Gdzie i jak kupować?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Gdzie i jak kupować?

#691 Post autor: Adam » pt wrz 07, 2012 13:51 pm

większości płyt nie mają, o czym dowiadujesz się po msc czy dwóch od zamówienia. uaktualnianie bazy chyba robią raz na 10 lat. a ta płyta nie jest tanio, tylko raczej drogo, bo to jest legalne wydanie koreańskie. na ebayu są one po 13-14$. "te same" tylko że japońskie są po 25-30$. są jeszcze 3 wersje legalne, ale jest ich najmniej, wietnamskie, jakościowo najgorsze pod względem poligafii. cała reszta poza tym to bootlegi.
Ostatnio zmieniony pt wrz 07, 2012 13:58 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#692 Post autor: Kaonashi » pt wrz 07, 2012 13:58 pm

No właśnie, bo tak nie ma okładki tracklisty, ale cena jest i do koszyka można dodać :roll:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#693 Post autor: Adam » pt wrz 07, 2012 14:00 pm

wszystkie płyty Hisaishiego z bajek Miyazakiego są wydane przez Universal Music Korea na ich teren - na ebayu 13/14$. Przy kodzie kreskowym jest info "not for sale in Japan". to samo jest z plyktami Hisaihiego wydanymi przez Universal Japan ostatnio, z którym ma kontrakt od dawna - wszystkie mają koreańskie legalne zamienniki. raz tańsze, ale papier jest ciut gorszej jakości. choć np ja mam Departures z Universal Korea i nie widzę wizualnie żadnej róznicy poza czcionką koreańską zamiast japońskiej w porównaniu do wydania Universal Japan.

nie kupuj żadnych azjatyckich płyt w polskich sklepach żebyś się nie naciął.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

#694 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » pt wrz 07, 2012 14:15 pm

Adam pisze:jak ktoś ma oryginał niech sprawdzi matrixa i po sprawie. skąd wiadomo że to co tam sprzedają to fejk?
Bo sprawdziłem to organoleptycznie :) Porównywanie matrixów możesz sobie między buty włożyć, bo wydanie The Thing niczego takiego nie posiada. Są zbiory cyferek, które są zgodne z oryginałem, a i owszem, tylko co z tego, skoro krój czcionki jest inny, niż Varesowy? Do tego w miejscu, w którym naniesiono numery, płyta jest bardzo przezroczysta. Czcionka na okładce też jest lipna, a ta , która jest na kodzie kreskowym, to zupełna porażka, wystarczy porównać cyfrę 6 z jakimkolwiek wydaniem oryginalnym. Folia , w jaką była zapakowana płyta, to trochę lepsze wydanie opakowania, jakie możesz kupić na sztuki, aby swoje najcenniejsze płyty uchronić przed kurzem :) O jakości samego krążka nie wspominam, bo zwyczajnie czuć, że to nie jest oryginalne tłoczenie. Płyta jest leciutka i giętka. Można było zrobić badania papieru i porównać z pierwszym lepszym wydaniem Varese z tamtego czasu, tylko po co :) Przecież od razy widać, że to LIPA. Na zdjęciach z FSM widać jeszcze coś, co od razu wskazuje na podróbę,a co to jest... sami zgadnijcie :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#695 Post autor: Adam » pt wrz 07, 2012 14:17 pm

a no fakt teraz zauwazyłem ten post tam.. zonk widać od razu że fejk. kolejny chytrus się naciął. za darmo by chcieli rarytasy w folii :roll:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#696 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » pt wrz 07, 2012 14:19 pm

Kaonashi pisze:Pewnie już było takie pytanie, ale co sądzicie o Fan.pl? Znalazłem tam kilka ciekawych płyt jak choćby Nausicaa za 70 zł. Coś dziwnie tanio.
Oprócz tego, że z dostępnością towaru jest różnie, to możesz się zdziwić , gdy się okaże, że połowa zamówionych płyt, a jak będziesz miał szczególnego pecha, to nawet więcej jest , delikatnie to ujmując, używana, jeżeli wiesz co mam na myśli :) Rysy, paluchy i tym podobne sprawy. Aha, jeżeli jesteś foliowym fetyszystą, to lepiej też tam nie kupuj bo rzadko, która płyta, przychodzi w oryginalnym celafonie :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#697 Post autor: Adam » pt wrz 07, 2012 14:21 pm

a masz oryginał tego? tam serio nie ma ifpi? widziałem doskonałe podróbki ale nie słyszałem żeby udało się komuś matrixa dać w fejkach tego samego - i po tym się poznawało od razu że fejk.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#698 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » pt wrz 07, 2012 14:29 pm

Nie mam akurat tego tytułu, ale mam Masade, czy Conana Destroyera, wydane w ten sam sposób co The Thing i IFPI tam nie ma. IFPI ma już Legend, ale to też lipa, z tego co pamiętam, numer ten był tylko na srebrnej części płyty,a nie było drugiego na plastiku. Dokładnie już nie pamiętam co tam wynalazłem , bo meila z listą 'nieścisłości' , które wysłałem do gościa, od którego nabyłem płyty, dawno wywaliłem. Pamiętam tylko, że poligrafia i czcionka były już lepiej zrobione, ale na moje fachowe oko, to i tak było za mało :wink:

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#699 Post autor: Althazan » pt wrz 07, 2012 14:52 pm

Adam pisze:a masz oryginał tego? tam serio nie ma ifpi?
ipfi jest drukowane na dyskach dopiero od któregoś tam roku. Stare wydanie nie mają ifpi.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#700 Post autor: Adam » śr paź 03, 2012 19:40 pm

czy ktoś ma doświadczenia w kupowaniu z EU i/lub z USA dużych plakatów (wymiary ok. 90-100 na 60-70 cm LUB 60-70 na 90-100 cm)? chodzi mi o jakieś fajne sklepy, info o wysyłce, cle - wiadomo że to będzie duża tuba... itp.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#701 Post autor: Althazan » śr paź 03, 2012 20:51 pm

Plakaty sprowadzałem. Przychodzi tak jak wszystko inne. No chyba, że drogi, to Ci pewnie oclą. Ja bardzo drogich nie kupowałem, tylko do około $60.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#702 Post autor: kiedyśgrześ » ndz lis 25, 2012 10:53 am

kupował ktoś na czeskim klonie Allegro?

http://aukro.cz/
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#703 Post autor: Bucholc Krok » ndz lis 25, 2012 14:17 pm

A co tam mają takiego ciekawego, czego nie ma u nas? :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#704 Post autor: kiedyśgrześ » ndz lis 25, 2012 18:06 pm

u nas jest wszystko, tylko trochę drogo :P

http://aukro.cz/listing/user.php/run?ca ... d=11666601
Obrazek

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#705 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » ndz lis 25, 2012 18:23 pm

Ciekawe tylko, ile liczą sobie za przesyłkę do Polski i jaki jest koszt przelewu bankowego do Republiki Czeskiej. Może się okazać, że jak się wszystko podliczy, to wyjdzie tyle samo, co u nas :)

ODPOWIEDZ