Przykłady concept albumów w muzyce filmowej

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
marcinet
Parkingowy przed studiem nagrań

Re: Przykłady concept albumów w muzyce filmowej

#16 Post autor: marcinet » ndz sty 22, 2012 19:44 pm

A jak album disco polo Shazzy czy innego Bayer Full zostanie wykorzystany w filmie, to powiesz, że to muzyka filmowa?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#17 Post autor: Adam » ndz sty 22, 2012 19:45 pm

oczywiście - o ile zostanie specjalnie nagrany do filmu - jeśli nie to będziemy mieli ścieżkę dźwiękową filmu z piosenkami - jakich są miliony - chocby Dirty Dancing - gdzie tylko 2 piosenki napisano do filmu specjalnie - a pozostałe piosenki - w sumie 2 płyty - już istniały wcześniej. i w takim przykładzie jest to też muzyka filmowa i nie ma znaczenia że nie ma orkiestry symfonicznej tylko są piosenki - podobnie z wcześniej wspomnianym Reznorem i Dziewczyna z Tatuazem.

zacznij może od sięgnięcia do definicji muzyki filmowej ;-)
#FUCKVINYL

marcinet

#18 Post autor: marcinet » ndz sty 22, 2012 19:58 pm

Aha, czyli jak te piosenki disco polo zostaną specjalnie nagrane do filmu, to już będzie muzyka filmowa :lol:.
temat powinien brzmieć "concept albumy kompozytorów filmowych"
Nie, bo mi nie chodzi o kompozytorów, tylko styl. Dla ciebie muzyka filmowa to muzyka z filmów, ja bym jednak nazwał tym określeniem pewien styl muzyczny. Muzyka klasyczna też nie jest jednolita i też stosowanie tego terminu jako określenie stylu muzycznego jest kontrowersyjne. Nie chce mi się więcej dyskutować na ten temat. Jeśli nie zrozumiałeś mojego pierwszego postu albo nie masz żadnych sugestii, które mogłyby spełnić podane kryteria, to dziękuję za pouczającą wymianę zdań :).

Może ktoś jednak będzie znał jeszcze jakieś ciekawe albumy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#19 Post autor: Adam » ndz sty 22, 2012 20:16 pm

tytuł postu zrozumiałem i Danielos też, napisałem Ci że to błędne sformułowanie - które pasuje tylko do przykładu odrzuconej i wydanej później muzyki z filmu, ale dla Ciebie muzyka filmowa to jak widac też "pewien styl" i jeśli ten "pewien styl" usłyszysz i co lepsze będzie przy tym nazwisko kompozytora głównie filmowego, to już wrzucasz to do worka muzyki filmowej, co jest kuriozalne. ale ok, nie zamierzam Cie zatem dalej nawracać z błędnego rozumowania. i z mojej strony tyle.

a przykładowe concept albumy kompozytorów filmowych (a nie muzyki filmowej) :

Akira Senju - Requiem For Showa
Danny Elfman - Serenada Schizophrana
Ennio Morricone - Guardians of The Clouds
Jan A.P. Kaczmarek - California In Blue
Jan A.P. Kaczmarek - Czekając na kometę Halleya
Joe Hisaishi - A Wish To The Moon
Joe Hisaishi - American In Paris
Joe Hisaishi - Asian XTC
Joe Hisaishi - Encore
Joe Hisaishi - Hope Nagano 1998 Paralympics Tribute
Joe Hisaishi - Minima Rhythm
Joe Hisaishi - My Lost City
Joe Hisaishi - Piano Stories (wyszło już 6 volumów)
Joe Hisaishi - Psycho Horror Night
Joe Hisaishi - Shoot The Violist
Joe Hisaishi - World Dreams
John Barry - Americans
John Barry - Eternal Echoes
John Barry - The Beyondness Of Things
John Williams - American Journey
John Williams - Summon The Heroes
Michael Kamen - Concerto For Saxophone
Tan Dun - The Map
Taro Iwashiro - 12 Vox The Way To Be Ourselves
Taro Iwashiro - All Alone
Taro Iwashiro - Behind The Stories
Taro Iwashiro - Close Your Eyes
Taro Iwashiro - Harmony Of Silence
Taro Iwashiro - Melodious Movements
Taro Iwashiro - The Gate Of Lights
Vangelis - 2001 NASA Mars Odyssey
Vangelis - El Greco (pierwszy, a nie score z 2007 r)

więcej Hisaishiego mi się nie chce wymieniać bo jest 2 razy tyle. do tego dorzuć też z 40 płyt Vangelisa. Preisnera sobie darowałem, bo już wiemy że wszystko co napisał to muza filmowa dla Ciebie, a Vangelisa nie bo tam elektronika jest :D

częśc z listy którą podałem to albumy solowe, część zawierają fragmentami odrzuconą muzykę z jakichś filmów, część to płyty typowo klasyczne, część chóralne, część tylko fortepianowe, część elektroniczne, część z okazji wydarzeń sportowych lub kulturalnych.. części w ogóle NIE powinienem tutaj wklejać, no ale skoro dla Ciebie muzyka filmowa to "pewien styl", a nie tylko to co w filmie, to podałem Ci te tytuły, mimo że ŻADEN nie ma nic wspólnego z muzyką filmową (choć na paru są jak wspomniałem tematy z filmów np w innych aranżacjach albo wspomniane odrzucone utwory z filmów itp) - poza tym że to płyty kompozytorów znanych głównie z innych dokonań - muzyki filmowej, a te płyty machnęli sobie z nudów, na zamówienie, lub z potrzeby serca między pisaniem muzy do filmów. jesli nie wszystkie z tej listy klimatem trafią w Twój "pewien styl", czyniący z nich muzykę filmową, to przepraszam.

a "Przykłady concept albumów w muzyce filmowej" - czyli odpowiedź stricte na Twoje pytanie - wkleję za jakiś czas - będą to wyłącznie wydane oficjalnie scory odrzucone kiedyś z filmów, lub takie które wydano, ale w filmie postanowiono w wiekszości ich nie dawać (jak w 95% Tree Of Life wsponiany przez Danielosa) i tylko taka lista będzie prawidłową odpowiedzią na Twoje błędne z założenia pytanie, choc podpinanietakich płyt pod concet album i tak będzie lekko błędne.

a najpierw polecam zapoznać się z pojęciami muzyka filmowa i concept album - chocby na wiki - bo masz z nimi problem i mieszasz te pojęcia, a innym chcesz udowodnić że masz rację. a ludzie tylko tutaj chcą Cię ukierunkować na prawidłowy tok myslenia.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#20 Post autor: DanielosVK » ndz sty 22, 2012 20:37 pm

Marcinet, co Ty pieprzysz? Rozumiem, że nie lubisz elektroniki, ale Vangelis równie dobrze tworzył twory z mniejszym użyciem elektroniki - El Greco ('98) i Mythodea właśnie. I jaka muzyka ilustracyjna? Concept-albumy Vangelisa nazywasz muzyką ilustracyjną? :lol:
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#21 Post autor: Adam » ndz sty 22, 2012 20:41 pm

miesza pojęcia, wrzuca do wora muzyki filmowej wszystko co na orkiestrę, widzi Preisnera na okładce to znaczy że muzyka filmowa, Vangelis na okładce to już nie muzyka filmowa no bo elektronika.. do tego dowiedzieliśmy się hiper nowości że muzyka filmowa to może być też niby muzyka która w ogóle nie została napisana do filmu (może jakiś Nobel za to jakże inteligentne i niby prawdziwe odkrycie? :D), ale ok droga wolna, ja swoje napisałem, przykładów od pyty róznorodnych podałem - niech teraz pytający szuka w nich swojego "pewnego stylu" :) żeby nie było że nie chciałem pomóc to dodatkowo w bonusie mogę wskazać które z nich są bardzo symfoniczne, a które w ogóle, żeby ułatwić słuchanie muzyki filmowej :D
#FUCKVINYL

marcinet

#22 Post autor: marcinet » ndz sty 22, 2012 20:49 pm

@Koper: Dzięki za propozycję, na pewno poszukam coś więcej na jej temat.

@Adam: Dzięki również! Mógłbyś jeszcze napisać, które albumy z wklejonej listy wydają ci się najlepsze - zarówno wg moich kryteriów (z pierwszego postu), jak i na podstawie recenzji? Na listę concept albumów również czekam z niecierpliwością (nawet zakładając, że twoje rozumienie tego pojęcia różni się od mojego).

@DanielosVK: Wątek nie dotyczy Vangelisa. I nie wkładaj mi w usta czegoś, czego nie powiedziałem, bo to bardzo nieładnie świadczy o kulturze dyskusji danej osoby.
Ostatnio zmieniony ndz sty 22, 2012 20:53 pm przez marcinet, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#23 Post autor: Adam » ndz sty 22, 2012 20:53 pm

marcinet pisze:@Adam: Dzięki również! Mógłbyś jeszcze napisać, które albumy z wklejonej listy wydają ci się najlepsze - zarówno wg moich kryteriów (z pierwszego postu), jak i na podstawie recenzji? Na listę concept albumów również czekam z niecierpliwością..
jeśli pełna orkiestra symfoniczna to najlepsze są te:

Danny Elfman - Serenada Schizophrana
Joe Hisaishi - World Dreams
John Barry - Americans
John Barry - Eternal Echoes
John Williams - American Journey
Tan Dun - The Map
Vangelis - 2001 NASA Mars Odyssey

tylko że jak mówię praktycznie każdy kompozytor filmowy ma po kilka takich płyt na koncie, a niektórzy kilkadziesiąt i zbliżają się do setki, więc to kropla w morzu - ale wybrałem takie must have. najbardziej znane w zasadzie.. btw- Requiem Prisnera (które nie jest żadną wybitną płytą, a co więcej, średniawą - poza Lacrimosą) przy nich to pikuś..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#24 Post autor: Wojteł » ndz sty 22, 2012 20:58 pm

A Goldsmith pisał jakieś prace na orkiestrę, pomijając kompilacje swoich hitów? Bo Papa Dżą to od groma ma jakichś prac koncertowych jak The Five Sacred Trees, ale o Goldsmithieto nawet się nie orientuję :)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#25 Post autor: Adam » ndz sty 22, 2012 21:00 pm

Wojtas EPIC FAIL.

Toccata for Solo Guitar
Christus Apollo
Fireworks A Celebration of Los Angeles

drugie wyszło na cd - reszta to nie wiem,
#FUCKVINYL

marcinet

#26 Post autor: marcinet » ndz sty 22, 2012 21:02 pm

Adam, zdaję sobie sprawę, że są kompozytorzy, którzy mają nawet setkę płyt, ale nie chodzi mi o to, żebyś wszystko wklejał. Pytałem o jakieś dobre, wysoko ocenione pozycje, warte polecenia. Nie musi być pełna orkiestra symfoniczna, ale raczej nie elektroniczne, nie tylko fortepianowe, nie tylko smyczkowe, też nie stricte rockowe czy discopolowe.

Gdybyś miał wybrać jedną płytę Joe Hisaishi'ego, Johna Barry'ego i Johna Williamsa, to które najbardziej byś polecił?

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#27 Post autor: DanielosVK » ndz sty 22, 2012 21:02 pm

@DanielosVK: Wątek nie dotyczy Vangelisa. I nie wkładaj mi w usta czegoś, czego nie powiedziałem, bo to bardzo nieładnie świadczy o kulturze dyskusji danej osoby.
Doprawdy?
Za dużo w nim elektroniki, a poza tym to głównie muzyka ilustracyjna.
Sam sobie tego nie wymyśliłem.
poza tym nie są to concept albumy w takim stopniu, jak przykłady z mojego pierwszego postu.
I to też bzdura, bo gdzie tu sens? Concept-album to concept-album. I Vangelis jest tak samo kompozytorem filmowym, jak i twórcą concept-albumów, więc teza, że wątek nie dotyczy jego jest również chybiona. Jak mówiłem: obadaj El Greco i Mythodeę.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#28 Post autor: Adam » ndz sty 22, 2012 21:04 pm

marcinet pisze:Gdybyś miał wybrać jedną płytę Joe Hisaishi'ego, Johna Barry'ego i Johna Williamsa, to które najbardziej byś polecił?
akurat tej trójki podałem Ci najlepsze :)
ale wybierając z nich jeszcze, to zdecydowanie te:

ciekawostki:
album Barryego w połowie zawiera odrzucone przez Redforda utworys do Zaklinacza Koni, gdzie Barryego zastąpił T.Newman. które konkretnie to Barry nigdy nie podał.
album Williamsa to ilustracja muzyczna olimpiady w atlancie w 96.
album Hisaishiego nagrany przez London Symphony Orchestra i najpotęzniej brzmiący z tej trójki.
#FUCKVINYL

marcinet

#29 Post autor: marcinet » ndz sty 22, 2012 21:12 pm

@Adam: OK, dzięki, tak na pewno łatwiej będzie mi wybierać.

@DanielosVK: A rozumiesz Ty znaczenie terminów: "za dużo" i "głównie"? Zajrzyj lepiej Ty do odpowiedniego słownika, a potem porównaj moje wypowiedzi ze swoim postem.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#30 Post autor: Adam » ndz sty 22, 2012 21:12 pm

marcinet pisze:@Adam: OK, dzięki, tak na pewno łatwiej będzie mi wybierać..
w ogóle zacznij od tych trzech z tej całej dużej listy :)
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ