Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » pn lis 05, 2012 20:53 pm
Tomek pisze:Pamiętam jak przed premierą Batman Begins ktoś do sieci wpuścił nowy "temat" Batmana Hansa, który się okazał bodajże jak kojarzę jakąś muzyką trailerową. Ale wielu ludzi się nabrało

ja też to pamiętam, numer był znacznie lepszy niż... zresztą:
http://www.youtube.com/watch?v=UALDMUPvGhQ 
-
Tomek
- Redaktor Kaktus
-
Kontakt:
Już nie mówiąc o tym, że sam go mi chyba nawet przesłałeś

-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » pn lis 05, 2012 20:57 pm
Paweł Stroiński pisze: Kto sądzi, że to brzmi jak Zimmer, chyba w życiu nie słyszał Wywiadu z wampirem Goldenthala...
To teraz to brzmi jak "Wywiad z wampirem".

#WinaHansa #IStandByDaenerys
-
Tomek
- Redaktor Kaktus
-
Kontakt:
kiedyśgrześ pisze:Tomek pisze:Pamiętam jak przed premierą Batman Begins ktoś do sieci wpuścił nowy "temat" Batmana Hansa, który się okazał bodajże jak kojarzę jakąś muzyką trailerową. Ale wielu ludzi się nabrało

ja też to pamiętam, numer był znacznie lepszy niż... zresztą:
http://www.youtube.com/watch?v=UALDMUPvGhQ 
Dzięki za linka

Tak, kawał niezłego przebojowego grania

-
DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
autor: DanielosVK » pn lis 05, 2012 21:02 pm
Nie brzmi jak "Wywiad z wampirem", ale stylistycznie i pomysłowo jest to dużo bliższe Goldenthalowi niż Zimmerowi, z którym to nie ma kompletnie nic wspólnego, poza samym faktem wykorzystania skrzypiec.
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
-
Adam
- Jan Borysewicz
znamy już cenę polskiego wydania standardowego - ~ 77 zł. cena wydania specjalnego jeszcze nieznana. wydawca Universal Music Polska - premiera 11/12.12.2012. powaliło ich z tą ceną - taniej będzie sprawdzić z usa
Ścieżka dźwiękowa filmu The Hobbit: An Unexpected Journey dostępna będzie zarówno w wersji elektronicznej, jak i na dwupłytowym albumie. Specjalne wydanie płyty zawierać będzie także dodatkowe sześć ścieżek, rozszerzony indeks wyszukiwania (siedem pozycji) i dodatkowe opisy. Wydawnictwo dostępne będzie w Polsce od 11 grudnia 2012.
The Hobbit: An Unexpected Journey to muzyka napisana przez zdobywcę Oscara, Howarda Shore’a, zarejestrowana w słynnym londyńskim Abbey Road studio z udziałem London Philharmonic Orchestra. Dodatkowo na płycie znajduje się piosenka Song of the Lonely Mountain napisana i wykonana przez Neila Finna (Crowded House). The Hobbit: An Unexpected Journey to pierwsza część filmowej trylogii Petera Jacksona (twórcy wcześniejszej trylogii Władca Pierścieni), której premiera odbędzie się 14 grudnia 2012 (UK).
Muzyka Howarda Shore’a napisana do Władcy Pierścieni wykonywana była podczas wielu koncertów na całym świecie. W 2003 r. Shore dyrygował chórem i Nowozelandzką Orkiestrą Symfoniczną podczas światowej premiery The Lord of the Rings Symphony w Wellington (Nowa Zelandia). Od tamtej pory utwór wykonano ponad 140 razy przez najlepsze orkiestry świata. Stał się też punktem wyjścia do napisania książki Music of The Lord of the Rings Films.
„Chciałem wrócić choć na chwilę do pobudzającej wyobraźnię rzeczywistości Śródziemia” – mówił kompozytor. „Kiedy miałem dwadzieścia lat, przeczytałem wszystkie książki Tolkiena, wśród nich także Hobbita. Jego wielka miłość do natury, do zieleni nadal głęboko we mnie rezonuje”.
„Współpraca z Howardem Shorem przy filmie Hobbit była ekscytująca dla nas wszystkich. Jego sława i styl pracy w dużym stopniu inspirowały nas. Czekamy już na kolejny etap tej podróży, której pierwszy rozdział udało nam się wspólnie zrealizować” – mówił Jason Linn, prezes WaterTower Music.
Jeden z najbardziej aktywnych, poważanych i docenianych twórców muzycznych i dyrygentów, Howard Shore, współpracował z Peterem Jacksonem przy trylogii Władca Pierścieni. Muzyka z tych filmów jest uważana dziś za jedno z jego największych dokonań. Zdobył za nią trzy nagrody Akademii Filmowej, dwie za Najlepszą Oryginalną Muzykę, jedną za Najlepszą Oryginalną Piosenkę. Shore zdobył także za swoją działalność wiele innych nagród i wyróżnień, m.in. cztery nagrody Grammy i trzy Złote Globy.
The Hobbit: An Unexpected Journey – soundtrack wydany przez Decca Records poza USA i WaterTower Music na terenie USA będzie miał swoja premierę w Polsce 11 grudnia 2012.
Zdobywca Oscarów, Peter Jackson, powraca z nowym filmem The Hobbit: An Unexpected Journey, pierwszą z trzech części filmowej adaptacji powieści J. R. R. Tolkiena pt. Hobbit. Trzy filmy opowiadają historię dziejącą się w Śródziemiu sześćdziesiąt lat przed akcją Władcy pierścieni, którą Jackson sfilmował wcześniej, a której finał, Władca pierścieni: Powrót Króla zdobył wiele Oscarów.
Produkcja New Line Cinema i Metro-Glodwyn-Mayer Pictures (MGM) jest pierwszą częścią trylogii Petera Jacksona, zdobywcy Oscarów za trylogię Władca Pierścieni. Scenariusz Hobbita jest autorstwa Fran Walsh, Philippy Boyens, Petersa Jacksona i Guillermo del Toro. Jackson jest również producentem filmu, wraz z Carolynne Cunningham, Zane Weiner i Fran Walsh. Producenci wykonawczy to Alan Horn, Toby Emmerich, Ken Kaminis i Carolyn Blackwood, a Boyens i Eileen Moran - współproducenci.
NO CD = NO SALE
-
lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Cztery Oscary, nie trzy: dwa za muzykę i dwa za piosenkę - chyba, że czegoś nie pamiętam ...
Tylko On, Williams John

Tylko on, Elton John

-
Kaonashi
- Joe Hisaishi
autor: Kaonashi » śr lis 07, 2012 15:38 pm
lis23 pisze:Cztery Oscary, nie trzy: dwa za muzykę i dwa za piosenkę - chyba, że czegoś nie pamiętam ...
Fail. Trzy.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
-
Templar
autor: Templar » śr lis 07, 2012 15:44 pm
lis23 pisze:Cztery Oscary, nie trzy: dwa za muzykę i dwa za piosenkę - chyba, że czegoś nie pamiętam ...
Jeden za piosenkę.
-
lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Byłem pewien, że " May It Be " też ma Oscara ...
Tylko On, Williams John

Tylko on, Elton John

-
Kaonashi
- Joe Hisaishi
autor: Kaonashi » śr lis 07, 2012 15:56 pm
lis23 pisze:Byłem pewien, że " May It Be " też ma Oscara ...
Tylko nominacja. A jeśli nawet ta piosenka dostałaby Oscara to i tak laureatem nie byłby Shore, bo jej nie napisał.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
-
Paweł Stroiński
- Ridley Scott
-
Kontakt:
autor: Paweł Stroiński » śr lis 07, 2012 16:00 pm
Dokładnie, kompozycja jest Enyi, nie Shore'a.
-
Krelian
- Ghostwriter znanego twórcy
autor: Krelian » śr lis 07, 2012 17:51 pm
oby nie było za dużo tych kopiuj-wklej fragmentów w muzyce

-
Paweł Stroiński
- Ridley Scott
-
Kontakt:
autor: Paweł Stroiński » śr lis 07, 2012 17:52 pm
Oby nie, ale kawałek i tak świetny