THE AMAZING SPIDERMAN (2012) - JAMES HORNER

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: THE AMAZING SPIDERMAN (2012) JAMES HORNER?

#526 Post autor: lis23 » czw cze 21, 2012 12:27 pm

Nie mam nawet karty debetowej ;)
ja przez wiele lat płyty kupowałem w MM po m.w. 47-49 zł, teraz to koszt ok. 52 zł, ogólnie teraz już nie kupuję wielu płyt, tylko nowości Williamsa ;), ostatni mój Zimmer to " Kod Da Vinci " lub BB ( nie pamiętam, co wyszło później ) a Horner to " The Legend of Zorro ".
No i nie mam też dobrego sprzętu audio, ot, zwykła wieża Philipsa sprzed 15 lat z zepsutym laserem i z podłączoną doń nagrywarka DVD w roli odtwarzacza CD ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#527 Post autor: kiedyśgrześ » czw cze 21, 2012 12:27 pm

15$ za płytę to nie tak drogo? W USA na półce są 1/3 tańsze na otwarcie!
Sami krezusi w mordę wasza mać :) Gdy wydaję pięć dych na pojedynczą płytę, to aż mnie dziąsła bolą :) Nie te czasy! 75 PLN pudełkowy zestaw StarWars, osiem płyt, 290 PLN 56 płyt w limitowanym boxie Deutsche Grammophon, za takie pieniądze się kupuje :)

Z Amazonem nadal nie jest najgorzej, brytyjski gniecie darmową wysyłką do PL przy zakupach powyżej ~130 PLN
Obrazek

hp_gof

#528 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 12:45 pm

Mystery Man pisze: "There’s a brilliant score from James Horner too. For the first time in many a year, you may be humming a superhero film theme tune on the way home. But it’s not just about the fanfare. Horner also comes up with a gloriously brutal soundscape for the Lizard"
Raczej się zgodzę, choć po jednym odsłuchu ciężko mi wyłapać motyw(?) Lizarda. Ale główny motyw, fakt, da się nucić, choć na początku mimo że go bez problemu wyłapałem, trudno mi go było powtórzyć. Ale na płycie powtarza się na tyle często, że jak dojdziesz do jej końca to już zagwizdać umiesz :)
kiedyśgrześ pisze:Z Amazonem nadal nie jest najgorzej, brytyjski gniecie darmową wysyłką do PL przy zakupach powyżej ~130 PLN
Wiadomo, że nie jest najgorzej, wiadomo że korzysta się z darmowej wysyłki przy większych zakupach (bo po co kupować pojedynczą płytę i dopłacać do wysyłki) - ale ceny płyt skoczyły w górę tak czy siak. No i funt poszedł w górę. Nowości, chociażby z brzegu biorąc Batman i Spiderman kosztują ok. 10 funtów, kiedyś takie rzeczy kosztowały max. 8,99GBP, w promocjach jeszcze taniej. Różnica niewielka, ale przy wyższym kursie niż kiedyś no to nie opłaca się za 55zł tej płyty sprowadzać, bo za identyczną cenę kupisz w Polsce, szkoda zachodu. A kiedyś by wychodziło nawet niecałe 4 dychy, jakby dobrze poszukać. Oszczędzić 15 zeta na nówce, to nie jest zły interes, ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#529 Post autor: lis23 » czw cze 21, 2012 12:51 pm

A te 55 zł zza granicy przy 52 zł w Polsce to już zbyt dużej różnicy nie ma ;), więc nowości chyba się nie opłaca sprowadzać, no chyba że danej płyty nie ma w naszym kraju.

hp_gof

#530 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 12:52 pm

Więc o tym właśnie mówię.

Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

#531 Post autor: Cisek » czw cze 21, 2012 12:53 pm

To ja tylko pozwolę sobie dopowiedzieć do tematu Amazona, że ostatnio coraz częściej zdarza się im wysyłać płyty rozfoliowane i z popękanymi pudełkami, co jest mocno wkurzające. Jeszcze przy jakichś starociach bym zrozumiał, ale dostałem otwarte i poniszczone Prometeusza i Śnieżkę :? .
Tak więc Spidey'a polecamy z polskiej dystrybucji ;).
Obrazek

hp_gof

#532 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 13:07 pm

To ja zamówiłem kiedyś z amazon.co.uk kilka płyt, bo były naprawdę po parę groszy w porównaniu z cenami polskimi: HP1, Pana Lisa i Avatara, to wrzucili to z jeszcze jedną książką, którą też kupiłem do kartonowej tektury tworzącej 'opakowanie', z czego to 'opakowanie' przyszło otwarte :D a płyty były bez folii + plastikowe opakowanie Avatara jest najbardziej zarysowane (ale to są delikatne rysy na plastiku), Pan Lis idealny, Harry Potter ma jedną szramę na plastiku. Za to Królowa Desplata, którą zapakowali oddzielnie przyszła w folii w stanie idealnym :P Wniosek? Desplaty dochodzą w najlepszym stanie, Williamsy i Hornery nie mają w sortowni takiego uznania :P
PS. Ale generalnie zauważyłem, że na wyspach chyba w ogóle nie foliują płyt, bo w Irlandii w normalnym sklepie stacjonarnym np. hmv płyty nie mają folii, mają tylko poprzyklejane naklejki na górze i na dole, żeby się opakowania nie dało otworzyć plus ewentualnie są umieszczone w plastikowych blokadach.

Templar

#533 Post autor: Templar » czw cze 21, 2012 13:14 pm

O jak mnie te naklejki wkurzają na płytach, czasem to tak mocnego kleju użyją, że się muszę kilkanaście minut ze spirytusem męczyć by to zmyć :evil:

hp_gof

#534 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 13:19 pm

No właśnie. Spirytusem. Ja kiedyś użyłem zmywacza do paznokci i... po plastikowym opakowaniu :P Został biały ślad. A zrobiłem tak, bo zapomniałem jak to się kończy + zmywaczem genialnie schodził klej z okładki książki. Ale książka to książka :P

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#535 Post autor: lis23 » czw cze 21, 2012 13:20 pm

Co to jest " kartonowa tektura "? :P :mrgreen:
ja mam parę płyt z USA ( min. " HP 2 ", " Złap Mnie, Jeśli Potrafisz ", " Gejszę " i " Munich " ) i płyty były tak ciekawie zaklejone taką taśmą, tyle ze ja miałem płyty zakupione w Stanach przez osobę z rodziny i wysłane do Polski w paczce, przy okazji ;)

Templar

#536 Post autor: Templar » czw cze 21, 2012 13:31 pm

hp_gof pisze:No właśnie. Spirytusem. Ja kiedyś użyłem zmywacza do paznokci i... po plastikowym opakowaniu :P Został biały ślad. A zrobiłem tak, bo zapomniałem jak to się kończy + zmywaczem genialnie schodził klej z okładki książki. Ale książka to książka :P
Ja jakiś czas temu kupiłem zmywacz do kleju, chciałem nalepkę ze spodu laptopa zmyć, nakładam to, czekam 10 minut, dobra ścieram, nalepka ładnie zeszła, ale po 5 minutach jak mi to wyschło to prawie zawału dostałem, jedna wielka biała plama na obudowie :evil:

hp_gof

#537 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 13:33 pm

lis23 pisze:Co to jest " kartonowa tektura "? :P :mrgreen:
No dobra, pospieszyłem się :P W sensie, że z tektury zrobili takie pseudoopakowanie/pudełko, posklejane taśmą. Bo normalnie to wysyłają w tekturowej kopercie i jest luksus. A tu musieli większą ilość płyt wrzucić do czegoś innego, to se sklecili takie badziewie :P

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#538 Post autor: kiedyśgrześ » czw cze 21, 2012 13:37 pm

a może któryś kolega ma patent na usuwanie marketowej blachy z wewnątrz książki, tak żeby jej nie uszkodzić :?: :P
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#539 Post autor: lis23 » czw cze 21, 2012 13:43 pm

hp_gof pisze: Raczej się zgodzę, choć po jednym odsłuchu ciężko mi wyłapać motyw(?) Lizarda. Ale główny motyw, fakt, da się nucić, choć na początku mimo że go bez problemu wyłapałem, trudno mi go było powtórzyć. Ale na płycie powtarza się na tyle często, że jak dojdziesz do jej końca to już zagwizdać umiesz :)
Przecież główny motyw pojawia się już w pierwszym utworze a potem jest obecny w różnych aranżacjach 9 tylko tej najczystszej jego formy jest za mało ), ja go wyłapałem niemal od razu, nawet po samplach :P

hp_gof

#540 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 13:57 pm

Czy Ty dokładnie czytasz moje posty? :mrgreen: Przecież napisałem, że główny motyw bez problemu rozpoznałem, miałem jedynie lekki problem, żeby go dokładnie zapamiętać i zanucić, ale po dojściu do końca płyty już to czyniłem bez problemu, więc zgadzam się z fragmentem recenzji mówiącym o tym, że da się go zanucić po wyjściu z kina. Co nie zmienia faktu, że nie kojarzę motywu Lizarda. Bo przecież motyw Lizarda nie jest głównym motywem.

ODPOWIEDZ