JOHN WILLIAMS - LINCOLN (2012)
Re: JOHN WILLIAMS - LINCOLN (2012)
Jak ktoś oczekuje bitew i akcji, albo też biografii Lincolna to będzie zawiedziony i pewnie będzie mówił, że nudny. Mnie się bardzo podobał, to jest typowe kino polityczne i Spielberg mnie pozytywnie zaskoczył, najlepszy jego film od wielu już lat.
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Jeżeli film będzie na poziomie " Amistad " to będzie ok.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Na pewno od czasu Monachium.Templar pisze:Jak ktoś oczekuje bitew i akcji, albo też biografii Lincolna to będzie zawiedziony i pewnie będzie mówił, że nudny. Mnie się bardzo podobał, to jest typowe kino polityczne i Spielberg mnie pozytywnie zaskoczył, najlepszy jego film od wielu już lat.
Amistad to akurat nudnawy kupsztal - jedynie muzyka go ratujelis23 pisze:Jeżeli film będzie na poziomie " Amistad " to będzie ok.
- lis23
Widzisz, ja go lubię, więc zapewne " Lincoln " też mi przypadnie do gustu.Mefisto pisze:Amistad to akurat nudnawy kupsztal - jedynie muzyka go ratujelis23 pisze:Jeżeli film będzie na poziomie " Amistad " to będzie ok.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Z 9 filmów nominowanych do Oscara Lincoln podobał mi się najmniej i dałem mu 6/10 i to głównie za warstwę techniczną, znakomite kostiumy, charakteryzacja, scenografia (nawet nieład na stole potrafił zachwycić) czy kapitalne zdjęcia Janusza przy naturalnym świetle, perełka. Niestety mocy i charyzmy dramatycznego Spielberga z lat 90 tu nie uświadczyłem i po świetnym 2005 Steven nadal nie zachwyca, 4 najsłabiej ocenione przeze mnie jego filmy, to właśnie 4 ostatnie jego produkcje (Indiana IV, Tin Tin, War Horse, Lincoln).
A co do samego filmu to nie wiem z czego Amerykanie się tak cieszę, to że film pokazuje jak naprawdę działa tam demokracja, machlojki, kupowanie głosów, przepychanie ustaw, a scena śmierci prezydenta już lepiej się udała w "Łowcy Wampirów", gdzie Lincoln odjechał po prostu do teatru...
A co do samego filmu to nie wiem z czego Amerykanie się tak cieszę, to że film pokazuje jak naprawdę działa tam demokracja, machlojki, kupowanie głosów, przepychanie ustaw, a scena śmierci prezydenta już lepiej się udała w "Łowcy Wampirów", gdzie Lincoln odjechał po prostu do teatru...
- lis23
Ja natomiast nie jestem zachwycony " Monachium ", który to film uważam za przyciężki, nie zachwycił mnie też " Indiana Jones IV " , ale nie jest taki zły, jak nowe " Star Warsy " lucasa, o wiele bardziej wolę " Tin Tina ", w którym czuć ducha kina przygodowego, oraz " War Horse ', który wbrew pozorom nie jest zwykłą historyjką o chłopcu i Jego koniu ( ja dostrzegam tam dwie równoległe fabuły, dwa różne spojrzenia, losy ) a " Lincolna " ocenie po seansie - o ile uda mi się go obejrzeć, gdyż póki co, nie wiadomo czy będą go u mnie grali.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Dwa równoległe losy chłopca i jego konia? :O
- lis23
NiePaweł Stroiński pisze:Dwa równoległe losy chłopca i jego konia? :O
widzimy losy konia i jego opiekuna, ale to jest główny wątek, ten prostszy, pierwszoplanowy
na drugim planie mamy kalejdoskop losów osób, które wchodzą w posiadanie rzeczonego konia, widzimy ich losy, ich smutki i radości, widzimy, że wojna traktuje wszystkich równo, każdemu coś odbiera - nie ma tu wygranych i przegranych, dobrych i złych, wszyscy są przegrani a wygrywa tylko wojna
dla mnie to jest ten prawdziwy, główny wątek.
A propos " Lincolna " to płyta doszła i już jest u mnie na półce, wydana jest rzeczywiście dosyć porządnie ( sporo zdjęć ).
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

no Maras pojechał po Lincolnie prawidłowo, aż mnie miło zaskoczył 
ale wystarczyło do recki wkleić tą fotę

ale wystarczyło do recki wkleić tą fotę

#FUCKVINYL
- Wojteł
- John Williams
Adas ostatnio siedzi na kwejku chyba więcej od admina, bo co chwila jakieś obrazki wstawia
Obejrzałem Lincolna, całkiem dobry. Wrażenie robi dbałość o szczegóły - Lincoln wyższy o głowę nawet od aktorów o podobnym do Day Lewisa wzroście, poza tym charakteryzacja jest świetna.

Obejrzałem Lincolna, całkiem dobry. Wrażenie robi dbałość o szczegóły - Lincoln wyższy o głowę nawet od aktorów o podobnym do Day Lewisa wzroście, poza tym charakteryzacja jest świetna.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Ja pierniczę, ta poprawność polityczna was zgubi, która to już opinia w stylu: całkiem dobry ten film, fajne mieli peruki i fajnie były rozrzucone papiery na stole WTF

- Wojteł
- John Williams
A co miałem napisać? Chujowy film, w ogóle się nie ponapierdalali na bagnety, nie było krwi ani cycków i mi się nie podobał? I dorzucić jeszcze jakiś rasistowski żart, bo opinia wciąż za bardzo politycznie poprawna?
Napisałem to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy. Nie chce mi się robić dłuższych wywodów. Podobała mi się rola Tommy'ego Lee Jonesa, a główny bohater najciekawiej wypadł w kłótni z synem i żoną. Może to i jest laurka dla Lincolna, ale nie jestem jego biografem, żeby wiedzieć, na ile z tego to prawda, a ile nie prawda. Mimo, ze ten film to dwie i pół godziny gadania, ja się na nim nie nudziłem i mi się podobał, chociaż nie padłem przed nim na kolana, nie płakałem jak dziecko, nie urwało mi dupy i nie doznałem objawienia, nie przypomniałem sobie również niestety ostatnich siedmiu wcieleń, ale uważam, że to dobry film. Na pewno o niebo lepszy od zeszłorocznego War Horse, które miało podobną liczbę oskarowych nominacji, chociaż i tutaj są one zdecydowanie przyznane za temat film, a nie za jego treść.
Napisałem to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy. Nie chce mi się robić dłuższych wywodów. Podobała mi się rola Tommy'ego Lee Jonesa, a główny bohater najciekawiej wypadł w kłótni z synem i żoną. Może to i jest laurka dla Lincolna, ale nie jestem jego biografem, żeby wiedzieć, na ile z tego to prawda, a ile nie prawda. Mimo, ze ten film to dwie i pół godziny gadania, ja się na nim nie nudziłem i mi się podobał, chociaż nie padłem przed nim na kolana, nie płakałem jak dziecko, nie urwało mi dupy i nie doznałem objawienia, nie przypomniałem sobie również niestety ostatnich siedmiu wcieleń, ale uważam, że to dobry film. Na pewno o niebo lepszy od zeszłorocznego War Horse, które miało podobną liczbę oskarowych nominacji, chociaż i tutaj są one zdecydowanie przyznane za temat film, a nie za jego treść.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Mi też się film podobał i czego się przyczepicie w moim przypadku?
Jaka znowu poprawność polityczna? Co to ma do rzeczy w tym przypadku? Jakbym napisał, że film tragiczny to by było niepoprawnie politycznie? WTFkiedyśgrześ pisze:Ja pierniczę, ta poprawność polityczna was zgubi, która to już opinia w stylu: całkiem dobry ten film, fajne mieli peruki i fajnie były rozrzucone papiery na stole WTF![]()
![]()
![]()