NAGRODY BRANŻOWE

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

Re: NAGRODY BRANŻOWE - ROK 2012

#406 Post autor: Michał Turkowski » pn sty 21, 2013 22:00 pm

Brawa dla Abla ! :)

To kolejna już nagroda dla Abla :)

Kocham "W.E." i gratuluję :)

A poza tym - kiedy będą nominacje i nagrody od IFMCA za 2012 rok ?
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2013 22:02 pm przez Michał Turkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#407 Post autor: Adam » pn sty 21, 2013 22:02 pm

Abel za chwilę trafi jako pierwszy do Księgi Guinessa - 5 lat dostawanie "nagród" za to samo :]
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#408 Post autor: Michał Turkowski » pn sty 21, 2013 22:03 pm

Adam pisze:Abel za chwilę trafi jako pierwszy do Księgi Guinessa - 5 lat dostawanie "nagród" za to samo :]
Widać że score należycie i bardzo zasłużenie zdobył sobie ogromne uznanie !

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#409 Post autor: Marek Łach » wt sty 22, 2013 00:16 am

A jak się prezentują te score'y dokumentalne? Słuchał ich ktoś?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#410 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 22, 2013 12:32 pm

Słuchałem "Timescapes" i "Samsarę". Wypowiadałem się nawet o nich na forum, ale zostałem olany ciepłym moczem. :)

Tutaj pisałem o "Timescapes":

viewtopic.php?f=1&t=2609

Fajny score. Ale Tobie Drogi Marku, raczej by się nie spodobał. Nie Twoje klimaty.

Reszty, w tym tego co wygrało, nie słuchałem.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#411 Post autor: swordfish » śr sty 23, 2013 13:48 pm

"Samsarę" ja jako jedyny dałem do TOPa. Pewnie dlatego, że nikt oprócz mnie z Was nie oglądał tego dokumentu w kinie na dużym ekranie panoramicznym. A zrobiło to na mnie ogromne wrażenie. Dla fana muzyki filmowej powinna to być pozycja obowiązkowa. Zawsze narzekacie, że w filmach jest mało muzyki i słabo ją słychać. Tu cały film jest muzyką, bo nie ma w nim żadnych dialogów/narracji. Otrzymujemy dzieło do kontemplacji. Nie jest to zwykły film z "ładnymi widoczkami" przyrodniczymi, ale mocny dokument o kondycji dzisiejszego świata. A kawalek "Modern Life" jest zabójczy - oglądamy chińskie fabryki wytwarzające sprzęt eletroniczno-techniczny kontrastujące z tłumami ludzi kupujących to w supermarketach. Ten paluszek azjatki przy taśmie stukający, aby szybciej przesunęła się kolejna konstrukcja do złożenia - coś niesamowitego. Ta perkusja wprowadza mnie w taki fantastyczny trans, zmusza mnie do działania i ma więcej adrenaliny niż pumpiny Briana Tylera.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#412 Post autor: Adam » śr sty 23, 2013 13:49 pm

ja słuchałem tej płyty - średnie... za dużo już tak brzmiących scorów słyszałem :) a do filmu się zabierałem ale po 15 min bez dialogów ogarnęło mnie znużenie i wyłączyłem :D
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#413 Post autor: swordfish » śr sty 23, 2013 13:52 pm

Słuchacze RMF Classic wybierają MocArty 2012.

W kategorii Człowiek Roku pojawia się Wojciech Kilar, Krzysztof Penderecki i Michał Urbaniak.

Muzyka Filmowa Roku:
- OST "Anna Karenina" Dario Marinelli (Decca, 2012)
Zmysłowość podszyta cieniem i smutna tajemnica w oczach Keiry Knightley. Niezawodny Marianelli każdym dźwiękiem podbija malarskie kadry kolejnej ekranizacji wielkiej, rosyjskiej klasyki. Wysmakowane, subtelne, dwuznaczne.
- OST "Operacja Argo" Alexandre Desplat (Water Tower Music, 2012)
Muzyczny thriller na głosy i egzotyczne instrumenty, stworzony przez jednego z najmodniejszych kompozytorów Hollywood. Brawo za pomysłowe wykorzystanie ludzkiego głosu i uchwycenie klimatu niepokoju i napięcia.
- OST "Atlas chmur" Johnny Klimek, Reinhold Heil, Tom Tykwer (Water Tower Music, 2012)
Kameralnie, subtelnie i prosto - w kontrze do skomplikowanej fabuły. W roli głównej wytrawni muzycy ze znakomitej Radiowej Orkiestry Symfonicznej z Lipska, a w trakcie napisów końcowych jeden z najpiękniejszych tematów muzycznych ostatniego roku.
- OST "Gangster" Nick Cave, Warren Ellis (Sony Music, 2012)
Muzyczna podróż na prowincję Ameryki Północnej lat 30-tych XX wieku, do krainy country, bluegrass'u i chropowatych, męskich głosów. Najbardziej autentyczna muzyka filmowa ubiegłego roku - jest jak szorstka, surowa ballada przy butelce czegoś mocniejszego.
- OST "Skyfall" Thomas Newman i tytułowa piosenka "Skyfall" - kompozycja Paul Epworth, wykonanie Adele (Sony Music, 2012)
Klasyczna ścieżka kina akcji i kolejny, przebojowy akcent w kolekcji bondowskich piosenek. Agent Secret Service i diva brytyjskiego popu dają nam się poznać jako posiadacze wspólnej "licencji na zasłuchanie"!

Tu możecie oddać głosy:

http://www.rmfclassic.pl/mocarty-2012/glosowanie/

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#414 Post autor: Adam » śr sty 23, 2013 13:53 pm

wyżej Skyfall tylko niebo :!: 8)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#415 Post autor: swordfish » śr sty 23, 2013 13:57 pm

Adam pisze:ja słuchałem tej płyty - średnie... za dużo już tak brzmiących scorów słyszałem :) a do filmu się zabierałem ale po 15 min bez dialogów ogarnęło mnie znużenie i wyłączyłem :D
Bo "Samsary" nie można oglądać na komputerze, nawet jak masz ściągniętą wersję Full HD. To należy oglądać w kinie na dużym ekranie i być skupionym na obrazie. Nie są to przypadkowe obrazki, ale są ułożone we właściwej kolejności, tak, aby to Twoje myśli były narratorem tego filmu. No, chyba, że oglądałeś wersję 4K na telewizorze 4K powyżej 60 cali, to wtedy rzeczywiście film nie dla myślących inaczej ...

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#416 Post autor: Wawrzyniec » śr sty 23, 2013 14:02 pm

swordfish pisze:Słuchacze RMF Classic wybierają MocArty 2012.

W kategorii Człowiek Roku pojawia się Wojciech Kilar, Krzysztof Penderecki i Michał Urbaniak.
A dlaczego nie ma mnie wśród nominowanych? :? Też się przecież pojawiłem na FMFie.
Gdyż nie uwłaczając, ale co takiego zrobił Wojciech Kilar po za tym, że miał urodziny. A Krzysztof Penderecki, to chyba za ochronienie swego synka stalkera. :? Gdyż z tego co wiem to ten jego kompleks w tym Wygwizdowie jeszcze nie jest gotowy. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#417 Post autor: hp_gof » śr sty 23, 2013 16:00 pm

swordfish pisze: - OST "Operacja Argo" Alexandre Desplat (Water Tower Music, 2012)
Muzyczny thriller na głosy i egzotyczne instrumenty, stworzony przez jednego z najmodniejszych kompozytorów Hollywood. Brawo za pomysłowe wykorzystanie ludzkiego głosu i uchwycenie klimatu niepokoju i napięcia.
No błagam! W życiu nie kupię takiej ściemy! No faktycznie, bardzo pomysłowe wykorzystanie ludzkiego głosu, nikt na pewno na to wcześniej nie wpadł... A "najmodniejszy kompozytor roku" to pewnie chodzi o te chustki, nie? :mrgreen: Ja pierdzielę, ktoś nagrodził jakiś czas temu Argo i teraz wszyscy kolejno kopiuj-wklej, jakby innych scorów Desplat w tym roku nie napisał. Głosuję na Annę Kareninę, bosko działa w filmie.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#418 Post autor: Koper » śr sty 23, 2013 16:06 pm

Masz rację Argo to gówno, a Desplat to beztalencie. :mrgreen:

Widze, że fanboje czują się oburzeni, gdy ktoś komplementuje ich ulubieńca bardziej od nich, bo fanboje uważają, że od najmocniejszych komplementów to są oni właśnie a nie jacyś przypadkowi słuchacze.

Zatem niech nikt nie próbuje być bardziej fanbojski od fanboja, bo go spotka fanbojski dżihad. :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#419 Post autor: Marek Łach » śr sty 23, 2013 17:39 pm

Koper pisze: jacyś przypadkowi słuchacze.
No właśnie okazuje się, że "jacyś przypadkowi słuchacze" mają marne pojęcie o muzyce filmowej. A że najbardziej prostacki score Desplata zyska sobie poklask co niektórych osób, to można było przewidzieć (ale to akurat nie do Ciebie :P). :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#420 Post autor: Koper » śr sty 23, 2013 17:48 pm

Ale przecież skąd się biorą wszelakie nominacje do Globów, Oskarów etc., to wiadomo, a na forum jednak nie ma aż tak przypadkowych słuchaczy. :P Poza tym nikt tu nie pisze, że to jakieś wielkie dzieło, opus magnum, ktoś jedno pochlebne zdanie napisał, a hp_gof się oburzył, jakby jakieś kłamstwa smoleńskie były rozpowszechniane. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

ODPOWIEDZ