JAMES NEWTON HOWARD - THE HUNGER GAMES
Re: JAMES NEWTON HOWARD - THE HUNGER GAMES (2012)
kiepskawo że takie marne chwyty pijarowe stosuje 

#FUCKVINYL
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Byłem dzisiaj na pokazie i mam trzy dobre wiadomości 
1 - film nie przypomina w niczym Zmierzchu
2 - w filmie nie ma żadnych piosenek, z wyjątkiem napisów końcowych
3 - muzyka jest BARDZO dobra. Różnorodna, nienachalna (są momenty gry ciszą), mocno tematyczna, często wzruszająca, choć wcale nie przesłodzona. Szczególnie dwa tematy sprawiły, że przeszły mnie prawdziwe ciary. Nie chcę niczego spoilerowac, ale scena z paradą rydwanów nie byłaby nawet w jednej czwartej tak okazała, gdyby nie James Newton Howard
W kilku utworach pojawiają się chóry.
Jako że JNH dobrze kompiluje swoje płyty, przypuszczam że te 45 minut będzie wyśmienitą ucztą (w filmie muzyki jest oczywiście więcej).

1 - film nie przypomina w niczym Zmierzchu
2 - w filmie nie ma żadnych piosenek, z wyjątkiem napisów końcowych
3 - muzyka jest BARDZO dobra. Różnorodna, nienachalna (są momenty gry ciszą), mocno tematyczna, często wzruszająca, choć wcale nie przesłodzona. Szczególnie dwa tematy sprawiły, że przeszły mnie prawdziwe ciary. Nie chcę niczego spoilerowac, ale scena z paradą rydwanów nie byłaby nawet w jednej czwartej tak okazała, gdyby nie James Newton Howard

Jako że JNH dobrze kompiluje swoje płyty, przypuszczam że te 45 minut będzie wyśmienitą ucztą (w filmie muzyki jest oczywiście więcej).
Ostatnio zmieniony śr mar 21, 2012 21:08 pm przez Pawel P., łącznie zmieniany 2 razy.
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Nie wiem, kim Ty jesteś, ale obyś miał rację. 

Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
Cóż za score, Howard Shore.
to zobacz kto jest autorem co 2 wywiadu z vipami na onecie, to zobaczysz kto to jest i będziesz wiedział że ma racje 
dzieki za info Pawel. to jednak czekam nascore

dzieki za info Pawel. to jednak czekam nascore

#FUCKVINYL
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Aleś mnie podpromował Adam
)
Naprawdę warto czekać na tę płytę, ale jak to bywa, pewnie nie wszystkim się spodoba. Mnie cieszy, że na pewno spodoba się mnie
Pozdrowienia

Naprawdę warto czekać na tę płytę, ale jak to bywa, pewnie nie wszystkim się spodoba. Mnie cieszy, że na pewno spodoba się mnie

Pozdrowienia

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Hm, to ja też liczę, że tajemniczy znajomy Adama ma rację.
Mam spore oczekiwania względem tego score'u.

#WinaHansa #IStandByDaenerys
Chyba przecież byłeś na piwie po KFMF w zeszłym roku? Jeżeli tak, to Pawła powinieneś pamiętaćWawrzyniec pisze:Hm, to ja też liczę, że tajemniczy znajomy Adama ma rację.Mam spore oczekiwania względem tego score'u.

Paweł, ale smaku mi narobiłeś - dzięki!

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Byłem na FMFie na piwie, mimo że ja piłem Campari
I Pawła naturalnie kojarzę, tylko sobie żartuję.
Przy czym smaka też mam teraz wielkiego. Najpierw "The Hunger Games" potem "Ta śnieżka z Kristen Stewart". JNH ma naprawdę szansę szybko zamazać ten gorszy poprzedni rok.

Przy czym smaka też mam teraz wielkiego. Najpierw "The Hunger Games" potem "Ta śnieżka z Kristen Stewart". JNH ma naprawdę szansę szybko zamazać ten gorszy poprzedni rok.
- muaddib_dw
- Zdobywca Oscara
A skoro tak to także i mnie, od początku byłem dobrej myśli i za to i nie tylko w weekend wypijemyPawel P. pisze:Aleś mnie podpromował Adam)
Pozdrowienia

- muaddib_dw
- Zdobywca Oscara
Maciej miał ostro w czubie na naszym spotkaniu nie dziwota więc, że mało pamiętaAlthazan pisze:Chyba przecież byłeś na piwie po KFMF w zeszłym roku? Jeżeli tak, to Pawła powinieneś pamiętaćWawrzyniec pisze:Hm, to ja też liczę, że tajemniczy znajomy Adama ma rację.Mam spore oczekiwania względem tego score'u.
Paweł, ale smaku mi narobiłeś - dzięki!

The movie is quite ok, but the score is pretty low key, drum heavy once the games begin but there really isn't any kind of thrilling action music, nor does the movie have any such scenes. All action is seconds long, not even minutes. I couldn't hear any kind of identity theme for Katniss, maybe on the album there will be one more audible, but there was some heroic track with some choir when the tributes make their first entrance in the great hall, though it sounded generic. All in all, this didn't turn out to be the kind of movie where we get an amazing adventure score. I don't think JNH's late arrival to the scene is to blame, because obviously Gary Ross decided to use the music to a minimum and most key moments in the film are scoreless. Anyway, at least the movie is good.
#FUCKVINYL
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Kompletnie odmienne odczucia miałem. Nie tylko ja - znajoma dziennikarka, która przed seansem napalała się na OST z piosenkami (nie słucha klasycznej muzyki filmowej), powiedziała mi: "Miałeś rację, dobry kompozytor".Adam pisze:dla równowagi opinia z fsm.. oj robi się ciekawa konkluzja
The movie is quite ok, but the score is pretty low key, drum heavy once the games begin but there really isn't any kind of thrilling action music, nor does the movie have any such scenes. All action is seconds long, not even minutes. I couldn't hear any kind of identity theme for Katniss, maybe on the album there will be one more audible, but there was some heroic track with some choir when the tributes make their first entrance in the great hall, though it sounded generic. All in all, this didn't turn out to be the kind of movie where we get an amazing adventure score. I don't think JNH's late arrival to the scene is to blame, because obviously Gary Ross decided to use the music to a minimum and most key moments in the film are scoreless. Anyway, at least the movie is good.
Nie określiłbym tej muzyki jako "amazing adventure score", choć temat z parady spełnia wszelkie kryteria przebojowości i epickości. Ale poczułem magię Jamesa Newtona Howarda.
Dodam, że film faktycznie dobry.
A co niektórzy w zeszłym roku obwieszczali, że "Howard się skończył"... Ten gościu jest za inteligentny i utalentowany, żeby się kończyć tak szybko
Ino, żeby dostawał jeszcze bardziej intrygujące projekty do roboty niż filmy pod nastolatków (mimo faktycznie dość dobrych recenzji jakie ma "Hunger Games" a i ta Śnieżka po drugim zwiastunie wygląda na coś nieco bardziej ambitnego niż zwykle, przynajmniej w sferze wizualnej).

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
,Tomek pisze:A co niektórzy w zeszłym roku obwieszczali, że "Howard się skończył"...
Ale po co ta zabawa w kurtuazje? Przecież dobrze wiemy, kto to wygłaszał. Zresztą określenie "się skończył" jest jednym z najczęściej używanych na forum, zaraz po "epic fail". I ja zawsze byłem przeciwny tej modzie, takiego szybkiego spisywania kompozytora na straty po gorszym roku. I też liczę, że James Newton Howard w tym roku pokaże wszystkim na co go stać i to nie jeden raz.

- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Odnosząc się jeszcze do tego komentarza po angielsku, faktycznie nie jest to film, w którym dostajemy "epic adventure score". Bo nie ma nic wspólnego z beztroskim kinem przygodowym. Sytuacja, w jakiej znajdują się bohaterowie, jest tak naprawdę sytuacją potworną, okrutną, całkowicie nieludzką - i muzyka JNH znakomicie to oddaje. Co nie oznacza, że sama jest odhumanizowana i bezduszna. Przeciwnie. Ale na pewno nie jest to „Water Horse” czy „Waterworld”. Chwilami kojarzyło mi się z pracami a la „Defiance”, ale tylko chwilami - mnogość użytych przez kompozytora środków wyrazu sprawia, że jest tu o wiele wiele bardziej różnorodnie 
Największym zaskoczeniem jest chyba temat, niech będzie, że "leśny", który pojawia dwukrotnie na początku filmu. Właściwie nie wiem, co o nim myśleć, bo czegoś takiego u JNH jeszcze nie słyszałem. Mimo wszystko mam nadzieję, że na płycie pojawi się tylko raz

Największym zaskoczeniem jest chyba temat, niech będzie, że "leśny", który pojawia dwukrotnie na początku filmu. Właściwie nie wiem, co o nim myśleć, bo czegoś takiego u JNH jeszcze nie słyszałem. Mimo wszystko mam nadzieję, że na płycie pojawi się tylko raz