Howard Shore - Hobbit

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: Howard Shore - Hobbit

#1591 Post autor: Ghostek » pn gru 31, 2012 19:50 pm

DanielosVK pisze:Ta doklejka do Radagasta sama w sobie jest może i fajna, ale nijak się ma do reszty utworu i po prostu nie powinno jej tam być, bo burzy nastrój tego, co było przed nią. "Erebor" to się zgodzę, że jest fajne, ale "A Very Respectable Hobbit" to nic, czego nie byłoby w innych utworach, a "The Dwarf Lords" jest dość kliszowe, no i taka aranżacja przy takiej długości utworu wg mnie nie brzmi dobrze. "The White Council" to jedyny utwór, który zyskuje na rozszerzeniu.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1592 Post autor: lis23 » pn gru 31, 2012 22:25 pm

Co kto lubi, ja, poza dwoma wyjątkami wolę SE. ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Templar

#1593 Post autor: Templar » wt sty 01, 2013 22:38 pm

Wróciłem z kina i...

...podobał mi się :D I to bardzo :D Fajny film i w ogóle nie czułem, że taki długi, w sumie to nawet miałem wrażenie, że za szybko się skończył i już bym chciał kolejne części. Muzyka w sumie fajnie w filmie brzmiała, ale mimo wszystko to Shore trochę dupy dał, bo albo napierdalali tematem Planu 9 albo tematami z LotRa :mrgreen: Na minus jeszcze częściowo efekty, niektóre były fajne, szczególnie Gollum rewelka, ale sporo to niezła bieda, już na początku ogień, co to w ogóle miało być, nagle ogień w Spider-Manie ostatnim stał się super realistyczny :P Wargowie też straszni sztuczni, wilki w pierwszych Zmierzchach lepiej były zrobione :mrgreen: No, ale za to fajne widoczki były, w ogóle zdjęcia rewelacyjne były :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1594 Post autor: lis23 » wt sty 01, 2013 23:46 pm

Wargowie i tak wyglądają lepiej niż we " Władcy Pierścieni ", tamtych hien po prostu nie cierpię ;)
a czy gdzieś w książeczce do płyty pisze o owym " Plan B "?, bo ja nic nie znalazłem ale też za specjalnie nie szukałem ;)
myślę, że dalej z muzyką może być już tylko lepiej, gdyż w kolejnych częściach nie ma już lokacji znanych z WP, są same nowe :P :mrgreen:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1595 Post autor: DanielosVK » wt sty 01, 2013 23:49 pm

Jest w książeczce informacja, że skomponowali obie pieśni. I też tyle właśnie skomponowali (+ jakieś mało znaczące instrumenciki w tle w "The Adventure Begins", wtedy jak wchodzi temat Shire to w tle jest jakieś gitarkowe plumkanie). Shore zrobił z ich melodii temat, ale wszystkie aranże są jego.

Btw też myślę, że powinno być dużo więcej nowego niż starego w następnej części. Ale z drugiej strony - pająki może zrobić na modłę Szeloby, a królestwo Thranduila na modłę znowu Lothlórien... ;)

Jutro idę na film.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1596 Post autor: Paweł Stroiński » wt sty 01, 2013 23:53 pm

Plan B to zespół folkowy, który wcześniej współpracował już z Jacksonem przy innych projektach. We Władcy Pierścieni zrobili piosenki w Drużynie Pierścienia.

Kiedy i kto wpadł na pomysł, by Misty Mountains (które jest ich kompozycją, co potwierdził przyjaciel Shore'a i autor książki (i książeczek w edycjach kompletnych) na temat muzyki do Władcy Pierścieni Doug Adams) stało się tematem krasnoludów o tej samej roli w ścieżce (filmu jeszcze nie widziałem, ale słychać to na albumie, którego regularną edycję posiadam w kolekcji), którą w trylogii Władcy Pierścieni odgrywał temat Drużyny, nie wiem.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1597 Post autor: Ghostek » śr sty 02, 2013 00:11 am

Widziałem dziś film.
Taki se.
Obrazek

Templar

#1598 Post autor: Templar » śr sty 02, 2013 00:14 am

Plan 9, a nie B :P A to, że Shore zrobił aranże to mnie akurat mało obchodzi, temat jest ich, a aranże na orkiestrę to cała masa innych ludzi mogłaby zrobić :P Mógł stworzyć własny temat, a zapodał tylko jakieś popłuczyny po LotRze, dobrze, że tamci coś stworzyli, bo inaczej to by pewnie leciał temat Drużyny :mrgreen:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1599 Post autor: DanielosVK » śr sty 02, 2013 00:22 am

Templar pisze:A to, że Shore zrobił aranże to mnie akurat mało obchodzi, temat jest ich, a aranże na orkiestrę to cała masa innych ludzi mogłaby zrobić
Ale nikt nie zrobiłby tego w taki, a nie inny właśnie sposób. I o nic innego tu nie chodzi.
Templar pisze:Mógł stworzyć własny temat
Nowych tematów, poza krasnoludami, jest tu aż 10. Nie wiem jednak, jak jest z ich wyeksponowaniem w filmie, ale jak mówisz, że słychać tylko krasnoludy i LotRa to niefajnie. W każdym razie, jutro się sam przekonam.
Fe.

Templar

#1600 Post autor: Templar » śr sty 02, 2013 00:24 am

A płyty jeszcze nie przesłuchałem całej :P A jutro idę jeszcze raz do kina, bo dzisiaj byłem na 2D, a jutro idę na te 48FPS w 3D :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1601 Post autor: Wawrzyniec » śr sty 02, 2013 00:25 am

Paweł Stroiński pisze:Plan B
http://www.youtube.com/watch?v=Znw2hCh3tUs

I'm praying, oh Lord, I'm praying to You
Take away this guilt all up in my head
I'm pleading, oh Lord, I'm pleading with You
We got some dealings to do before the day I'm dead

Bardzo lubię tę piosenkę, szkoda, że nie ma jej na soundtracku :D

P.S. @Templar, a może zamiast wydawać po raz kolejny pieniądze na Hobbita, może być się wybrał na coś innego np. 7 Psychopatów? Jestem ciekaw czy w Hobbicie pojawia się Christopher Walken?, Hę? :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1602 Post autor: lis23 » śr sty 02, 2013 01:31 am

Templar pisze:Plan 9, a nie B :P A to, że Shore zrobił aranże to mnie akurat mało obchodzi, temat jest ich, a aranże na orkiestrę to cała masa innych ludzi mogłaby zrobić :P Mógł stworzyć własny temat, a zapodał tylko jakieś popłuczyny po LotRze, dobrze, że tamci coś stworzyli, bo inaczej to by pewnie leciał temat Drużyny :mrgreen:
Własny temat Krasnoludów stworzył ( pojawia on się, min. w " My Dear Frodo " i " Axe or Sword? " ) ;)
myślę, że Shore pokusi się o muzyczne odróżnienie Leśnych Elfów od Elfów z Rivendell i z Lorien, zresztą, Ci chyba też się muzycznie różnią - w drugiej części czeka nas na pewno Beorn, Mroczna Puszcza, pająki i Leśne Elfy, ucieczka w beczkach, Dale, Erebor i pogawędka ze smokiem - równoczśsnie zobaczymy też atak Białej Rady na Dol Guldur, więc nowego materiału powinno być więcej.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1603 Post autor: DanielosVK » śr sty 02, 2013 01:35 am

lis23 pisze:Własny temat Krasnoludów stworzył ( pojawia on się, min. w " My Dear Frodo " i " Axe or Sword? " )
To temat Thorina.

Skąd wiesz, co dokładnie będzie w 2 cz.? Szczególnie ciekawi mnie ten atak Białej Rady na Dol Guldur.

Dla Beorna spodziewam się równie pomysłowego materiału muzycznego co dla Radagasta, bo postać jest to nie mniej specyficzna. Fajnie by jednak było, żeby cała ścieżka była na tym poziomie świeżości, na to jednak nie liczę.
Fe.

Templar

#1604 Post autor: Templar » śr sty 02, 2013 01:41 am

Wawrzyniec pisze:Jestem ciekaw czy w Hobbicie pojawia się Christopher Walken?, Hę? :P
Nie, ale jest za to Christopher Lee, który chyba zaczął się kumplować z Ibiszem, bo im starszy, tym młodszy, no w Hobbicie wygląda lepiej niż we Władcy :shock:

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1605 Post autor: Kaonashi » śr sty 02, 2013 01:44 am

Saruman powinien młodziej wyglądać w Hobbicie niż w Lotrze.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

ODPOWIEDZ