Rise of the Guardians - Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Rise of the Guardians - Alexandre Desplat

#316 Post autor: Adam » pt lis 16, 2012 22:05 pm

nie napisze jeszcze nic. dziwnie sie slucha tego. nie jest to to czego sie spodziewalem w pelni :)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#317 Post autor: Mystery » sob lis 17, 2012 16:46 pm

Adam pisze:nie napisze jeszcze nic. dziwnie sie slucha tego. nie jest to to czego sie spodziewalem w pelni :)
Co, już nie "Alexandre Desplat's hits all time high"? :P
hp_gof pisze:Nie będzie uznane za trolling, jeśli powiem, że nie mam już większych zastrzeżeń co do piosenki? :P Wreszcie mi się jej słucha w pełni przyjemnie :) No, dzisiaj oficjalna premiera score'u! A a tydzień film w kinach w USA :)
Nie wiem skąd taka zajadła jej krytyka. Normalna piosenka, ładna melodia, pięknie ubrana w symfoniczne brzmienia i jak zdobędzie Oscarową nominację to faila nie będzie. Głos miejscami może rzeczywiście trochę dziwny, jakby śpiewała z zamkniętym nosem, ale się na tym nie znam i jak na takie operowe zawodzenie, którego nie cierpię to całkiem zjadliwa to piosenka i nawet mi się podoba.

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#318 Post autor: bladerunner22 » sob lis 17, 2012 17:06 pm

15. Jack & Sandman 8)
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#319 Post autor: Adam » ndz lis 18, 2012 10:26 am

Mystery pisze:Co, już nie "Alexandre Desplat's hits all time high"? :P
heh, nie, dalej cytat podtrzymuję :P ale ok, teraz mogę się wypowiedzieć. Płyta przyszła mi w pt. Najładniej wydana regularna płyta Varese od długiego czasu - od Smoka Powella? gruba książeczka, dużo fot, zdjęcia Desplata z sesji oraz z Fleming (jaka ona brzydka). masę pięknych fot i świetny design. widać że dreamworks wymaga porządnych wydań za danie licencji na wydanie, bo to nie przypadek że płyty dreamworksa są u varese najładniej wydawane. dlaczego napisałem że nie tego się spodziewałem? bo imo ta płytka dalej nie jest przemyślanie zmontowana i dalej jest za długa o dobre 10-15 min. stąd nie daje maxa, ino 4,5/5. score ląduje do mojego top5 w łącznym topie20. Desplat wreszcie najdobitniej pokazał że ma jaja i że umie coś zrobić innego niż plumkanie. Wcześniej pokazywał to nieśmiało, ale tym scorem zrobił megacoming out na symfoniczną muzę filmową 8) najlepszy tego typu score od Smoka Powella z tych hollywoodzkich. Miecie jakieś Tintiny i inne takie, choć tematy brzmią bardziej generic, a już szczególnie generic są golden-agowe fanfary :D podoba mi się artykulacja Desplata czy con legno, które fajnie wykorzystuje. fortepian piękny i dość zaskakujący - w ogóle score nie do końca brzmi jak z bajki, tak jakby czuć tutaj było większą powagę w muzie, a nie sam fun i koloryt. No ale Desplat musiał przyszpanować żeby wszyscy pamiętali że jest ambitny :P podołał też w suspensie i underscorze, choć te dzwoneczki brzmią Kevinowsko ;-) a piosenka to mega kał roku - mało się nie porzygałem, powinna się należeć obniżka oceny płyty o 2 stopnie, skoro to samo robili Arnoldowi za Madonne ;-) Desplat do Bonda :!: 8)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#320 Post autor: Mystery » ndz lis 18, 2012 14:06 pm

Adam pisze:Fleming (jaka ona brzydka)
Na miejscu Desplata sięgnąłbym lepiej po Katherine Jenkins 8)
Obrazek
Adam pisze:Miecie jakieś Tintiny i inne takie, choć tematy brzmią bardziej generic, a już szczególnie generic są golden-agowe fanfary :D
Tintin miał lepsze tematy i montaż, a całościowo, no to muszę jeszcze się w to "Rise of the Guardians" bardziej wgłębić, ale jest to ten sam wysoki poziom co Tintin, ale świeżość, pomysłowość i nietuzinkowość są po stronie Desplata i raczej to zaważy na szale zwycięstwa Francuza :wink:
Adam pisze:Desplat do Bonda :!: 8)
Już miał swojego Bonda w Largo Winch :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#321 Post autor: Adam » ndz lis 18, 2012 14:55 pm

ja nie pierwszy już tu pisałem że te fanfarki są do bólu typowe. ale dają radę i to się liczy bo muza ma dawać rozrywkę 8) Jak Brajan. Nie ma rozrywki, nie ma muzy. U Brajana też.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#322 Post autor: Koper » ndz lis 18, 2012 16:58 pm

Adam pisze:ja nie pierwszy już tu pisałem że te fanfarki są do bólu typowe
ja pisałem i podtrzymuję. Ten fanfarowy temacik jest bardzo generic. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#323 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 18, 2012 18:43 pm

Słuchałem już tego Desplata tak często i bez uprzedzeń, a nawet z wielkimi nadziejami, wiecie te teksty o stylu Williamsa itd. Ale naprawdę nie mogę się przekonać. :? :( Na pewno absolwenci szkół muzycznych i profesorowie wykładający muzykę filmową będą wniebowzięci, gdyż od strony technicznej nie można się czego przyczepić. Ale jeżeli chodzi o przyjemność ze słuchania tej muzyki to tak sobie. Gdyby nie Marek i hp_gof nigdy bym nie poznał tematu głównego. Zaś fanfara, którą Marek i hp_gof zabraniają nazywać tematem głównym jest w porządku, ale też nie porywa tak jak bym tego oczekiwał. I najgorsze, są piękne orkiestracje, dzwoneczki i wszystkie elementy jakie od świąteczno-magicznego score'u się oczekuje, ale sam tej magii nie mogę poczuć. :cry:

Najmocniej przepraszam, ale jak na razie to lekki zawód i jeżeli chodzi o animacje Dreamworksa "Smok" i "Kurczaki" niezagrożone.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#324 Post autor: hp_gof » ndz lis 18, 2012 19:06 pm

Luzik. Chociaż to już kolejny raz, kiedy zarzuca się Desplatowi brak magii. Nadal nie mogę załapać: czemu? Bo ja tą magię czuję, zwłaszcza w utworach, które dotyczą "dreamsandu" :P No ale każdy inaczej definiuje magię, więc nie ma się o co kłócić, trzeba iść obejrzeć film.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#325 Post autor: Adam » pn lis 19, 2012 11:18 am

Marek Łach, czekamy.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#326 Post autor: Wawrzyniec » pn lis 19, 2012 15:34 pm

Z tym projektem może być ciężko. Gdyż wiadomo z tego co wywnioskowałem to Markowi się ta muzyka podoba i był w stanie odróżnić temat od fanfary ;) Ale z tego co się domyślam, to chyba nie jest zbytnio przekonany co do samego filmu. I nie wiem czy by mu się chciało iść na tę animację tylko ze względu na Desplata. :?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#327 Post autor: Adam » pn lis 19, 2012 23:49 pm

Marek bardzo zachowawczo wobec najnowszego Desplata... chyba czeka na bajkę, bo wewnętrzne demony aktualnie toczą walkę i nie pozwalają mu się wypowiedzieć o tym scorze ;-)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#328 Post autor: Wawrzyniec » pn lis 19, 2012 23:50 pm

Przecież się już wypowiadał. :? I nawet zdążył odkryć temat przewodni i skrytykować mnie, że pomyliłem go z fanfarą ;)

hp_gof

#329 Post autor: hp_gof » wt lis 20, 2012 10:03 am

Powściągliwość Marka wynika z tego, że nie do końca przepada za hollywoodzkimi przygodówkami, aczkolwiek bardzo docenia ten score - zresztą najlepiej niech sam się wypowie ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#330 Post autor: Adam » śr lis 21, 2012 11:09 am

video wywiad z Desplatem z The Wall Street Journal o Guardianach:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 3rHM7Xkomw
NO CD = NO SALE

ODPOWIEDZ