza jak zwykle, jakieś bum bum w scenach akcji i muzyczna plama underscoru gdzieś tam po drodze'
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#754 Post autor: Wawrzyniec » sob cze 01, 2013 17:42 pm

Ja jestem przeciwny przenosinom. Ten temat nie wyrządził nikomu krzywdy i trollingu w nim nigdy nie było. Za to zawsze merytoryczne dyskusje o serialu, łącznie z muzyką w nim.

Co do klipów to powiem. Nie brzmi to na pewno tak źle jak 1 Sezon, ale czy lepsze od 2 Sezonu, to mam wątpliwości. Przy czym słyszę, że udało się na parę przebłysków. A właściwie jeden utwór pt. "Mhysa". Słyszę ładny chór, chyba śpiewający w oparciu o główny motyw. Chyba z 2 sezony czekałem na tego typu muzykę.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#755 Post autor: qnebra » sob cze 01, 2013 22:08 pm

Panowie, dzieją się rzeczy straszne i przerażające:

Gra o Tron mnie nie jara!

Nic, a nic. Całkowite zero. Wcześniej obejrzałem oba sezony w jednym maratonie, przeczytałem wszystkie dotychczasowe części sagi bijąc rekordy w tempie czytania. Teraz minęło pół roku, nowy sezon, nowe cycki i gdzieś tam nowa muzyka od Ramina.

Właśnie, muzyka od naszego mistrza nad mistrze. Nic nie pamiętam, co najwyżej czołówka, a teraz przebija się Rains of Castamere. Poza tym całkowita pustynia.

Jeszcze oceny klipów:

1. Bez większych zmian,
2. melodia z Rains of Castamere, całkiem dobre w aranżacji
3. jakieś underscore
4. podobne do poprzedniego, bardzo podobne
5. underscore
6. całkiem ładna wokaliza,
7. może coś z tego być,
8. ciekawe, ma potencjał,
9. takie smęcenie na smyczkach,
10. ładny temat, pasuje do zimowego krajobrazu, jeden z przebłysków,
11. underscore,
12. takie sobie, chociaż z ładnym wokalem,
13. coś się zaczyna dziać,
14. pop,
15. jakieś smęcenie na smyczkach,
16. trochę ciężkie, drugi utwór akcji,
17. takie sobie,
18. ładny chórek, dość dobry utwór,
19. gitarowa aranżacja tematu, najlepszy z dotychczasowych.

Podsumowując, dobre są numery: 2, 10 i 19.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#756 Post autor: Adam » ndz cze 02, 2013 07:44 am

9 lipca wychodzi też tłoczone Vol3 8) - http://www.amazon.com/Game-Thrones-S3-R ... 01&sr=1-23
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#757 Post autor: qnebra » ndz cze 02, 2013 09:44 am

To już chyba dla całkowitych fanów, bo normalnemu człowiekowi wystarczy 24-bitowy wav 192000 Hz do w miarę przyzwoitego odsłuchu.
Zresztą takie pudełko pewnie jest fajnie postawić na półeczce uginającej się pod ciężarem innych płyt.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#758 Post autor: Wawrzyniec » ndz cze 02, 2013 13:22 pm

qnebra pisze:Podsumowując, dobre są numery: 2, 10 i 19.
... i 18 przede wszystkim 18! Chociaż jak na tak wielką krytykę to nawet pozytywnie oceniłeś. Ocena pewnie będzie między 2,5/5, a 3/5. Ale po serialu widzę, że pewnie będę zmuszony obniżyć za oddziaływanie w obrazie. Chyba, że dwa ostatnie odcinki niesamowicie mnie zaskoczą.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#759 Post autor: qnebra » ndz cze 02, 2013 13:41 pm

Miałem dodać 18 do tej listy. Z tego co widać to ten utwór się podoba dość sporej części forum co w pewnym sensie może zaskakiwać. Żeby to obiektywnie ocenić muszę jeszcze obejrzeć sezon, a tego jeszcze nie zrobiłem.

Wyraźnie widać w muzyce naszego ulubionego Irańczyka tendencję zwyżkową, ale jeszcze jest miejsce do poprawy. Tematycznie już jest całkiem nieźle, zaczyna dobrze aranżować temat główny i tworzyć poboczne tematy. To mi się podoba, teraz niech tylko mu powiększą budżet na muzykę by mogła być należycie wykonywana.

Tak jeszcze z tymi klipami. Najczęściej wracam do 10; piękna melodia i ładny temat w niej zawarty. Naprawdę mi się podoba ten utwór, naprawdę.

Templar

#760 Post autor: Templar » ndz cze 02, 2013 14:21 pm

10 fajna i te 2 ostatnie, no i rzecz jasna piosenka :P Ale reszta póki co lipa.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#761 Post autor: qnebra » ndz cze 02, 2013 15:12 pm

Ta piosenka wszystko psuje, wszystko.

Mefisto

#762 Post autor: Mefisto » ndz cze 02, 2013 15:17 pm

Tobie życie widzę też popsuła, bo narzekasz, jakbyś nie wiem czego się spodziewał :)

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#763 Post autor: qnebra » ndz cze 02, 2013 15:30 pm

Po prostu trochę się gryzie z resztą. Coś podobnego jak zilustrowanie sceny bitwy dubstepem.

Być może to byłoby po prostu osom i w ogóle, ale zaraz potem by był taki płacz na forum, że nie wiem co.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#764 Post autor: Wawrzyniec » ndz cze 02, 2013 15:33 pm

Ta piosenka może byłaby fajna, ale nie w kontekście jakim została użyta w serialu i jak się prezentuje w zestawieniu z innymi kawałkami.
qnebra pisze:Miałem dodać 18 do tej listy. Z tego co widać to ten utwór się podoba dość sporej części forum co w pewnym sensie może zaskakiwać. Żeby to obiektywnie ocenić muszę jeszcze obejrzeć sezon, a tego jeszcze nie zrobiłem.
Po tytule wnioskuję, że pojawi się dopiero w ostatnim odcinku. Ale wcale się nie zdziwię, jak pojawi się dopiero na napisach końcowych, jak większość na soundtracku. :?
qnebra pisze:Wyraźnie widać w muzyce naszego ulubionego Irańczyka tendencję zwyżkową, ale jeszcze jest miejsce do poprawy. Tematycznie już jest całkiem nieźle, zaczyna dobrze aranżować temat główny i tworzyć poboczne tematy. To mi się podoba, teraz niech tylko mu powiększą budżet na muzykę by mogła być należycie wykonywana.
Pewien postęp jest i też mi się podoba, że Ramin zabiera się za aranżacje tematów. Ale ta muzyka nigdy nie będzie brzmiała lepiej. Zawsze będzie taka bezbarwna w filmie. Twórcy nie chcą po prostu muzyki w serialu.

A i jeszcze jedno Djawadi urodził się w Duisburgu, jego ojciec był Irańczykiem, a matka Niemką, więc w sumie więcej z nim Niemca niż Irańczyka.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#765 Post autor: Adam » ndz cze 02, 2013 15:48 pm

a to ciekawe... zawsze uczą że pochodzenie jest po ojcu, no ale Wawrzyniec idoli ze swojej ulubionej stajni zawsze będzie wybraniał :P
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ