WIELKA ANKIETA O UNDERSCORE'ACH

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Co w muzyce filmowej preferuję?

A
1
25%
B
2
50%
Od dziecka jestem pussy i nie potrafię się zdecydować
0
Brak głosów
Specjalny pączek dla Mefisto... z dziurką :)
1
25%

Liczba głosów: 4

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: WIELKA ANKIETA O UNDERSCORE'ACH

#16 Post autor: Adam » czw lut 21, 2013 09:25 am

mnie nie obchodzi co znaczy uderscore i z czym to się technicznie je.. dla mnie underscore to właśnie ten kawałek z nowego Coś który zapodałeś. a takiej muzy nie lubie.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#17 Post autor: kiedyśgrześ » czw lut 21, 2013 09:26 am

Wojtek pisze:Ok, ale to nie zmienia faktu, że do prezentacji wybrałeś mało underscorowy kawałek. Zresztą jeśli odnosisz się do tematu agentów CIA czy co to tam była za agencja, to jednak w całej ścieżce ma on sporo dynamicznych, głośnych aranżacji. To już lepiej było podać temat przyjaźni Eliotta i E.T.oka, jest dużo bardziej underscorowy i nie ma tak porywających aranżów :P
Tak jak napisałem Adamowi, okazuje się, że ja nawet nie kumam co to jest ten underscore :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#18 Post autor: Adam » czw lut 21, 2013 09:28 am

i masz z tym problem? bo ja nie :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#19 Post autor: kiedyśgrześ » czw lut 21, 2013 09:31 am

Wojtek pisze:... tematu agentów CIA czy co to tam była za agencja...
temat agentów cia :P ja to nazywam temat klucznika i tak, to jest mój ulubiony motyw całej tej zabawy z ET, stąd wybór, tak jak gdzieś wcześniej wspomniałem, mogłem dać wyjebisty numer spod napisów początkowych :)
Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#20 Post autor: kiedyśgrześ » czw lut 21, 2013 09:32 am

Szczypior pisze:No jak już założył temat o underscore'ach to wypadałoby jeszcze wiedzieć co to jest. :P
Zgadza się :) Niech mi ktoś wytłumaczy :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#21 Post autor: Wojteł » czw lut 21, 2013 09:34 am

kiedyśgrześ pisze:
Wojtek pisze:Ok, ale to nie zmienia faktu, że do prezentacji wybrałeś mało underscorowy kawałek. Zresztą jeśli odnosisz się do tematu agentów CIA czy co to tam była za agencja, to jednak w całej ścieżce ma on sporo dynamicznych, głośnych aranżacji. To już lepiej było podać temat przyjaźni Eliotta i E.T.oka, jest dużo bardziej underscorowy i nie ma tak porywających aranżów :P
Tak jak napisałem Adamowi, okazuje się, że ja nawet nie kumam co to jest ten underscore :P

No taki tam cichy snuj :P :mrgreen:

A tak na serio to chodziło mi o to, że w innych tematach pisałeś coś o zamulających underscorach, podczas gdy w ankiecie podałeś utwór, który z zamulaniem nie ma nic wspólnego - tak samo piszesz o tym, że Williams budował tym tematem napięcie przez całą ścieżkę. Owszem, ale kawałek który podałeś, broni się sam w sobie, bez reszty ścieżki, jako przykład świetnie narastającego napięcia w obrębie utworu i można się nim cieszyć bez reszty płyty (a niektóre krążki są tak skonstruowane, że przez godzine kompozer buduje napięcie jakimś snuj scorem, żeby zmiażdżyć finałem) :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#22 Post autor: kiedyśgrześ » czw lut 21, 2013 09:41 am

każdorazowo gdy w filmie pojawia się facet "bez głowy" słychać ten motyw, tak to zapamiętałem, może kłamię :P
Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#23 Post autor: kiedyśgrześ » czw lut 21, 2013 09:49 am

Wojtek pisze:A tak na serio to chodziło mi o to, że w innych tematach pisałeś coś o zamulających underscorach, podczas gdy w ankiecie podałeś utwór, który z zamulaniem nie ma nic wspólnego - tak samo piszesz o tym, że Williams budował tym tematem napięcie przez całą ścieżkę. Owszem, ale kawałek który podałeś, broni się sam w sobie, bez reszty ścieżki, jako przykład świetnie narastającego napięcia w obrębie utworu i można się nim cieszyć bez reszty płyty (a niektóre krążki są tak skonstruowane, że przez godzine kompozer buduje napięcie jakimś snuj scorem, żeby zmiażdżyć finałem) :P
No ja tu różne rzeczy piszę niekoniecznie zgodne z prawdą :) Za to prawdą jest, że nie kumam tytułów utworów, jak kilkakrotnie wspomniałem :P Nie kumam, bo z reguły słucham całych płyt i tak jak tam na końcu piszesz "a niektóre krążki są tak skonstruowane, że przez godzine kompozer buduje napięcie jakimś snuj scorem, żeby zmiażdżyć finałem" czy to znaczy, że te jego snuje nie mają sensu, przez ramy czasowe, czy przez podział na segmenty, to już underscore jest :?:

ps. zamiatam się do roboty, ale tu wrócę :P
Obrazek

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#24 Post autor: muaddib_dw » czw lut 21, 2013 10:40 am

E.T. nie był dobrym wyborem. Tu macie coś co rozwieje wątpliwości - przeplataniec tematu z "underscorem" w Obrazach Altmana http://www.youtube.com/watch?v=Juzx5lFGu3o

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#25 Post autor: kiedyśgrześ » czw lut 21, 2013 11:58 am

odrywasz mnie od pracy muaddib_dw :P

słucham zapodanego kawałka, właśnie niewiasta przechodzi obok, o fajna muza rzecze (gra perkusyjny insert) poważnie zapytuję, no teraz już nie odpowiada (gra piano pasaż) :P true story :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#26 Post autor: Wojteł » pt lut 22, 2013 00:51 am

kiedyśgrześ pisze: Nie kumam, bo z reguły słucham całych płyt i tak jak tam na końcu piszesz "a niektóre krążki są tak skonstruowane, że przez godzine kompozer buduje napięcie jakimś snuj scorem, żeby zmiażdżyć finałem" czy to znaczy, że te jego snuje nie mają sensu, przez ramy czasowe, czy przez podział na segmenty, to już underscore jest :?:

Chodzi o to, że ten kawałek broni się sam w sobie jako autonomiczne dzieło i po wyrwaniu go z kontekstu wciąż brzmi dobrze. Tymczasem jest mnóstwo płyt, na którym masz snujące się kawałki, które budują atmosferę przez cały krążek, ale jak puścisz sobie pojedynczy track wyrwany z kontekstu, to jest nudny, pozbawiony autonomicznej wartości itd. Ty na zaprezentowanie underscoru wybrałeś ten pierwszy kawałek, podczas gdy wcześniej wspominałeś coś o mega zamulających underscorach. Far From Home z E.T. bez dwóch zdań się do zamulaczy nie zalicza. Tyle.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Mefisto

#27 Post autor: Mefisto » pt lut 22, 2013 00:56 am

a dlaczego nie ma opcji: pączek? :evil:

Templar

#28 Post autor: Templar » pt lut 22, 2013 01:44 am

Mefisto pisze:a dlaczego nie ma opcji: pączek? :evil:
Bo tłusty czwartek był 2 tygodnie temu, teraz post jest i pączków nie będzie :evil:

Mefisto

#29 Post autor: Mefisto » pt lut 22, 2013 02:11 am

Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#30 Post autor: kiedyśgrześ » pt lut 22, 2013 10:27 am

Wojtek pisze:
kiedyśgrześ pisze: Nie kumam, bo z reguły słucham całych płyt i tak jak tam na końcu piszesz "a niektóre krążki są tak skonstruowane, że przez godzine kompozer buduje napięcie jakimś snuj scorem, żeby zmiażdżyć finałem" czy to znaczy, że te jego snuje nie mają sensu, przez ramy czasowe, czy przez podział na segmenty, to już underscore jest :?:

Chodzi o to, że ten kawałek broni się sam w sobie jako autonomiczne dzieło i po wyrwaniu go z kontekstu wciąż brzmi dobrze. Tymczasem jest mnóstwo płyt, na którym masz snujące się kawałki, które budują atmosferę przez cały krążek, ale jak puścisz sobie pojedynczy track wyrwany z kontekstu, to jest nudny, pozbawiony autonomicznej wartości itd. Ty na zaprezentowanie underscoru wybrałeś ten pierwszy kawałek, podczas gdy wcześniej wspominałeś coś o mega zamulających underscorach. Far From Home z E.T. bez dwóch zdań się do zamulaczy nie zalicza. Tyle.
No ja rozumiem co Ty Wojtek do mnie mówisz po raz drugi :) My point is, co determinuje, że pojedynczy track wyrwany z kontekstu, to jest nudny, pozbawiony autonomicznej wartości itd.? bo moim zdaniem decydują o tym wyłącznie subiektywne preferencje odbiorcy i tyle :) No może nie tyle, przez to cały ten podział staje się sztuczny i niekoniecznie potrzebny, potrzebny tylko tym, którzy brzydzą się użyciem słówka kupsztal jak im się coś nie podoba. Rozumiem też, że popełniłem błąd dając akurat ten przykład, ale niespecjalnie wiem jak go naprawić w obszarze tej konkretnej partytury, przykłady Szczypiora mnie nie przekonują, a zapodany przeze mnie w międzyczasie numer spod titlesów, z mojej perspektywy też broni się sam w sumie :P
Obrazek

ODPOWIEDZ