Dan Romer & Benh Zeitlin - Beasts of the Southern Wild

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

Re: Dan Romer & Benh Zeitlin - Beasts of the Southern Wild

#16 Post autor: DanielosVK » czw paź 11, 2012 17:37 pm

Tak więc jestem już po dwóch odsłuchach i muszę potwierdzić, że to bardzo urocza muzyka. :)

To, co w niej urzeka, to szczerość, osiągnięta przez prostotę melodii, świetnie tutaj działającą i świetnie zorkiestrowaną. Czuć w tym score taką spontaniczność i naturalność, której w większości ostatnio brak w muzyce filmowej, więc cieszy, że jeszcze coś takiego można usłyszeć.
Jeśli jednak spojrzeć na to z drugiej strony, album jest bardzo krótki i muzyki jest na nim w sumie bardzo mało, przez co pojawia się pytanie - czy jest tu do czego wracać? "Once There Was a Hushpuppy" to piękny utwór, do którego będę wracał z chęcią, ale reszta to głównie minutowe tracki, które, choć śliczne, niewiele sobą prezentują wyrwane z kontekstu. Potrafię jednak przymknąć na to oko, bo to właściwie tylko zachęca do słuchania całego albumu, którego słucha się bez cienia znudzenia, wszak jest krótki i bardzo przyjemny, a muzyka urzeka brzmieniem i szczerością emocji.
Bez wątpienia najmilsze zaskoczenie w tym roku (w zasadzie to jedyne, ale nie szkodzi). Rozum waha się między 3,5/5, a 4/5, ale w tym wypadku serce mi trochę pomaga i gdy słyszy ten optymizm płynący z tej muzyki, zdecydowanie nakazuje dać tę wyższą ocenę. Ale to przecież nie ma większego znaczenia, prawda? :)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#17 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 11, 2012 18:06 pm

Właśnie film wchodzi do kina i zdaje się być jedyną nowością godną uwagi, więc może warto wybrać się do kina? :) Wtedy też widząc jak muzyka funkcjonuje w filmie mógłbyś spokojnie wystawić to 4/5. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#18 Post autor: DanielosVK » czw paź 11, 2012 18:14 pm

Ależ ja to 4 wystawiam spokojnie, bo tę muzykę odczuwam bardziej sercem niż rozumem. :)
Fe.

Mefisto

#19 Post autor: Mefisto » pt paź 12, 2012 01:09 am

DanielosVK pisze:przez co pojawia się pytanie - czy jest tu do czego wracać?
Do całego albumu - krótszy od paru utworów Hornera czy Zimmera, więc myślę, że to nie strata czasu :>

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#20 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 12, 2012 01:33 am

Zwykle krytykuje albumy, że są zbyt długie, ale w tym przypadku, naprawdę ten soundtrack jest za krótki. W sumie tylko "Once There Was A Hushpuppy" trwa ile trwać powinno, a tak to reszta po prosu ucieka, zbyt szybko się kończy, aby można było się w pełni cieszyć. Co nie zmienia faktu, że to wartościowa muzyka i ma prawo zauroczyć. :)

Templar

#21 Post autor: Templar » pt paź 12, 2012 14:40 pm

A ja w niedzielę idę do kina, znowu wygrałem 2 bilety :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#22 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 12, 2012 14:42 pm

Coś ta częstotliwość Twego wygrywania biletów skłania mnie do teorii spiskowych, że shakowałeś system. Wnioskuję, że na następny tydzień też będziesz miał "wygrane" bilety? :P

Templar

#23 Post autor: Templar » pt paź 12, 2012 14:46 pm

Kilka lat temu to wygrywałem praktycznie w każdym tygodniu bilety do kina albo do teatru i do tego jeszcze jakieś gry :D Z 6 lat temu na pikniku jednym wygrałem 20 gier na PC jednego dnia, ledwo się zabrałem z nimi do domu :D :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#24 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 12, 2012 14:46 pm

A w Lotto grasz? :P Mówię Ci, jedź do Vegas i zawojujesz tam bardziej niż Rain Man. :wink:

Templar

#25 Post autor: Templar » pt paź 12, 2012 14:48 pm

Wawrzyniec pisze:A w Lotto grasz? :P
W Lotto rzadko, przy dużych kumulacjach czasem puszczam, ale się nie udało nigdy szóstki trafić, tylko trójkę 3 razy miałem i raz czwórkę, a no i w zdrapkach Lotto 2 razy wygrałem po 100zł ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#26 Post autor: DanielosVK » pt paź 12, 2012 15:22 pm

Mefisto pisze:
DanielosVK pisze:przez co pojawia się pytanie - czy jest tu do czego wracać?
Do całego albumu - krótszy od paru utworów Hornera czy Zimmera, więc myślę, że to nie strata czasu :>
No i tak też napisałem, album jest na tyle krótki, ładny i przyjemny, że chętnie go sobie czasem całego puszczę.
Fe.

Templar

#27 Post autor: Templar » ndz paź 14, 2012 20:38 pm

Świetny film, polecam obejrzeć :) Co do muzyki w filmie to też nie ma co się przyczepić, bardzo mi się podobała w scenie jak pokazywali te "święto" w Bathtub (utwór "The Bathtub" na płycie) i w ostatniej scenie jak Hushpuppy idzie z gromadką ludzi ("Once There Was a Hushpuppy", które leci też jeszcze na napisach końcowych). Ode mnie 4,5 za muzykę w filmie, a samego albumu muszę jeszcze posłuchać ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#28 Post autor: Wojteł » ndz paź 28, 2012 02:59 am

Świetny soundtrack, na pewno będzie wysoko w moim tegorocznym Topie :)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#29 Post autor: Mystery » ndz paź 28, 2012 10:36 am

Wojtek pisze:Świetny soundtrack, na pewno będzie wysoko w moim tegorocznym Topie :)
U mnie Cloud Atlas i Skyfall ostatnio go wykurzył, choć jeszcze może powalczy o ogon stawki z "Lo Imposible" :wink:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#30 Post autor: DanielosVK » ndz paź 28, 2012 10:49 am

U mnie jest to no. 2 roku, póki co. Niepozorna i skromna muzyczka, ale jakże kolorowa, emocjonalna i pobudzająca wyobraźnię. :)
Fe.

ODPOWIEDZ