Michael Giacchino - Star Trek Into Darkness

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: Michael Giacchino - Star Trek / Star Trek Into Darkness

#76 Post autor: Tomek » śr maja 08, 2013 17:15 pm

Wawrzyniec pisze:Oj, Tomek już tak nie demonizuj amerykańskich blockbusterów i tego orkesu. Zwłaszcza, że na pewno jakiś film z tej trójki obejrzysz. :wink:

A Adam, to wiadomo, wcześnie było "Wyżej Skyfall tylko niebo", teraz będzie na każdym kroku "Can You Dig It?". Ja się do tego przyzwyczaiłem. :wink:
Nigdzie nie demonizuję amerykańskich blockbusterów, sam chcę na wielkim ekranie zobaczyć Supka, Wolverine'a, Elysium czy jak będzie okazja to i Pacific Rim :) Demonizuje jedynie spuszczanie się i wynoszenie do rangi arcydzieł/score'ów roku itp. każdego score'u blockbusterowego z Hollywood, jeszcze przed ich ukazaniem się. Takie czasy były kiedyś - lata 90-te, I dekada XX wieku a dziś jestem trochę za stary, żeby oczekiwać od nich czegoś więcej niż sprawnego rzemiosła, którymi w 9/10 przypadków się okazują (i to nie zawsze!) :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#77 Post autor: Mystery » śr maja 08, 2013 18:20 pm

Już raz na rok nie pozwalacie się niczym podniecić :P Był w miarę merytoryczny temat, ale nie musieliście go zepsuć :P Powiedzmy, że Iron Man 3 mnie zadowolił, Man of Steel to będzie Hans na bogato na jakiego czekałem od czasu Kodu Da Vinci, a STID to potwierdzenie dobrej formy Giacchino z Super 8, Ghost Protocol, Cartera, także przepraszam, ale hype z mojej strony uważam za uzasadniony i nie widzę w nim nic złego, bo po marazmie pierwszych miesięcy 2013 wreszcie się coś zaczyna dziać i sezon letni nareszcie zaczyna przybierać właściwych dla siebie kolorów, a Into Darkness i ja w pełni świadomie nazwę scorem roku (na stan dzisiejszy rzecz jasna), bo nic lepszego niż te 10 utworów, które poznałem w obu radiowych audycjach, w tym roku nie usłyszałem.

Do posłuchania 4 utwory z gry Star Trek autorstwa Chada Seitera z tematami Giacchino:
https://soundcloud.com/chadseiter/sets/star-trek-1
Mocne i porządne granie, fajne aranżacje tematu przewodniego, dobry temat Gorna, mogliby to w końcu jakoś wydać.

Templar

#78 Post autor: Templar » śr maja 08, 2013 18:41 pm

Tomek pisze:
Koper pisze:Nikt nie słuchał całości ale już wydali werdykt, że score roku. :D Może więc lepiej niech się nie koncentrują. ;)
Przy Johnie Carterze to samo mówili, pamiętasz? :)
No i wtedy się nie zawiodłem i kolejne 9 miesięcy 2012 roku nic nie zmieniło i Carter był dla mnie scorem roku 8)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#79 Post autor: Mystery » śr maja 08, 2013 18:53 pm

Templar pisze:
Tomek pisze:
Koper pisze:Nikt nie słuchał całości ale już wydali werdykt, że score roku. :D Może więc lepiej niech się nie koncentrują. ;)
Przy Johnie Carterze to samo mówili, pamiętasz? :)
No i wtedy się nie zawiodłem i kolejne 9 miesięcy 2012 roku nic nie zmieniło i Carter był dla mnie scorem roku 8)
Same here :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#80 Post autor: Paweł Stroiński » śr maja 08, 2013 18:55 pm

Chyba jedyny zeszłoroczny oryginał, który kupiłem :) . Chociaż mam zamiar nabyć Życie Pi.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#81 Post autor: Tomek » śr maja 08, 2013 21:58 pm

Dobra, jesteście fanbojami Giacchino (co do Tempara nie jestem pewien, ale pewnie też ;-), i to naprawdę ogromne zdziwienie, że to był dla Was score roku 2012 8) To jest tak oczywiste jak to, że Paweł w co drugim swoim poście na forum nawiązuje do Cienkiej czerwonej linii :D (no dobra, może co trzecim :mrgreen: ). Dlatego, koledzy nie gniewajcie się, ale Wasze oświadczenia, że ST2 jest scorem roku po klipach i jakichś tam fragmentach czy innych streamach w podłej jakości, jest po prostu mało wiarygodne ;-)

Nie wiem, może ST2 i będzie scorem roku, niech Giacchinowi się powodzi jak najlepiej, ale jak się widzi tą powódź achów i ochów, te wodotryski i zupełny brak umiaru w podniecie, to uwierzcie, z boku to zraża człowiek do danej pozycji czy kompozytora. Pamiętacie Blada i HGW? No, to wiecie o czym mówię :) . Do dziś mam jakiś uraz do HGW i po Królestwie niebieskim w sumie jego kariera i dokonania mi wiszą.

I jak widzę ten wylew hypu tutaj, to i sceptycznie podejdę do ST2 (tak, wiem, to już mój problem), ale pewnie nie tylko ja. No ale przynajmniej Mystery nie będzie mógł mi zarzucić, że będę się czepiać MG o 80-minutowy album :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#82 Post autor: Wawrzyniec » śr maja 08, 2013 23:07 pm

Tomek pisze:Nie wiem, może ST2 i będzie scorem roku, niech Giacchinowi się powodzi jak najlepiej, ale jak się widzi tą powódź achów i ochów, te wodotryski i zupełny brak umiaru w podniecie, to uwierzcie, z boku to zraża człowiek do danej pozycji czy kompozytora. Pamiętacie Blada i HGW? No, to wiecie o czym mówię :) . Do dziś mam jakiś uraz do HGW i po Królestwie niebieskim w sumie jego kariera i dokonania mi wiszą.

I jak widzę ten wylew hypu tutaj, to i sceptycznie podejdę do ST2 (tak, wiem, to już mój problem), ale pewnie nie tylko ja. No ale przynajmniej Mystery nie będzie mógł mi zarzucić, że będę się czepiać MG o 80-minutowy album :mrgreen:
@Tomek ja Ciebie dobrze rozumiem i nie zamierzam odbierać Tobie racji. Tym bardziej, że w kwestiach hype'owania nie uważam się za świętego, a co więcej jestem świadom, że i ja sam mam na sumieniu obrzydzenie wielu soundtracków, za co najmocniej przepraszam. Jednocześnie jestem też świadom, że nawet najmocniejsze przeproszenia nie wymażą tego spustoszenia, jakie moje hype'owanie wyrządziło.

Z drugiej jednak strony doskonale rozumiem Mystery'ego.
Mystery pisze:Już raz na rok nie pozwalacie się niczym podniecić :P
Dokładnie oto chodzi i ja chyba jak mało, który najlepiej rozumiem Mystery'ego. Nie dość, że to jego ulubiony kompozytor, to jeszcze jeden z ulubionych reżyserów. I kiedy tym bardziej prezentowane (nawet) fragmenty, spełniają, a nawet przekraczają Twoje oczekiwania, to człowiek się cieszy, jak małe dziecko, które dostało ukochaną zabawkę.
Jak tak miałem przed rokiem i trzy lata temu (rety jak ten czas szybko leci) i nie chcę Mystery'emu odbierać tego wspaniałego uczucia.

Poza tym hype jest częścią bycia czegoś miłośnikiem. I on sprawia z nas prawdziwych miłośników, z emocjami, a nie zimne bezduszne roboty.

I ja sam za rok też będę tak hype'ował, szczególnie kiedy i film i tematyka i reżyser i obsada i kompozytor sprawiają, że już teraz jestem we wstępnej fazie hype'owania. Ale jednocześnie mogę Cię Drogi Tomku zapewnić, że przy moim całym hypie, nigdy nie przekroczę pewnej granicy i nie zacznę odwalać wiochy. Gdyż nawet i dla mnie jako wielkiego miłośnika Hansa Zimmera, to co się dzieje w temacie "Man of Steel" bardziej zniechęca mnie do tego całego score'u. I tak też bywa.

Nie zabraniajmy hype'owania, ale jednocześnie hype'ujmy z klasą.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#83 Post autor: Mystery » czw maja 09, 2013 00:10 am

Tomek pisze:Nie wiem, może ST2 i będzie scorem roku, niech Giacchinowi się powodzi jak najlepiej, ale jak się widzi tą powódź achów i ochów, te wodotryski i zupełny brak umiaru w podniecie, to uwierzcie, z boku to zraża człowiek do danej pozycji czy kompozytora. Pamiętacie Blada i HGW? No, to wiecie o czym mówię :) . Do dziś mam jakiś uraz do HGW i po Królestwie niebieskim w sumie jego kariera i dokonania mi wiszą.

Bardzo dobrze Ciebie rozumiem, tyle, że myślę, że nasze achy są uzasadnione dobrymi zajawkami i nie mogę mówić za innych, ale jak muza się autentycznie podoba to po co się chować i czemu tego nie wyrazić, choć bez przeginania i z tym wylewem hypu bym też nie przesadzał, bo nie było tu z tym, aż tak strasznie i to forum zna lepsze tego typu przypadki :wink: A co do twojego sceptycznego podejścia to dobrze, bo jak muza będzie rzeczywiście dobra to sama się obroni, a Cię może zaskoczy :wink:

A Wawrzyniec widzę poniekąd mnie rozumie, bo otrzymawszy dobrego Cartera, czekać ponad rok na nowego Giacchino i to z kolejnego Star Treka, to w moim przypadku zdeczka za długo, a że podoba mi się to co słyszę, to kryć się z tym nie będę ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#84 Post autor: lis23 » czw maja 09, 2013 00:22 am

Mystery pisze: Bardzo dobrze Ciebie rozumiem, tyle, że myślę, że nasze achy są uzasadnione dobrymi zajawkami i nie mogę mówić za innych, ale jak muza się autentycznie podoba to po co się chować i czemu tego nie wyrazić ...
Uwierz mi, na tym forum lepiej nie chwalić się, że coś Ci się podoba, jeżeli to coś nie podoba się innym ;)
choć w przypadku ST2 Giacchino nie ma niebezpieczeństw, gdyż póki co, podoba się wszystkim ;)
Ostatnio zmieniony czw maja 09, 2013 00:28 am przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#85 Post autor: Mystery » czw maja 09, 2013 00:25 am

lis23 pisze:Uwierz mi, na tym forum lepiej nie chwalić się, że coś Vi się podoba, jeżeli to coś nie podoba się innym ;)
choć w przypadku ST2 Giacchino nie ma niebezpieczeństw, gdyż póki co, podoba się wszystkim ;)
Nie zrażaj Tomka :wink:

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#86 Post autor: Ghostek » czw maja 09, 2013 09:47 am

lis23 pisze: Uwierz mi, na tym forum lepiej nie chwalić się, że coś Ci się podoba, jeżeli to coś nie podoba się innym ;)
Poczekaj z osądami, aż opublikuję reckę :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#87 Post autor: Wawrzyniec » czw maja 09, 2013 21:42 pm

Uuu, ale jak już jesteś teraz nastawiony negatywnie, to obawiam się, że choćby to był nawet dobry score to i tak Ci się nie spodoba. :?

A tu tak w ramach przypomnienia, szczery trailer pierwszego "Star Treka":

http://www.youtube.com/watch?v=OTfBH-XFdSc

:wink:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#88 Post autor: Mystery » czw maja 09, 2013 21:50 pm

Tomek akurat z Giacchino się nie cacka :wink: A co do szczerego zwiastuna to jak widać i oni nie mogli za wiele zarzucić i skończyło głównie na peanach :) Recenzje Into Darkness póki co również wyglądają bardzo dobrze, na stan dzisiejszy 90 % na RT.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#89 Post autor: Wawrzyniec » czw maja 09, 2013 21:57 pm

Mystery pisze:Tomek akurat z Giacchino się nie cacka :wink:
Spoko, może nie oceni jak "Hansel & Gretel: Witch Hunters". :P :wink:

Templar

#90 Post autor: Templar » pt maja 10, 2013 01:06 am