Bo powiedzmy sobie szczerze, Williamsa i Zimmera znam lepiej niż Howarda i HorneraWawrzyniec pisze:Dobrze, tylko dlaczego w takim razie przywołujesz Williamsa i Zimmera?Czy choć raz nie może to być np. Horner i Howard?
DARIO MARIANELLI - ANNA KARENINA (2012)
-
hp_gof
Re: DARIO MARIANELLI - ANNA KARENINA (2012)
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Toż to prawie dwie doby od mojego ostatniego postu, ad hominem, bardzo nieładnie, ja mam tak tylko do kompozytorów, nie wspominając o tym, że pan to ja jestem tylko dla nieprzyjaciółPaweł Stroiński pisze:Jeszcze nie ma, ale przynajmniej, z wyjątkiem pana Grzesia, toczy się bardzo ciekawa dyskusja, rzadkość na tym forum.
Retrospekcja na trzeźwo wyszła nienajgorzej, do rzeczy, związuje końcówki, które świadomie lub nie pominąłem
Po pierwsze do Wojtka w sprawie struktury allegra sonatowego, nie zgadzam się, że tyczy się to wyłącznie wersji orkiestrowych, mniej lub bardziej dosłownie ta technika wykorzystywana jest w muzyce tak zwanej popularnej powszechnie i takoż samo w filmówce traktowanej jako całość partytury: przedstawienie > przetworzenie > powtórka, nie specjalnie kojarzę przypadki pozbawione repetytywności stąd przedszkole i jak wcześniej to, że dla ciebie przetworzenie tematu jest cudowne, nie oznacza, że jest ono cudowne obiektywnie, a temat ma jakiekolwiek znaczenie, tutaj dowód można przeprowadzić jak mniemam tylko przez powszechność, a skoro ja się nie zgadzam, powszechności brak
Do hp_gofa, to, że nie uznajesz definicji przez negację, nie oznacza, że w logice takiej techniki od tysiącleci się nie stosuje, pierwszy przykład z brzegu http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowód_nie_wprost , jak widać wystarczy jedynie wykazać, że mój argument o „bylejakości” jest nieprawdziwy, żeby mnie pogrążyć, komuś się to udało? Da się to w ogóle zrobić w przypadku medium postrzeganego jedynie subiektywnie?
Odrzucam argument o negacji wszystkiego, nie prawda, w tym wątku neguje jedynie umiejętności kompozytorskie, niech będzie
Do Tomka, nie podoba mi się gdy nazywa się mnie trollem, prawdopodobnie dlatego, że temu określeniu zazwyczaj towarzyszy… nic
Do Danielosa, w sumie twój poprzedni argument z innej dyskusji o tym, żebym nie pił, bardziej pasował do sobotnio/niedzielnych okoliczności
Do Pawła: Why so serious
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Struktura muzyki filmowej jest zupełnie inna niż struktura allegra sonatowego. To jedno. Drugie, w muzyce popularnej jest wykorzystywana struktura A-B-A, tak zwanej pieśni.
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Paweł Stroiński pisze:Struktura muzyki filmowej jest zupełnie inna niż struktura allegra sonatowego. To jedno. Drugie, w muzyce popularnej jest wykorzystywana struktura A-B-A, tak zwanej pieśni.
kiedyśgrześ pisze:mniej lub bardziej dosłownie
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Ale struktura A-B-A nie wychodzi poza etap ekspozycji 
Jedyne, co się dzieje w piosenkach to najwyżej zmiana tonacji tak naprawdę.
O strukturze muzyki filmowej planuję się kiedyś wypowiedzieć w dużo dłuższym tekście i to na przykładzie kilku kompozytorów (pewniaki to Williams i Goldsmith)
Jedyne, co się dzieje w piosenkach to najwyżej zmiana tonacji tak naprawdę.
O strukturze muzyki filmowej planuję się kiedyś wypowiedzieć w dużo dłuższym tekście i to na przykładzie kilku kompozytorów (pewniaki to Williams i Goldsmith)
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
No jakPaweł Stroiński pisze:Ale struktura A-B-A nie wychodzi poza etap ekspozycji![]()
No ekstraPaweł Stroiński pisze:O strukturze muzyki filmowej planuję się kiedyś wypowiedzieć w dużo dłuższym tekście i to na przykładzie kilku kompozytorów (pewniaki to Williams i Goldsmith)
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Muzyka filmowa zupełnie inaczej układa tematy.
-
hp_gof
O ja pierdykam, niezły przepych 
Dario jest na liście

Bo ten wcześniejszy jest straszny:

Dario jest na liście

Bo ten wcześniejszy jest straszny:

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Przepych przepychem ale sensu i zasad perpsektywy to na górnym posterze próżno szukać 
A to AK na dolnym to jakby film był o jakimś superherosie
A to AK na dolnym to jakby film był o jakimś superherosie
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
hp_gof
Żeby dostać Oscara za scenografię, nie trzeba się martwić o perspektywę
Przepych wystarczy 
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Jeśli okładka będzie z tego górnego plakatu to może być ok., ale coś mi się zdaje, że ją przytną, aby jeszcze bardziej wyeksponować Najtlejke.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
-
hp_gof
Żyrandole są boskie. Oby ich za bardzo nie ucięli. Kirę mogą podciągnąć do góry, no problem 
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Dla mnie mogliby ją w ogóle wyciąć, ale trochę kreacji szkoda. 
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
6 minutowa scena z filmu:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... uHt-AHujsU
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... uHt-AHujsU
-
hp_gof
Dziwny ten film/klip. to w tle to muza Marianelliego czy ktoś rozpoznaje jakąś muzykę źródłową? Kocham brytyjski akcent i generalnie ich interakcje podczas dialogów, sposób wypowiadania kwestii etc. Dopiero po chwili rozpoznałem, że tam był Jude Law
Ale ten film taki trochę... teatralny. Zobaczymy całość.