JOHN CARTER - Michael Giacchino

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: JOHN CARTER - Michael Giacchino

#586 Post autor: Ghostek » sob mar 10, 2012 17:42 pm

Koper pisze:Pan Józek z Chociul po dużej ilości bimbru też leży na ziemi gdy jego świadomość hasa po Marsie. :mrgreen:
Ale pana Józka, z całym szacunkiem do jego narkotycznych stanów, nie posądzą o plagiat. ;P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#587 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 10, 2012 23:35 pm

Ja pójdę we wtorek do kina, gdyż wtedy jest "Kinotag", a więc najtańsze bilety. Ale seans naturalnie nocny. Ja tylko na takie chodzę. 8)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#588 Post autor: Templar » sob mar 10, 2012 23:41 pm

Wawrzyniec pisze:Ale seans naturalnie nocny. Ja tylko na takie chodzę. 8)
A co tam u Was w salach okna mają i w dzień za jasno? :mrgreen: :mrgreen:

Ja w poniedziałek idę drugi raz, szkoda, że 2D nigdzie nie ma, bo chciałbym teraz skupić się na detalach, a do tego wersja 2D lepsza :P

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#589 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 10, 2012 23:47 pm

9,767,000 $ w piątek w stanach, z prawie 4-ch tysięcy kin
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#590 Post autor: Ghostek » ndz mar 11, 2012 00:03 am

Ale bieda. Ciekawe czy wyjdą ponad kreskę w samych UeSach :)
Obrazek

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#591 Post autor: DanielosVK » ndz mar 11, 2012 00:04 am

Templar pisze:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#592 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 11, 2012 00:06 am

DanielosVK pisze:
Templar pisze:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Po prostu lubię nocne seanse. Lubię noc. Dzień jest od pracowania i spania, noc od czerpania radości z życia. 8)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#593 Post autor: Ghostek » ndz mar 11, 2012 00:25 am

Wawrzyniec pisze:
Po prostu lubię nocne seanse. Lubię noc. Dzień jest od pracowania i spania, noc od czerpania radości z życia. 8)
Widzisz, u mnie jest całkiem odwrotnie. Ja swoją pracę najczęściej zaczynam po południu, a kończę... no cóż, czasami rano ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#594 Post autor: kiedyśgrześ » ndz mar 11, 2012 00:27 am

Ghostek pisze:Ale bieda. Ciekawe czy wyjdą ponad kreskę w samych UeSach :)
Przychód być może, a gdzie zysk :?: Przecież te liczby to wpływ do kas, a nie procentowy zwrot, który trafia w ręce producentów :)
Ktoś tu w ogóle się orientuje jaki plus minus procent wpływów z pojedynczego seansu wraca na konto producentów filmu, a ile zostaje dla operatora, bileterki, właścicieli kina itd. :?:
Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#595 Post autor: kiedyśgrześ » ndz mar 11, 2012 04:47 am

Ok. Na tą chwilę już wiem, że w Polsce (dane 2009, wystarczy) do dystrybutora idzie około 40% zysków z kasy (to się zmienia w czasie, najpierw 50% po odjęciu VAT, a potem składki na Państwowy Instytut Sztuki Filmowej, dalej z upływem tygodni projekcji coraz mniej, uśredniłem to w górę z bezpiecznym zakładem). Zgaduję, że w USA też jest jakiś tax, pomijam, bo zapewne niski, pasożyta w postaci PISF pewnie nie ma :) Czary Mary uśredniam w górę, że dystrybutor amerykański zbiera połowę tego co widzimy w Boxoffice.

Jaskółki ćwierkają, że 80% tej sumy idzie do producentów/wytwórni :) To daje nam 40% Stany i cyrke 32% Reszta Świata, zakładając pewnie błędnie Polskę za wzorzec :) Dalej zakładam plus minus (różnie to bywa) rozrzut przychodów Stany/Reszta Świata w stosunku 1 do 2. Uśredniam ponownie w górę, magiczna liczba wynosi ~ 35%, około 35% przychodów światowych (worldwide) z filmu wraca do wytwórni, co nie oznacza automatycznie, że do producenta (koszty reklamy po stronie wytwórni, kredytowanie, prowizje itp.), ale w to już się bawić nie będę, nie mam odpowiednich danych żeby to estymować :)

35%

Jeśli walnąłem się w wyliczeniach lub popełniłem błędy merytoryczne to proszę mnie poprawić.

Przykład ekstremalny: AVATAR :mrgreen:

przychód z kin 2 783 918 982 $
całkowite koszty wraz z reklamą (N.Y. Times) ~460 000 000$, tu akurat łatwo, ktoś liczył wszystko

to by nam dało ponad pół miliarda dolarów zysku :) do tego już prawie 200 000 000 $ przychodu z DVD itp. (tylko USA), choć tu znowu musielibyśmy wyliczyć przeciętny zysk do przychód, czego już mi się robić nie chce :) Całkiem nieźle :)

z drugiej strony wielka nadzieja Disneya z przełomu 2010/2011: Tron Legacy :twisted:

przychód z kin 397 562 763 $
koszty, UWAGA bez reklamy ~200 000 000 $ (rozrzut między 170, a 300 milionów wg różnych danych) dla bezpieczeństwa przyjmijmy po prostu 250 z reklamą, a co :)

to by nam dało ponad 110 milionów dolarów straty, a skoro do tej pory sprzedano w stanach DVD itp. za około 25 milionów dolarów (ponownie przychód nie zysk) szanse, że to się kiedyś zwróci są żadne, do tej pory całkiem nieźle sprzedającym się soundtrackiem nie zasypią dziury, a przecież ja to wszystko liczę z dużym zakładem zysku w górę :)

Przepraszam, że przenudziłem z offtopem, ale miałem całe wino do skonsumowania... wytrawne zresztą :)

Edit: Może przesadziłem, z tym, że Tron się nigdy nie zwróci, za 20 lat to może być kolejny Megakult, tylko czy Megakulty dla garstki geeków zarabiają jakieś poważne pieniądze :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#596 Post autor: Adam » ndz mar 11, 2012 09:19 am

kiedyśgrześ pisze:Ok. Na tą chwilę już wiem, że w Polsce (dane 2009, wystarczy) do dystrybutora idzie około 40% zysków z kasy (to się zmienia w czasie, najpierw 50% po odjęciu VAT, a potem składki na Państwowy Instytut Sztuki Filmowej, dalej z upływem tygodni projekcji coraz mniej, uśredniłem to w górę z bezpiecznym zakładem). Zgaduję, że w USA też jest jakiś tax, pomijam, bo zapewne niski, pasożyta w postaci PISF pewnie nie ma :) Czary Mary uśredniam w górę, że dystrybutor amerykański zbiera połowę tego co widzimy w Boxoffice.

Jaskółki ćwierkają, że 80% tej sumy idzie do producentów/wytwórni :) To daje nam 40% Stany i cyrke 32% Reszta Świata, zakładając pewnie błędnie Polskę za wzorzec :) Dalej zakładam plus minus (różnie to bywa) rozrzut przychodów Stany/Reszta Świata w stosunku 1 do 2. Uśredniam ponownie w górę, magiczna liczba wynosi ~ 35%, około 35% przychodów światowych (worldwide) z filmu wraca do wytwórni, co nie oznacza automatycznie, że do producenta (koszty reklamy po stronie wytwórni, kredytowanie, prowizje itp.), ale w to już się bawić nie będę, nie mam odpowiednich danych żeby to estymować :)

35%

Jeśli walnąłem się w wyliczeniach lub popełniłem błędy merytoryczne to proszę mnie poprawić.

Przykład ekstremalny: AVATAR :mrgreen:

przychód z kin 2 783 918 982 $
całkowite koszty wraz z reklamą (N.Y. Times) ~460 000 000$, tu akurat łatwo, ktoś liczył wszystko

to by nam dało ponad pół miliarda dolarów zysku :) do tego już prawie 200 000 000 $ przychodu z DVD itp. (tylko USA), choć tu znowu musielibyśmy wyliczyć przeciętny zysk do przychód, czego już mi się robić nie chce :) Całkiem nieźle :)

z drugiej strony wielka nadzieja Disneya z przełomu 2010/2011: Tron Legacy :twisted:

przychód z kin 397 562 763 $
koszty, UWAGA bez reklamy ~200 000 000 $ (rozrzut między 170, a 300 milionów wg różnych danych) dla bezpieczeństwa przyjmijmy po prostu 250 z reklamą, a co :)

to by nam dało ponad 110 milionów dolarów straty, a skoro do tej pory sprzedano w stanach DVD itp. za około 25 milionów dolarów (ponownie przychód nie zysk) szanse, że to się kiedyś zwróci są żadne, do tej pory całkiem nieźle sprzedającym się soundtrackiem nie zasypią dziury, a przecież ja to wszystko liczę z dużym zakładem zysku w górę :)

Przepraszam, że przenudziłem z offtopem, ale miałem całe wino do skonsumowania... wytrawne zresztą :)

Edit: Może przesadziłem, z tym, że Tron się nigdy nie zwróci, za 20 lat to może być kolejny Megakult, tylko czy Megakulty dla garstki geeków zarabiają jakieś poważne pieniądze :)
tee bankier, jaki post umarłem :D wszyscy w domu zdrowi? :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#597 Post autor: Koper » ndz mar 11, 2012 11:26 am

A właściwie jaka idea przyświeca tym wyliczeniom? :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#598 Post autor: Wojteł » ndz mar 11, 2012 11:50 am

Żeby sprawdzić, czy Giacchino będzie miał dalszy ubaw przy wymyślaniu muzyki dla Marsa i Cartera :wink:
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#599 Post autor: kiedyśgrześ » ndz mar 11, 2012 15:41 pm

Koper pisze:A właściwie jaka idea przyświeca tym wyliczeniom? :D
Po pierwsze fun, po drugie fun, a po trzecie bo nie miałem co robić :) Nic to, materia jest oczywiście jeszcze bardziej skomplikowana, np. całkowicie pominięty podatek korporacyjny w USA. Od żywej gotówki IRS zgarnia potworne pieniądze przy tych rzędach wielkości :)

Ps. W następnym odcinku prężnie rozwijający się chiński Hollywood, podobno 127 miliardów $ zysku rocznie, co stawiało by ten przemysł przed amerykańskim, ale autor tych rewelacji pewnie zwyczajowo pomylił przychód z dochodem, jak to młody wykształcony i piekielnie inteligentny polski dziennikarz, sprawdzę, sytuację opiszę, wszak muzyki z państwa środka też tu słuchamy :)

Ps2. Oczywiście Wojtekowy odczyt moich ukrytych, freudowskich :) intencji zwyczajowo prawidłowy :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#600 Post autor: Wojteł » ndz mar 11, 2012 16:23 pm

kiedyśgrześ pisze:Ps2. Oczywiście Wojtekowy odczyt moich ukrytych, freudowskich :) intencji zwyczajowo prawidłowy :)
8)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

ODPOWIEDZ