Marek Łach pisze:Uff... Ledwo dosłuchałem do końca. Nie wiem, co powiedzą o tym Marvelowcy, ale moim zdaniem to jest żenujące, że przy tak barwnym projekcie kompozytor nie jest w stanie wykrzesać z siebie minimum inspiracji, żeby stworzyć choćby parę nut zapadających w pamięć. Po odsłuchu albumu Intrady nie został mi w pamięci praktycznie ŻADEN fragment (to krótkie heroiczne ostinato na miejscu Silvestriego wstydziłbym się czynić motywem głównym). Nie ma w Avengersach nic charakterystycznego, nic świeżego, nic co usprawiedliwiałoby 70 minutowy album. Ostatni utwór miałby potencjał, ale w sumie nie zmierza do niczego ciekawego...
Nie ma też niczego, co usprawiedliwiałoby lenistwo Silvestriego. Ta ścieżka to poziom najbardziej wtórnych autopilotów Goldsmitha z końca lat 90-tych. Zero inwencji, jechanie z zamkniętymi oczami na jednym schemacie, który w przekonaniu autora pasuje do każdego typu filmu.
Wynocha z taką papką, Silvestri. 2/5
przykre jest to że Silvestr w chwili obecnej jest najbardziej upadłym kompozytorem z wielkich nazwisk ALE w rankingu tych które CIĄGLE mają wielkie hity kinowe na kontach regularnie. przez kilka ostatnich lat konsekwentnie nie słuchałem klipów z wydawanych 99% scorów. robiąc wyjątki na bondy i tym podobne megahity. w tamtym roku postanowiłem zacząć słuchać klipów z powodu braku czasu na pozniejsze słuchanie częsci albumów. no i zaczęło sie - potc4, szerloki itp. teraz to samo z avengers, a wczesniej z black gold. mam pecha bo decyzja z słuchaniem klipów dała efekt tego że klipy albumów które słuchałem okazywały się szmirami w całości póxniej.. klipy rozbudzały nadzieje w każdym z tych przykładów (no poza potc4 i szerlokiem 2 ofkors). zatem powracam do mojej zasady nie słuchania klipów - ulegne tylko prometeuszowi, bondowi i hobbitowi w tym roku. będzie mniej rozczarowań. Avengers obok Hunger Games to największy niewypał roku niestety.
zaraz zacznie się ujadanie hejterów, ale fakty są jakie są i tym pytaniem spuszcze zasłonę milczenia na avengers... czy zatem obecnie w hollywood to tylko Brajan ma progres twórczy?