HANS ZIMMER - MAN OF STEEL (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: HANS ZIMMER - MAN OF STEEL (2013)

#181 Post autor: Koper » pn lip 23, 2012 19:20 pm

niech chłopina na brzozy uważa, jak tak lata. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#182 Post autor: kiedyśgrześ » pn lip 23, 2012 19:35 pm

Mam przed sobą ekspertyzę słynnego amerykańskiego naukowca z której jasno wynika, że to niemożliwe aby Superman po zderzeniu z brzozą stracił płetwę :!:
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#183 Post autor: Wojteł » pn lip 23, 2012 20:02 pm

Mówię wam, że to majtki są :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Mefisto

#184 Post autor: Mefisto » wt lip 24, 2012 03:09 am

albo po prostu dupa mu odpadła

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#185 Post autor: bartex9 » wt lip 24, 2012 11:50 am

No i niech mi ktoś powie, że temat Williamsa nie pasuje do tego filmu :D

http://www.youtube.com/watch?v=SGYvRHTv ... r_embedded

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#186 Post autor: DanielosVK » wt lip 24, 2012 12:12 pm

Puścił bąka w czasie lotu, a pod wpływem nagłej zmiany ciśnienia metan zmienił się w ciało stałe i spadł.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

hp_gof

#187 Post autor: hp_gof » wt lip 24, 2012 12:15 pm

bartex9 pisze:No i niech mi ktoś powie, że temat Williamsa nie pasuje do tego filmu :D

http://www.youtube.com/watch?v=SGYvRHTv ... r_embedded
Wg mnie średnio pasuje. Dosyć groteskowo. Tzn. wiadomo, że Williams też by był w stanie napisać do tego filmu muzykę, on potrafi wszystko, ale z drugiej strony miał już swoją szansę, wykorzystał ją, zrobił cudo i jest git. Teraz robimy restart serii i z założenia poszukujemy czegoś nowego. Czy jest sens powtarzać w kółko to samo? Jeśli temat Supermana ma być wałkowany przez najbliższe kilkadziesiąt lat w kółko to wolę, żeby każda nowa seria miała coś nowego do zaoferowania, również w kwestii muzyki. A nie, Williams naznaczył teren i wara innym kompozytorom. Przecież wiadomo jak w praktyce wygląda zapożyczanie oryginalnego motywu od innego twórcy - nowy kompozytor nie jest w stanie dopasować do niego całego scoru, bo nie jest tamtym kompozytorem, a poza tym od samego początku ma trochę związane ręce i ograniczone pole działania, bo główny motyw narzuca coś innego. A tak to może pójść w totalnie innym kierunku i stworzyć inną, nową jakość. Niekoniecznie lepszą, ale nową. Bo ja mówię o restarcie serii, co innego kontynuacja istniejącej serii, chociaż Desplat odciął się od swojego poprzednika i stworzył kawał dobrej muzy do New Moon (nie kręci mnie Bella's Lullaby Burwella) - tak też można, a w przeciwnym wypadku byłoby wałkowanie tego samego w kółko. Oczywiście, motyw Supermana jest już klasyką, ale cokolwiek Hansu by z nim nie zrobił to i tak byłby zlinczowany za zbezczeszczenie tematu Williamsa ;) A o Williamsie nikt nie zapomni, spokojnie!

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#188 Post autor: bartex9 » wt lip 24, 2012 12:44 pm

Oczywiście zgadzam się z Tobą. Zarzuciłem tym linkiem bardziej w odpowiedzi na wcześniejsze głosy, że temat Williamsa w ogóle nie pasuje do "mrocznej" konwencji filmu, co wg mnie jest kompletną bzdurą. Ma on ogromny potencjał i wielkie pole do popisu w przypadku różnych aranżacji. Może w tym filmiku nie brzmi to najlepiej no ale jest to mimo wszystko dzieło fana. Mimo, ze strasznie mi szkoda motywu Johna bo stał się on kultowy i jest dla mnie sam w sobie synonimem Supermana, to jak pomyślę co mógłby z nim zrobić Zimmer to chyba nawet dobrze się stało, że zostawi go w spokoju...

hp_gof

#189 Post autor: hp_gof » wt lip 24, 2012 12:53 pm

A wyobrażasz sobie za 10-20 lat restart Harry'ego Pottera z/bez Hedwig's Theme? W sumie mogliby zrobić bez, bo i przy oryginalnej serii już takie przypadki bywały :mrgreen: Chociaż nie wyobrażam sobie kolejnej 8-filmowej produkcji, raczej coś w rodzaju trylogii, w której głównym wątkiem jest samo poszukiwanie horkruksów z krótkim prologiem odnośnie tego co się wydarzyło wcześniej :P Albo może najpierw zrobią prequel jak Voldy był pierwszy raz u władzy :P No jestem ciekaw pomysłów WB na zbijanie kasy w perspektywie najbliższych lat :mrgreen: Na razie jest jeszcze za wcześnie, muszą 10 razy sprzedać 'starą' serię :P

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#190 Post autor: kiedyśgrześ » wt lip 24, 2012 13:14 pm

Nie wiem o co chodzi z tym problemem ścieżki Williamsa z zapowiadaną "mrocznością", tak jakby Big John do pierwszego filmu nie napisał jednego z... niech będzie, najmroczniejszych tematów w swojej karierze, próbka w pierwszej minucie klipu, ten temat pojawia się we wszystkich czterech filmach w różnych wariacjach i nigdy nie jest "jasno" :? :P

http://www.youtube.com/watch?v=gXYj8nChItw

co więcej, okazuje się, że można być "mrocznym" nie nadużywając subwoofera :P

Edit: w tej scenie słychać tych samych kilka nut w adaptacji Thorne'a

http://www.youtube.com/watch?v=sfe5drzy ... re=related
Obrazek

Mefisto

#191 Post autor: Mefisto » wt lip 24, 2012 13:34 pm

hp_gof pisze:wiadomo, że Williams też by był w stanie napisać do tego filmu muzykę, on potrafi wszystko
A potrafi jeździć na bicyklu jednocześnie żonglując ośmioma piłeczkami, grając w szachy i pisząc nowe nuty?

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#192 Post autor: DanielosVK » wt lip 24, 2012 14:00 pm

I polizać się w łokieć?
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#193 Post autor: Wawrzyniec » czw lip 26, 2012 21:23 pm

Superman łapie stopa :? :shock: Hm, to trochę tak jakby Bill Gates poszedł do Media Marktu kupować laptop po przecenie i najlepiej na raty. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#194 Post autor: Templar » czw lip 26, 2012 21:25 pm

Wawrzyniec pisze:Superman łapie stopa :? :shock: Hm, to trochę tak jakby Bill Gates poszedł do Media Marktu kupować laptop po przecenie i najlepiej na raty. :?
Kryzys Panie, kryzys, trzeba wszystko oszczędzać, nawet swoje supermoce :P

Wraith
Szofer w RCP

#195 Post autor: Wraith » czw sie 02, 2012 16:56 pm

hp_gof pisze:Przecież wiadomo jak w praktyce wygląda zapożyczanie oryginalnego motywu od innego twórcy - nowy kompozytor nie jest w stanie dopasować do niego całego scoru, bo nie jest tamtym kompozytorem, a poza tym od samego początku ma trochę związane ręce i ograniczone pole działania, bo główny motyw narzuca coś innego.
Jest ciężko się dopasować, ale z pewnością nie jest to niemożliwe. Weźmy taki Predators Debneya. Może nie jest wybitny, ale całkiem porządny. To samo z Superman Returns Ottmana.
Wawrzyniec pisze:Superman łapie stopa :? :shock: Hm, to trochę tak jakby Bill Gates poszedł do Media Marktu kupować laptop po przecenie i najlepiej na raty. :?
Kłania się Superman II. Co więcej - scena wyglądała dość podobnie. Z tą różnicą, że szalała śnieżna zawierucha ;)

Aha - co to znaczy "mroczny"? Teraz każdy film jest lepszy od poprzednika bo jest bardziej mroczny :P

Zablokowany