Tylko żartowałem BucholcBucholc Krok pisze:Ale przez proxy to tylko wówczas, gdy nie mogę w ogóle wejść na stronę? Zresztą jak złożę zamówienie to mogą mi skasować, gdy zobaczą, że jest z EU? Słyszałem, że niektóre sklepy z ciuchami tak robią.
Gdzie i jak kupować?
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Re: Gdzie i jak kupować?
-
Templar
Ewentualnie Polamer, podajesz ich adres (Chicago), a oni odsyłają do Polski, przy małych paczkach to jakieś $20 będzie kosztować 
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Ale po co to w ogóle? Po grzyba zablokowali akurat te tytuły?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
LicencjaBucholc Krok pisze:Ale po co to w ogóle? Po grzyba zablokowali akurat te tytuły?
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
To niech zablokują wszystkie. I tak partolą niemożebnie. 
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Kupowałeś coś przez nich... pytam czy sprawdzeniTemplar pisze:Ewentualnie Polamer, podajesz ich adres (Chicago), a oni odsyłają do Polski, przy małych paczkach to jakieś $20 będzie kosztować
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
I jak to wysyłają? Paczka idzie jak prywatna czy firmowa?
-
Templar
Ja nie kupowałem, miałem parę razy to zrobić, ale za każdym razem znalazłem w ostatniej chwili jakiegoś miłego człowieka na eBayu, który zgodził się wysłać paczkę do Polskikiedyśgrześ pisze:Kupowałeś coś przez nich... pytam czy sprawdzeni![]()
Oni sami dostarczają, ich kurier, co do cła, to podobno jak się zadeklaruje do $35, czy ile tam ten limit teraz wynosi to nawet laptopy i inne drogie sprzęty przechodzą, choć od czasu do czasu celnicy coś tam zatrzymują.Bucholc Krok pisze:I jak to wysyłają? Paczka idzie jak prywatna czy firmowa?
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
No to drogiej wysyłki nie da się uniknąć. Sklep -> koszta wysyłki -> pośrednik -> koszta wysyłki kurierem + koszty pośredniczenia.Templar pisze:Oni sami dostarczają, ich kurier
Czyli jak się im napisze, żeby za dużą wartość nie podawali to to zrobią? Chyba skorzystam z ich usług.co do cła, to podobno jak się zadeklaruje do $35, czy ile tam ten limit teraz wynosi to nawet laptopy i inne drogie sprzęty przechodzą, choć od czasu do czasu celnicy coś tam zatrzymują.
Albo trzeba przeprosić się z SAE... 
-
Templar
Przecież jak podasz na Amazonie adres amerykański to nie doliczają opłat celnych, a Polamer z tego co wiem to pakuje twoją paczkę w jeszcze jedno pudło i tam podają wartość, którą Ty chcesz. Tylko może być problem, bo celnicy tam mają skanery przecież i widzą co w środku i jak np. będzie laptop za 10k, a ty dasz $35 to mogą ją przetrzymać. Wtedy ludzie polecają podać wyższą wartość, ale nadal mniejszą niż oryginalna i powiedzieć, że uszkodzony i do tego jeszcze od znajomegoBucholc Krok pisze:Czyli jak się im napisze, żeby za dużą wartość nie podawali to to zrobią? Chyba skorzystam z ich usług.W sumie powinno wyjść taniej. Chociaż może nie do końca, bo Amazon wziąłby ze 20$ na opłaty celne. To się chyba bardziej opłaci przy większych zakupach.
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Ooo.. prędzej wesz zacznie kasłać.Althazan pisze:Albo trzeba przeprosić się z SAE...
To chyba jeszcze zależy od stanu?Templar pisze:Przecież jak podasz na Amazonie adres amerykański to nie doliczają opłat celnych,
a Polamer z tego co wiem to pakuje twoją paczkę w jeszcze jedno pudło i tam podają wartość, którą Ty chcesz.
Tak, ale przy przedmiocie, który sprawdzałem w Amazonie pobrałby on kwotę na opłaty celne ok. 20$, czyli tyle, ile wzięłaby ta firma za pośrednictwo. W tym przypadku chyba nie ma sensu bawić się z pośrednikiem.
Ale paczka i tak pewnie by była otwarta, a w paczce... rachunek ze sklepu, skoro pośrednik zostawia oryginalne opakowanie. Poza tym chyba celnicy znają tę firmę..Tylko może być problem, bo celnicy tam mają skanery przecież i widzą co w środku i jak np. będzie laptop za 10k, a ty dasz $35 to mogą ją przetrzymać. Wtedy ludzie polecają podać wyższą wartość, ale nadal mniejszą niż oryginalna i powiedzieć, że uszkodzony i do tego jeszcze od znajomego
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Czy jeśli w trackingu widzę coś takiego jak "departure scan" (podana dokładna godzina) to znaczy, że paczka powinna tego dnia opuścić daną lokację?