Obcy - najlepsza muzyczna odsłona?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Obcy - najlepsza muzyczna odsłona?

Alien - Goldsmith
3
13%
Aliens - Horner
12
50%
Alien 3 - Goldenthal
9
38%

Liczba głosów: 24

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#46 Post autor: Marek Łach » wt mar 09, 2010 20:11 pm

Koper pisze: Ripley mniej ludzka od obcego, obleśna hybryda i wyjściowy pomysł z klonowaniem.
Pomysł z klonowaniem jako taki jest spoko, ale w kontekście poprzednich części trochę naciągnięty. W sumie tylko hybryda niezależnie od legendy Alienów jest czymś co można uznać za obiektywny minus - ale ostatnio gdy oglądałem nie przeszkadzała mi tak, jak kiedyś :) Chyba mam jakąś znieczulicę ;)

A Mystery za swojego posta zostaje przeze mnie karnie odesłany do abramsowego Star Treka :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#47 Post autor: Mystery » wt mar 09, 2010 20:13 pm

Marek Łach pisze:A Mystery za swojego posta zostaje przeze mnie karnie odesłany do abramsowego Star Treka :P
Ok, jak coś to będę u Uhury :D

Mefisto

#48 Post autor: Mefisto » wt mar 09, 2010 20:17 pm

Mystery Man pisze:Dwa pierwsze Alieny to już klasyka kina sci-fi. Trzeci to już tylko film sci-fi.
Mystery: -10 do szacunku

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#49 Post autor: Mystery » wt mar 09, 2010 20:20 pm

Mefisto pisze:
Mystery Man pisze:Dwa pierwsze Alieny to już klasyka kina sci-fi. Trzeci to już tylko film sci-fi.
Mystery: -10 do szacunku
Już drugi raz mi się dostaje za Aliena 3 od Mefisto :) Na usprawiedliwienie dodam, że z filmu pamiętam tylko tyle, że grał tam Hellboy :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#50 Post autor: Koper » wt mar 09, 2010 20:22 pm

Mystery Man pisze:Już drugi raz mi się dostaje za Aliena 3 od Mefisto :) Na usprawiedliwienie dodam, że z filmu pamiętam tylko tyle, że grał tam Hellboy :)
No to chłopie pomyliłeś z czwórką. :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#51 Post autor: Marek Łach » wt mar 09, 2010 20:23 pm

To teraz Mystery'ego odsyłam do Land of the Lost :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#52 Post autor: Mystery » wt mar 09, 2010 20:26 pm

No to "trójki" w ogóle nie kojarzę :?

Wróć, no tutaj miało być czwarty :)
Trzeci to już tylko film sci-fi.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#53 Post autor: Koper » wt mar 09, 2010 20:27 pm

Mystery Man pisze:No to "trójki" w ogóle nie kojarzę :?
To jeszcze gorzej. Odsyłamy Cię do... jaki najgorszy score w życiu popełnił Dżjakkino? :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#54 Post autor: Mystery » wt mar 09, 2010 20:33 pm

Koper pisze:
Mystery Man pisze:No to "trójki" w ogóle nie kojarzę :?
To jeszcze gorzej. Odsyłamy Cię do... jaki najgorszy score w życiu popełnił Dżjakkino? :D
Aaaa już wiem, Ripley tam łysa była :) Jakby dziś nie było meczu, to bym sobie powtórzył :) Do "Mickey Mouse" mnie nie poślecie :)

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#55 Post autor: muaddib_dw » wt mar 09, 2010 20:39 pm

Dla mnie filmowo "saga" istnieje do części 3, reszta jest nieporozumieniem. Muzycznie najlepszy jest dla mnie Alien Goldsmitha świetnie oddaje klimat kosmicznej zimnej przestrzeni, czegoś nieznanego i groźnego czającego się w mrokach Nostromo. Niesamowite zejście załogi do obcego statku - te dziwne dźwięki, uderzenia które licznie zastosował potem Horner oraz tajemniczo brzmiący flet - klimat, klimat i jeszcze raz klimat.
Na 2 miejscu Horner. Jaki film taka muzyka. James standardowo pojechał z innego swojego soundtracku - Wolfen, lecz mi zupełnie to nie przeszkadza. Świetnie muza wypełnia sceny akcji np. "Ripley's Rescue" w kinie aż się spociłem :D . Uderzenia w kowadło, werble, dęciaki - klasa.
No i Alien 3. Goldenthal awangardowo podszedł do tematu za co go cenię najbardziej. Muza dramatyczna ze wspaniałymi chłopięcymi solówkami (Agnus Dei) i sekwencją pogrzebu(Lento). Niesamowity pościg w korytarzach oraz finał pamiętacie jak Ripley puszcza wodę na oblanego ołowiem aliena te smyczki ilustrujące wodę a następnie ciężkie dęciaki gdy ołów zastyga i miażdży zwierzątko, następnie przepiękny muzyczny skok (sekwencja z pogrzebu) i potężny finał, finał zwieńczający trylogię bo tu się wszystko kończy a przynajmniej skończyć powinno.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#56 Post autor: Marek Łach » wt mar 09, 2010 20:41 pm

To oddaj szybko głos na Jerry'ego :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#57 Post autor: Mystery » wt mar 09, 2010 20:45 pm

Marek Łach pisze:To oddaj szybko głos na Jerry'ego :)
Co to da, na Hornera nie ma mocnych :D

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#58 Post autor: muaddib_dw » wt mar 09, 2010 20:48 pm

AAA zapomniałem pisząc o muzie się rozmarzyłem już oddaję głos :lol: a tak reasumując to jednak Horner i Goldenthal egzekwo na miejscu 2 nie ma miejsca trzeciego :D

Mefisto

#59 Post autor: Mefisto » wt mar 09, 2010 21:38 pm

Mystery Man pisze:Na usprawiedliwienie dodam, że z filmu pamiętam tylko tyle, że grał tam Hellboy :)
Mystery: -15 do szacunku :twisted:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#60 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 10, 2010 11:06 am

Mystery jest świetny :D Zakłada ankietę odnośnie serii, której sam dobrze nie pamięta :P To ja założę może ankietę odnośnie "Star Treka"? :P :wink: :wink:
Na 2 miejscu Horner. Jaki film taka muzyka. James standardowo pojechał z innego swojego soundtracku - Wolfen, lecz mi zupełnie to nie przeszkadza. Świetnie muza wypełnia sceny akcji np. "Ripley's Rescue" w kinie aż się spociłem Very Happy . Uderzenia w kowadło, werble, dęciaki - klasa.
Ach jak uwielbiam te uderzenia kowadła :D Rzeczywiście klasa sama w sobie i dlatego No.1 :wink:

Ja jednak dalej będę zaliczał się do osób, dla których "Alien 3" czymś super, wielkim itd. nie jest. Trudno mi w ogóle ten film nazywać klasykiem. A pomysł kosmicznego więzienia, też aż tak wielce oryginalny nie jest. Mnóstwo tego mamy w literaturze S.F. komiksach, czy też mandze i anime. A i Koper ma rację, że trochę to głupio, że akurat planetę na której da się spokojnie oddychać, czyli żyć, akurat przerobiono na więzienie. To już lepiej już jakąś stację kosmiczną przerobić, albo właśnie zbudować je na jakiejś trudnej do życia planecie, asteroidzie itd. Takie moje zdanie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ