Rise of the Guardians - Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Rise of the Guardians - Alexandre Desplat

#286 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 17:38 pm

Ja czytam i Was bardzo szanuję i chcę brać z Was przykład. :P :!: Tylko piszecie tak mądrze, tak dostojnie i kulturalnie, że nie zawsze mój umysł to wszystko ogarnia i rozumie. :wink:
Wojtek pisze:Marco de la Łacho i Hp la gof twierdzą, że temat główny słychać w piosence otwierającej album
Znaczy się, że mam przesłuchać jeszcze raz tę piosenkę, aby ten temat poznać? :shock: Za dużo ode mnie wymagacie. :P Ale to ten tzw. temat główny pojawia się tylko w piosence :? To co to za temat główny, chyba, że gdzieś go przeoczyłem, albo znowu nie doczytałem. Przypominam, że noszę okulary.

Całego problemu by nie było, gdyby Desplat nazywał utwory jak Williams np. "Guardian's Theme" i wszystko jasne. Albo w stylu Zimmera: "They're Guardians". Wtedy nie byłoby całej dyskusji. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#287 Post autor: Templar » ndz lis 11, 2012 17:45 pm

Wawrzyniec pisze:Znaczy się, że mam przesłuchać jeszcze raz tę piosenkę, aby ten temat poznać? :shock: Za dużo ode mnie wymagacie. :P Ale to ten tzw. temat główny pojawia się tylko w piosence :? To co to za temat główny, chyba, że gdzieś go przeoczyłem, albo znowu nie doczytałem. Przypominam, że noszę okulary.
Jak tylko w piosence, w kilku utworach się pojawia, najlepiej słychać go w "Jamie Believes".

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#288 Post autor: Wojteł » ndz lis 11, 2012 17:50 pm

A jakby nazywał w stylu Goldsmitha (The Meeting) albo w stylu Hornera (Gathering the Sentinels of little people dreams)? :mrgreen:
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#289 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 17:53 pm

Co ja bym zrobił bez forum i jej dzielnych i inteligentnych forumowiczów. :) Przesłuchałem więc jeszcze raz "Jamie Belivers" i... i poznałem ten temat, który rzeczywiście nie jest fanfarą. OK to teraz już wiem jak on brzmi. Dziękuję uprzejmie za pomoc.

P.S. Jeśli można pozwolę sobie zrobić przerwę od RotG, gdyż czwarty raz z rzędu nie dam rady przesłuchać. Mam nadzieję, że się nie pogniewacie jak po eleganckim Francuzie przerzucę się na rubasznego Niemca? :wink:

hp_gof

#290 Post autor: hp_gof » ndz lis 11, 2012 18:23 pm

Zaraz, zaraz. Motyw główny jest dwuczęściowy - składa się z dwóch melodii. Też o tym pisałem!!!
Najlepiej wyjaśnić to na przykładzie Dreamsand Miracles, bo tam są dwie melodie jedna po drugiej. Część A to 0:03-0:32, a część B 0:32-1:00.
To co jest w Jamie Believes od 1:15-2:40 to jest część B, poprzedzona delikatną aranżacją na piano pierwszych kilku dźwięków części A w 0:55-1:15.
Również w Easter pojawia się piękna aranżacja części B na piano w 2:07 do 2:41, poprzedzona podobnie jak w w/w przypadku kilkoma brzdąknięciami tematu A.
Część B również pięknie wybrzmiewa w utworze Dreamsand (0:17-0:55), choć jest to trochę inna aranżacja. Generalnie części A często w pełnej formie nie uświadczysz. Na początku myślałem, że to są dwa oddzielne tematy, ale piosenka mnie przekonała, że to jeden długi, dwuczęściowy. W Hedwig's Theme też się wyróżnia część A i B, więc to nic nadzwyczajnego.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#291 Post autor: kiedyśgrześ » ndz lis 11, 2012 18:27 pm

ooo walka :!: fajnie :P ale nie mam czasu uczestniczyć :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#292 Post autor: Wojteł » ndz lis 11, 2012 18:29 pm

hp_gof pisze:delikatną aranżacją na piano
Ty piszesz o instrumencie czy o artykulacji? :P

hp_gof

#293 Post autor: hp_gof » ndz lis 11, 2012 18:34 pm

Hmmmmm. Generalnie panie ja się nie znam :P Chodzi o to, że jest to delikatne nawiązanie/kilka pierwszych dźwięków (nut), a nie część A w pełnym zakresie + jest to w wykonaniu fortepianu. Koniec. Nie śmiej się ze mnie, nie mam wykształcenia muzycznego :P

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#294 Post autor: Wojteł » ndz lis 11, 2012 18:35 pm

Ale żeby żeby znać nazwy pianino i fortepian, to chyba nie trzeba mieć szkoły muzycznej :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#295 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 18:39 pm

Wojtek pisze:Ale żeby żeby znać nazwy pianino i fortepian, to chyba nie trzeba mieć szkoły muzycznej :wink:
Ja tam znam tylko takie nazwy jak syntezator i komputer. :P :wink:

"Dreamsand Miracles" też przesłuchałem później jeszcze raz i... Nie chcę nikogo urazić i trochę mi głupio, że nie potrafię wyłapać takich rzeczy jak na recenzenta i miłośnika muzyki filmowej przystało, ale gdybyście mi nie napisali, że to jest temat przewodni to ja bym go nigdy nie wyłapał i bym żył w przekonaniu, że fanfara jest głównym motywem. :(

Templar

#296 Post autor: Templar » ndz lis 11, 2012 18:43 pm

hp_gof pisze:Chciałbym przypomnieć, że głównym tematem filmu są marzenia i wiara dzieci w tytułowych Strażników, a nie film akcji z superbohaterami.
A tak w ogóle to jakieś potwierdzenie tego? Nikt z nas jeszcze filmu nie widział, za dużo o nim nie czytałem, ale wszystkie opisy jak i sam tytuł skupiają się na Strażnikach, także ja tam uważam, że jednak ich temat jest bardziej główny, ale dokładnie to będziemy wiedzieć jak się film zobaczy :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#297 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 18:47 pm

hp_gof pisze:Chciałbym przypomnieć, że głównym tematem filmu są marzenia i wiara dzieci w tytułowych Strażników, a nie film akcji z superbohaterami.
Jeszcze wyjdzie pod koniec filmu taki twist, że tytułowi Strażnicy tak naprawdę nie istnieje i wszystko co widzieliśmy było wizjami dziecięcej fantazji. :wink:

hp_gof

#298 Post autor: hp_gof » ndz lis 11, 2012 19:09 pm

Pisząc piano nie mam na myśli pianino, tylko fortepian, ale przyzwyczaiłem się używać angielskiego określenia na fortepian, czyli 'piano' i go używam ;)
Desplat powiedział, że główny temat posłużył jako baza piosenki i oficjalnie ten motyw marzeń czy jak to tam nazwać jest motywem głównym, a to że fanfara się bardziej rzuca w uszy, to już inna sprawa. Po prostu można uznać, że są dwa główne motywy i tyle.

hp_gof

#299 Post autor: hp_gof » pn lis 12, 2012 20:17 pm

Kolejny klip, tym razem z utworem "Busy Workshop" ;)
http://www.youtube.com/watch?v=vHWjxDTWU4k
I następny:
http://www.youtube.com/watch?v=EMgmpbfDrLE

hp_gof

#300 Post autor: hp_gof » wt lis 13, 2012 08:28 am

Nie będzie uznane za trolling, jeśli powiem, że nie mam już większych zastrzeżeń co do piosenki? :P Wreszcie mi się jej słucha w pełni przyjemnie :) No, dzisiaj oficjalna premiera score'u! A a tydzień film w kinach w USA :)

ODPOWIEDZ