CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

#1036 Post autor: Koper » ndz mar 17, 2013 19:14 pm

Akurat mnie końcówka Frankenweenie zmęczyła raczej. Już za dużo tych stworów. Ale jeszcze to wszystko bym przeżył, gdyby z finału cokolwiek wynikało. A mam wrażenie, że nawet klasycznego morału dla dzieciaków zabrakło, zresztą większość wątków sprawia wrażenie ostatecznie niewykończonych (relacje z kolegami, z tą dziewczyną, co śpiewała na "jarmarku", kwestia jak daleko można się posunąć w eksperymentach etc.). Filmowy Frankenweenie jest trochę jak score Burtona doń - niby to fajne, ładne, ale wiemy, że twórca w przeszłości z podobnych elementów znacznie ciekawsze dzieła konstruował.

Looper - jest to trochę pretensjonalne niestety, ja w sumie nie oczekiwałem nie wiedzieć jakiego geniuszu, więc rozczarowanie wielkie nie było, niemniej żeby chociaż w tych podróżach w czasie logika była, a niestety był z tym kłopot. Choćby hiszpańskie Zbrodnie czasu w tym względzie kładą Loppera na łopatki.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1037 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 17, 2013 19:16 pm

Ja niestety na "Loopera" zbyt mocno się najarałem i potem przyszedł zawód. Zresztą Looper skłonił mnie do refleksji, że nie ma nic gorszego dla filmu S.F. jak farma. Już "War of the Worlds" farma położyła, tak i tutaj wraz z farmą siada całe tempo.
Autorzy i scenopisarze fantastyki moja rada: Strzeżcie się farm :!:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1038 Post autor: Koper » ndz mar 17, 2013 19:27 pm

E, Crittersy były na farmie i dawały radę. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#1039 Post autor: ravaell » ndz mar 17, 2013 19:34 pm

Frankenweenie jest dla mnie po prostu burtonowską satyrą z ładnym, dziecięcym przesłaniem - jednak nie powiedziałbym, że z finału nic nie wynikało. Było to po prostu granie kontrastami i przyzwyczajeniami widzów, imo to jedna z najlepszych humorystycznych scen roku.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1040 Post autor: Koper » ndz mar 17, 2013 19:40 pm

Jak dla mnie właśnie za bardzo tego przesłania tam nie było. Niby można wyciągnąć jakiś morał o pogodzeniu ze śmiercią, a pół minuty później piesek znów jest ożywiony, więc chyba jednak morał nie ma zastosowania. :)

PS: Krótkometrażówka z lat 80. była fajniejsza. I jak dobrze pamiętam, grał tam Bastian z "Niekończącej się opowieści". ;)

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#1041 Post autor: ravaell » ndz mar 17, 2013 20:07 pm

Podobnie właśnie napisałem w recenzji - to przesłanie o miłości przezwyciężającej bariery śmierci jest nie dość, że infantylne, to jeszcze to krok w tył w stosunku do złotego wieku animacji.

A krótkometrażówkę trzeba w końcu obejrzeć, chociaż jesteś jedyną osobą, która ceni ją bardziej od najnowszego filmu Burtona :wink:
Koper pisze:Filmowy Frankenweenie jest trochę jak score Burtona doń - niby to fajne, ładne, ale wiemy, że twórca w przeszłości z podobnych elementów znacznie ciekawsze dzieła konstruował.
Chyba pomyliło Ci się z innym panem, który niestety skończył się parę lat temu :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1042 Post autor: Koper » pn mar 18, 2013 22:46 pm

Jak score Elfmana miało być oczywiście, ale mam wrażenie, że forma i reżysera, i kompozytora jakoś są powiązane ze sobą. :)

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#1043 Post autor: ravaell » pt mar 22, 2013 22:07 pm

Recenzja "Piety" Kim Ki-Duka oraz "Hotelu Transylwania":

Pieta: http://www.zissou.pl/pieta.html
Hotel Transylwania: http://www.zissou.pl/hotel-transylwania.html

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1044 Post autor: Koper » sob mar 23, 2013 16:07 pm

Aż tak bym tego "Hotelu Transylwania" nie wychwalał. Niby można tam się doszukać ambitniejszych tonów ale jakoś to ginie w tym dość nudnym wątku "wielkiej miłości" nastoletniej córki Draculi i młodego turysty. Poza tym szkoda Tartakovsky'ego, że stworzył kolejne komputerowe 3D, a patrząc na "Samuraja Jacka" widać, że gościa stać na coś ciekawszego, zwłaszcza w formie. Zresztą jak piękne szkice koncepcyjne były wykonane do "Hotelu Transylvania" (pokazywane przy end creditsach) - szkoda, że Amerykanie nie mogą jak Japończycy kręcić tradycyjnych animacji.

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#1045 Post autor: ravaell » ndz mar 24, 2013 14:53 pm

Pod względem formalnym Hotel był oczywiście ogromnie biedny w stosunku do takich zeszłorocznych perełek, jak Piraci czy Ralph Demolka, jednak oglądało się go rewelacyjnie i bez tej cząstki zażenowania, która unosiła się nad ParaNormanem. Bardzo ciekawie Tartakowsky wyreżyserował też niektóre sceny, jak przykładowo ta z latającymi stołami, chociaż muszę się z Tobą w całej rozciągłości zgodzić, iż szybko powinien wrócić do klasycznie rysowanych animacji. Powinna ogólnie powstać, według mnie, jakaś większa wytwórnia filmowa, która przejęłaby pałeczkę po wycofującym się z tego typu produkcji Disneyu. Pożyjemy, zobaczymy.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1046 Post autor: Koper » ndz mar 24, 2013 22:51 pm

Ja tam nie miałem zażenowania z ParaNormana, który audiowizualnie miażdży Hotel kompletnie, za to nie widziałem nic rewelacyjnego w rapujących monstrach w Hotelu. ;)

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#1047 Post autor: ravaell » pn mar 25, 2013 15:50 pm

Akurat rap to dla mnie najlepsza scena filmu :D

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1048 Post autor: Paweł Stroiński » śr mar 27, 2013 22:23 pm

DZIEŃ D

Rosyjska wersja Commando. Całkiem zabawna i fajna, choć onelinery Arnolda lepsze. I, myślałem, że tego nigdy nie powiem...

Score Hornera też.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1049 Post autor: Adam » śr mar 27, 2013 22:25 pm

:o nie słyszałem o tym, to jakaś nowośc? :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt: