TOPY 2012 - NASZE TYPY

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

TOPY 2012 - NASZE TYPY

#1 Post autor: Adam » ndz gru 09, 2012 21:07 pm

Koniec roku blisko, czas więc pomyśleć nad zbiorczym tematem do TOPów 2012.

Zacznę zatem ja, bo lista jest już od dość dawna ułożona. W ostatnim miesiącu były na niej drobne przetasowania. Wszystko co chciałem to poznałem. Postanowiłem pochwalić się zatem swoim uznanym w tutejszym środowisku gustem :P Rok 2012 uważam osobiście za najlepszy rok dla filmówki płytowej od dobrych i długich kilku lat. Sporo zaskoczeń, sporo rozczarowań, sporo przetasowań w nazwiskach...

Poniżej szeroko zaprezentowałem kilka kategorii, a pod uwagę brałem scory wydane w kalendarzowych granicach 2012 roku. Część kategorii liczniej obsadzona (bo większy wybór, bo większe moje zamierzone rozpoznanie itp.), a część mniej (bo mało scorów, bo moje mniejsze zamierzone rozpoznanie itp).

Postanowiłem też przyznać "wyróżnienia" dla scorów, które: a) doceniam, choć nie wielbię je aż tak, aby dawać je do mojego Top10/20 ; b) słabiej doceniam, ale ich wartości dla innych słuchaczy są często niepodważalne i należy się o nich wspominka.

Znalazło się też miejsce dla kategorii "wyróżnienia specjalne", której wyjaśniać nie muszę, bo wystarczy zobaczyć co tam do niej dałem...

NAJLEPSZE SCORY ROKU (FILM):

01. THOMAS NEWMAN - SKYFALL
02. BRIAN TYLER - THE EXPENDABLES 2
03. HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES
04. MYCHAEL DANNA - LIFE OF PI
05. ALEXANDRE DESPLAT - RISE OF THE GUARDIANS
06. MICHAEL GIACCHINO - JOHN CARTER
07. JAMES HORNER - THE AMAZING SPIDER-MAN
08. ALEXANDRE DESPLAT - ARGO
09. BRIAN TYLER - COLUMBUS CIRCLE
10. THOMAS NEWMAN - THE BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL

11. HOWARD SHORE - THE HOBBIT: PART I - AN UNEXPECTED JOURNEY
12. JAMES HORNER - BLACK GOLD
13. A.R. RAHMAN - PEOPLE LIKE US
14. DARIO MARIANELLI - ANNA KARENINA
15. TOM TYKWER, REINHOLD HEIL & JOHNNY KLIMEK - CLOUD ATLAS
16. JAMES HORNER - FOR GREATER GLORY: THE TRUE STORY OF CRISTIADA
17. TARO IWASHIRO - NHK'S THE BRITISH MUSEUM
18. ABEL KORZENIOWSKI - W.E.
19. HOWARD SHORE & METRIC - COSMOPOLIS
20. BRIAN TYLER - BRAKE

NAJLEPSZE SCORY ROKU (TELEWIZJA):

01. BRIAN TYLER - TRANSFORMERS PRIME
02. BARTOSZ CHAJDECKI - MISJA AFGANISTAN
03. RAMIN DJAWADI - GAME OF THRONES: SEASON 2
04. DAVID ARNOLD & MICHAEL PRICE - SHERLOCK: SEASON 2
05. DAVE PORTER - BREAKING BAD

NAJLEPSZE SCORY ROKU (GRY):

01. TARO IWASHIRO - BLADE & SOUL: THE STORY
02. BRIAN TYLER - FAR CRY 3
03. AUSTIN WINTORY - JOURNEY
04. NEIL DAVIDGE - HALO 4
05. JESPER KYD - DARKSIDERS 2

NAJGORSZE SCORY ROKU (FILM):

01. CHRISTOPHER YOUNG - SINISTER
02. STEVE JABLONSKY - BATTLESHIP
03. HENRY JACKMAN - ABRAHAM LINCOLN: VAMPIRE HUNTER
04. JAMES NEWTON HOWARD - THE HUNGER GAMES
05. RAMIN DJAWADI - RED DAWN
06. JAMES NEWTON HOWARD - THE BOURNE LEGACY
07. HARRY GREGSON-WILLIAMS - TOTAL RECALL
08. MARC STREITENFELD - THE GREY
09. HENRY JACKMAN - MAN ON A LEDGE
10. LAIBACH - IRON SKY

ROZCZAROWANIA ROKU:

01. JOHN WILLIAMS - LINCOLN
02. ALAN SILVESTRI - THE AVENGERS
03. JAMES NEWTON HOWARD - SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN
04. JOE HISAISHI - TENCHI MEISATSU
05. JOHN POWELL - DR. SEUSS' THE LORAX
06. JAVIER NAVARETTE - WRATH OF THE TITANS
07. TERENCHE BLANCHARD - RED TAILS
08. DANNY ELFMAN - FRANKENWEENIE
09. JOHN POWELL - ICE AGE 4: THE CONTIDENTAL DRIFT
10. DANNY ELFMAN - DARK SHADOWS

WYRÓŻNIENIA:

01. ROBERT FOLK - THERE BE DRAGONS
02. WALTER MURPHY - TED
03. MARC STREITENFELD - PROMETHEUS
04. FERNANDO VELAZQUEZ - THE IMPOSSIBLE
05. CARTER BURWELL - THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN - PART II
06. JAN DUSZYŃSKI - POKŁOSIE
07. ALEXANDRE DESPLAT - EXTREMELY LOUD & INCREDIBLY CLOSE
08. NIC RAINE - SHORES OF HOPE
09. PAUL LEONARD-MORGAN - DREDD
10. NIGHTWISH - IMAGINAERUM: THE SCORE

oraz dalsze wyróżnione tytuły alfabetycznie, bo tu nie jestem w stanie wskazać przodowników:

ANDREW LOCKINGTON - JOURNEY 2: THE MYSTERIOUS ISLAND
CLIFF EIDELMAN - BIG MIRACLE
DAN ROMER & BENH ZEITLIN - BEASTS OF THE SOUTHERN WILD
DARIO MARIANELLI - SALMON FISHING IN THE YEMEN
JON BRION - PARANORMAN
JONNY GREENWOOD - THE MASTER
MARCO BELTRAMI - THE WOMAN IN BLACK
NAOKI SATO - ALWAYS 3 '64
NAOKI SATO - TSUNAGU
PATRICK DOYLE - BRAVE
THEODORE SHAPIRO - THE PIRATES: BAND OF MISFITS

SPECJALNE WYRÓŻNIENIA:

01. DAVID ARNOLD - A SYMPHONY OF BRITISH MUSIC: MUSIC FOR THE CLOSING CEREMONY OF THE LONDON 2012 OLYMPIC GAMES
02. BRIAN TYLER - UNIVERSAL PICTURES: THE 100TH ANNIVERSARY THEME LOGO
03. MICHAEL GIACCHINO - PARAMOUNT PICTURES: 100 YEARS THEME LOGO

KOMPOZYTOR ROKU:

BRIAN TYLER

Nie, nie dlatego, że lubię jego twórczość od +2006 roku. Po prostu za kolejny już dobry rok, w którym Brajan potrafił dobrze i zgrabnie poruszać się w niejednym projekcie zarówno po filmach zrobionych za dosłownie kilka dolców jak i blocbusterach, przy jednoczesnym sprawnym poruszaniu się po kilku gatunkach oraz konsekwentną pracą nad formą, klimatem i brzmieniem, również w grach. Dzięki temu dostaliśmy znów solidną porcję scorów na jego najlepszym poziomie, jakim nas od dwóch lat obdarza. I wydaje mi się, że należy to docenić.

Wahałem się tutaj pomiędzy nim a Desplatem, ale postanowiłem w ostateczności nagrodzić mniejsze nazwisko z diametralnie mniejszym (nie liczbowo) dorobkiem, który mozolnie i z powodzeniem stara się być coraz lepszym. Nagradzanie tu Desplata było by dla mnie zbyt proste, oczywiste i tendencyjne. Do tego uważam, że mimo wszystko Desplat miał w tym roku słabszy rok niż poprzedni, choć dalej jego poziom w Hollywood jest na niepodważalnej pierwszej pozycji. To, zgrane z faktem że Brajanowi poszło nieźle, zdecydowało, że nie dałem tutaj Desplata.

NAJGORSZY KOMPOZYTOR ROKU:

JAMES NEWTON HOWARD

Tu nie ma co dyskutować. Nazwisko, które w tym roku zaliczyło najgorszy swój rok, i jednocześnie najgorszy upadek jakościowy z największych nazwisk w tym biznesie. Trzy duże projekty, jedne z największych w tym roku, i trzy słabe scory, w tym dwa wręcz katastrofalne. Wstyd! I przykro to pisać...

I nie, nie mam zamiaru tendencyjnie wstawiać tu Jabłońskiego czy Djawadiego, bo nie mam w zwyczaju karać inwalidów za to, że są inwalidami. Są Kompozytorzy, i kompozytorzy. JNH jest z tych pierwszych i od takich musimy wymagać.

ZASKOCZENIE ROKU:

THOMAS NEWMAN & HANS ZIMMER

Tutaj postanowiłem nagrodzić tą dwójkę razem. Newmana za bardzo dobre sprawdzenie się w gatunku, w którym nie miał dotąd nic do czynienia. Za udźwignięcie wielkiej presji i udane nie poddawanie się mocodawcom, a jak wiemy praca przy Bondzie nie była dla niego łatwa i nie został tam powitany z otwartymi ramionami. Zimmera natomiast za powstanie z martwych i stworzenie, po kilku z rzędu najgorszych rzeczach w karierze, dość zaskakująco chyba dla wszystkich, najlepszego scoru do Batmanowej trylogii Nolana, który jednocześnie jest jedną z lepszych prac w tym roku. Przy obu tych nazwiskach i ich pracach o których wspomniałem montaż i zawartość płyt trąciła myszką, ale w ostatecznym rozrachunku tragedii nie było, a wręcz przeciwnie.

P.S. - jesli Myster planuje taki plebiscyt punktowy jak rok temu ( viewtopic.php?f=1&t=2194&hilit=topy#p116649 ) z podobnymi zasadami, to od razu podaję moją dyszkę by brała w tej zabawie udział - lista taka jak wyżej, a więc:

01. THOMAS NEWMAN - SKYFALL
02. BRIAN TYLER - THE EXPENDABLES 2
03. HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES
04. MYCHAEL DANNA - LIFE OF PI
05. ALEXANDRE DESPLAT - RISE OF THE GUARDIANS
06. MICHAEL GIACCHINO - JOHN CARTER
07. JAMES HORNER - THE AMAZING SPIDER-MAN
08. ALEXANDRE DESPLAT - ARGO
09. BRIAN TYLER - COLUMBUS CIRCLE
10. THOMAS NEWMAN - THE BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL
#FUCKVINYL

hp_gof

Re: TOPY 2012 - NASZE TYPY

#2 Post autor: hp_gof » ndz gru 09, 2012 21:19 pm

Argumentacja przy wyborze kompozytora roku wymiata :mrgreen:
Ja jeszcze nie mogę swojego topu dać, bo 90% prac, które wymieniłeś po prostu nie znam :P
Ale post jest mocarny :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3 Post autor: Mystery » ndz gru 09, 2012 21:55 pm

P.S. - jesli Myster planuje taki plebiscyt punktowy jak rok temu ( viewtopic.php?f=1&t=2194&hilit=topy#p116649 ) z podobnymi zasadami, to od razu podaję moją dyszkę by brała w tej zabawie udział - lista taka jak wyżej, a więc:
Pewnie się będzie robić, ale temat założy się gdzieś na końcu grudnia-początku stycznia. Może do tego czasu jeszcze się coś u Ciebie zmieni, choćby miejscami :wink:

Same zestawienia ciekawe, muszę je jeszcze dokładniej przestudiować :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#4 Post autor: Adam » ndz gru 09, 2012 22:02 pm

w Top 10 się już mi nic nie zmieni miejscami. Hobbit jest ostatnią pracą która mogła u mnie namieszać i niestety. Nic nie wychodzi w najbliższych 2 tygodniach. W innych kategoriach może ewentualnie coś by się zmieniło (ale np muzy z gier nie lubię słuchać więc nie będę eksplorował na siłę dziesiątek innych płyt teraz) ale te kategorie są przy naszym plebiscycie i tak nie ważne. Napisałem o nich tak od siebie, bo takiemu bogatemu we wrażenia roczkowi należało się szersze docenienie :)
#FUCKVINYL

Mefisto

#5 Post autor: Mefisto » ndz gru 09, 2012 22:15 pm

Adam potrollował, potrollował, po czym dał dwie prace Newmana w top10 :D Nawet ja tego nie zrobię, szalonyś! :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6 Post autor: Adam » ndz gru 09, 2012 22:17 pm

nie po to robiłem dużego i poważnego posta, żeby teraz odpowiadać na głupie zaczepki.. poczytaj wnikliwie genezy mojego pisania w tym wyciągniętym temacie to zrozumiesz. nagrodziłem coś odmiennego i unikalnego brzmieniem i przykro mi że Hobbit się nie załapał. i dałem np. również 2 Desplaty których nie zauważyłeś :P

podaj swoją listę, to będziemy dyskutować wtedy :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#7 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 09, 2012 22:33 pm

Wow! Ale obszerna lista. Fajnie doceniony Zimmer 8) Ale jednak trochę za wcześnie jeszcze moim zdaniem. I nie lepiej zrobić to tak jak przed roku Mystery robił?
Tym bardziej, że z wieloma kategoriami możemy mieć problemy. Jak chociażby z muzyką z gier. Ja jestem za docenieniem muzyki z gier, ale np. są osoby jak Marek, które w ogóle nie słuchaj muzyki z gier i już ciężko pełne głosowanie zrobić. :?

Ja bym ograniczył TOP 10 do soundtracków i utworów, może jeszcze piosenek.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#8 Post autor: Mystery » ndz gru 09, 2012 22:34 pm

Wawrzyniec pisze:Wow! Ale obszerna lista. Fajnie doceniony Zimmer 8) Ale jednak trochę za wcześnie jeszcze moim zdaniem. I nie lepiej zrobić to tak jak przed roku Mystery robił?
Tym bardziej, że z wieloma kategoriami możemy mieć problemy. Jak chociażby z muzyką z gier. Ja jestem za docenieniem muzyki z gier, ale np. są osoby jak Marek, które w ogóle nie słuchaj muzyki z gier i już ciężko pełne głosowanie zrobić. :?

Ja bym ograniczył TOP 10 do soundtracków i utworów, może jeszcze piosenek.
Ale to wątek chyba tylko Adama i co roku wczesną porą taki wkleja :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#9 Post autor: Adam » ndz gru 09, 2012 22:37 pm

dlaczego tylko mój? a co za problem wkleić Mysterowi tu ten tekst:
Mystery pisze:Wybieramy naszą najlepszą dziesiątkę roku. Typujmy tylko filmy (bez gier i seriali), tylko z 2011, z soundtrackiem wydanym dowolną formą tylko w 2011. Swoją listę składającą się z 10 tytułów, układamy od scoru, który podobał nam się najbardziej.

Punktacja:
1. 10 pkt
2. 9 pkt
3. 8 pkt
4. 7 pkt
5. 6 pkt
6. 5 pkt
7. 4 pkt
8. 3 pkt
9. 2 pkt
10. 1 pkt
ja wyżej swoją dychę podałem i napisałem że liczy się tylko Top10 filmów do pebiscytu a resztę kategorii podałem nadprogramowo bo miałem takie kaprycho :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#10 Post autor: Mystery » ndz gru 09, 2012 22:41 pm

Na Top 10 2012 przyjdzie czas, tam musi być ład i porządek :wink:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#11 Post autor: Adam » ndz gru 09, 2012 22:42 pm

podajcie mi chociaż jeden tytuł który wychodzi płytowo między 11 a 31.12 w tym roku, który miałby namieszać Wasze obecne Top10 :P chyba nie jakiś Jack Reacher jakiegoś anonima? :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#12 Post autor: bladerunner22 » ndz gru 09, 2012 22:47 pm

najsłabszy rok w muzyce filmowej od kiedy w niej siedze.

1. największe zawody?
HGW- Total Recall,
Alan Silvestri- Avengers , zwłaszcza po tak znakomitym Captain America . Temat świetny , ale cóż ..

2 . Mój ulubiony temat z muzyki filmowej w tym roku .
Philipe Rombi- générique début

Lincoln- klasa ,choć to nie war horse czy tintin , Marianelli , klasa.., Guardiansi Desplata też nieźli .

reszta ?

.. jest milczeniem .
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#13 Post autor: Mystery » ndz gru 09, 2012 22:49 pm

Adam pisze:podajcie mi chociaż jeden tytuł który wychodzi płytowo między 11 a 31.12 w tym roku, który miałby namieszać Wasze obecne Top10 :P chyba nie jakiś Jack Reacher jakiegoś anonima? :D
To co jest ciężko ułożyć, dziś mi Hobbit ciężko podchodzi, ale wrócę za trzy dni, za tydzień to może się bardziej przekonam i zwrócę uwagę na to na co wcześniej zwracałem. To samo z Rise of the Guardians do których nie mogę się wciąż w pełni przekonać, a i nie należy zapominać o wcześniejszych pracach takich jak Journey 2, które można by było niesłusznie pominąć, także przynajmniej przede mną jeszcze sporo pracy i ciężkich wyborów :wink:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#14 Post autor: Adam » ndz gru 09, 2012 22:50 pm

no ale ja nie pominąłem ani tego, ani tego :P a Andrew dostał moje wyróżnienie i niech się cieszy :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#15 Post autor: Mystery » ndz gru 09, 2012 23:00 pm

Adam pisze:no ale ja nie pominąłem ani tego, ani tego :P a Andrew dostał moje wyróżnienie i niech się cieszy :)
No ale jak układać Top 10 2012 to tylko taki na który spojrzę za rok i nie będę żałował, że coś fajnego się jednak nie zmieściło, coś jest tam niezasłużenie, czy coś lepszego jest niżej niż coś słabszego :wink:

ODPOWIEDZ