Najlepszy motyw Alexandre'a Desplat
Re: Najlepszy motyw Alexandre'a Desplat
z Kandydatem Desplat postąpił identyko jak kiedyś Dżon w ET. temat pojawiał się tam stopniowo po kilka nut coraz dłuższy by w całości 1 raz pojawić się w filmie dopiero przy przelocie na tle księżyca. W idach było kilka wejśc w filmie, a na końcu pojawił się w całości, jak to nazwałeś "sklejony". także temat przewodni i tyle. jeden z najlepszych traków i powinien być nie temu że to utwór, tylko właśnie temat przewodni. A kilka nut Jokera to też temat przewodni, choć w ogóle niewyszukany, fakt 

#FUCKVINYL
- Wojteł
- John Williams
Adam pisze:z Kandydatem Desplat postąpił identyko jak kiedyś Dżon w ET. temat pojawiał się tam stopniowo po kilka nut coraz dłuższy by w całości 1 raz pojawić się w filmie dopiero przy przelocie na tle księżyca.
Ale temat Williamsa był o wiele bardziej złożony - u Desplata temat składa się z powtarzanych 3 dźwięków

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
Wojtek EPIC FAIL. a co powiesz na temat z Jaws?
kontynuować?
złożonośc nie ma nic do rzeczy...

kontynuować?

#FUCKVINYL
Wiesz ile razy się pojawia w filmie? Ja pamiętam tylko dwa - raz leci króciutki kilkunastosekundowy fragment 'The Campaign' na perkusji na początku filmu, a potem już w ostatniej scenie otwierający film utwór 'The Ides of March'. I dosłyszy ten motyw w tych scenach tylko osoba, która zna ten score. 'The Candidate' leci już w napisach w fajnej aranżacji. Dopiero jak się jeszcze bardziej wsłuchasz, to wyczaisz główny motyw w scenach, gdzie podłożone są utwory 'Doubt' i końcóweczka 'The Betrayal'.
Jest to motyw główny tego filmu, zgadzam się; zgadzam się również z tym, że sprawdza się w filmie (jak już go ktoś w nim łaskawie zauważy, a muzyki w filmie jest bardzo mało), ale żeby był jednym z najlepszych w karierze Desplata? Choć nie ma głowy do ponadczasowych tematów, to pisał lepsze od tego. Tak jak Wojtek zauważył - to tylko 3-4 dźwięki. Prostota nie jest zła, ale wolałem na liście umieścić dużo bardziej złożone melodie. To już ta głupia prostacka Tamara jest lepiej rozwinięta. i dlatego ona jest na liście, choć nikt (łącznie ze mną) na nią zagłosuje, a Idy Marcowe nie są. Amen
Jest to motyw główny tego filmu, zgadzam się; zgadzam się również z tym, że sprawdza się w filmie (jak już go ktoś w nim łaskawie zauważy, a muzyki w filmie jest bardzo mało), ale żeby był jednym z najlepszych w karierze Desplata? Choć nie ma głowy do ponadczasowych tematów, to pisał lepsze od tego. Tak jak Wojtek zauważył - to tylko 3-4 dźwięki. Prostota nie jest zła, ale wolałem na liście umieścić dużo bardziej złożone melodie. To już ta głupia prostacka Tamara jest lepiej rozwinięta. i dlatego ona jest na liście, choć nikt (łącznie ze mną) na nią zagłosuje, a Idy Marcowe nie są. Amen

- Wojteł
- John Williams
Adam pisze:Wojtek EPIC FAIL. a co powiesz na temat z Jaws?![]()
kontynuować?złożonośc nie ma nic do rzeczy...
Proszę bardzo. Czemu Epic Fail? przecież powiedziałem, że to nie jest wadą, zresztą sam chciałem przytoczyć temat z Jaws. Jak ktoś tu zaliczył EPIC FAILa, to jedynie Ty, na siłę starając się wbić mi szpilę

A teraz proszę, kontynuuj, jak znasz jeszcze jakieś fajne 3, dwu, jedno, albo 0,5 nutowe motywy, to wymieniaj

- Wojteł
- John Williams
Temat z Terminatora był o wiele bardziej złożony od wszystkich trzech wymienionych, jeśli by brać pod uwagę ilość użytych dźwięków
a temat Jokera to jest dla mnie taki raczej sound design, więc jego przemilczę

To że motyw Jokera jest fajny i dobrze sprawdza się w filmie, to nie oznacza że jest jednym z najlepszych motywów Zimmera. Tego się nawet zanucić nie da, może zagwizdać. To to nawet melodia nie jest. To jest dźwiękonaśladownictwo, a nie melodia. Przed chwilą była dyskusja o brzmieniu nowego Supermana - o tęsknocie za motywami, za orkiestrą, którą wypiera elektronika i sound design. Szczerze? Ja jak mam do wyboru takie czterodźwiękowe pierdu pierdu z Id Marcowych, to wolę napisany od niechcenia The Homecoming albo The Adventure Continues niejakiego Johna W. i choć napisał on wiele legendarnych motywów w swojej karierze (swoją drogą nie wiem jak facet to robi), a tu od niechcenia tworzy równie dobre kawałki, to to aż chce się śpiewać, nucić, zapamiętać, widać w tym kunszt, a motyw z The Candidate to zwykła prosta namiastka tematu. Fajnie się słucha, ale nic poza tym. Zajął drugie miejsce w naszym plebiscycie na utwór roku, ok, zgadzam się, ale najlepszym motywem w karierze Desplata nie jest, a gdyby był, to byłby wstyd, bo Desplata stać na lepsze, bardziej złożone i yntelygentne, subtelne melodie.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Hp_gofie, zdarzyło mi się nucić Why So Serious pod prysznicem, naprawdę! 

Bo Desplat nie sra genialnymi tematami w takiej ilości jak Williams i nie opiera całego na nich score'u i wszystko tak kamufluje, żeby ledwo co było słychać i pochowa tyle subtelnych melodyjek w swojej dyskografii, że potem ankietę ciężko jest zrobić. Takie życie. I tak zawsze wygra Wong Chia Chi's Theme, więc co tak żałujecie tych Id Marcowych?Templar pisze:Lipa ta ankieta i tyle
Zazdroszczę. Ja próbowałem robić sztuczkę Jokera z ołówkiem, ale nie znalazłem chętnychPaweł Stroiński pisze:Hp_gofie, zdarzyło mi się nucić Why So Serious pod prysznicem, naprawdę!

E tam, prostota najlepsza:
Dum-dum, dum-dum, dum-dum…
Dum-dum, dum-dum, dum-dum…
- Wojteł
- John Williams
O przepraszam. Da się.hp_gof pisze:To że motyw Jokera jest fajny i dobrze sprawdza się w filmie, to nie oznacza że jest jednym z najlepszych motywów Zimmera. Tego się nawet zanucić nie da, może zagwizdać.
iiiiiIIIIIIIIIIIIIII DAaaaaaam ...... IIIIIIIIIIIII DAAAAAAAAm tutum tutum tutututu tutum tutum tutututu

ja się zastanawiam czy to nie jest przypadkiem lekki pastisz Desplat na minimalizm - w kółko powtarzane dwa dźwięki (b, g, potem jeszcze c i f), więc cechy minimalizmu spełnia - prostota, przejrzystośc harmoniczna, repetytywność, no ścieżka idealna na obecne czasyhp_gof pisze: a motyw z The Candidate to zwykła prosta namiastka tematu. Fajnie się słucha, ale nic poza tym. Zajął drugie miejsce w naszym plebiscycie na utwór roku, ok, zgadzam się, ale najlepszym motywem w karierze Desplata nie jest, a gdyby był, to byłby wstyd, bo Desplata stać na lepsze, bardziej złożone i yntelygentne, subtelne melodie.

Na co dzień narzekacie, że Desplat plumka. Jak wybrałem bardziej charakterystyczne motywy, które da się nawet zanucić i zapamiętać, to k**** nie pasuje i wyskakujecie mi tu z minimalizmem. Nie da się z Wami dojść do porozumienia, no k**** nie da się, po prostu nie da... 

- Wojteł
- John Williams
hp_gof pisze:Na co dzień narzekacie, że Desplat plumka. Jak wybrałem bardziej charakterystyczne motywy, które da się nawet zanucić i zapamiętać, to k**** nie pasuje i wyskakujecie mi tu z minimalizmem. Nie da się z Wami dojść do porozumienia, no k**** nie da się, po prostu nie da...
e e e spokojnie, normalnie jak Wawrzek w temacie o Hansie. Po mojemu ankieta spoko, tylko że połowy z tych ostów nie kojarzę. Wiem, Fail, ale Desplat miał od 2008 takie tempo, że nie byłem w stanie nadążyć za nim.