Najwidoczniej w Akademii sami humaniści patrząc po ostatnich nominacjach.

Potwierdzam. Platon przy wejściu do Akademii kazał wygrawerować "Nie wchodź tu, jeśli nie znasz geometrii". W renesansie rozwój szeroko rozumianych nauk ścisłych i humanistycznych był bardzo powiązany. To samo w XVII wieku, do najważniejszych filozofów tego okresu zalicza się Leibniza, Kartezjusza i Pascala (wybaczcie brak chronologii), których osiągnięć dla fizyki i matematyki nie da się przecenić. Ba, Tatarkiewicz w Historii filozofii jako jednego z najważniejszych w epoce podaje Sir Isaaca Newtona...DanielosVK pisze:Humanista =/= człowiek słaby z matmy. Taki ostatnio zapanował trend, by mówić "ja nie jestem dobry z matmy, ja jestem humanista". Szkoda, że pierwotne znaczenie słowa "humanista" z nieznajomością przedmiotów ścisłych nie miał nic wspólnego.
Poza tym nie róbmy już z deltoidu wielkiej matematycznej sprawy - to podstawa, którą się dzisiaj ma w gimnazjum, czy w podstawówce. To tak jakby argumentować "nie czytałem Pana Tadeusza, bo ja jestem matematykiem".
Czyżby dane mu było usłyszeć temat Supermana od Zimmerano, zobaczymy co to będzie z supermenem, bo główny producent filmu zmarł wczoraj nagle na atak serca:
To lepsze i ciekawe czy też nie nosi majtekWawrzyniec pisze:Nigdy nie myślałem, że będę się tak jarał Supermanem. Ale to nie jest Superman tylko Man of Steel i jak widać na załączonym obrazku, nie nosi majtek.![]()