BRIAN TYLER - IRON MAN 3 (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: BRIAN TYLER - IRON MAN 3 (2013)

#151 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 30, 2013 23:44 pm

@Templar to jest zaledwie jeden fragment jaki napisałem. Może i jest zbyt ogólnikowy, ale nie zamierzam rozdrabniać tego score'u na czynniki pierwsze. Tym bardziej, że jak słyszę to czego powinienem się spodziewać, a w co potajemnie wierzyłem, że nie usłyszę, to po prostu uważałem, że nie ma sensu się powtarzać.
A co do Jackmana to pewnie teraz dałbym 2/5 i tyle. To była szybka reakcja po pierwszym odsłuchu, gdzie i tak Jackman po "Wreck-It Ralph" miał u mnie pewien kredyt zaufania. Co nie znaczy, że zawsze tak postępuję.

@Wojtek, najmocniej przepraszam po prostu za bardzo powołałem się na ten świetny teledysk do świetnego kawałka Fatboy Slim:

http://www.youtube.com/watch?v=ub747pprmJ8

A szpila z Pokemonami, z zamierzenia niezła, ale nietrafiona, gdyż nigdy się nimi nie jarałem, nie wspominając, że jestem starszym pokoleniem i wtedy ja już dawno byłem fanem "Star Wars".

Ale wiadomo praktyka czyni mistrza, więc jeszcze macie szanse czymś mi dowalić. Nie zrażajcie się i nie każcie mi za długo czekać, gdyż ciekawość mnie zżera. :P :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#152 Post autor: Adam » pt maja 03, 2013 08:35 am

chyba cofam minusa dla mistrzunia :P

pojawił się drugi spory wywiad, po rozmowie ze Schweigerem, tym razem tylko o Iron Man 3 8) - Composer Brian Tyler Ushers in Epic New Sound for ‘Iron Man 3’ - http://www.filmschoolrejects.com/featur ... iron-man-3

Wyjaśnia kwestię m.in dlaczego nagrywano w Abbey - na okrągło dostał polecenie - "Brian, ma być to w Angli i tyle. Weź se tam kogo chcesz i nagrywaj gdzie chcesz" :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#153 Post autor: Adam » pt maja 03, 2013 09:21 am

#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#154 Post autor: Adam » pt maja 03, 2013 21:35 pm

i kolejny wywiad o Iron Man 3 - tym razem audio 20-minutowy:

The super talented and busy Brian Tyler chats about his awesome score to Iron Man 3 and shares a bit about his upcoming score for Now You See Me. We dive right into Iron Man 3 and discuss his collaboration with director/co-writer Shane Black and what the goals for the music were. Brian shares his process for creating the big bold theme that highlights the score and infusing a sense of emotional weight for the film and a sense of danger for Stark's character. We also discuss his approach to the Mandarin and how he handled the antagonist of this story. This leads to Tyler discussing the state of super hero scores, what he thinks a super hero score should be and he also weighs in on other composers' takes on various super hero films.

http://www.filmmusicmedia.com/interview ... iantyler-1
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#155 Post autor: Adam » sob maja 04, 2013 09:17 am

ok, a więc Can You Dig It leci na end credits, a po nich, jak zwykle, jest ukryta scena. czyli trzeba wytrzymać aż motłoch będzie wychodził z sali..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#156 Post autor: lis23 » wt maja 07, 2013 16:21 pm

Agent, ale o co ja się kłócę?
czy dla Ciebie, " Iron Man 3 " też jest " scorem roku "?
ten, tak wyśmiewany przez Was " Lincoln " nigdy dla mnie nie był scorem roku, nawet wtedy, gdy był dopiero w planach, gdyż znałem wcześniejsze " prezydenckie " dokonania Williamsa
po IM3 spodziewałem się trochę więcej, niż niezłego tematu ( ten chór dawał mi sporą nadzieję ) ale przyznam też, że dorobku Tylera nie znam, poza " FC3 ", więc nie wiedziałem, czego się spodziewać.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#157 Post autor: Agent » wt maja 07, 2013 16:24 pm

Spokojnie Lisie ;) ja jedynie sobie zartuje ;)
Iron Man 3 jest scorem w starym dobrym stylu (temat przewodni, aranzacje i liryka). Dodatkowo dodaje to dzisiej tak popularne "nowe brzmienie" (sfx) , co mi akurat nie odpowiada.
Scorem roku IM3 na pewno dla mnie nie jest, wszystko rozegra sie miedzy Star Trek Into Darkness i Man of Steel - IM3 dla mnie bedzie po tych scorach (choc oczywiscie, musze jeszcze przesluchac ST12 i MoS ;) ).

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#158 Post autor: lis23 » wt maja 07, 2013 16:29 pm

W " starym, dobrym stylu " to są " Star Treki " Giacchino, a nie IM3 - słucham od trzech dni i nie mam dosyć :P
ja tam nie zakładam z góry, co będzie " scorem roku ", wole niespodzianki, jak ubiegłoroczny TASM, Hornera :P
poza tym, cały czas mam nadzieje, że Shore w końcu rozwinie skrzydła w kolejnym " Hobbicie " :P

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#159 Post autor: Agent » wt maja 07, 2013 16:32 pm

Ja stary dobry styl rozumiem w kontekscie utworzenia tematu przewodniego i zagrania go w calym filmie w roznych aranzacjach. Fajnie by bylo jakby polaczyc to z muzyka na pelna orkiestre bez dodatkow komputerowych ;)
IM 3 laczy stare z nowym. Osobiscie wole "old school" ;)
ST12 zapowiada sie na score roku ;) takze trzymam kciuki ;)
Lis - sluchales Skyfall? 8)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#160 Post autor: lis23 » wt maja 07, 2013 16:38 pm

Hmmm ... mi osobiście tych aranżacji głównego tematu w IM3 brakuje a najbardziej wkurza mnie, że w utworze " Final Battle " mamy metodę " kopiuj - wklej " ... fajna aranżacja to utwór pod napisy końcowe
co do " Skyfall " to całości jeszcze nie słuchałem, a chyba nawet Adam narzekał na całość muzy ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#161 Post autor: Mystery » wt maja 07, 2013 20:19 pm

Sekwencja z końcowych napisów z "Can You Dig It":
http://vimeo.com/65621870#

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#162 Post autor: Adam » śr maja 08, 2013 22:15 pm

i kto tu nabija zakładki? 2 strony o niczym :roll:

kolejny, nowy wywiad o IM3 z mistrzuniem - dla Examinera:

Brian Tyler talks scoring Marvel’s ‘Iron Man 3’ - http://www.examiner.com/article/brian-t ... iron-man-3
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Templar
+ W.A. Mozart +
Kontakt:

#163 Post autor: Templar » czw maja 09, 2013 03:35 am

No miałem duże oczekiwania wobec filmu i się nie zawiodłem, świetna rozrywka :D Najlepsza część Iron Mana, nawet bardziej mi się podobał niż Avengersi, naprawdę sporo humoru, a najbardziej to mnie zaskoczył Mandaryn, szok totalny, więcej nie zdradzam :) Nie podobały mi się jedynie dwie rzeczy - niepotrzebne 3D i...
Spoiler:
A poza tym wszystko OK, ogromny plus właśnie za humor, po zwiastunach bałem się, że będą robić kolejny pseudopoważny film o kolejnym ratowaniu świata, ale pierwsze opinie mnie uspokoiły ;) Polecam! :)

Co do muzyki, na początku trochę tak średnio było ze scorem. Ale za to zajebiste wykorzystanie jednej kultowej piosenki, aż się łezka w oku zakręciła, stare dobre czasy :D Ale później Tyler się rozkręca - atak na dom Starka, cała scena i muzyka w niej rewelacyjna. Z utworów, które zrobiły na mnie duże wrażenie w filmie to wymieniłbym jeszcze Battle Finale, Stark, New Beginnings oraz oczywiście Can You Dig It z napisów końcowych ;) Temat Mandaryna w filmie trochę lepiej brzmi, choć jednak mógłby być mimo wszystko lepszy. Ogólnie, dla mnie muza na 4 na płycie i w filmie.
Obrazek

"Problem z cytatami w internecie jest taki, że ludzie natychmiast wierzą w ich prawdę" - Abraham Lincoln

http://www.lastfm.pl/user/iTemplar

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#164 Post autor: Adam » czw maja 09, 2013 20:03 pm

duża recka scoru w Examiner i ocena A- 8) - http://www.examiner.com/review/soundtra ... rian-tyler
#FUCKVINYL

Mefisto

#165 Post autor: Mefisto » pt maja 10, 2013 02:13 am

Score w filmie faktycznie na plus, o wiele lepiej niż na płycie, a i nuta Mandarina ma tam sens (na albumie jest prawie niezauważalna). Natomiast sam film jest dobry, ale miejscami tak durny, że aż boli.

ODPOWIEDZ