MARC STREITENFELD - PROMETHEUS (2012)
- Wojteł
- John Williams
Re: Ridley Scott & Streitenfeld - PROMETHEUS (2012)
Ale w 2000 roku nikt nie walił filmów za dwieście milionów, dopiero gdzieś tak od 7 lat zaczęli szaleć z budżetami, więc Gladiator był jednym z droższych filmów. Dla porównania Star Warsy i Władca Pierścieni kręcone w tamtym czasie miały budżet w granicach 300 mln na 3 części 

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
W 1978 (Obcy 1) baryłka ropy kosztowała coś 13$, w 2004 (AVP) ponad 50$, dzisiaj prawie 130$.Templar pisze:No chyba jednak nie, najlepszy wynik to miał póki co AvP - $172,544,654, no ale cały czas kręcili je, bo były małe budżety, jedynka 11 mln, trójka 50 mln, także zyski były jednak spore. A tu przy Prometeuszu 200 mln $ budżetu? Oj, cienko to widzę, bardzo cienko.Wojtek pisze:Nie bądź taki pewien, Alien to dochodowa "franczyza"
Obcy kosztował prawie 850 000 baryłek ropy
AVP – 1 200 000 baryłek
Prometeusz – 1 550 000 baryłek
Z takiego porównania wynika, że Prometeusz nie jest nawet dwa razy droższy od Aliena numer 1, a przecież można do porównania przyjąć powszechnie uznawany nośnik wartości, czyli złoto

Obcy - 57 000 oz
AVP – 146 000 oz
Prometeusz – 121 000 oz
Pal licho aberrację z AVP, Prometeusz ponownie zaledwie plus minus dwa razy droższy od Alien.
W taki sam sposób oczywiście można liczyć zyski.
I po cóż machnąłem ten post, ano po to, żeby jeszcze bardziej zakręcić wam w głowach, a co

To jeszcze dodaj do tego, że w 1979 cena zaczęła szybko rosnąć i w 1980 baryłka była już 2 razy droższa, na film dawali kasę jak była tańsza, a jak czerpali z niego zyski to już była droższakiedyśgrześ pisze:W taki sam sposób oczywiście można liczyć zyski.

- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Templar dzisiaj uncja złota kosztuje około 1600 $ gdy Fox wykładał pieniądze na Prometeusza kosztowała prawie 2000 $ można się tak bawić bez końca, jednak nie można rzucić okiem na boxoffice i porównywać nagie liczby w czambuł, nie ma łatwo 
Edit: Korekta, max w widełkach kole 1900 $/oz

Edit: Korekta, max w widełkach kole 1900 $/oz
Ostatnio zmieniony ndz mar 18, 2012 21:14 pm przez kiedyśgrześ, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Normalnie jesteście niesamowici. Temat o ciekawie zapowiadającym się filmie i mocno kontrowersyjnej do niego ścieżce dźwiękowej, zamieniliście na dyskusję o ekonomii. 

#WinaHansa #IStandByDaenerys
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Wszystko przez Misteryego i jego optymistyczny ogląd świata 

Tak czy siak, wystarczy popatrzeć na to jak zarabiały ostatnie filmy Scotta, IMO Ridley skończył się i to będzie klapa taka jak Robin Hood. Prawdę mówiąc wolałbym Camerona przy Prometeuszu, dla mnie Aliensy były lepsze od Alienakiedyśgrześ pisze:Templar dzisiaj uncja złota kosztuje około 1600 $ gdy Fox wykładał pieniądze na Prometeusza kosztowała prawie 2000 $ można się tak bawić bez końca, jednak nie można rzucić okiem na boxoffice i porównywać nagie liczby w czambuł, nie ma łatwo

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Nawet nie prowokuj. Słynna dysputa co jest lepsze "Alien" czy "Aliens" to "Wojna 30letnia" naszych czasów. Jedna z majwiększych wojen wyznaniowych dziejów. Lepiej jej tutaj nie toczmy.Templar pisze:Prawdę mówiąc wolałbym Camerona przy Prometeuszu, dla mnie Aliensy były lepsze od Aliena

- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
E tam wielka wojna, ja was pogodzę, najlepszy jest oczywiście Obcy do potęgi trzeciej Davidka 

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Goldenthal, kurwa.kiedyśgrześ pisze:E tam wielka wojna, ja was pogodzę, najlepszy jest oczywiście Obcy do potęgi trzeciej Davidka

Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
Dupa tamkiedyśgrześ pisze:E tam wielka wojna, ja was pogodzę, najlepszy jest oczywiście Obcy do potęgi trzeciej Davidka

- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Pamiętam gdy pierwszy raz widziałem Trójkę: Co to kur było? Co to kur za muzyka? Kto to do kur jest ten Goldenthal? Gdzie jest Horner? Przez lata mi się odmieniło 

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Goldenthal megakult. 

Fe.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Ale my tutaj mówimy także o filmach, a nie samej muzyce. Chociaż jeżeli mam być szczery to nie miałbym nic przeciwko, gdyby do "Prometeusza" za temp track robił "Alien 3" Goldenthala. Taki postmodernistyczny soundtrack najlepiej by oddał klimat, bo dzisiaj inaczej się nie da.
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Nie zgadzam się, Adam użył określenia Dark Ambient o ile pamiętam i właśnie w tą stronę powinien pójść Szofer, najlepiej niech zapomni o żywych instrumentach i sobie tam w midi skrobnie co mu dusza podpowie, zobaczymy, posłuchamy